Ako chutí život na Zanzibare? Prinášame rozhovor so sprievodkyňou CK SATUR

Súostrovie Zanzibar je dnes veľkým lákadlom ku zaujímavým objavom. Tu na potulkách krajom mýtov, nebudete cítiť a vídať len korenie, ale i nesmiernu exotiku a panenskosť nádhernej prírody a všade navôkol tú najazúrovejšiu farbu mora, tak ako nás o tom presvedčila sprievodkyňa CK SATUR Andrea Garabová.
Andrea, ako sa Vám žije na Zanzibare?

Dobrý deň, zdravím Vás. Na Zanzibare sa žije dobre, ostrov je zaujímavý, pekný. Žije sa tu v takom pomalom duchu, nikto nikam nebeží, každý má na všetko čas.

Andrea Garabová - sprievodkyňa CK SATUR na drevenom moste ma Zanzibare
Andrea na drevenom moste. Zanzibar. Foto: CK SATUR, Andrea Garabová

Pre koho je podľa Vás Zanzibar ideálnou destináciou? Skúste nám ho bližšie predstaviť.

Zanzibar je ideálnou destináciou pre páry, pre rodiny, takmer pre každého. Má atmosféru starých dávnych čias. Mimo hotelových rezortov tu nájdete tradičnú miestnu kultúru, vidíte bežný denný život miestnych obyvateľov, ale nič moderné. Hlavne hlavné mesto má výraznú zmes arabskej, africkej a indickej kultúry. Hlavné mesto Stone Town, čiže Kamenné Mesto, je labyrint lokálnych trhov, malých obchodov, ale ak by ste hľadali moderné nákupné centrá, tak to tu nenájdete.

Dovolenka na Zanzibare
Miestny obyvateľ s byvolom na ostrove Zanzibar.
Miestny obyvateľ s byvolom. Zanzibar. Foto: CK SATUR, Andrea Garabová

Čo tam odporúčate vidieť a zažiť? Aké sú vaše obľúbené miesta na Zanzibare?

Určite odporúčam si pozrieť hlavné mesto – staromestskú časť Stone Town s úzkymi uličkami, kde nájdete na mnohých domoch masívne drevené dvere zdobené krásnymi vyrezávanými motívmi. Počkať si na západ slnka vo Forodhani Gardens, a potom vychutnať atmosféru miestneho trhu s jedlom v podvečerných hodinách.

Navštíviť bývalý trh s otrokmi a dozvedieť sa viac o histórii ostrova, pretože Zanzibar až do konca 19. storočia bol aj centrom obchodu s otrokmi, kde sa posledná oficiálna dražba konala v roku 1873 v časti mesta Mkunazini. Na tomto mieste sa ešte v tom istom roku postavila anglikánska katedrála, kde jej oltár práve symbolizuje miesto, kde otrokov pripútali k dreveným stĺpom. 

Navštíviť miestnu farmu s korením, pozrieť si guarézy červené (endemický druh opíc vyskytujúci sa na ZNZ) v národnom parku Jozani Chwaka Bay, šnorchlovanie alebo potápanie pri ostrove Mnemba. V hlavnom meste nájdete aj rodný dom slávneho speváka Freddie Mercury. Všetky tieto najdôležitejšie atrakcie zažijete aj počas poznávacích zájazdov na Zanzibare.
Poznávacie zájazdy na Zanzibar

Kde sú na Zanzibare najkrajšie pláže? Je dôležité na ktorú časť Zanzibaru sa človek vyberie?

Asi by som nevedela určiť, ktorá by bola tá najkrajšia. Všetky sú svojím spôsobom krásne, aj zaujímavé. Na ktorú časť Zanzibaru sa človek vyberie závisí od neho samého, čo uprednostňuje. Pobrežie Zanzibaru je ovplyvnené prílivom a odlivom, na severozápade je odliv iba mierny, a na východnom a juhovýchodnom, južnom pobreží viac znateľný, kde pri odlive voda „utečie“ na približne 400 – 500 metrov. Preto severozápad má viac návštevníkov, než tá východná časť ostrova, lebo nie každý chce „čakať“, až sa oceán „vráti“, ale zase na opačnej strane, má to svoje čaro.

Pri odlive sa môžete „hrošiť“ vo vode v malých lagúnkach, ktoré sa vytvoria, takisto sa prechádzať a zájsť ak reefu. Je to približne hodina – hodina a pol prechádzky, len tu musíme byť opatrní, pretože slnko je mimoriadne ostré, tak sa treba vyzbrojiť na prechádzku určite vodou, a zakryť sa šatkou, alebo si obliecť dlhý rukáv. Na severe ostrova nájdete krásne pláže, ktoré nie sú tak závislé od odlivu a prílivu, ako pláže na východnom a juhovýchodnom pobreží ostrova.

Na východnom pobreží oblasť Kiwengwa má dlhé, krásne pláže so svetlým pieskom, ktorým koniec takmer ani nevidieť. Na juhovýchodnej časti ostrova sú veľmi pekné pláže v oblastiach Dongwe, Bwejuu, Paje, Jambiani. Na tejto časti ostrova je voda v oceáne pri odlive na mnohých miestach plytká, a z nich oblasť Paje je mimoriadne obľúbená pre kite surfistov.

Piesková pláž a drevená loď na brehu na ostrove Zanzibar.
Piesková pláž a drevená loď. Zanzibar. Foto: CK SATUR, Andrea Garabová

Andrea, vy pendlujete aktuálne medzi Zanzibarom a Tanzániou. Práve do tej sa robia zo Zanzibaru rôzne výlety, či už na safari alebo výstupy na Kilimandžáro. Aké sú tie výlety?

Výlety do Tanzánie zo Zanzibaru vrelo odporúčam. Najideálnejšie je preletieť, safari dá zážitok na celý život. Najčastejšie majú záujem hostia o dvojdenné safari, vtedy odporúčame národný park Nyerere. A potom aj troj či štvordenné safari. Pri severných parkoch, ktoré sú Serengeti, Tarangire, kráter Ngorongoro, Lake Manyara robíme prelety na medzinárodné letisko Kilimanjaro a odtiaľ už v safari džípoch cestujeme na safari.

Záujemci o výstup na Kilimandžáro absolvujú tento výstup približne počas 5 až 6 dní, z dôvodu aklimatizácie vo vyššej nadmorskej výške. A kto by chcel vyskúšať len jeden deň, aj takú možnosť ponúkame, volá sa to denný výstup, vtedy je to denná túra do nadmorskej výšky približne 2900 mnm. A ten, kto by predsa len chcel vidieť majestátne Kilimandžáro z vrchu, a aj kráter, tak určite odporúčam jedinečný scénický vyhliadkový let, ktorý je možné absolvovať v skoro ranných hodinách, alebo poobede. Kilimandžáro je počas dňa „schované medzi oblaky“.
Pasúce sa zebry pri ceste počas jazdy na džípe na safari v Tanzánii.
Pasúce sa zebry. Tanzánia. Foto: CK SATUR, Andrea Garabová

Aký je na Zanzibare napríklad Silvester? Na čo sa ľudia môžu tešiť?

Každý hotel má počas sviatkov vždy pripravenú zábavu pre hostí. Hostia sa môžu tešiť na rôzne animačné programy v hoteloch, a tiež aj show, ako je napríklad masajská show, akrobatická show, africká živá hudba, silvestrovská gala večera. Hostia si môžu „okoreniť“ svoj pobyt napríklad výletom na safari do Tanzánie a osláviť príchod nového roku v jednom z národných parkov.

Miestne ikony - opice na strome na ostrove Zanzibar.
Miestne ikony. Zanzibar. Foto: CK SATUR, Andrea Garabová

Andrea Garabová je sprievodkyňa CK SATUR. Profesii sa venuje približne 15 rokov. V Afrike sú jej destináciami Zanzibar s Tanzániou a Keňa, v Európe Grécko. Veľmi rada cestuje a spoznáva nové krajiny a miesta. Zanzibar spoznala ešte v čase, keď cestovný ruch ostrova bol v “detských topánkach,“ a odvtedy sa tam veľmi rada vracia. Či už priamo na ostrov, alebo na dobrodružné safari na pevninu.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom. 

Facebook