6 dôvodov prečo si vybrať letnú dovolenku na Kréte

Kréta, rodisko boha Dia, je najväčší z gréckych ostrovov a piaty najväčší ostrov v Stredozemnom mori. Lemuje ju viac ako tisíc kilometrov pobrežia, ktoré v sebe spája dramatické hory s hlbokými skalnými roklinami a zlatými piesočnatými plážami. Archeologické pamiatky, storočné prístavné mestá a pláže lákajú na letnú dovolenku na Kréte turistov z celého sveta. Ak patríte k cestovateľom, ktorí chcú spojiť pobyt s rodinou v príjemnom hoteli s poznávaním ostrova, vyberte sa na Krétu.

1. Tie najkrajšie z najkrajších pláží

Ostrov nie je len o krásnych plážach, ale bez nich by sme si dovolenku na Kréte asi len ťažko vedeli predstaviť. A najmä, keď ich je tu hneď niekoľko, ktoré môžete bez váhania označiť ako jedny z najkrajších na svete. V juhozápadnej časti Kréty iskrí ružovo sfarbený piesok a krištáľovo čisté Stredozemné more pláže Elafonisi. Ak chcete mať pocit malého „dobrodružstva“, môžete sa prebrodiť plytkou lagúnou na malý, neobývaný ostrov, kde stojí len historický maják, kaplnka a viac ako sto pôvodných druhov rastlín. Počas hlavnej sezóny premáva k pláži raz denne autobus z Paleochora alebo Chanie. Pred plážou je aj neplatené parkovisko, čo mnohých turistov presvedčí, aby sa vybrali na výlet autom. Treba si však pamätať, že Elafonisi je prírodná rezervácia, preto tu nie sú dovolené vlastné slnečníky, zakladanie ohňa, kempovanie, odhadzovanie odpadkov.

Pláž Elafonisi
Pláž Elafonisi. FOTO: archív CK SATUR

Jedným z najfotografovanejších miest v Grécku je pláž Balos. Pred mnohými rokmi pláž navštívili na svojej jachte aj princ Charles s princeznou Dianou. Balos je známa pre svoju tyrkysovú vodu, divokú prírodu a exotické scenérie. More je veľmi plytké a teplé, ideálne pre malé deti. Na mnohých miestach má piesok jemne ružovú farbu z miliónov rozdrvených lastúr. Pri hraniciach lagúny je voda hlbšia a chladnejšia, ideálna na šnorchlovanie. Oblasť je útočiskom kormoránov, sokolov, chráneného tuleňa a morských korytnačiek Caretta caretta. Počas leta navštevujú pláž tisíce turistov, ktorí prichádzajú najmä trajektom z prístavu Kissamos. Ak sa chcete vyhnúť davom ľudí, vyberte sa na pláž skoro ráno.

Pláž Balos
Pláž Balos. FOTO: depositphotos.com

Vai Beach, známa tiež ako Palm Beach, je domovom najväčšieho palmového hája v Európe. Rastie tu päťtisíc paliem, ktoré sú vraj staré až dvetisíc rokov. Návštevníci si pláž pochvaľujú kvôli jej čistote a tiež krásnemu výhľadu, ktorý je z okolitých kopcov. Na pláž sa dostanete autobusom alebo autom, parkovisko je spoplatnené malým poplatkom.

Vai Beach
Vai Beach. FOTO: depositphotos.com

2. Kréty sa jednoducho nedá nabažiť

Jeden z dôvodov, prečo to tak je, je jej rozmanitosť. Druhý dôvod je pohostinnosť miestnych. Ak vás uvidia druhý krát, privítajú vás ako starého kamaráta. A tretím skvelé jedlo. Krétska gastronómia je legendárna. Zachytáva kultúru a ducha ostrova požehnaného úrodnou krajinou a bohatým slnečným svitom predstavuje krétska gastronómia jeden z najcharakteristickejších a najdôležitejších príkladov stredomorskej stravy. Obľúbenými jedlami sú rôzne syrové a jogurtové koláče. Koláče sa nemusia jesť len ako dezert ale napríklad aj ako raňajky. Ďalšou miestnou pochúťkou sú slimáky smažené s rozmarínom alebo smažený králik s vínom a rozmarínom, listy viniča alebo cukety plnené ryžou, mletým mäsom, cibuľou, oreganom, paradajkami, klinčekmi, petržlenom a cesnakom.

Krétska gastronómia
Krétska gastronómia. FOTO: depositphotos.com

3. Bohatá grécka história

Palác Knossos je jednou z najdôležitejších historických pamiatok sveta. Jedná sa o zhruba 4000 rokov starý minojský palác, ktorého každý kút sála príbehom. Kréta ako prvá námorná veľmoc v Stredomorí sa viaže k minojskej civilizácii. Tá bola pomenovaná po legendárnom kráľovi Minosovi a práve jeho palácom bol Knossosm veľký komplex v blízkosti Heraklionu. Monumentálna stavba, labyrint masívnych stĺpov a krásnych fresiek je svedectvom o prepracovanosti minojskej kultúry, ktorá zanikla niekedy okolo 14. storočia pred naším letopočtom. Podľa legendy bol Knossos domovom bájneho Minotaura. Presné príčiny zániku minojskej kultúry nie sú jasné. Možno ho spôsobilo katastrofálne zemetrasenie v dôsledku sopečnej explózie na Santorini, možno bola Kréta spustošená útočníkmi. Keď v roku 1900 odkryl ruiny Knossosu britský archeológ Arthur Evans, stalo sa miesto obľúbenou atrakciou turistov.

Palác Knossos
Palác Knossos. FOTO: archív CK SATUR

4. Spojeniu oddychu a poznávania

Na Kréte nájdete dobre vybudovanú cestnú infraštruktúru, a tak ak nechcete počas pobytu zostať iba na jednom mieste, môžete si prenajať auto či motocykel, prípadne si vybrať zo širokej ponuky fakultatívnych výletov. Okrem výletu do spomínaného paláca Knossos a hlavného mesta ostrova, Heraklion, určite netreba obísť ostrov Spinalonga. Ostrov s Benátskou pevnosťou sa nachádza pri severozápadnom pobreží ostrova, má výbornú strategickú polohu -  leží medzi dvoma bralami pred samotným ostrovom Kréta a aj vďaka tomu ho nikdy ho nedobili. No do histórie sa zapísal ako ostrov malomocných. Smutná história ostrova sa začala v roku 1902 keď sa Grécka vláda rozhodla na ostrov poslať všetkých malomocných. Lepra sa v tej dobe ešte nedala liečiť. Jediným spôsobom ako zastaviť jej šírenie bolo dokonale izolovať chorých. Vyše 250 ľudí muselo zo dňa na deň začať žiť na malom ostrove bez jedla, vody a vlastného domova. Každý večer sa museli pozerať na svetlá na Kréte, kde zanechali svoje rodiny a svoj život. Časom sa tu naučili žiť, vytvorili komunitu a dokonca sa tu narodilo aj 100 detí. Preto keď sa v 40-tych rokoch objavil liek na lepru a začali liečiť obyvateľov, ktorí boli nútení ostrov opustiť, ocitli sa rovnako osamelí a „vo vyhnanstve“ ako v minulosti. Dnes je ostrov neobývaný, ostali len prázdne domy ako pripomienka smutného osudu jeho nedobrovoľných obyvateľov. Na ostrov sa môžete vydať výletnou loďou z mesta Elounda a Agios Nikolaos, počas fakultatívneho výletu, alebo môžete absolvovať aj autentickú cestu malou loďkou z neďalekej dedinky Plaka.

Ostrov Spinalonga
Ostrov Spinalonga. FOTO: pixabay.com

Ak chcete zažiť Grécko, ktoré poznáte z najkrajších pohľadníc, v rámci jednodňového výletu môžete navštíviť prekrásne Santorini, ostrov bielych domčekov a kostolíkov s modrými okienkami. Musíte ale počítať s tým, že po Santorini budete pravdepodobne márne hľadať romantickejšie miesto na zemeguli!


5. Pokojné stredisko s tradičnou gréckou architektúrou

V pokojnej zátoke s piesočnatou plážou a čistým morom stojí hotel Creta Maris Beach Resort *****. Hotel je kombináciou tradičnej architektúry, krétskej pohostinnosti a krásnej prírody s kvalitnými ultra all inclusive službami. Hostia tu nájdu zábavu, športové aktivity aj relax. Obchody, reštaurácie, taverny a bary sa nachádzajú v blízkom centre mesta Hersonissos, kam vedie párminútová prechádzka. Priamo pri hoteli nájdete aj piesočnatú pláž s pozvoľným vstupom do mora. Ležadlá, slnečníky a plážové uteráky sú na pláži zdarma.

  • Creta Maris Beach Resort pláž
  • Creta Maris Beach Resort izba
  • Creta Maris Beach Resort
  • Creta Maris Beach Resort pláž
  • Creta Maris Beach Resort izba
  • Creta Maris Beach Resort

VIDEO: Hotel pre vás mapovali aj z projektu Teleráno na cestách

6. Aktivity pre celú rodinu

Kréta sa stala obľúbenou rekreačnou oblasťou, pretože ponúka celý rad aktivít pre všetkých členov rodiny. Okrem historických pamiatok, láka turistov aj roklina Samaria, ktorá sa pýši prívlastkom najdlhšia roklina v Európe a je ideálnym miesto pre tých čo počas dovolenky vyhľadávajú pešiu turistiku. Asi 14 kilometrov od Heraklionu nájdete Krétske akvárium, kde žije asi dvetisíc morských živočíchov a dvesto rôznych druhov obyvateľov Stredozemného mora. Akvárium je najlepšou atrakciou počas rodinnej dovolenky na Kréte s malými deťmi. Miestom, ktoré nemôžete minúť, je nádrž so žralokmi. Z Heraklionu sem pravidelne premávajú autobusy, čo umožňuje jednoduchú dopravu. Deti sa tiež vybláznia v Star Beach Waterpark, na východnej strane mesta Hersonissos. Zábavný park, kde si budete môcť vyskúšať celý rad vodných aktivít vrátane bungee jumpingu nadchne nielen deti, ale aj rodičov. Ak si chcete obzrieť krásy ostrova netradične, zvoľte si jazdu s modrými vlakmi Happy Train, s ktorými budete objavovať mestá Agios Nikolaos a Elounda a tradičné dedinky Kritsa a Vrouchas. Pri ceste máte jedinečnú možnosť úchvatného výhľadu na záliv Mirabello, ostrov Spinalonga a horské scenérie. Samotná Elounda má krásny prístav a získala si povesť „celebritného strediska“, ktoré už navštívili známe tváre ako Leonardo DiCaprio, Lady Gaga, alebo Cristiano Ronaldo.

roklina Samaria
Roklina Samaria. FOTO: depositphotos.com

Sezóna na gréckom ostrove Kréta je už tradične od júna do septembra, pričom ak chcete Krétu skôr poznávať môžete sa sem vybrať aj skôr. Na ostrove vás privítajú dve letiská v Chanii a Heraklione, po cca 2,5 – hodinovom lete sa ocitnete na ostrove s tak dokonalými plážami a históriou, že už nebudete chcieť prežiť letnú dovolenku inde.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook