Attila Mácsodi: Kréta je ostrovom mnohých tvárí

Letná sezóna sa nám už rozbehla, delegáti sú už v destináciách a všetko je pripravené na príchod klientov. Delegátom na ostrove Kréta je pre tento rok skúsený Attila Mácsodi, pre ktorého je toto už 12. sezóna delegatúry. Prečo si vybral Krétu on, a aj prečo by ste si ju mali vybrať vy, sa dozviete z rozhovoru.

Prečo si vybrať práve Krétu pre svoju letnú dovolenku?

Kréta je ostrovom mnohých tvárí. Tu si naozaj každý nájde, po čom túži. Od rušných letovísk po najkľudnejšie dediny v horách. Obrovské hory pripomínajúce Tatry a pláže úplne všetkých druhov. Piesočnaté alebo kamenisté, s tyrkysovou vodou alebo krásnou tmavo modrou, so svetlím pieskom alebo s tmavým, dokonca s ružovým.

Pláž Elafonsi
Pláž Elafonsi. FOTO: archív CK SATUR

Kréty sa jednoducho nedá nabažiť. Jeden z dôvodov, prečo to tak je, je jej rozmanitosť. Druhý dôvod je pohostinnosť miestnych. Ak vás uvidia druhý krát, privítajú vás ako starého kamaráta. Tretí, pre mňa najdôležitejší dôvod je duchovný. Keď zažijete večer v malej dedinke niekde v horách, s vysvieteným kostolíkom a krásnou kľudnou energiou, určite sa sem budete chcieť vrátiť.


Prečo ste si ako delegát vybrali Krétu vy?

Krajinu som si nevybral, vybrala si ma sama. Moji príbuzní ma zobrali do Grécka ako 15-ročného na dovolenku, kde som stretol známu z dediny, z ktorej pochádzam, s ktorou sme chodili spolu na klavír. Ona mi vysvetlila, ako sa tam dostala, a keby som chcel pracovať v Grécku, čo k tomu potrebujem. 


Ktoré stredisko je podľa vás najvhodnejšie pre rodiny s deťmi a ktoré pre páry alebo skupiny mladých?

Pre rodiny s deťmi jednoznačne odporúčam hotel Lyttos Beach*****, kde máme kvalitné animačné programy pre deti, počas leta aj so slovenskou animátorkou.

Teleráno na cestách

Pre páry by som odporúčal hotel Creta Maris*****. Jedná sa o krásny hotel s kvalitnými službami, ktorý sa zároveň nachádza blízko mesta Chersonissos, kde nájdete rušný život, veľa obchodov, reštaurácií a barov.

Z hotelu Creta Maris*****

Ktoré sú podľa vás TOP atrakcie krajiny? A má klient možnosť ich navštíviť počas pobytu?

Palác Knossos je jedným z najdôležitejších historických pamiatok sveta. Jedná sa o zhruba 4000 rokov starý minojský palác, ktorého každý kút sála príbehom. Klient má možnosť navštíviť palác počas fakultatívneho výletu. Fakultatívne výlety na Kréte sú jedni z najlepších a najrozmanitejších zo všetkých destinácií, kde som kedy pracoval. Navštíviť môžete nielen palác Knossos a archeologické múzeum v Heraklione, ale aj Spinalongu - ostrov malomocných spolu s malebným mestom Agios Nikolaos, pláž Gramvousa - Balo.

 
  • Kréta ostrovy
  • Kréta ostrovy
  • Palác Knossos
  • Kréta domčeky
  • Kréta ostrovy
  • Kréta ostrovy
  • Palác Knossos
  • Kréta domčeky

Ak chcete zažiť Grécko, ktoré poznáte z najkrajších pohľadníc, v rámci jednodňového výletu môžete navštíviť prekrásne Santorini, ostrov bielych domčekov a kostolíkov s modrými okienkami. Musíte ale počítať s tým, že po Santorini budete pravdepodobne márne hľadať romantickejšie miesto na zemeguli! :) 

Santorini
Santorini, výhľad na more. FOTO: archív CK SATUR

Ktorý výlet by ste odporučili pre rodiny s deťmi, a ktorý pre páry?

Pre rodiny s deťmi by som odporučil výlet na Gramvousu. Jedná sa o veľmi príjemný výlet na prekrásne pláže loďou. Pre páry jednoznačne Santorini, kvôli tomu, že je to jedno z najromantickejších miest na svete. Pre každého Spinalongu, pretože sa jedná o mix histórie, krásnej pláže a krásneho mesta. Jedná sa o výlet loďou ktorý zároveň obsahuje obed formou BBQ.


Grécka kuchyňa je už pomerne známa. Čo z nej chutí najviac vám?

Moje najobľúbenejšie jedlo je chtapodi psito - chobotnica na grile. Potrebujete k tomu chobotnicu, olivový olej, oregáno a citrón. Jednoduché, nie?! :) Okrem toho úžasne chutné a zdravé. 

Grécka kuchyňa
Grécka kuchyňa. FOTO: pixabay.com

Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása. Grécka kuchyňa vyniká svojou jednoduchosťou. Všimli ste si, že grécky šalát sa krája na veľké kúsky? Je to z dôvodu, aby ste cítili chuť paradajok, uhoriek, cibule a olív zvlášť. Základ dobrého jedla je kvalitný olivový olej, - ten z Kréty patrí do svetovej špičky, trošku korenín, - - napr. oregano, a často niečo kyslé, napríklad citrón alebo ocot. 


Po chutnom obede príde na rad káva. Akú nám ju pripravia na Kréte a kde je tá najlepšia?

V grécku je káva pojem sama o sebe. Môžete si dať ľadovú či teplú, z instantnej kávy, alebo zo zrnkovej. Keď stojíte v rade na kávu, často počujete 4-5 fráz, ktorými miestni vysvetľujú, akú konkrétnu kávu chcú. Napríklad povedia: „Fredo capuccino sketo me poli pagakia kai ligo kanella“, čo znamená studené capuccino bez cukru, veľa ľadu a trošku škorice. Keď sa sem "vraciam" zo Slovenska, kde si dávam malé presso - a jediná otázka, ktorú dostávam je, či s mliekom alebo bez – vždy ma tento fenomén rozosmeje. Gréci si teda na káve potrpia, a dá sa povedať, že zlú kávu prakticky nedostanete nikde. Vyberal by som podľa lokality, atmosféry miesta a výhľadu.


Základné frázy, ktoré sa vám na Kréte zídu:

Gia sou/sas

Ahoj (ty/vy)

Gia mas!

Na zdravie!

Ti kaneis?

Ako sa máš?

Kala.

Dobre.


Prečo a ako dlho ste už delegátom. Čo vás na tejto práci baví najviac?

Prišlo to náhodou. Do Grécka som sa dostal už ako 15-ročný, a videl som, že najúžasnejšia práca, ktorá sa dá lokálne robiť. O svojej práci si myslím, že je skutočne jedna z najkrajších a najrozmanitejších, aké existujú. Okrem toho, že máme to šťastie si letné obdobia stráviť na nádherných miestach, stretávame veľa zaujímavých a milých ľudí, a čelíme neustále novým výzvam a situáciám, ktoré musíme vyriešiť. Mám rád svoju slobodu a neštandardnú pracovnú dobu, prácu, ktorá sa hlavne odohráva v teréne, ale má to pomerne komplexnú logistiku a administratívu. Toto leto je už moja 12. sezóna a rád spomínam prakticky na všetky grécke ostrovy a tak isto na Turecko, kde som pôsobil ako delegát.

Attila Mácsodi
Delegát Attila Mácsodi. Foto: CK Satur

Letná dovolenka na Kréte je prísľubom rozmanitých zážitkov. Prechádzky historickými miestami, krásna príroda a neopakovateľné pláže, k tomu skvelé grécke jedlo v tradičných tavernách a z ostrova nebude chcieť odísť. Ak sa chystáte toto leto práve do jedného z krétskych hotelov, určite sa stretnete aj s našim delegátom, ktorý vám porozpráva o Kréte ešte viac.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook