10 najkrajších výhľadov na Slovensku

Tento krát sme pripravili sme niečo pre lovcov výhľadov. Aj na Slovensku máme miesta, ktorým dominujú vyhliadky a ponúkajúce neopakovateľné pohľady na okolie z takmer vtáčej perspektívy.

1. Veľká Homoľa, Malé Karpaty

Veľká homoľa sa rozkladá nad viničmi v pohorí Malých Karpát. Vrch čnie nad okolité kopce a je korunovaný drevenou 20,4m vysokou rozhľadňou, ktorá tvorí hlavnú turistickú atrakciu. Výlet na Veľkú homoľu môžete podniknúť zo Zochovej Chaty, čo je najbližší východiskový bod alebo z Modry, z Harmónie, prípadne z Pezinka. Túra je technicky nenáročná až na strmšie stúpanie v závere.

Veľká Homoľa
Vyhliadka Veľká Homoľa v pohorí Malých Karpát. Foto: podlipou.sk

Cestou k rozhľadni, prípadne v jej okolí sa nachádza viacero možných zastávok – lezecké skaly (Traja jazdci, Medvedia skala), Hrad Červený kameň, hvezdáreň, Čermákova lúka na opekanie, či ďalšie kopce (Kukla, Vysoká, Skalnatá).


2. Vyhliadka Čajka, Bojnice

Tridsať metrov vysoká veža s toboganom je sprístupnená verejnosti od júla 2018. Pod vežou je vybudovaná rozprávková Šmolko dedinka, ktorá poteší hlavne najmenších návštevníkov. Výstup na 30 metrovú vežu so 6 stupňovým stúpaním je spoplatnený (8,00 €/dospelý a 4,00 €/dieťa 3 – 15 rokov). Z vrcholu oceľovo-drevenej konštrukcie možno vidieť na Bojnický zámok a jeho okolie prípadne na okolie mesta Prievidza. Ak a máte chuť aj na trochu adrenalínu, môžete sa z vrcholu spustiť späť na zem toboganom. K veži sa možno dostať po žltej značke z Bojnických kúpeľov (približne 30-40 minút). Ďalšou možnosťou je chodník od salaša Vigľaš alebo od Autocampingu Bojnice.

vyhliadka Čajka
Výhľad na Bojnice z vyhliadky Čajka. Foto: FB Vyhliadková veža Bojnice

Okolie vyhliadky ponúka viacero možností na spestrenie výletu – Bojnický zámok, kúpele, najstaršiu ZOO na Slovensku, kúpalisko Čajka či okolitá príroda.


3. Chodník korunami stromov, Bachledka

Azda najznámejšia atrakcia tohto druhu na Slovensku sa nachádza v srdci Pieninského národného parku. Trasa o dĺžke viac ako 600 m vás prevedie druhovo pestrým lesom a spoznáte mnoho živočíchov a rastlín, ktoré nájdete len málokde - na chodníku sa nachádza veľké množstvo informačných tabúľ, vďaka ktorým sa niečo priučíte. No azda najviac vás nadchne výhľad. Z 32 metrov vysokej veže budete mať ako na dlani štíty Belianskych Tatier, unikátnu scenériu Pienin i malebné Zamagurie. Chodník je spoplatnený (10 €/dospelý a 7,50 €/dieťa 3 – 14 rokov).

Chodník korunami stromov
Chodník korunami stromov v Pieninskom národnom parku. Foto: wikimedia.org

V Bachledovej doline sa nachádza kompletné zázemie pre návštevníkov a nástupná stanica kabínovej lanovky Gondola Bachledka. Gondola Vás ku chodníku prepraví za 7 minút v suchu a pohodlí.  Ak máte chuť na prechádzku môžete sa k chodníku vybrať z Malej Frankovej (príchod z Červeného Kláštora, Niedzice) prechádzkou 1.4 km do kopca, alebo z Jezerska, strmým výstupom po zjazdovke alebo náučným turistickým chodníkom okolo Jezerského jazera (4km).


4. Via Ferrata, Skalka pri Kremnici

Návštevníci via ferraty na Skalke pri Kremnici sa môžu prejsť po najdlhšom lanovom moste a lanovej lezeckej sieti na Slovensku. Visutý most je novinkou minulého leta.

Via Ferrata
Lanový most vo Via Ferrate na Skalke pri Kremnici. Foto: visitkremnica.com

Na zaistenej ceste čaká návštevníka 420 metrov lán s výškou skalných ciest 80 metrov. K ceste patrí aj krátka via ferrata na skale Jánošíkova diera s obťažnosťou B, ktorá je určená pre rodičov s deťmi.

5. Hojdačky „a la Bali“

Áno, aj na Slovensku sa nájde táto atrakcia známa skôr z ostrova Bali. Hojdačky s výhľadom, nad údolím a ukryté v prírode, nájdete na viacerých miestach. Ich hľadanie je ideálnou motiváciou pre deti, ktorým sa nechce do prírody.

Hojdačka a la Bali
Hojdačka a la bali nad Bratislavou. Foto: planetslovakia.sk

Kde všade ich nájdete?

Malá Baňa v Rači, Les Sitina – takmer na konci turistického chodníka z Karlovej Vsi, Lietavská Svinná – cestou na Chatu Patúch, Likavka – medzi hradom a Liskovou, Bešeňová – na lúke pod vrchom Veľký Hukov, Smolenice – Molpír, Spišský Hrhov – neďaleko rozhľadne, Vernár – pri hoteli Studničky.


6. Terchovské srdce

30 metrová rozhľadňa Terchovské srdce je vybudovaná na vrchu Oblaz, na konci náučného chodníka, ktorý je zameraný na faunu a flóru Národného parku Malá Fatra. Autorom návrhu rozhľadne je známy ľudový umelec a člen terchovského zoskupenia bratov Muchovcov Alojz Mucha. Inšpiráciou pre neho bola rekvizita šibenice, ktorá stála na tom istom mieste v roku 1935 pri filmu Jánošík. Na vyhliadkovej veži sa nachádzajú 3 terasy, z ktorých môžeme obdivovať výhľady najmä na obec Terchová a okolité vrcholy Malej Fatry.

rozhľadňa Terchovské srdce
Rozhľadňa Terchovské srdce na vrchu Oblaz. Foto: wikimedia.org

7. Vyhliadková veža Tokaj

Dominantou Vinohradníckej oblasti Tokaj je 12 metrov vysoká vyhliadková veža jedinečná svojim tvarom dreveného suda. Oceľovú konštrukciu veže dotvárajú drevené lamely. Je umiestnená vo vinohradoch medzi obcami Malá Tŕňa a Černochov. Veža spolu s altánkom a detským ihriskom je ideálnym oddychovým miestom pre turistov, cyklistov a rodiny s deťmi. Pri výstupe na vrchol sa predostrie nádherný výhľad na región Tokaj a jeho vinohrady.

Vyhliadková veža Tokaj

8. Vyhliadková veža Hradová, Košice

Chcete vidieť metropolu východu z výšky? Panoramatický pohľad na mesto môžete zažiť z neďalekej Vyhliadkovej veže Hradová. Týči sa na vrchole kopca, kde v minulosti stál stredoveký hrad, na území Lesoparku mesta Košice. Veža je 21,51 metrov a má tri vyhliadkové terasy vo výške 10,88 m, 13,6 m, 16,32m. Postavená je v nadmorskej výške 466 m a ponúka výhľad do Košickej kotliny. V blízkosti veže je postavený altánok a návštevníci môžu svoj voľný čas stráviť opekaním v príjemnom lesnom prostredí. Pre deti je tu pripravený náučný chodník. Prístup je chodníkom pre peších (cca 20 min) z parkoviska štátnej cesty Košice - Kavečany.


9. Tomášovský výhľad, Slovenský raj

Tip od vás: Najkrajší výhľad v Slovenskom raji je nepochybne Tomášovský výhľad. Tento skalný útvar, ktorý sa týči nad riekou Hornád, patrí medzi najnavštevovanejšie časti národného parku a nemali by ste ho pri návšteve parku vynechať. Tomášovský výhľad sa nachádza v nadmorskej výške 680 metrov. Vrch Ludmanka je fascinujúci vápencový blok, ktorý má dĺžku viac ako 200 metrov a týči sa nad hladinou rieky Hornád. Na niektorých miestach dosahuje výšku nad hladinou Hornádu okolo 145 metrov. Tvoria ho strmé vápencové skalné bloky, ktoré majú hrúbku okolo 30 metrov a vytvárajú tak jednotlivé terasy. Najvrchnejšia časť tohto vrchu ma charakter plošiny a práve tá nesie názov Tomášovský výhľad. Z plošiny je možné vidieť Prielom Hornádu, doliny Bieleho Potoka a pri dobrej viditeľnosti dokonca štíty Vysokých Tatier. Tých, čo sa neboja, poteší aj pohľad dole, kde v hĺbke 40 metrov zbadáte tenkú modrú čiaru - rieku Hornád.

Tomášovský výhľad
Tomášovský výhľad v Slovenskom raji. Foto: wikimedia.org

10. Rozhľadňa Čerešenka, Rozhanovce

Viac ako 11 metrov vysoká rozhľadňa Čerešenka stojí netypicky - uprostred polí na rozhraní chotárov Čižatíc, Chrastného a Rozhanoviec. Toto miesto známe aj ako „rozhanovské pole“ má slávnu, no krvavú históriu. V roku 1312 tu došlo k významnému vojenskému stretu považovanému za najväčšiu rytiersku bitku od čias tatárskeho vpádu. Bitka pri Rozhanovciach neznamenala len koniec vlády Omodejovcov na východnom Slovensku, ale tiež začiatok konca panovania Matúša Čáka na strednom a západnom Slovensku. Rozhľadňa Čerešenka má tieto historické udalosti pripomínať. Jej tvar evokuje stredovekú strážnu vežu, jej bočné otvory v tvare kríža zase naznačujú, že stojí na pietnom mieste, na mieste, kde vyhasli tisíce životov. Čo sa však od rozhľadní predovšetkým očakáva, je výhľad - z jej vrcholu vidno panorámu Slanských vrchov, údolie Torysy, časť Volovských vrchov s Kojšovskou hoľou a za dobrého počasia dokonca i kúsok Lomnického štítu.

Plánujete navštíviť niektorú z týchto atrakcií?


Pačil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook