TOP 10 dôvodov, prečo s nami objaviť legendárne karibské trio - ostrovy ABC

Možno ste už počuli o fráze "ABC" ostrovy, a možno viete, že sa jedná o Arubu, Boanire a Curacao. A možno by ste ich chceli s nami preskúmať! V našom poznávaní je to novinka! Tropické ostrovy, ktoré sa vynárajú z tyrkysového mora, ležia na severnom cípe Južnej Ameriky. Aj keď geograficky poradie na označenie ABC ostrovov veľmi nesedí, nevadí. Takto im to totiž pristane najviac.

Južný Karibik. Nad ABC ostrovami vládne najstálejšie počasie. Tie provokujú cestovateľov, lebo celý rok sa teplota vzduchu šplhá ku 30°C a teplota mora ku 28°C. Keďže sa geograficky nachádzajú mimo pásma tropických búrok, návšteva týchto ostrovov je vhodná kedykoľvek. Všetky tri majú historické spojenie s Holandskom, a preto na každom z nich je holandský vplyv, najmä pokiaľ ide o architektúru, jazyk a jedlo. Spoločným jazykom je papiamento, forma kreolčiny, ktorá zahŕňa prvky portugalčiny, holandčiny, angličtiny a španielčiny.

Chcem zažiť ABC ostrovy

1. Koktejl arubských pláží

Pieskové pláže jemné ako biela múka, farba mora presne taká o akej snívate, slaný morský vánok, hrejúce slnečné lúče a najmä typická karibská pohoda, ktorú môžete zažiť na 15 nádherných plážach ostrova Aruba. Palm Beach sa radí medzi najobľúbenejšie s dĺžkou viac ako 3 km a je naozaj palmová, s hotelmi, barmi, reštauráciami a obchodmi. Široká pláž Eagle Beach získala ocenenie v roku 2019 ako 3. najlepšia pláž sveta a okrem "slávnych hviezd", tu hniezdi aj najviac korytnačiek. More je plné života pri pobrežnom koralovom útese Mangel Halto. Ale aj celkom pokojnú pláž s exotickou lagúnou Baby Beach nájdete na juhu ostrova.

Koláž fotiek z pláží na ostrove Aruba.
Nádherné pieskové pláže. Aruba. Foto: unsplash.com

2. Život sa točí v znamení "dushi"

"Dushi" je slovo, ktoré zneje aj v arubskej hymne a ospevuje tak ostrovnú krásu. Je to jedno z najkrajších slov na ostrovoch. Používa sa aj ako miláčik, sladký, alebo na vyjadrenie čohokoľvek krásneho či chutného. Medzi domácimi často znie "e kuminda ta dushai", čo znamená, že jedlo je skvelé. Ospevovať sa na ABC ostrovoch v znamení "dushi", dá skoro všetko. Či už sú to krásne pláže, prírodné scenérie, pestré mestečká, karibská flóra a fauna. Radosť, spokojnosť a priateľskosť si hrdo nesú aj ostrovania. Radi sa rozprávajú, jedia a milujú oslavy a karneval.

Koláž fotiek z ABC ostrovov. Karibik.
Krásy ABC ostrovov. Karibik. Foto: unsplash.com

3. Ostrovy pre každého

Nájsť nejaké miesto na svete, ktoré ulahodí každému, je pomerne náročné. Ale karibská dovolenka ABC ostrovov sa páči každému. Ostrovy sú moderné aj koloniálne, vhodné pre poznávanie, pre romantikov, pre dobrodruhov, ktorí vyhľadávajú aktívnu dovolenku, ale i tých, čo obľubujú oddych a relax. Radia sa medzi najbezpečnejšie v Karibiku. Neodolateľná je aj gastronómia, ktorú za celé storočia namiešali do exotickej podoby mnohé národy. Ochutnajte dusené hovädzie s papájou, krevety s omáčkou a ryžou, kukuričnú polievku "funchi", alebo polievku "guiambo" z okry a morských plodov, čerstvé ryby, vyprážané banány a lahodné exotické ovocie.

Koláž fotiek z ABC ostrovov. Karibik.
Ostrovy, kde si každý nájde to svoje. Foto: unsplash.com

4. Kormidlo dejín

Ostrovy pôvodne obýval kmeň Arawakov. Počas svojich výprav za hľadaním "pokladov západu", sa na ostrovy prvý krát v roku 1499 dostal španielsky prieskumník Alonso de Ojeda. Španieli ostrovy kolonizovali a založili prvé prístavy. Na prácu na cukrových plantážach dovážali otrokov z Afriky. Španielov v roku 1634 vyhnali Holanďania, a tým sa ostrovy dostali pod kontrolu holandskej západoindickej spoločnosti, ktorá pokračovala vo využívaní otrokov. Holandsko tak zbohatlo vďaka obchodovaniu s karibskými otrokmi a cukrom. Keď bolo v roku 1863 otroctvo zrušené, bolo treba nájsť nový zdroj príjmov. To nakoniec prišlo na začiatku 20. storočia, keď bola vo Venezuele objavená ropa a v rámci ostrovov sa postavili prvé rafinérie. 

Koláž fotiek z ABC ostrovov. Karibik.
Koloniálna história ABC ostrovov. Karibik. Foto: unsplash.com

5. Exhibícia v ružovom

Na Arube sú dve miesta, kde si môžete vyfotiť plameniaky a obe sú na súkromných ostrovoch. Ostrov De Palm a ostrov Renaissance domestikovali plameniakov, ktoré sa tu denne elegantne premávajú. Tieto ružovo sfarbené stvorenia pochádzajú zo susedného Bonaire alebo z Brazílie. Najväčšia kolónia plameniakov na západnej pologuli sa nachádza na ostrove Bonaire v rezervácii Pekelmeer, kde leží soľné jazero so sýto ružovou farbou, ktorá ostro vyniká na pozadí bielych soľných plání a soľných hôr. Túto farbu možno nájsť v pierku plameniakov, keďže vo vode je veľa malých ružových slaných kreviet a mikroorganizmov, ktoré riasy a baktérie sfarbili do ružova. Plameniaky jedia tieto organizmy, čím získavajú nádhernú ružovú farbu. Preto tieto karibské plameniaky sú najpestrejšie zo všetkých druhov. Žije ich tu viac ako desaťtisíc.

Koláž fotiek - ružové plameniaky na Arube a Bonaire. Karibk
Ostrovy ABC a ružové plameniaky. Karibik. Foto: unsplash.com

6. Bohatstvo národných parkov karibského tria

Drsný terén, kaktusy, púšť, jaskyne, nezvyčajné lávové formácie, bohatá fauna, to je Národný park Arikok, ktorý je miestnym pokladom a zaberá 20 % územia Aruby. Curacao sa pýši Národným parkom Christoffel a Shete Boka. Park Christoffel má rozmanitú prírodu, pohorie s rovnomenným názvom, nádherné vtáctvo, jeleňov bielych a turistické chodníky. Národný park Shete Boka zaberá 10 km členitého pobrežia. Názov v preklade značí „sedem vstupov“. Je tu 10 zátok, kde tri rôzne druhy morských korytnačiek kladú vajíčka. Tie sa zvyčajne vracajú do svojich pôvodných hniezdnych priestorov, preto musia byť pláže chránené. Hniezdna sezóna začína v máji a končí v decembri.

Na severnom konci ostrova Bonaire leží
Národný park Washington Slagbaai. V minulosti sa tu nachádzali dve plantáže, Washington a Slagbaai. Dodávali soľ, drevené uhlie, extrakt z aloe a tiež kozy na export do Európy. Obyvateľmi parku sú jašterice, leguány, vzácny druh papagája "lora", kozy, somáre a kravy. Najmä Bonaire má úchvatný podmorský život. Jeho koralové útesy sú chránené ako Národný morský park Bonaire. Bari Reef je jedným z najlepších miest na potápanie na svete, kde vidieť barakudy, chobotnice  a tarpony.

Koláž fotiek - Národný park Arikok, Christoffelpark. Karibik.
Národný park Arikok a Christoffel. Karibik. Foto: unsplash.com

7. V záplave pastelových farieb

Hlavné mesto Aruby, Oranjestad má okrem holandského štýlu aj karibský koloniálny, ktorý je plný pestrých žltých, modrých a červených budov. Pevnosť Zoutman, mestská radnica či námestie Daniel Leo sú perfektnou ukážkou ostrovnej architektúry. Skvelé nákupy ponúka nákupné stredisko Renaissance Marketplace. Curacao so svojim hlavným mestom Willemstad je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Známe je tiež svojou holandskou architektúrou, opevnením zo 17. a 18. storočia, štvrťami Punda a Otrobanda, ktoré spájajú pontónové mosty kráľovnej Emmy a kráľovnej Wilhelminy cez záliv Sint Anna. Willemstad bol pomenovaný po holandskom guvernérovi Willemovi II. van Oranje, hneď po tom, čo ostrov dobyli Holanďania v roku 1634.

Mesto Oranjestad a Willemstad v záplave pastelových farieb na domoch. Aruba.
Oranjestad a Willemstad holandského aj karibského koloniálneho štýlu s farebnými budovami. Foto: unsplash.com

8. Božské aloe, fofoti, pelikány a oslíky

Ikonou karibského tria okrem plameniakov, sú aj pštrosy a osly, ktoré sa stali súčasťou ostrovov už pred 500 rokmi, keď boli jediným dopravným prostriedkom. Všetky tri ostrovy obývajú jašterice, kozy, pelikány, papagáje, drobné kolibríky, netopiere, pestrofarebné motýle a žiarivé ružové plameniaky. Aloe z Aruby od 19. storočia patrí medzi najdôležitejší exportný artikel. Tu jedna z najstarších spoločností s aloe na svete, pestuje, zbiera a spracováva svoje vlastné rastliny priamo na mieste. Listy sa krájajú ručne, rovnako ako to robili farmári v minulosti. Nájdete tu bohatú kolekciu prémiových produktov starostlivosti o pleť, telo a vlasy. Na fotky lákajúci je tu aj zvláštne potočený strom fofoti pripomínajúci veľkú bonsaj. Zaiste je umeleckým dielom prírody, ktorého rast usmernil aj severovýchodný vietor.

Koláž fotiek - fauna ABC ostrovov. Karibik
Fauna na ostrovoch ABC. Karibik. Foto: unsplash.com

9. Morský bazén

Pre milovníkov dobrodružstva ponúka Aruba kúpanie v prírodnom morskom bazéne, Natural Pool na východnom pobreží v NP Arikok, kam sa dá dopraviť terénnym autom. Známe je ako "conchi", čo značí misa, alebo "Cura di Tortuga", Korytnačia zátoka. Tento morský bazén obklopuje drsný ostrovný terén, hučiaca voda, príliv a odliv. Pri vstupe do vody treba zvýšiť opatrnosť, skaly môžu byť šmykľavé. Aj keď je tento prírodný bazén väčšinou bezpečný na kúpanie, môže byť uzavretý v prípade silného príboja a vetra.

Koláž fotiek - prírodný morský bazén Natural Pool. Aruba
Prírodný morský bazén a úchvatné pobrežie. Aruba. Foto: unsplash.com

10. Romantika pri západe slnka

ABC ostrovy ponúkajú fantastické západy slnka, ktoré si môžete vychutnať aj na lodi alebo katamaráne s karibským rumovým koktejlom v ruke. Nechajte sa len tak ľahko unášať morským vánkom a šumom vĺn, keď sa slnečná ohnivá guľa pomaly utápa v nekonečných vodách. 

Západ slnka, moré a loď. Aruba.
Nádherný západ slnka. Aruba. Foto: unsplash.com

Dovolenka na ostrovoch ABC je prísľubom oddychu, spoznávania nových miest a dokonalých pláží Karibiku. Nadchne tak romantikov, ale aj milovníkov exotického dobrodružstva. Vydajte sa ich spoznávať s nami, lebo na starostlivosť od Saturu nemá nikto. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook