Ajurvéda - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Ajurvéda je najstarší liečebný systém na svete, má už vyše 5000 rokov. Podľa klasickej ajurvédy má každý z nás od narodenia charakteristický pomer troch základných bioenergií (dosh) – váta, pitta, kapha.

Ich nerovnováha spôsobuje choroby, bolesť, slabosť. Ajurvédska medicína sa snaží človeka naučiť, ako sa dostať späť do rovnováhy. Tento ozdravný a očistný proces kombinuje viaceré prvky. Základnými sú zdravá strava, bylinkové prípravky, masáže, cvičenie jogy, meditácia a relax.

Vypočuť reláciu:

O ajurvéde rozprávajú:

  • Nora Fedorová, riaditeľka CK SATUR
  • Zuzana Zwiebel, partnerka CK SATUR

Gregorová: Tak som veľmi rada že ste prišli dnes máme pred sebou veľmi zaujímavú tému. Ajurvéda je najstarší liečebný systém, málokto ale vie aká je jeho filozofia môžeme si ho na úvod najskôr priblížiť, aké sú jej základné princípy?

Fedorová: Tak ajurvéda je naozaj viac ako 5-tisíc rokov stará veda v preklade ajurvéda znamená veda o živote a spája teda viaceré prvky v rámci toho. Samozrejme súčasťou ajurvédy je aj joga, strava a teda aj diagnostika ktorá je skôr takým alternatívnym spôsobom považovaná ako diagnostika ale lieči telo ako celok a tým pádom sa požíva hlavne na liečenie chronických chorôb.

Zwiebel: Čiže ajurvéda dá sa povedať je aj spôsob života a ja posledné roky sa vlastne zameriavam na to aby som trošku skúmala takého trošku súčasného pohľadu tú ajurvédu pretože za tých 5-tisíc rokov samotná ajurvéda sa takisto vyvíjala a je to tradičná medicína a taktiež aj spôsob života a veľmi pekne to povedal jeden z lekárov s ktorým spolupracujem doktor Venugopal ktorý hovorí že ajurvéda je univerzálna pretože prichádza vlastne z vesmíru a je vlastne pre každého človeka a je to v vlastne spôsob života alebo spôsob akým my vieme žiť dá sa povedať ten náš šťastný život a súčasťou ajurvédy nie je iba tá medicína ale takisto aj spôsob seba prejavenia a ja ju chápem takisto ako súčasť toho umenia alebo umenia nejako užiť si ten život.

Gregorová: A dokáže tento starý spôsob pomáhať aj v dnešnej dobe keď už žijeme úplne iný život ako kedysi?

Fedorová: No určite je to o nastavení lebo začiatkom každého liečenia je určite to že človek musí veriť tomu spôsobu ale majú veľmi dobré výsledky ajurvéda okrem detoxikačných programov aj s liečením niektorých chorôb ako sú napríklad choroby hypertenzie, kožné choroby psoriáza alebo ďalšie kožné ochorenia ale aj iné chronické choroby či choroby žalúdku, crohnova choroba alebo čriev čiže majú naozaj špecifikované miesta kde sa dajú pomocou lekárov ktorý sú špecializovaný na danú oblasť riešiť naozaj vážnejšie choroby.

Zwiebel: Dá sa povedať že ajurvéda aj v súčasnosti sa mení a mnoho ľudí považuje ajurvédu stále za nejakú alternatívu ale v Indii to už nie je alternatíva aj oficiálne pretože ajurvéda sa študuje normálne na univerzitách. Ajurvédsky lekári prechádzajú tými istými skúškami ako normálny lekári takže tak ako je pediatria tak ako je psychiatria tak je takisto aj ajurvéda samozrejme že tam majú trochu iné tie predmety a viacej sa zameriavajú na tú tradičnú formu a takisto aj tá transformácia bola už iná. Pretože v minulosti to boli takzvaný vajdovia ktorý vyrastali s tými bylinkami v rodine sa to tradovalo kde si odovzdávali tie skúsenosti takže vedeli vlastne využiť všetko to. Vlastne začínali od seba pretože ono sa aj hovorí že každé to liečenie máme v tých svojich rukách to sú napríklad tie mudry a podobne čo sú súčasťou jogy ale každá tá cesta sa začína na prahu toho vlastného domu k tomu liečeniu. Ale v súčasnosti už je to prechod do tých vajdov tradičných ktorý mali to vzdelanie k tým naozaj certifikovaným lekárom takže v Indii sú normálne nemocnice ktoré sú ajurvédske sú certifikované štátom a väčšina z tých ajurvédskych centier je prísne sledovaná tak ako normálna nemocnica tak taktiež oni musia odovzdávať tiež správy a taktiež napríklad ak máte nejaké vážnejšie ochorenie tak vždy sa to zisťuje dopredu pretože niektoré rezorty nie sú schopné vlastne liečiť niektoré choroby pretože musia mať v blízkosti tiež normálnu nemocnicu ktorá by to nejakým spôsobom zastrešila.

Gregorová: A pre koho teda takéto pobyty odporúčate?

Fedorová: Tak ja by som povedala že najčastejšie to vyhľadávajú ľudia ktorý chcú normálne relaxáciu, ktorý si chcú oddýchnuť možno že chcú nejakú detoxikáciu organizmu a je to predsa jednoduchšie na mieste kde nemáte pokušenia pretože dostanete na mieru šitú stravu. Čiže základ každého takéhoto ajurvédskeho pobytu je presne o tom aký cieľ ten človek tým chce spájať. Ak je to naozaj len o tom že si chcem ísť oddýchnuť, relaxovať tak tomu prispôsobím aj dĺžku pobytu to kľudne môže byť týždňový. Pobyt je spojený s jogou stým že na začiatku máte lekársku prehliadku v rámci toho centra a podľa toho vám nastavia na týždeň procedúry. A potom už keď chcete teda riešiť niečo vážnejšie alebo nejaký program alebo napríklad redukcia hmotnosti je veľmi úspešná v rámci ajurvédskych centier tak oni vám už potom presne podľa vášho typu pripravia stravu ktorú dostávate individuálne servírovanú a tá strava je veľmi dôležitá v rámci ajurvédskej medicíny pretože vždy zodpovedá vášmu typu a aj podľa tých otázok ktoré vlastne vám lekár na začiatku kladie podľa toho ako vám kontroluje tep každý deň, pozerá oči to je taká tá ich základná diagnostika tak ju upravujú dennodenne podľa procedúr.

Gregorová: A prečo je tá strava taká dôležitá?

Zwiebel: Tak strava vo všeobecnosti v Indii alebo v ajurvéde existuje filozofia volá sa to Annam Brahma čo znamená že jedlo je boh. To znamená že jedlo nie je iba to čo v skutočnosti jeme ale takisto všetky tie zmysli ktorými vnímame ten svet okolo seba a tiež je veľmi zaujímavé slovíčko vyšádam sa volá a to znamená toxíny ale takisto byť smutný to znamená že ak my jeme zlé jedlo tak si vlastne otravujeme to svoje telo ale takisto tiež ak sme smutný ak máme depresie ak nás niečo trápi tak preto telo je to rovnaká vlastne záťaž ako keď príma tú zlú stravu. Takže ajurvéda ale takisto filozofie hinduistické pracujú vlastne s energiou takže je to vždycky práca s tou vnútornou energiou toho človeka takže to jedlo nie je vnímané iba to samotné čo jete ale keď čítate Upanišady tak prvé základ je kto to jedlo pripravuje preto sa kladie aj dôležitosť ženám, matkám pretože tá ženská energia tá pridáva do toho tú lásku vlastne tú pridanú hodnotu toho jedla takže je to vždycky aj o tej energii toho jedla.

Gregorová: Viete nám dať aj nejaké príklady ako to teda v praxi vyzerá to jedlo.

Fedorová: Tak napríklad ja keď som absolvovala taký detoxikačný pobyt tak vlastne prvé dni už som vlastne prešla na stravu typu úplne bez cukru, úplne bez kávy a bez akéhokoľvek teínu alebo kofeínu samozrejme bez alkoholu a ešte je to aj vegetariánska strava. Čiže napríklad raňajky pozostávali z ovocia a vždycky podľa typu odporúča sa jeden typ ovocia čiže buď to bolo mango, papája, ananás alebo niečo podľa toho čo bolo vtom čase zrovna dobré alebo ryžové placky s kokosom. Takmer všade bola ryža a väčšinou teda zelenina s koreniami na rôzne spôsoby takže veľa robia napríklad s okrou, s cukinou, s červenou repou, s mrkvou, s brokolicou čiže také tie tradičné typy tých našich zelenín plus ale veľmi veľa korenín tých miestnych ktoré už pridávajú naozaj na dochutenie toho kokosové mlieko takisto a veľmi málo oleja používajú a ak tak sezamový olej. Tak to sú také príklady toho, ja musím povedať že mne tá strava veľmi chutila napriek tomu že teda tie taniere boli poskromné a že sme dostávali naozaj len také malé kôpky tých jednotlivých potravín tak toto nebol určite problém v rámci toho že by to bolo skrátka jedlo bolo výborné.

Zwiebel: Ono sa aj hovorí že v ajurvéde tá kuchyňa je farmácia alebo lekáreň takže vy viete tým jedlom vlastne liečiť. Ešte treba povedať že tie jednotlivé ajurvédske centrá sa líšia aj podľa toho že tie najlepšie naozaj pripravujú pre každého individuálne stravu a každý večer ten lekár si sadne s tým kuchárom a pre každého klienta urobí plán na nasledujúci deň a ten sa môže aj večer zmeniť. Oni sledujú výsledky toho človeka a ak zistia že trebárs mu vyskočil cukor alebo proste je tam nejaká nevyrovnanosť tak na ďalší deň tým jedlom sa to snažia vlastne vyrovnať takže to sú tie naozaj najlepšie jedlá takže to je dobrá otázka aj pre ľudí keď si budú vyberať rezort ako sa pripravuje to jedlo. Pretože je množstvo rezortov ktoré sú síce trošku finančne menej náročné a lacnejšie ale zase tam majú bufety ktoré sú väčšinou rozdelené podľa vati pitti kaphi čo sú základné dóše ajurvédske.

Fedorová: Teraz sa pozeráme práve na obrázky z jedného z takých tých lepších ajurvédskych rezortov kde vám práve robia tú stravu na mieru je to v blízkosti Goi asi tri hodiny od letiska a rezort sa volá SwaSwara je to práve jeden z tých rezortov ktorý okrem teda relaxačných pobytov ponúka práve aj takéto detoxikačné ale aj napríklad máme veľmi dobré výsledky s klientami ktorým riešili práve úpravu krvného tlaku alebo kožné problémy a naozaj rok po návrate ešte sa im nevrátili to znamená že sú bez normálnych liekov momentálne. Toto je práve fotka celého personálu pri konci takže to bolo také veľmi príjemné že vlastne nakoniec sú tam od tých lekárov cez ľudí ktorý sú v kuchyni ktorý sa o vás starajú počas celého času a samozrejme aj terapeuti ktorý vlastne robia tie masáže pretože základ okrem teda stravy sú terapie. Terapie môžu byť olejové alebo s rôznymi bylinkovými odvarmi alebo napríklad známe sú tie liatia olejov či už na čelo alebo na celé telo. Niektoré masáže sú veľmi príjemné niektoré naopak nie veľmi ale je to vždycky indikované podľa problému alebo podľa toho čo človek rieši. Tie základné masáže olejové sú veľmi relaxačné a veľmi príjemné a potom už naozaj v závislosti od toho lekárskeho vyšetrenia sa dávajú teda aj iné terapie. Vždycky po každej tej terapii vlastne navštevujete toho lekára ktorý sa vás pýta na to ako sa cítite. Každé ráno prebieha lekárska konzultácia a vlastne na základe toho sa okrem stravy sa upravuje aj procedúry na ďalší deň a vždy vás potom aj oboznámia aj napríklad s tým čo potrebujete vedieť aby ste vedeli tie dobré účinky toho preniesť aj do toho reálneho života. To znamená že veľmi dôležitá je komunikácia stým lekárom a preto aj pre klientov ktorý bookujú ten pobyt cez nás tak máme možnosť aby mali v Indii aj na Srí Lanke možnosť slovenských prekladov aby vlastne nestratili tie informácie ktoré by potrebovali vedieť.

Gregorová: A viete nám opísať ako v praxi teda vyzerá taký bežný deň v ajurvédskom centre?

Zwiebel: Ono ešte k tomu by som dodala že vlastne v niektorých tých centrách oni to tak pekne hovoria že ani tak nejde o to čo tam robíte ale ako potom zmeníte svoj život keď sa vrátite domov. Ale taká ta klasická štruktúra vo väčšine tých rezortov začína sa pomerne skoro ráno niekde sa začína už jogou o piatej niekde o šiestej pretože podľa tých zásad ajurvédskych by ste mali začať deň hodinu pred východom slnka keďže v Indii to majú trošku zjednodušené pretože celý rok to slnko vlastne vychádza pomerne rovnako okolo tej šiestej takže okolo tej piatej sa vlastne začína ten deň tou ranou jogou. Mne veľa krát ľudia povedia tí ktorý cvičia aktívne jogu že to je taká joga pre dôchodcov ale v skutočnosti tá joga v podstate má iba aktivovať tú energiu vo vás pretože vy tým že vlastne absolvujete rôzne tie liečebné procedúry tak vydávate dostatočné množstvo energií, čistíte sa takže tá joga je len doplňujúcou nejakou súčasťou toho pobytu. Potom nasledujú raňajky oni sú väčšinou naozaj veľmi ľahké tie raňajky a niektoré tie rezorty majú naozaj iba že je to ovocie alebo je to naozaj veľmi dá sa povedať malá dávka. Tým hlavným jedlom býva väčšinou práve ten obed ale ešte medzi tým je vlastne čas na prvú vlastne procedúru počas dňa pretože väčšina rezortov má dvakrát denne procedúru alebo to potom spájajú že máte jednu dlhšiu procedúru. Takže dopoludnia absolvujete jednu procedúru, potom máte obed čas na relaxáciu, popoludní je druhá terapia no a potom je čas na meditáciu to nemajú všetky centrá ale väčšina z nich vlastne pridáva práve aj to ukľudnenie toho organizmu. Potom je večera a zase potom buď sú nejaké prednášky alebo znovu je to spojené s nejakým podávaním liečiv. Takže väčšinou ľudia že čo ja tam budem robiť celých tých sedem dní, dvanásť dní ale ten program je keď to porovnáte tak trošku obrazne ako s našimi kúpeľmi keď tí ľudia prídu tak podobne je riešení aj tento program kde vám dajú vlastne štruktúru do toho dňa. Pretože väčšina ľudí trebárs aj keď sa vrátia domov ja som tu nedávno bola s ajurvédskou lekárkou z Indie ktorú som zobrala do supermarketu nášho aby videla aké jedlá jedia vlastne naši ľudia aby aj ona vedela potom prispôsobiť to ďalšie liečenie na to aby tí ľudia po návrate mohli pokračovať v tých denných rituáloch ktoré patria k ajurvéde.

Gregorová: A je tam čas aj na nejaké spoznávanie krajiny? My sa teda rozprávame najmä o Indii a Srí Lanke, môžu ľudia ísť aj von na nejaké výlety a podobne.

Fedorová: Tak záleží presne od toho o aký pobyt ide ak ide o ten relaxačný pobyt alebo pobyt spojený s redukciou hmotnosti alebo také jednoduchšie pobyty tak určite áno treba sa dohodnúť iba s lekárom aby tie procedúry boli tak aby ste na pol dňa mohli odísť alebo na pár hodín. Dokonca niektoré rezorty aj organizujú výlety, niektoré rezorty sú priamo na pláži to znamená že aj tie prechádzky po pláži sú príjemnou súčasťou toho pobytu ale dá sa ísť aj napríklad polhodinu alebo hodinu odtiaľ navštíviť rôzne chrámy, dedinky, mestečká a dá sa aj takto ísť a poznávať. V momente ako ste na takej tej prísnejšej napríklad na detoxikácii ktorá je teda spojená aj napríklad s očistou organizmu tak počas tých dní kedy robíte tú očistu by ste nemali vychádzať z rezortu pretože to telo sa čistí a čokoľvek čo by mohlo byť z vonkajška by mohlo ohroziť priebeh tej očisty. Hlavne v tom čase nemôžete ochorieť čiže to aj s tým súvisí. Čiže skôr je to naozaj o tom že sa venujete sám sebe a spoznávate sám seba a je to naozaj o tom čase pre seba.

Zwiebel: Tie obrázky sú z centra ktoré sa volá SwaSwara a to znamená v preklade načúvať sám sebe čiže to je vlastne priestor kde vy získate ten čas len sami pre seba aby ste mohli zúročiť ten čas ktorý v dnešnej dobe uponáhľanej vlastne tam trávite pretože mnoho ľudí chcú naozaj zrýchliť ten účinok čo je veľmi zložité v dnešnej dobe kde všetko je instantné. Takže tá ajurvéda to naše telo potrebuje naozaj ten čas pretože tri základné zložky ktoré sú tak to je vlastne telo, duša a myslenie. To myslenie je nejakým mostom medzi tou dušou a medzi tým telom takže to je akým spôsobom vlastne myslíme tak to je dôležitá súčasť vlastne toho premostenia alebo toho liečenia.

Gregorová: A ktoré konkrétne pobyty vy odporúčate v akých častiach Indie a Srí Lanky?

Fedorová: Ako sme hovorili záleží naozaj od toho čo človek chce riešiť pretože ak ide na relaxačný pobyt tak si normálne môže tradične vybrať rezort ktorý sa mu páči s bazénom, pri mori alebo vo vnútrozemí či v horách. Aj v rámci rôznych hôr sú veľmi pekné rezorty aj s bazénmi a tým že tam je veľmi príjemná klíma v podstate od októbra až do konca apríla tak je to výborné obdobie spojiť aj ten relax pri mori napríklad s ajurvédskymi masážami. Ak už chceme naozaj riešiť nejaký konkrétny problém tak vtom prípade odporúčame obrátiť sa na nás stým že by sme práve kontaktovali tie centrá a pomohli pri výbere centra ktoré rieši konkrétny problém a má lekárov ktoré sa špecializujú na konkrétne problémy no a potom veľmi často sú práve tie redukcie váhy alebo očisty, detoxikácie organizmu a to robia v podstate v každom z tých ajurvédskych rezortov čiže tam opäť sa dá vybrať veľmi dobre tam treba akurát vedieť že už akonáhle chcete ísť naozaj na nejaké vážnejšie liečenie niečoho tak tam ten minimálny čas je dva týždne. Na to aby to naozaj mohlo prebehnúť tak mnoho centier ani kratšie tieto pobyty nerobí, samozrejme tie relaxačné a redukčné robia aj na týždeň ale už akonáhle by to malo prebehnúť až do konca tak minimálne dva týždne.

Gregorová: My sa teraz pozeráme na zábery z Indickej Kéraly tak tam trošku vidno aj to okolie ktoré môžu ľudia spoznávať, a viete nám povedať že ako konkrétne vám pomohla ajurvéda.

Zwiebel: Tak ja konkrétne žijem v Kérale v podstate najskôr som bola v Karnátake kde sa nachádza práve aj tento rezort SwaSwara a posledných sedem rokov práve v Kérale pretože ona je považovaná za takú tú kolísku ajurvédy pretože tam máte aj všetky tie bylinky ktoré sú k dispozícií a na ktorých vlastne stavia tá ajurvéda respektíve to liečenie. Nedávno som robila rozhovor pretože na svojom portáli vlastne vyhľadávam ľudí ktorý sa nejakým spôsobom zaoberajú ajurvédou. Ja vždycky hovorím ja nie som ani tak odborník na ajurvédu skôr ako odborník na tých odborníkov ktorý sa tomu rozumejú pretože aj to je obrovské spektrum problémov ktoré sa spájajú s ajurvédou no a pred časom som robila rozhovor s pani ktorá patrí k takým tým miestnym kmeňovým vlastne ešte vajdom alebo starým liečiteľom ktorá ovláda päťsto receptov z vlastnej hlavy a využíva stopäťdesiat rastliniek. No a práve tá Kérala je dobrá vtom že hoci tie ajurvédske centrá sú moderné majú liečivá ktoré sa pripravujú vlastne moderným spôsobom ale ako extrakty z týchto rastlín tak ešte aj stále si pripravujú svoje vlastné produkty pretože to je tiež spojené taký ten nejaký vzťah tých rastlín a toho človeka takže v mnohých tých rezortoch naozaj vzadu keď zájdete tak majú tú svoju kuchyňu kde varia ten olej. Pretože ja som napríklad spolupracovala s doktorom George Eassey ktorý bohužiaľ zomrel v roku 2013 ale to bol človek ktorý otvoril prvé ajurvédske kliniky v Čechách a na Slovensku, napísal sedemnásť kníh o ajurvéde aj on svojich pacientov vozil do Indie pretože ak mal nejaké špecifické ochorenie tak on potreboval tú rastlinku odtrhnúť o šiestej ráno keď ona produkuje nejaké tie liečivé látky čo takisto aj naši bylinkári dá sa povedať presne tie isté princípy.

Gregorová: Pani Fedorová vám v čom pomohla ajurvéda?

Fedorová: Tak mne hlavne dávala taký by som povedala lepší vzťah k samej sebe v zmysle tom že som sa naučila tým že pri tej očiste ste naozaj dlho sama so sebou tak čo to telo potrebuje a naučila som sa veľa takých techník na zvládanie stresu ktoré doteraz používam v čase keď mám toho zrazu príliš veľa a nenájdem ani tú polhodinu na seba tak viem použiť niektoré z tých meditačných alebo jogových techník ktoré som sa naučila okrem toho mi veľmi pomohlo naučiť sa vstávať skôr teda nepodarí sa mi pred východom slnka ale napriek tomu skôr ako som zvykla a tú rannú polhodinu venujem sama sebe čiže to sú také dôležité rituály ktoré sa mi podarilo vďaka tomu zaviesť no a dávam si väčší pozor na stravu to je určite veľmi dobrý dôsledok toho.

Zwiebel: Ďalšia vec ktorá je stým spojená že tá ajurvéda vznikla v Indii kde sú určité klimatické podmienky, určitý spôsob života pretože ajurvéda je naozaj tým spôsobom života. Niekedy treba niektoré veci aplikovať na Európu trošku inak. A to sa napríklad učia takisto aj tí ajurvédsky lekári a v tých ajurvédskych centrách sa snažia už poradiť trebárs aj tie jedlá alebo také tie suroviny ktoré my môžeme v našich konkrétnych podmienkach už využívať.

Gregorová: Môžete nám teda na záver v krátkosti povedať čo sa teda deje keď sa človek vráti domov z takéhoto pobytu?

Fedorová: Tak najprv je veľmi spomalený, nič ho nerozhádže postupne sa teda vracia do toho normálneho života a snaží sa podľa mňa aplikovať niektoré z tých vecí napríklad ja ešte stále doteraz keď sa dá pijem teplú vodu, dávam si pozor aby som ju pila pred jedlom a aj počas celého dňa ale už napríklad nie po jedle lebo to už sa neodporúča a viac takých vecí ktoré sa snažíte potom priniesť do toho reálneho dňa nejde to vždy, niekedy to poruším, niekedy sa mi ani nepodarí jesť tú čerstvú stravu tak ako by som si predstavovala ale už cítim potom na sebe keď zrazu som príliš v strese tak sa to snažím zase upraviť naspäť.

Zwiebel: Ja si myslím že ajurvéda je skôr ten najväčší vplyv ktorý vidím na ľuďoch je spôsob myslenia že zrazu si uvedomíte že existujete v nejakom čase a priestore a niektoré veci tí ľudia začínajú vnímať inak. Je zaujímavé pozorovať tváre ľudí keď ich vidíte že prídu taký vystresovaný vlastne do tej Indie a potom keď odchádzajú. Samozrejme že aj veľa ľudí po čase prejde takou tou svojou premenou ktorú ste popísali veľmi dobre ale vždy tam niečo v tom podvedomý ostane že asi by to takto nemali byť alebo respektíve to je skôr tá práca s tou energiou vnútornou že človek sa nejakým spôsobom dokáže trošku viacej upokojiť a hľadať že niekedy tak ako som minule hovorila že nie je lepšie alebo horšie ale niekedy je to proste iné akceptovať niektoré veci a tiež je to ako som na začiatku hovorila ten spôsob seba prejavenia, nebáť sa byť sám sebou vlastne.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook