Arménsko sa otvára turistom, no má čo ponúknuť?

Všetci sme počuli o Arménsku, no o tejto krajine toho vieme veľmi málo. Mnohokrát sa ani nevieme rozhodnúť, či patrí Európe alebo Ázii. Arménsko leží na Kaukaze, medzi dvoma kontinentmi a oficiálne sa považuje za Euroázijskú krajinu s hranicami s Tureckom, Gruzínskom a Azerbajdžanom. Práve vďaka polohe nájdete v tejto krajine úplný mix európskych a ázijských kultúr, zaujímavé jedlo, krajinu s divokou históriou a neuveriteľne nádhernými kláštormi.

Arménsko zatiaľ nepatrí medzi top turistické destinácie a to je aj dôvod, prečo ho navštíviť. Krajina otvorená návštevníkom, no nepoznačená masovým turizmom má viac, ako pekné mestá. Má panenskú prírodu. Arménsko si vyvinulo vlastnú abecedu, kultúru a bohatú históriu. Miestami sa budeš cítiť ako v Ázii, inde zas ako v Európe. Vedel si, napríklad, že Kim Kardashian má Arménske korene?

Hora na hraniciach Turecka a Arménska
Hora na hraniciach Turecka a Arménska. Foto: CK Satur

Hlavné mesto Jerevan

Jerevan, hlavné mesto Arménska pôsobí na turistu veľmi moderne a všetok život sa deje najmä v okolí Námestia Republiky, ktoré je v úplnom centre mesta. Na námestie sa napája široký bulvár s množstvom luxusných barov, staromódnych čajovní, obchodov s kebabom a množstvom reštaurácií. Nepochybne jednou z najzaujímavejších pamiatok v Jerevane je múzeum genocídy, ktoré dáva turistovi hlboký pohľad do tragickej histórie Arménska.

Hlavné mesto Jerevan
Hlavné mesto Jerevan. FOTO: depositphotos.com

V Jerevane určite nevynechajte ani gigantické schodisko, ktoré dodnes ostalo nedokončené. Je pamiatkou megalomanských socialistických myšlienok, ktoré boli častokrát predimenzované a pre bežných ľudí úplne nepraktické. Vo vnútri sa nachádza múzeum.


Kláštor Akhatala a Haghpar

Pevnosť postavená v 10.storočí je jednou z mnohých, ktoré sú rozsiate len tak na rozľahlých kopcoch medzi mestami po Arménsku. Kláštor Akhatala zohral dôležitú úlohu v ochrane severo-západnej časti Arménska a je jedným z najviac zachovalých v krajine. Na rozdiel od ostatných kostolov v Arménsku, tento má nádherný farebný interiér ozdobený umeleckými freskami.

 
  • Kláštor Arménsko
  • Kláštor Arménsko
  • Kláštor Arménsko
  • Kláštor Arménsko
  • Kláštor Arménsko
  • Kláštor Arménsko

Z kláštora Haghpar je zase nádherný výhľad na Debed kaňon a hovorí sa, že tento kláštor je najkrajší v Arménsku. Jeho umiestnenie bolo starostlivo vybrané práve tu, aby bol z neho perfektný pohľad na okolitú krajinu. Nebol však postavený na úplnom vrchu kopca, aby bol chránený pred nepriateľmi. Musíme povedať, že jeho strategické umiestnenie splnilo účel – dnes môžeme Haghpar, kláštor z roku 976, navštíviť v jeho plnej kráse v takmer pôvodnom vzhľade.


Jazero Sevan je najkrajšie jazero v Arménsku

V nadmorskej výške 1 900 m.n.m sa rozkladá jazero Sevan, najvyššie položená vodná plocha v Kaukaze. Na rozlohe až 5000 kilometrov štvorcových by ste si ho mohli pomýliť s morom. Žiaľ, počas sovietskeho obdobia bolo jazero nadmerne zaťažované výrobou energie a tiež zavlažovaním roviny Ararat. Jeho hladina sa tým v priebehu rokov znížila o neuveriteľných 20 metrov. Vysychanie jazera bolo zastavené až vďaka podzemným tunelom, ktoré doňho opäť privádzajú dostatok vody z okolitých horských riek.

Jazero Sevan
Jazero Sevan. FOTO: pixabay.com

Viac, ako mestá, má Arménsko pre turistu skrytých niekoľko nádherných kláštorov a panenskú prírodu, ktorá čaká na to, aby bola objavená. Arménsko je pre turistu bezpečná krajina s milými ľuďmi a veľmi prijateľnými cenami. Doprava po Arménsku je relatívne jednoduchá – miestni obyvatelia obľubujú takzvané „mašrútky“, čo sú v podstate minivany, ktoré zbierajú ľudí po ceste. Jediným problémom je, že často nemajú vyznačené presné zastávky a časy odchodov – odídu vtedy, keď sa naplnia.

Počas poznávacieho zájazdu Za krásami Arménska otázku dopravy nemusíte riešiť - miestne transfery už máte zahrnuté v cene, spolu s ubytovaním a vstupmi do pamiatok

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook