Azorské ostrovy a 6 miest, o ktorých ste nikdy nepočuli, ale zamilujete si ich!

Keď sa ľudia zvyčajne bavia o dovolenke v Portugalsku, automaticky sa vynoria ako prvé pojmy „Madeira“, ostrov večnej jari v Atlantiku alebo „Algarve“, najjužnejšia časť Portugalska lemovaná zlatými plážami. Samozrejme pri návšteve Portugalska neradno obísť ani hlavné mesto – Lisabon, či hlavné mesto portského vína – Porto. Tieto miesta by sme mohli nazvať istým „portugalským minimom“. Keď si však chcete trošku rozšíriť povedomie o tejto krajine a ešte ste neprekročili tieň kontinentálnej Európy, je čas vybrať sa na niektorý z ostrovných skvostov – napríklad Azorské ostrovy.
Príroda na Azorských ostrovoch
Príroda na Azorských ostrovoch. FOTO: depositphotos.com

Nájde sa možno niekoľko výnimiek, ale väčšina ľudí by chvíľku musela pátrať pri snahe o lokalizáciu Azorov na mape. A práve to je ich obrovské čaro. Azory nie sú prvoplánová destinácia, ani nie sú často spomínané medzi turistami. Azory dokonca nie sú takmer vôbec uvádzané v cestovateľských bedekroch. Toto všetko z nich robí menej turisticky exponovanú destináciu, kde stále, v porovnaní s inými destináciami v Európe, vládne príjemný a unikátny turistický pokoj.

Aby sme ich teda správne zaradili, Azorské ostrovy označujú súostrovie deviatich ostrovov vulkanického pôvodu, ktoré sú roztrúsené v Atlantickom oceáne, cca 1300 km od pobrežia Portugalska. Jednotlivé ostrovy sú od seba rôzne vzdialené, pričom najbližšia vzdialenosť medzi dvoma ostrovmi je medzi ostrovčekmi v strednej časti súostrovia – napr. z ostrova Horta na ostrov Pico sa dostanete trajektom za pár minút. Niektoré ostrovy sú však od seba vzdialené aj niekoľko hodín plavby trajektom – napr. hlavný ostrov San Miguel od ostrova Pico.

Azorské ostrovy
Azorské ostrovy. FOTO: depostiphotos.com

Medzi ostrovmi je možné sa pohybovať na trajektoch – spravuje ich jediná spoločnosť (Atlantico Line), tak ako aj letecké spojenia (letecká spoločnosť SATA) medzi ostrovmi. Ceny lístkov sú fixne dané. Bez konkurencie nie je žiaden boj o zákazníka, takže treba rátať s tým, že cestovanie medzi ostrovmi sa pohybuje v rádovo stovkách eur. Zároveň však linky trajektov na jednotlivé ostrovy vyrážajú len v niektoré dni a preto je pri návšteve viac ako jedného ostrovu potrebné trošku plánovania vopred a dostatok času.

Prvý kontakt má cestovateľ väčšinou s ostrovom San Miguel a jeho najväčším mestom Ponta Delgada. Tam prilietajú letecké spoločnosti ako TAP, SATA a po novom už aj Ryanair. Zo skúseností mnohých iných miest, tam kde začal lietať Ryanair sa radikálne zvýšila návštevnosť turistov, čo môže byť na jednu stranu prínosom pre domácich, zároveň to však môže narušiť autentickosť miesta. Aj preto sa s návštevou Azorských ostrovov treba poponáhľať.

Čajové plantáže
Čajové plantáže. FOTO: depositphotos.com

Už aj pri návšteve samotného ostrova Sao Miguel nebude núdza o dych berúce momenty. Z vlastnej skúsenosti - čím dlhšie si ich budete vychutnávať, tým hlbšie sa vám vryjú do pamäte. My preto odporúčame si na tento ostrov vyhradiť čas, neponáhľať sa, prispôsobiť sa tempu domácich a garantujeme vám, že o pár dní budete mať chuť kupovať si domček s výhľadom na nekonečný oceán a sťahovať sa za týmto „svätým pokojom“ na koniec Európy.


1. Ponta Delgada – prítulné hlavné mesto

Z mesta Ponta Delgada sa zväčša odvíja príbeh väčšiny návštevníkov, ktorý prvý krát zavítajú na Azory. Toto najväčšie mesto na Azorských ostrovoch, s takmer 70 000 obyvateľmi je pomyselným hlavným mestom. Keď sa však prechádzate v hlavnej turistickej sezóne takmer sami po promenáde a hľadáte stáda turistov, uvedomíte si, že toto miesto v Atlantiku si vás získa práve tým, že budete mať pocit, že ho máte sami pre seba. Ponta Delgada možno neohúri veľkolepými pamiatkami ani obrovským množstvom nákupných možností. Krása je však v jej skromnosti, a v tom, že po tom ako sa do Ponta Delgady vrátite, keď navštívite ostatné miesta, bude sa vám zdať, že je to naozaj rušné mesto plné mnohých možností. Čaro tohto mesta spočíva v tom, že si vychutnáte pokojnú prechádzku po centre, ráno navštívite miestne trhovisko plné lokálne dopestovaných ananásov, dáte si kávu v bare v prístave, zaplávate si v prírodnom bazéne v kryštálovo čistej vode – taktiež v prístave.

Ponta Delgada
Ponta Delgada. FOTO: depositphotos.com

2. Oceán

Ponta Delgada je zároveň štartovacím bodom pri mnohých výletoch za veľrybami a delfínmi. Oceán je neoddeliteľnou súčasťou Azorských ostrovov, a preto je potrebné zaradiť aj Atlantik medzi najväčšie zážitky! Iba pár minút jazdy od ostrovov je možné počas vhodnej sezóny a pri troške šťastia spozorovať veľryby. To je sám o sebe zážitok na celý život. Ale ak sa podarí a pri pozorovaní toho ako sa veľryba pokojne nadychuje tesne nad vodnou hladinou máte to šťastie a spraví veľký hlboký ponor, je možné, že spozorujete aj jej chvost a podarí sa vám zachytiť aj ikonický záber, veľrybieho chvostu vnárajúceho sa pod hladinu. Vraj to nie je také samozrejmé, ako si mnohý ľudia myslia a veľryby chvosty ukazujú len výnimočne pri naozaj hlbokých ponoroch. Zväčša vás pri spiatočnej ceste bude sprevádzať skupinka hravých delfínov. Toto je pravý oceánsky zážitok!

delfíny
Delfíny. FOTO: depositphotos.com

3. Sete Cidades – romantická legenda

Keď sa vám po veľkej snahe podarí uloviť nejaký cestovateľský bedeker (s najväčšou pravdepodobnosťou nemecký) na 99% bude na titulnej fotke ikonický záber jazier nazvaných „Sete Cidades“. Ostrovy sú vulkanického pôvodu, a tomu Azory vďačia za krásne jazerá „oká“ väčšinou v strede už vyhasnutých vulkánov. Takýmito jazerami sú aj „Sete Cidades“, ale ľudia si o ich vzniku vymysleli krajšiu legendu. Pri pohľade z vyhliadky nad jazerami je vidieť, že jedno z jazier je sfarbené mierne do modra a druhé do zelena, dôvodom je vraj nešťastná láska princeznej a chudobného pastiera. A ak sa chcete dozvedieť viac, treba sa ísť pozrieť na vlastné oči a pýtať sa domácich.


4. Lagoa do Fogo – Skoro ako na Havaji

Lagoa do Fogo je ďalšie z prenádherných jazier vytvorených vo vyhasnutom oku vulkánu. Pri pohľade na strmé zelené kopce a azúrovo modrú vodu si určite predstavíte, že tak nejak možno vyzerá Havaj. Lagua do Fogo je jedno z mála miest, kde je počas hlavnej sezóny trošku cítiť záujem turistov. Stále je to však veľmi znesiteľné. Každý si môže dopriať aj prechádzku po zelenom úbočí kopcov až dole k jazeru. Krásne na Azoroch je to, že ešte nepoznačení turizmom, nestoja všade domáci a nepýtajú peniaze za každý vstup, či parkovanie. Na toto sa veľmi ľahko zvyká.

Lagoa do Fogo
Lagoa do Fogo. FOTO: depositphotos.com

5. Furnas – Najlepšie prírodné wellness

Keď už sme pri tých turisticky atraktívnych miestach, pri návšteve Sao Miguel určite neminiete mestečko Furnas. Ani keby ste veľmi chceli. Furnas je musíte vidieť aj cítiť. Kúsok od Ponta Delgady (hoci na Sao Miguel je všetko kúsok) sa nachádzajú horúce sírové pramene. Síra bubľajúca až na povrchu zeme, dym stúpajúci do výšky, v zemi zakopané hlinené hrnce v ktorých sa pomocou matky prírody varia miestne špeciality! Vrchol programu pri vašej návšteve vo Furnase bude však prírodné termálne kúpele – park „Terra Nostra“. Krásne prírodné kúpele pod holým nebom, moderne a vkusne dizajnovo prepojené s okolitou prírodou, bazény s rôznymi teplotami – no proste slasť.

  • furnas
  • furnas
  • furnas
  • furnas
  • furnas
  • furnas

6. Mosteiros a Nordeste – na konci sveta

Keď budete mať chuť cítiť, že ste na konci sveta, Sao Miguel má niekoľko takých čarovných miest. Dve top odporúčame určite: Mosteiros a Farol do Arnel. V tomto prípade fotky povedia najviac.

  • Mosteiros
  • Nordeste
  • Mosteiros
  • Mosteiros
  • Nordeste
  • Mosteiros

Prekrásne prírodné scenérie, oceán naokolo a predsa ste v Európe a nie na exotickej dovolenke. Objavte Azorské ostrov v našej ponuke – nájdete tu viaceré kombinácie poznávacích zájazdov na tieto ostrovy.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook