Nenechajte si ujsť Benátsky karneval 2024 v znamení cestovania

Tento rok má Benátsky karneval s cestovaním veľa spoločného. Oslavuje totiž jedného zo svojich najväčších cestovateľov. Jedná sa o 700. výročie smrti Marca Pola, a preto sa tento velikán vracia do svojej benátskej lagúny ako protagonista karnevalovej tradície a to pod názvom - Do Orientu „Úžasná cesta Marca Pola“.

Témou benátskeho karnevalu v roku 2024 je cestovanie, objavovanie a stretávanie sa s dovtedy iba tušenými svetmi. Slávny Karneval v Benátkach sa tento rok začína otváracím sprievodom 3. februára a končí 13. februára. Prijmite naše pozvanie vychutnať si aspoň na jediný deň mesto, ktoré sa zmení na jedno veľké farebné javisko.

Karneval popoludní odštartuje "Slávnosťou Márií" - prehliadkou najkrajších dievčat Benátok v Traghetto Santa Sofia. Potom sa odvezú gondolou a predstavia na námestí sv. Marka. Už od jedenástej je javisko plné farieb, nádherných kostýmov a histórie. Tento radostný ošiaľ si môžete užiť s nami aj počas poznávacieho zájazdu do Benátok.

Karneval v Benátkach
Karnevalová atmosféra v Benátkach. Foto: unsplash.com

Z histórie Benátskeho karnevalu

Benátsky karneval má stáročnú tradíciu. Prvé zmienky pochádzajú z druhej polovice 13. storočia. Už Casanova miloval zhon, v ktorom sa mohol nepozorovane oddávať „svojim záľubám“. Práve v 18. storočí dosiahol karneval najväčšiu popularitu, kedy ho navštevovali ľudia z celého sveta. Potom však prišiel úpadok. Ľudia mali zakázané nosiť masky, parochne, kostýmy alebo maľovanie na tvár. K obnoveniu tradície došlo až v roku 1979. Jeho obľúbenosť opäť rýchlo narástla a v súčasnosti navštívia Benátky počas karnevalového obdobia milióny turistov.

Karneval v Benátkach
Biele masky na karnevale, Benátky. Foto: unsplash.com
Náš tip: Spestrite si február malými výletmi, či už v termíne 3.2. alebo 9.2. 2024, z ktorých si prinesiete množstvo zážitkov a spoznáte pravý Benátsky karneval, Murano a Burano.

Masky, masky, masky

Okrem karnevalu majú hlbokú tradíciu aj samotné masky. Okrem festivalu ich nosievali aj urodzení šľachtici, keď hrávali karty alebo iné hazardné hry. Dôvod bol jednoduchý, takto sa chceli ukryť pred veriteľmi. Dnes sú masky doslova umeleckým dielom. Vyrábajú sa z kože, porcelánu, papiera či sadrokartónu. Kým v minulosti mali jednoduchú výzdobu, dnes to už neplatí. Každá maska je prepracovaná do detailu, nádherne vyzdobená korálkami, perím, zlatom, striebrom alebo ručne pomaľovaná.

Karneval v Benátkach
Masky na karnevale, Benátky. Foto: depositphotos.com

Svoj pôvod majú v talianskom divadle Commedie dell‘ Arte. Niektoré zahaľovali len časť alebo polovicu tváre, čo hercom umožňovalo bezproblémové rozprávanie. Na karnevale majú veľkú výhodu v tom, že s nimi môžete jesť a piť bez zbytočných ťažkostí. Jednotlivé masky majú svoj vlastný význam.

Bauta je maska určená ženám aj mužom, ktorú bolo dovolené nosiť v určenom čase aj mimo karnevalu. Pozlátená maska zvyčajne zaručovala nositeľovi úplnú anonymitu. Nosil sa k nej čierny plášť z hodvábu alebo zamatu a trojcípy čierny klobúk. Volto alebo Larva je typická biela maska, ktorú môžete v Benátkach vidieť najčastejšie. Nosí sa k nej plášť a trojcípy klobúk. Pohodlné masky oválneho tvaru umožňujú nositeľom voľne dýchať, jesť či piť. Vyrábané boli predovšetkým z jemného voskového plátna. Hovorí sa, že túto masku často používali aj vrahovia a násilníci.

Karneval Benátky
Biela maska, Benátky. Foto: unsplash.com

Kolombína je polovičná maska, zdobená zlatom, striebrom a perím. Obľúbená je najmä u žien. Moretta bývala zakončená závojom. Oválna maska má široké otvory pre oči. V taliančine sa jej hovorilo aj „Servetta Muta“, čo znamená nemý sluha alebo slúžka. Maska totiž nemala otvor pre ústa, preto jej nositeľka nemohla hovoriť.

Karneval v Benátkach
Zlatá maska s perím, Benátky. Foto: unsplash.com

Morový doktor predstavuje masku s dlhým zobákom. Jedna z najbizarnejších masiek má nápadný dizajn, takže si ju určite všimnete. Dlhý zobák vymyslel taliansky lekár ako ochranu pri liečení chorých pacientov. Aj tieto masky sú však dnes už veľmi dekoratívne. Jolly je konečne jedna z veselších masiek. Na čiapke jej hrajú rolničky a doplnkom je aj široký farebný golier.

Náš tip: K atmosfére Benátok už po stáročia patria gondoly a spev gondolierov. Gondola je luxusný výrobok z kombinácie ôsmich druhov dreva a gondolier musí byť profesionál, čo nie je lacný špás. Avšak je to zážitok.

Čo môžete na karnevale v Benátkach ochutnať

Kernevalu nechýbajú ani kulinárske špeciality. Tradičné jedlo a pitie bude spríjemňovať atmosféru karnevalu už od soboty 3. februára. Vyberiete si cicheti alebo fritole? Cicheti sa podávajú ako malé občerstvenie v podobe malých sendvičov, tanierov olív alebo inej zeleniny, s napoly uvareným vajcom alebo ako malé porcie morských plodov. Fritole sú sladké nadýchané lievance, občas môžu pripomínať aj donuty. 

Uličky Benátok
Gondoly a uličky Benátok. Taliansko. Foto: unspalsh.com

Zlákali vás masky, história mesta na vode, dobrá nálada a chutné jedlo? Jedinečné okamihy na karnevale v Benátkach prežijete spolu s CK SATUR. Sprevádzať vás bude náš sprievodca, ktorý vás prevedie nielen karnevalovým mestom, ale aj mestom, ktorého atmosféra je neopakovateľná. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook