Z Dubaja do Abú Dhabí za 12 minút? Šejkovia chcú pokoriť ďalší rekord!

Cestovanie rýchlosťou zvuku už nebude len súčasťou sci-fi filmov a nenaplnených predstáv. Naopak, už onedlho by sa malo stať skutočnosťou. A kde by sa mal objaviť futuristický spôsob dopravy, ak nie v Dubaji? Jeden zo siedmych arabských emirátov by si už pokojne mohol začať hovoriť miesto splnených snov. A to aj tých najmenej realistických...
Hyperloop
Hyperloop. FOTO: hyperloop.com

Len pred časom sa o spôsobe dopravy takzvaným Hyperloopom hovorilo aj na Slovensku. Sieť extrémne rýchlych vlakov by mala spojiť Bratislavu s Viedňou a Budapešťou. No ako to už býva, kým jedni rozprávajú, iní konajú. A to platí aj v prípade Spojených arabských emirátov. Tie sú už dnes vyhľadávanou destináciou na exotickú dovolenku, ale tiež poznávacie zájazdy práve pre neuveriteľné novinky, ktoré krajina turistom ponúka. Veď práve tu si môžete zalyžovať, kým vám nad hlavou praží slnko, alebo sa odvážiť navštíviť najvyššiu budovu sveta Burdž Chalífa, z ktorej je neuveriteľný výhľad. A to ani nehovoríme o obrovských indoorových zábavných parkov ako Ferrari World, IMG World of Adventures, pobočke Louvru či Guggenheimovho múzea a úžasnej novej dubajskej opere, ktorá očarí každého.

Portál v Burdž Chalífa
Portál v Burdž Chalífa. FOTO: hyperloop-one.com

Ale ani to už nestačí a Dubaj sa púšťa do ďalšieho megalomanského a odvážneho projektu. S losangeleskou spoločnosťou Hyperloop One sa dohodol na projekte, ktorý ho má prepojiť s Abú Dhabí, Saudskou Arábiou či ostrovným Bahrajnom. Cesta medzi Abú Dhabí a Dubajom (len pre predstavu asi 150 kilometrov) by s novou technológiou mohla trvať iba dvanásť minút. Z Dubaja do emirátu Fujairah by sa cestujúci dostali napríklad za desať minút, do Rijádu za 40 minút. V sieti železničných tunelov sa vlaky budú pohybovať závratnou rýchlosťou až 1220 kilometrov za hodinu. A to tiež nie je nič pre slabé povahy. Iba ak zvládnu počas celej cesty udržať zatvorené oči. :)

Tunel
Tunel. FOTO: hyperloop-one.com

Doprava pre každého

Samozrejme, že veľké projekty sú finančne náročnejšie, ale Dubaj už v minulosti presvedčil o tom, že v tomto smere sa veľmi neobmedzuje. Futuristická sieť tunelov a vlakov by mala byť hotová v priebehu piatich rokov. Príprava je rozdelená do troch fáz. Na konci tej prvej by mali byť známe všetky stanice hyperloopu. Hoci o tých zatiaľ nie je rozhodnuté, promo video ukazuje vlak vychádzajúci od stanice Etihad Tower k Burdž Chalífa. Návrhári pracujú na tom, aby bolo cestovanie čo najpohodlnejšie. Dokonca by mohli byť jednotlivé časti vlaku prispôsobené tak, aby si v nich cestujúci pripadal ako vo vlastnej obývačke.

Kabíny v hyperloope
Kabíny v hyperloope. FOTO: hyperloop.com

Nový dopravný systém má byť bezpečnejší ako napríklad súkromné tryskáče, náklady na jeho stavbu a prevádzky sa odhadujú nižšie ako sú pri vysokorýchlostných vlakoch, nízka má byť aj spotreba energie na osobu. Výhodou by malo byť tiež to, že nový spôsob cestovania by mal byť prístupný každému. Spoluzakladateľ spoločnosti Hyperloop Josh Giegel  odhaduje, že cena lístka by sa mala pohybovať medzi súčasnou cenou lístka na metro a vysokorýchlostným vlakom. Predstavte si, že počas svojej dovolenky v Dubaji by ste tak stihli vidieť ešte oveľa viac, ako je tomu teraz. Nikam by ste sa nemuseli ponáhľať, za pár minút by ste boli na akomkoľvek mieste.

Abú Dhabí
Abú Dhabí. FOTO: hyperloop-one.com

VIDEO: Pozrite si, ako má hyperloop fungovať v praxi!

Dovolenka v Dubaji je veľkým zážitkom pre deti i dospelých už aj dnes. Teraz je v Emirátoch oveľa príjemnejšie počasie ako na Slovensku, tak prečo sa nevybrať za teplom a dobrodružstvom hneď zajtra? Vyberte si svoju exotickú dovolenku v Dubaji s cestovnou kanceláriou Satur a užívajte si, koľko sa dá! Aspoň budete mať o pár rokov s čím porovnávať. :)

Láka vás dovolenka v exotike? Vyberte si z ponuky cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook