6 Murphyho zákonov, ktoré pozná každý cestovateľ

Prvý Murphyho zákon znie jasne: Čo sa môže pokaziť, pokazí sa. Vyhnúť sa nepísaným zákonom schválnosti nie je vždy možné, ale môžete sa aspoň vyhnúť tomu, aby vám neplánované situácie prekazili bezstarostnú dovolenku.

Kto rád a často cestuje, vie, že istá miera nepredvídateľnosti skrátka patrí k cestovateľskému životnému štýlu a že Murphy si vás nájde kdekoľvek a kedykoľvek. Spravidla práve vtedy, keď to najmenej čakáte. Čelenie (nevyžiadaným) adrenalínovým zážitkom tisícky kilometrov od domova môže byť vzrušujúce, nehovoriac o tom, že býva perfektným námetom pre neskoršie cestovateľské príhody, ktorými ohúrite vašich známych, ale nie vždy je mód „bojuj alebo uteč“ žiadaný. Obzvlášť nie na dovolenke, ktorej hlavným zmyslom je uniknúť stresu, nie vybrať sa mu naproti.  

Nie, ani dovolenkári nemajú žiadnu úľavu od nepísaných zákonov schválnosti a pokiaľ sa rozhodnú cestovať vo vlastnej réžii, koledujú si o to, že po návrate domov bude ich osudom skúšané, z bezstarostného režimu vytrhávané telo požadovať ďalšiu dovolenku na zotavenie z „dovolenky“.

Tu je zbierka cestovateľských Murphyho zákonov, ktoré vám už nikdy viac nepokazia dovolenku, ak sa na ňu vyberiete s nami:

1. Nikam neodletíte.

Pracovník letiska pred lietadlom ukazujúci zastavenie.
Žeby predsa len to lietadlo nikam neodletelo? Foto: shutterstock.com

Hurá na cestu, ktorú nič nemôže prekaziť. A Murphyho zákon hovorí, že ak aerolínie zosekajú rozvrh, ostane v hangári práve to lietadlo, v ktorom ste mali sedieť vy. O čo pohodlnejšie je zvoliť charter! Keď je súčasťou pobytového balíka z našej ponuky, cestujete s istotou, že všetko je flexi a v prípade „plánu B“ jednoducho vymeníte dovolenku za inú alebo dostanete naspäť peniaze bez naťahovačiek, dlhého čakania a so 100 % zárukou.

2. Ubytovanie vyzerá úplne inak, ako ste si predstavovali.

Ubytovanie v drevenej vile priamo pri mori.
Ubytovanie môže dopadnúť aj úplne inak. Foto: shutterstock.com

S fotografiami dovolenkového ubytovania verzus realitou to nezriedka býva ako s tými krásnymi šatami, ktoré ste si objednali na internete a namiesto nich vám došlo amorfné čudo, čo má bližšie k sprchovému závesu ako k odevu. Neriskujte, že skončíte v hoteli, v ktorom sa vám v noci bude snívať o pohodlí domácej postele. Týždeň či dva ničnerobenia má predsa vyzerať ako nohy vyložené na stole terasy s výhľadom na more a nie ako more vytáčok kvôli ubytovaniu, ktoré ide hlboko pod latku očakávaní. Aby boli vaše predstavy o útulnom dovolenkovom hniezdočku nielen naplnené, ale aj prekonané, už roky pre vás testujeme hotely po celom svete, lebo vieme, že autentický testimoniál povie viac, ako tá najefektnejšie nafotená galéria záberov. 

3. Ani počasie ste si nepredstavovali TAKTO.

Animátori Planet Fun na piesku v hoteli xbionic v Šamoríne.
Animátori Planet Fun. Foto: CK SATUR

Toto nie je ani tak na Murphyho triko, ale skôr vrtkavosť počasia. Štyri ročné obdobia či pravidelné sezóny dažďov striedané so sezónami sucha prestávajú byť v súčasnosti štandardom a mnohé exotické miesta musia dokonca pristupovať k úpravám roky platných predpovedí. Ak patríte k tým, ktorí ťažko znášajú každú kvapku dažďa v proklamovane slnečnej destinácii, namiesto preklínania bohov dažďa a frustrovaného zízania z okna si radšej na vašich tridsať stupňov v tieni počkajte akčnejšie a v pohodovej nálade. Postarajú sa o ňu profesionálne vyškolení animátori CK Satur, ktorí vedia, ako zabaviť vás aj vašich drobcov. A to v akomkoľvek počasí, aj keby z neba žaby padali!   

4. Máte poistenie, lenže také, ktoré nestačí.

Muž chodiaci po pieskovej pláži
Poistenie je dôležité pri cestovaní vždy. Foto: shutterstock.com

Ani tí najväčší kaskadéri si v súčasnosti netrúfnu cestovať bez aspoň základného poistného krytia, pretože náklady spojené s nečakaným úrazom či chorobou sú v zahraničí povestne vysoké, často v rádovo vyšších hodnotách, ako sme zvyknutí na Slovensku. No zatiaľ čo v minulosti bolo zakúpenie cestovného poistenia záležitosťou piatich kliknutí na internete, dnes vyžaduje veľa čítania formuliek písaných malými písmenami. Bez ich podrobného naštudovania sa môže stať, že ostanete nedopatrením bez adekvátnej ochrany. Stávkou na istotu je dokúpiť si k dovolenke spoľahlivé poistenie. 

5. Zabudli ste si zbaliť štuple do uší.

Červený kufor so zbalenými vecami ležiaci na zemi pri sedačke.
To čo nemám, ani nepotrebujem. Foto: shutterstock.com

Ak to nie sú štuple do uší, tak žolíkové karty, obľúbený klobúk, náplasti na otlaky, nabíjačka na tablet a tisíc ďalších drobností, bez ktorých na dovolenke určite „neprežijete“. Tu pomôže jediné – zmieriť sa s faktom, že ani tie najbrilantnejšie organizačné schopnosti nestačia na to, aby bolo v kufri všetko to, čo v ňom má byť pre váš stopercentný komfort. Namiesto plieskania si dlane o čelo sa pozrite na situáciu konštruktívne. Pokiaľ nedovolenkujete na neobývanom ostrove ďaleko od civilizácie, je veľmi pravdepodobné, že všetko pre zvýšenie vášho pohodlia zoženiete aj na mieste destinácie. A ak sa Murphyho zákon ohlási aj tým, že práve tá jedna vec, čo vám chýba, je v obchodoch nedostupná, pomôžte si univerzálnym heslom horolezcov: Čo nemám, to nepotrebujem.

6. Rada na záver.

Tancujúce deti s animátormi na terase pri pláži.
Užite si dovolenku bez starostí. Foto: CK SATUR

Najlepšou prevenciou je myslieť na Murphyho cestovateľské zákony vopred a ešte pred začiatkom výletu správne zadeliť úlohy. Na vás je, aby ste si užívali každú sekundu dovolenky a cestovná kancelária sa zas postará, aby ani jedna z týchto sekúnd nebola premárnená riešením starostí, ktoré za vás môže hladko, promptne a kompetentne vyriešiť váš dôveryhodný partner na cestách.  

Chcem ísť na dovolenku

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook