Vo svete Julesa Vernea: Takýto zábavný park ste ešte nevideli!

Chcete sa previezť na chrbte slona vysokého ako štvorposchodový dom? Alebo by ste si radšej zajazdili na krútiacich sa morských príšerách? Nemáte strach z pavúkov? Tak sa odvezte na bruchu jedného z nich! V zábavnom parku vo francúzskom meste Nantes zažijete nečakané. Vydajte sa za novým dobrodružstvom!

Ako chlapec pozoroval Jules Verne obchodné lode, ktoré sa vracali do prístavu v Nantes s exotickým nákladom a príbehmi z celého sveta. Možno aj tu nabral inšpiráciu na niektoré zo svojich známych fantasy diel ako Dvadsaťtisíc míľ pod morom alebo Cesta do stredu Zeme. O takmer dve storočia neskôr prispela predstavivosť „obľúbeného syna mesta“ k vytvoreniu Les Machines de l’île, Ostrova strojov.

Kolotoč v zábavnom parku. Nantes. Francúzsko.
Kolotoč v zábavnom parku. Nantes. Francúzsko. FOTO: lesmachines-nantes.fr

Myšlienka neobyčajného zábavného parku s mechanickými strojmi spojila to najznámejšie, čo mesto malo – Julesa Vernea a rozpadávajúce sa lodenice, v ktorých sa kedysi vyrábali ohromné lode. Ak ste čítali niektorú zo spisovateľových kníh a zavítate do parku neďaleko Loiry, veľmi ľahko si spojíte svoje predstavy so strojmi, ktoré sú doslova umeleckými dielami.


Dvadsaťmetrový kolotoč a oceľový slon

Monštruózne morské tvory skrížili cestu kapitánovi Nemovi, nebojácnemu veliteľovi elegantnej ponorky Nautilus. Teraz ich stretnete na trojstupňovom Kolotoči morského sveta v Les Machines de l’île. Deti prebudia spiace chobotnice s dlhými chápadlami, modré kraby s masívnymi panciermi, vyskúšajú si sadnúť na chrbát ryby alebo draka s hrozivými rohami.

Papuľa ryby v zábavnom parku
Papuľa ryby v zábavnom parku. FOTO: lesmachines-nantes.fr

Najväčším lákadlom celého parku je však niečo iné. Obrovské zviera, pri ktorého krokoch sa trasie zem. Možno je trochu škodoradostný alebo poriadny vtipkár, keď na okoloidúcich vychrlí menšiu vodnú sprchu. Určite ste uhádli, že hovoríme o slonovi. Tento však nie je ani trochu taký, na akých ste zvyknutí. 48-tonový mechanický slon odnesie na svojom chrbte až päťdesiat návštevníkov naraz. Počas trištvrtehodinovej jazdy ich vezme od vchodu, cez lodenice, okolo starého skladu až k obrovskému kolotoču.

48-tonový mechanický slon v zábavnom parku
48-tonový mechanický slon v zábavnom parku. FOTO: lesmachines-nantes.fr

Inšpiráciou pre tohto neobyčajného slona bol román Dom na paru, kde britskí kolonisti cestovali po Indii v dome ťahanom obrovským oceľovým slonom na paru. Jazda je jedinečnou možnosťou, ako vidieť okolie mesta, lode a panské sídla z 18. storočia z unikátneho miesta – z výšky dvanástich metrov.

Odvážite sa zobudiť pavúka?

Vysoko v trámoch Galérie strojov môžete vidieť volavku s rozpätím krídel osem metrov. Živé rastliny kvitnú vedľa tých mechanických. Ale dokážete ich rozoznať? Počas návštevy vám strojníci vysvetlia históriu a fungovanie týchto zvláštnych tvorov. Od prvých skíc až po plne funkčné stroje. Celý tvorivý proces je zachytený v Galérii alebo, ak chcete, laboratóriu.

Stroj perodaktyla v zábavnom parku
Stroj perodaktyla v zábavnom parku. FOTO: lesmachines-nantes.fr

Novinkou tohto roka je mechanický pavúk, ktorý spája volavkový strom s centrom galérie. Spí vo svojej diere, až kým neprídu zvedaví návštevníci, ktorí sa usadia na jeho brucho a zobudia ho. Pavúk potom svoju štvorčlennú posádku povodí priestormi Galérie.

Mechanický pavúk
Mechanický pavúk v zábavnom parku. FOTO: lesmachines-nantes.fr

V Les Machines de l’île si pripomeniete, ako sa dávajú veci do pohybu. Vy sami budete často tými, ktorí budú musieť stlačiť páku alebo gombík, dupnúť na pedál či inak popohnať tieto jedinečné mechanické stroje, pripomínajúce fantáziu Julesa Vernea.

Radi spoznávate nové miesta? Vyberte si niektorý z poznávacích zájazdov cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook