8 dôvodov prečo navštíviť Lotyšsko

Krajina na pobreží Baltského mora, jedna z 3 krajín , o ktorých sa súhrnne hovorí ako o Pobaltí. Dnes si predstavíme prekrásne historické, zelené, priateľské Lotyšsko. Krajina s okolo 2 miliónmi obyvateľov ponúka prekrásne a nenáročné prechádzky prírodou – okolo 50 percent jej povrchu tvoria lesy a lesné porasty, národné parky s možnosťou kajakovania a kanoe, stredoveké hrady a zámky, príjemné pobrežie a historické mestá a mestečká.
 

Ponúka históriu stovky rokov starú v podobe pevností a hradov, ale i tú novú, ovplyvnenú 2. svetovou vojnou a sovietskou okupáciou vrcholiacou tzv Spievajúcou revolúciou, keď sa vyše 2 milióny obyvateľov Pobaltia chytili za ruky a spolu spievali ako vzdor Impériu, ktoré všetky tri národy desaťročia utláčalo. Spievanie, slnovrat a pohanské tradície s tým spojené, sú čoraz populárnejšie práve u mladých Lotyšov.  Vybrali sme pár highligtov, ktoré by ste nemali vynechať či už na vašom výlete celým Pobaltím, alebo len Lotyšskom – pretože váš čas tu strávený určite ľutovať nebudete.


1. Riga – UNESCO návrat do stredoveku

Hlavné mesto založené na samom začiatku 13. storočia je určite najkrajším v krajine. Malebné uličky vedúce zástupmi čarovných kaviarničiek pomedzi farebné fasády domov, ktoré pripomínajú farby Štokholmu, vás privedú na väčšie i menšie námestia. To hlavné pred miestnou katedrálou, Rížskym Dómom z roku 1211, je priamo v srdci starého mesta. Samotný Dóm v románskom slohu v sebe ukrýva varhany s 6768 píšťalami – jedny z najväčších na svete. Odtiaľto sa viete vydať starým mestom, ktoré kedysi obklopovali mestské hradby a brány – z tých sa však k dnešnému dňu dochovala len Švédska brána ako spomienka na fortifikáciu miest ako prašná bašta, 3 bratov – 3 vedľa seba susediace budovy v rôznych architektonických štýloch vám pripomenú tallinské 3 sestry. Neobíďte dom s ikonickou čiernou mačkou na streche nachádzajúci sa pred budovami veľkého a malého cechu. Množstvo múzeí – úžitkových predmetov, dejín a moreplavby, barikád, športu i lekárstva – ponúka nepreberné množstvo dovzdelávania sa v tej ktorej problematike. Ja by som vám odporučil navštíviť Múzeum okupácie – Nemcami i Sovietmi. Neuveriteľne silné a netendenčne spravené expozície vo vás zanechajú dojem – navyše v dnešnej dobe je veľmi dôležité baviť sa o holokauste. Radničné námestie je symbolom mesta nielen vďaka prerobenej radnici, ani soche Rolanda, no najmä vďaka prekrásne zdobenému Domu Čiernych hláv – patril kedysi obchodnému spolku slobodných mládencov, ktorý kedysi navštívil i ruský cár Peter Veľký. Vylezte na vyhliadku najvyššieho kostola v meste – ďalšej ikony Rigy – Kostol sv. Petra ponúka panoramatický, pohľadnicový výhľad na celé mesto. Nezabudnite na obrovské množstvo prekrásne zachovaných budov v štýle art nouveau – najmä na ulici Alberta Iela z dielne architekta Michaila Ejzenštejna – otca Sergeja – rodáka z Rigy, sovietskeho režiséra propagandistických sovietskych filmov – Krížnik Potemkin za všetky. Ocitnete sa v neoegyptskej, pompéznej, čarovnej architektonickej rozprávke naživo. Nakoniec si zbehnite nakúpiť kaviár a syry do hangárov – kedysi sa tu vyrábali vzducholode Zeppelin, dnes najväčšie trhovisko.

  • Riga
  • Riga
  • Riga
  • Riga
  • Riga
  • Riga

2. Riga Balsam – už cárovná Katarína vedela

Keď už budete v hangároch – nezabudnite si kúpiť – inak všade k dostaniu – ikonický likér Riga Balsam. Obsahuje zmes 24 prírodných ingrediencií – to musí byť zdravé – podľa receptúry pochádzajúcej ešte z roku 1752. Na cársky dvor v Petrohrade si ho nechávala dovážať i cárovná Katarína. Vraj dobre poznala lekárske a zázračné účinky tejto 45ky. Za kvalitu ručí vyše 100 medailí z viacerých medzinárodných súťaží a veľtrhov. Reprezentatívnejší suvenír z Lotyšska domov neprinesiete. Aby to nebolo len o alkohole – gastronomický zážitok budete mať v mnohých reštauráciách a baroch v krajine. Akási súhra syrov, zemiakov, lesných húb, lesných plodov a mäsa je to, čo robí lotyšskú kuchyňu tak skvelou. Dajte si pozor pri mäsa v prípade, že nemáte radi mastné veci – tu sa , najmä v dedinských reštauráciách, považuje mastné jedlo za dobré jedlo.

Riga Balsam
Riga Balsam. Foto: Juraj Kordík

3. Smutná história v lesoch Rumbula a koncentračný tábor Salaspils

Možno trochu nečakané odporúčanie, no ako hovorím, o holokauste sa treba rozprávať a pred históriou netreba oči zatvárať ani sebe samým, no najmä nie mladším od nás. Zverstvá nacistického Nemecka a jeho vojakov v lese Rumbula neďaleko Rigy nám pripomínajú miestne pomníky. 13. novembra 1941 tu malo byť na mieste popravených cez 28000 Židov, čím to samozrejme neskončilo. Lotyšsko po 2. svetovej vojne po vyčíňaní fašistov stratilo cez 12,5% populácie a stalo sa tak jednou z vojnou najtvrdšie postihnutých krajín vôbec. V priestoroch koncentračného tábora Salaspils neďaleko zas nacisti zavraždili vyše 100 000 ľudí – ilustrácie politického väzňa K. Bussa zachytávajú neľudské podmienky väzňov a skupina hrdinských kamenných skulptúr zas symbolizuje neporaziteľnosť ľudského ducha. Utrpenie národa však neskončilo nemeckou okupáciou. Tá sovietska sa vyžiadala ďalšie desaťtisíce zničených rodín a deportácie na Sibír. Nielen o tých potom hovoria jednotlivé múzeá v Rige. V krajine je stále počet občanov Ruska okolo 25% - mnohí žijú v Rige a na východe krajiny, najmä v druhom najväčšom meste Daugavpils neďaleko ruských hraníc.

Brána do lesov Rumbula.
Brána do lesov Rumbula. Foto: wikimedia.org

4. Rundale – severské Versailles od autora Zimného paláca v Petrohrade

Rundale – jeden z najkrajších zámkov Pobaltia vôbec, si dnes viete pozrieť zvnútra i z vonka. Na nádvorí na vás čakajú prekrásne kvetinové záhrady z ruží a iných kvetov, zelené labyrinty a dokonale upravovaný a park na oddych. Barokové sídlo s rokokovou výzdobou je akousi ukážkou extravagantného štýlu miestnej aristokracie konca 18. storočia. Zámok so 138 miestnosťami staval architekt Frencesco Bartolomeo Rastrelli, ktorý sa podieľal i na stavbe Zimeného paláca v Petrohrade. Okrem prekrásneho parku a záhrad sa nezabudnite pozrieť dovnútra  - Biely sál, Ružová izba, Pozlátený sál – reliéfy, obrazy na stenách a dokonalá výzdoba každej sprístupnenej miestnosti stoja za návštevu.

Rundale
Rundale. Foto: Juraj Kordík

5. Národné parky Kemeri a Gauja

Ak máte radi prírodu a nepreferujete davy ľudí, vydajte sa do Kemeri. V magickom národnom parku nájdete bažinu Kemeri s plochou cez 6000 hektárov. Machy a lišajníky, kvantá jazier a jazierok – v krajine ich má byť vyše 3000, brusnice a drevený chodník.

Národný park Kemeri
Národný park Kemeri. Foto: Juraj Kordík

NP Gauja na brehoch rovnomennej rieky je zas rajom nielen pre tých, čo sem prišli poznávať prírodu, ale i pre fanúšikov stredovekých hradov a tragických príbehov. Vydajte sa na kajaky alebo na kanoe po rieke Gauja, odkiaľ budete môcť pozorovať panenskú prírodu počas vašej aktívnej turistiky. NP Gauja založený roku 1973 ponúka i čarovné náučné chodníky – odporúčam Ligatne, kde na dĺžke do 7 km po rovnom povrchu – najvyšší kopec v krajine meria 311m – budete míňať takmer voľne žijúci zver, ktoré u nás neuvidíte na každom kroku – jelene, medvede hnedé, i rysa. Rozľahlé výbehy simulujúce otvorenú prírodu budú neopakovateľným zážitkom – nie je to ZOO.


6. Stredoveké hrady a pevnosti

Po stopách rytierov, hradných dám a tragických príbehov sa vydajte do čarovných hradov a zámkov, resp. zrúcanín. Najviac zaujme Turaida – báseň o tragickej láske medzi Maidou a záhradníkom Viktorom, do ktorej osudovo vstúpil naničhodník a vraj Adam, pozná každé malé dieťa. Príbeh o strate Maidinho života v Gutmanovej jaskyni neďaleko a Viktorovom nespravodlivom odsúdení za zločin, ktorý nespáchal, spísal lotyšský básnik Janis Rainis vo svojom diele Láska je silnejšia než smrť. Vybehnite po schodoch na vrch turaidskej veže a pokochajte sa pohľadmi na okolitú krajinu obmývanou serpentíny tvoriacou riekou Gauja. V útrobách hradu na vás čakajú expozície súvisiace s jeho históriou, v okolí zas akýsi skanzen lotyšskej dediny zasadený v čarovnom prostredí jazierok, kde sa dozviete o bežnom živote lotyšských roľníkov v minulosti. Môžete tu navštíviť len pár km vzdialený hrad Sigulda, zrúcaniny, kde sa každoročne odohráva známy Operný festival. No a keby ste hradov nemali dosť, zbehnite do neďalekého mestečka Cesis, kde sa nachádza jeden z najkrajších hradov – pevností v krajine.

  • Stredoveké hrady a pevnosti
  • Stredoveké hrady a pevnosti
  • Stredoveké hrady a pevnosti
  • Stredoveké hrady a pevnosti
  • Stredoveké hrady a pevnosti
  • Stredoveké hrady a pevnosti

7. Daugavpils – pachuť sovietskych čias a Mark Rothko

Slovo pachuť v nás automaticky vyvoláva negatívne emócie. Presne tak. Nechcem týmto pošpiniť druhé najväčšie mesto krajiny, do ktorej ste sa vybrali. Prečo ho však odporúčam? Takto : v meste toho veľa nie je. Je však skvelým východiskovým bodom na ceste do Litvy alebo susedného Ruska. V prípade, že ste sa v oblasti Latgale, kde sa Daugavpils nachádza, ocitli, neostaňte na hoteli. V meste je niekoľko kostolíkov, celkom slušné jedlo a všetko tu stojí omnoho menej, než „na západe“. Ocitli ste sa totiž v kraji, do ktorého veľmi peniaze na prebudovanie jeho infraštruktúry netečú, je tu omnoho viac Rusov, než Lotyšov, ktorí nemajú zamestnanie, nakoľko po páde Sovietskeho zväzu sa tunajšie fabriky pozatvárali a kraj, kde boli kedysi dovážaní robotníci z celého Ruska, zrazu pocítil, čo to znamená nezamestnanosť. Výsledkom je akási beznádej a ošarpanosť budov, námestí a okolia. Sovietsky vyzerajúce hotely a nezrenovované fasády mesta, ktoré by mohlo vyzerať úplne inak. Najväčšou zaujímavosťou je tu pevnosť - citadela – vo vnútri ošarpaná, polorozpadnutými budovami posiata plocha, obkolesená zarastenými valmi s hrdzavejúci delami ako symbolmi niekdajšej leteckej akadémie. Zájdite však do Regionálneho múzea dejín a umenia a pozrite si zbierku venovanú azda najdrahšiemu umelcovi Lotyšska – Markovi Rothkovi, abstraktnému maliarovi, ktorý sa tu v meste narodil v r. 1930 ako Markus Rothkowitz. Jeho tvorbu nájdete v múzeách a súkromných zbierkach od Londýna po New York. Neskutočne drahé obrazy a návrat do starých socialistických čias v Daugavpilse.

Daugavpils
Daugavpils. Foto: pixabay.com

8. Pobrežie

Čarovné pobrežie a pokoj Baltského mora logicky nezaručuje teplotu vody Jadranu, je však príjemným a pokojným miestom , ktoré obľubujú všetci Lotyši. Pieskové pláže, okolité porasty vysokých tráv a príjemné prostredie, kde zabudnete čas, to je Jurmala – v lotyštine „Pobrežie“. Či už sa vyberiete do stanu alebo do príjemných letovísk Majori a Dzintari, určite nebudete ľutovať nekonečne dlhé prechádzky po pobreží, ktoré je krásne v každom ročnom období – len na kúpanie to možno nie vždy bude.

Jurmala
Jurmala. Foto: wikimedia.org

Miest na navštívenie a aktivít, ktoré tu môžete robiť, je pochopiteľne omnoho viac. Cestovanie po Lotyšsku je nenáročné, hoci si budete musieť zvyknúť, že krajina okolo nie je tak dynamická a hornatá, ako napríklad u nás, či v susednom rakúsku a Čechách. Tie miesta sa však vidieť oplatia. Vyskúšajte na vlastnej koži, uvidíte.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook