6 dôvodov, prečo bude pre vás cesta do Peru zážitok na celý život

Centrum hlavného mesta
Centrum hlavného mesta. FOTO: cestujemespolu.com

1. Sushi po peruánsky a „žuvačková“ limonáda

Kultový pokrm a nápoj nezameniteľnej toxicky žltej farby, ktorý vás budete prenasledovať na každom kroku. Ceviche a Inka kola – to sú tiež symboly Peru. Keď Peru raz navštívite, spomienky na tieto unikátne chute sa už nikdy nezbavíte. To je to úžasné na cestovaní. Cestovať treba všetkými zmyslami a niektoré emócie a spomienky si najlepšie vybavíte, keď ochutnáte jedlá a nápoje domácich. Mnohokrát sú to rovnako silné, ak nie silnejšie zážitky ako obzeranie pamiatok. V každom prípade, ochutnávka ceviche a litre vypitej Inka koly (sýtený nápoj žltej farby s príchuťou detskej „žuvačky“) sa určite zaradia medzi nezabudnuteľné skúsenosti z Peru. A čo to teda to ceviche je? Surová ryba z prímorských oblastí Peru, ktorá sa nakrája na malé kúsky a marinuje sa niekoľko hodín v limetkovej alebo citrónovej šťave. Potom sa to celé zmieša s nakrájanou cibuľkou, čili papričkami a ďalšími ingredienciami. Ak sa vám takáto exotika „máli“, môžete skúsiť postúpiť ešte vyššie na pomyselnom gurmánskom rebríčku experimentov a ochutnať inú peruánsku delikatesu. Morské prasiatko – v Európe a iných častiach chované ako domáce zvieratko, v Peru národné jedlo. Pripravuje sa na rôzne spôsoby – pečené, smažené, varené. Ak na ulici zbadáte na rošte sa pečúce zvieratko a je pri ňom nápis „cuy“, vedzte, že nejde o pečené kuriatko. Peru má toho veľa čo ponúknuť a aj čo sa týka gastro-turistiky, chute Peru budú určite zážitkom na celý život.

  • Inca cola
  • ceviche
  • čaj z koky
  • Inca cola
  • ceviche
  • čaj z koky

2. Malé Galapágy

Alebo aj „Galapágy pre chudobných“ - tak sú prezývané ostrovy Islas Ballestas, kúsok od pobrežia Peru. Ostrovčeky vzdialené cca hodinu loďou sú prírodnou rezerváciou a počas výletov divokú prírodu pozorujete len z lode. Ostrovy sú domovom krásnych kormoránov, pelikánov, tučniakov, uškatcov a tuleňov. K týmto krásnym divokým zvieratám sa lode s turistami priblížia na pár desiatok metrov, zároveň však tak, aby ste nenarušili ich prirodzené prostredie. Pozorovanie zvierat v divokej prírode, v ich domácom prostredí, má oveľa väčšie čaro, ako keď si ich idete pozrieť do zoo. Ako päsť na oko pôsobia však na ostrovoch pozostatky konštrukcií a budov, ktoré sem človek navláčil ešte v 19. storočí, kedy boli ostrovy veľkým zdrojom hnojiva pre celý svet. Práve obrovské kolónie vtáctva, ktoré sídlia na ostrovoch Ballestas, zásobujú ostrovy výrazne páchnucim vtáčím trusom zvaným aj „guan“. Guan sa už v súčasnosti na ostrovoch neťaží a akákoľvek ľudská činnosť bola zastavená a oblasť je chránená pred vplyvom človeka. Jediné pred čím sa zas človek musí chrániť pri výlete na ostrovy je, aby tým guanom nebol pokrstený niektorý šťastlivec na lodi.

Malé Galapágy
Malé Galapágy. FOTO: www.cestujemespolu.com

3. Tajomné obrazce v Nazce

Už spomínané Islas Ballestas sú zaujímavou predzvesťou toho, čo vám v Nazce zoberie dych. Jednou zo zastávok pri plavbe na ostrovy je totiž aj obrazec nazývaný Candelabra – trojrohý svietnik, ktorý už z diaľky 12 námorných míľ svieti na úpätí pieskovej hory. 180 metrov vysoký a cca 50 cm hlboko vrytý obrazec mohol byť navigáciou pre námorníkov, posvätným miestom, či dielom mimozemšťanov. Teórií je mnoho, rovnako mnoho obrazcov vzniklo v Nazce. Žiadna teória však nebola jednoznačne potvrdená, ale vedci usúdili, že najpravdepodobnejšie je, že obrazce slúžili na náboženské účely. Tajomné obrazce v Nazce patria medzi najfascinujúcejšie zaujímavosti v Peru. Obrovský pavúk, opica, lama a ďalších približne 70 vyobrazení zvierat, ale aj ďalšie geometrické tvary vytvorené s úchvatnou presnosťou pred viac ako 2000 rokmi. Najlepšie sú obrazce viditeľné z lietadla, keďže niektoré z nich merajú takmer 400 metrov. Už v Nazce je človeku jasné, že v Peru nebude núdza o záhady, zaujímavosti a kreativitu miestnych ľudí.


4. Koka a výška

Nieže by sme chceli niečo naznačiť, ale kreativitu domácich možno podporuje aj známa rastlinka koka. Koka už ako názov napovedá, je rastlina, z ktorej sa vyrába kokaín. Hoci sa na koku možno zvyšok sveta pozerá cez prsty, táto rastlinka je v Peru legálna, dostupná, marketingovo propagovaná a je neodškriepiteľnou súčasťou kultúry, ale aj zdrojom vitamínov. Napríklad je zdrojom draslíka, ktorý je dôležitý najmä pre ľudí žijúcich vo vysokých nadmorských výškach. Lístočky koky a rôzne odvodené produkty, ako napr. kokové cukríky, uvidíte všade. Koka sa totiž teší veľkej obľube aj medzi turistami. Okrem toho, že príjemné chutí, slúži ako pomocník a prevencia pred výškovou chorobou a nevoľnosťami spojenými s vysokou nadmorskou výškou. Domácim slúži koka ako stimulant, zaháňa hlad a únavu. Preto pri cestovaní po Peru zbadáte, že šoféri si namiesto „energeťáku“ vopchajú do úst za hrsť kokových lístkov, ktoré po prežutí mierne negustiózne vypľujú po ceste z okienka. Koke sa asi nevyhnete a je dosť možné, že ani nebudete chcieť. Stačí, že pri ceste do Cuzca, pri prekonávaní (pre naše telo) obrovských výškových rozdielov a prejdení pár schodov sa zadýchate a začne sa vám točiť hlava, tak si v prvej kaviarničke objednáte jeden „mate de coca“ (vynikajúci čas z kokových lístkov) a spozorujete, že sa vám ihneď uľaví.

Cuzca
Cuzca. FOTO: www.cestujemespolu.com

5. Všade samá lama

Nikde inde na svete vám tak dôkladne ako v Peru nevysvetlia, že nie je lama ako lama. Už pri prvej návšteve miestneho trhu zistíte, že existuje ďalší druh zvieraťa, o ktorom ste možno ešte ani nepočuli. „Alpaca“ a „baby alpaca“ na vás budú domáci kričať z každého stánku. V Peru sa totiž dozviete, že okrem klasickej lamy, tak ako ste ju poznali doteraz, existujú aj jej ďalšie dve sestry a to: alpaca a vikuňa.

To, ako vyzerá lama si počas vášho cestovania pripomeniete asi pred každou významnejšou pamiatkou v Peru. Domáci veľmi rýchlo pochopili, že my turisti lamy asi nechováme bežne doma na záhrade, tak to s láskou využívajú a ponúkajú svoje lamy ako objekty pre turistov na fotenie. Návšteva Peru bez „selfíčka“ s lamou by sa žiadnemu turistovi hádam ani nepočítala a tak si z toho domáci urobili celkom profitujúci biznis a za pár peruánskych „sole“ (mena v Peru) vám do ruky vložia malú lamu alebo k vám postavia jej mamu a nová profilovka je na svete. Okrem klasických „ochočených“ lám však existujú aj ich menej krotké sestry „alpacy“, ktoré sa chovajú kvôli srsti, ktorá je delikátnejšia ako tá z bežnej lamy. Najvzácnejšia a teda aj najdrahšia je však prvá srsť z mláďatka alpacy, tzv. „baby alpaca“ a práve o tom, že každý svetrík a pončo na trhu je z „baby alpacy“ vás budú presviedčať aj domáci. Dobrá rada: neverte im. Zlaté pravidlo na trhu v Peru znie, ak je to príliš lacné, nie je to „baby alpaca“.


6. Machu Picchu

Čo by to bolo dovolenka v Peru bez návštevy najdôležitejšieho epicentra kultúry Inkov – Machu Picchu. Nie nadarmo patrí Machu Picchu medzi novodobé divy sveta. Je mnoho pamiatok, ktoré si človek vysníva, že chce raz za život vidieť. Potom príde a očakávania má nastavené tak vysoko, že samotné miesto pre neho nie je dostačujúco ohurujúce. Machu Picchu má však opačný efekt. Myslíte si, ako vás už toto miesto nemôže ohúriť, lebo ste si napozerali obrázky na internete, všetko ste si naštudovali, pozerali ste videá a 360 stupňové zábery... Ale potom prídete, vyštveráte sa do úchvatných hôr uprostred Peru, vstúpite do areálu, sadnete si na jednu z terás a sledujete východ slnka a takmer zabudnete od tej nádhery dýchať. Keď sa prvé lúče slnka dotknú zelených terás a stien jednotlivých chrámov, tak si uvedomíte, že to je asi to najfascinujúcejšie miesto, aké ste kedy navštívili. Inkom sa nedá uprieť húževnatosť, kreativita a schopnosť nájsť asi jedno z najmenej dostupných miest v Peru a postaviť tam mesto, ktoré neprestáva svet fascinovať ani v súčasnosti.

  • Machu Picchu
  • Machu Picchu
  • Machu Picchu
  • Machu Picchu
  • Machu Picchu
  • Machu Picchu

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook