Veľká noc v Chorvátsku: Vychutnáte si more aj miestne zvyky

Sviatky jari boli vždy príjemným spestrením života. Veľká noc je kresťanský sviatok, ktorý je aj v Chorvátsku spojený s rôznymi tradíciami. V celej krajine sa koná množstvo akcií, ktoré stojí za to navštíviť. Výhodou jarnej dovolenky v Chorvátsku je aj to, že uvidíte niečo, čo sa vám asi nikdy inokedy nepodarí – nepreplnené pláže, na ktorých budete mať dostatok miesta pre seba!

Ako u nás, tak aj v Chorvátsku

Rovnako ako na Slovensku aj v Chorvátsku sa na Veľkú noc zdobia vajíčka. Tejto tradícii sa hovorí „pisanica“. Techniky farbenia sú rôzne – od používania cibule na hnedú farbu, cez cviklu pre červenú farbu až po kel pre vytvorenie modrých vajíčok. Nedávajú sa však „šibačom“, ako je to u nás, ale Chorváti si vymysleli zábavnú hru – vojnu vajec. Pri nej proti sebe súperia jednotlivé vajíčka tak, že jedno udiera do druhého. To, ktoré ostane nerozbité, môže pokračovať v hre ďalej. Vajíčko si najmä v minulosti dávali aj zamilované dvojice, keď dievčatá dávali svojím snúbencom vajíčko so slovami „toto vajce sa za bozk dáva“. Tradičným jedlom v Chorvátsku je počas Veľkej noci šunka, ktorá sa podáva s rôznym doma napečeným pečivom. Veriaci berú jedlo do kostola, aby sa posvätilo a až potom sa z neho môže jesť.

Kamenná veža, domy s červenými strechami a tyrkysové more v Chorvátsku.
Čarovné Chorvátske mestá sú aj v čase veľkonočných sviatkov. Foto: CK SATUR
Dovolenka v Chorvátsku

Veľkonočné zvyky sa líšia aj v závislosti od polohy. Vo vnútrozemí sa pália vysoké ohne, známe ako „vuzmenka“ alebo „vuzminca“. Zapália sa ráno na Veľkú noc. Drevo na tie najvyššie môže byť naukladané až do výšky dvadsať metrov. V niektorých častiach Chorvátska sa ohne zakladajú už na Bielu sobotu a všetci, ktorí sa na tejto udalosti zúčastnia, si prinesú aj vlastný kus dreva, ten zapália a vezmú si ho domov. Aj takto si k sebe prinesú kúsok „svätého“ ohňa.

Ak strávite Veľkú noc na Hvare, môžete sa zúčastniť jedinečnej procesie, zapísanej medzi nehmotné kultúrne dedičstvo UNESCO. V deň Poslednej večere sa veriaci vydajú na púť dlhú asi 22 kilometrov. Jeden z nich pritom po celý čas nesie na pleciach niekoľkokilogramový kríž a posledných sto metrov musí prebehnúť. Celá procesia sa začína okolo desiatej večer a končí sa až v ranných hodinách. Ďalší deň je tak na ostrove neobvykle ticho, všetci zúčastnení dospávajú dlhú noc.

Chorvátsky ostrov Hvar a Jadranské more.
Chorvátsky ostrov Hvar. Foto: CK SATUR

Veľká noc na Istrii

Na Istrii je aj počas Veľkonočných sviatkov naplánovaných vždy niekoľko akcií. V Pule sa od piatka dopoludnia koná trh pod názvom „Veľká noc v meste“, ktorý je spojený s prípravou tradičného jedla – miešaných vajíčok. Hudobný program na hlavnom námestí je súčasťou osláv. Veľkonočnú oslavu v Poreči sprevádza sladká vôňa a neodolateľná chuť miestneho jedla. V stánkoch si návštevníci nakúpia tradičné istrijské produkty a pochúťky. Rabac sa tradične stane miestom konania „Veľkonočných sviatkov na nábreží“. Všetci návštevníci môžu ochutnať veľkonočné raňajky a miestne špeciality. So šunkou, uvarenými vajíčkami a pincou (typickým veľkonočným sladkým bochníkom so znakom kríža) si vychutnáte príjemné posedenie na zakvitnutom pobreží mesta.

Rozmanitá Istria, krásne pobrežie, zeleň a oranžový západ slnka. Chorvátsko.
Rozmanitá Istria, krásne pobrežie, zeleň a oranžový západ slnka. Chorvátsko. Foto: CK SATUR

Veľká noc na ostrove Lošinj

Na ostrove Lošinj je počas veľkonočných sviatkov pripravený program v podobe koncertov a niekoľko špeciálnych akcií pre svojich hostí pripravujú aj hotely. V nedeľu je skoro celý deň venovaný aktivitám súvisiacim s Veľkou nocou a súčasťou bude aj zvyk pochádzajúci skôr zo západnej Európy a Ameriky – hľadanie veľkonočného vajíčka. No tá najväčšia zábava prichádza večer, a to romantická noc pri zvuku mandoliny, či predstavenie folklórnych skupín a tancovanie so živou hudbou.

Zelený a bujný ostrov Mali Lošinj a Jadranské more.
Zelený a bujný ostrov Mali Lošinj a Jadranské more. Foto: CK SATUR

Veľká noc na ostrove Krk

Viete, čo sú klapačky? Na ostrove Krk neodmysliteľne patria k Veľkej noci. Sú to v podstate drevené „rapkáče“, ktoré môžu mať v každej časti Chorvátska inú podobu. Na Krku sú dlhé asi 30 centimetrov a na ich koncoch sú pripevnené kovové platničky, ktoré pri pohybe vydávajú zvuk.

Modré more, pestré domy pri pobreží na ostrove Krk.
Modré more, pestré domy pri pobreží na ostrove Krk. Foto: CK SATUR

Aj na ostrove Krk môžete prežiť tohtoročnú Veľkú noc. Tunajšie hotely ponúkajú pobyty už od dvoch nocí. Takže ak nemáte „zbytočnú“ dovolenku, ktorú by ste chceli minúť práve na Veľkú noc v Chorvátsku, pokojne sa sem môžete vybrať len na predĺžený víkend. Ak by ste si ale chceli dopriať o niečo dlhší oddych, ani to nie je problém. 

Veľká noc v Šibeniku

Hoci je región Šibenik z tých menších, vynahrádza si to množstvom akcií, ktoré sú známe po celom svete. Patrí k nim aj oslava Veľkonočných sviatkov. Každý rok na Veľkonočný pondelok organizuje miestne turistické centrum veľkonočné raňajky. Tradícia, ktorej súčasťou je ochutnávanie miestnych špecialít a ponuka tradičných výrobkov, zároveň znamená otvorenie turistickej sezóny.

Chorvátske špeciality ani počas Veľkej noci nechýbajú v žiadnej reštaurácii.
Chorvátske špeciality ani počas Veľkej noci nechýbajú v žiadnej reštaurácii. Foto: CK SATUR

Tieto chvíle majú svoju jedinečnú atmosféru. Práve v období Veľkej noci miestne hotely pripravujú množstvo zaujímavých aktivít. Rodiny sa  radi zapájajú do rôznych turnajov, spoločne maľujú vajíčka, pričom sa naučia rôzne techniky, organizujú veľkonočná olympiáda v rôznych športoch, pečenie veľkonočného chleba či hľadanie vajíčok. Atmosférou sa nechajú uniesť nielen rodiny s deťmi, ale aj páry. Tie si navyše môžu užiť každý večer aj diskotéku, ktorá sa skončí až skoro ráno. A to ani zďaleka nie je všetko!

Kanoe na Jadrane aj počas Veľkej noci.
Zabaviť sa v Chorvátsku dá počas Veľkej noci aj rôznymi športovými aktivitami. Foto: CK SATUR


Máte chuť na dovolenku v Chorvátsku a chcete zažiť opäť niečo nové? Neváhajte a vyberte si svoj pobyt u nás v CK SATUR, kde vám pri výbere radi poradíme.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom. 

Facebook