Smaragdové pobrežie na Sardínii si zamilujete

Smaragdová zelená je farba hustých šťavnatých lesov. Ružová je symbolom plameniakov, ktorých pri troche šťastia stretnete vo voľnej prírode. Žltá ako horúce slnko, ktoré vám dodá potrebnú energiu. Strieborná predstavuje historické mesto Nora, kde žili už starí Feničania a Rimania a zanechali po sebe aj rímske kúpele priamo na brehu mora. Symbolom blankytného mora a čistej oblohy je modrá. Tieto farby vytvárajú dokonalý súlad na Sardínii, ktorej sa hovorí aj ostrov piatich farieb.

Čaro tohto talianskeho ostrova, ktoré je dnes vyhľadávaným miestom pre letnú dovolenku, nám pritom mohlo ostať utajené, keby... Keby ho náhodou neobjavil miliardár a podnikateľ princ Aga Khan. Jeho plavba na Korziku pred približne päťdesiatimi rokmi ale zmenila históriu. Práve počas nej zazrel krásne pobrežie na severo-východe Sardínie, ktoré rozhodlo o jej ďalšom osude.

Na ostrove dovtedy panoval pokojný život v rybárskych dedinkách. Vidiečania cez deň pásli kozy a večer oddychovali na priedomí. Svedkami tohto tradičného nažívania, kde vznikajú najväčšie lahôdky ostrova, je ešte aj dnes vnútrozemie Sardínie. Pobrežie sa ale príchodom bohatého šejka začalo meniť.


Pobrežie krásne a vzácne ako smaragd

Na prvý pohľad mu učarovalo pobrežie Costa Smeralda (smaragdové pobrežie) na severovýchode Sardínie. Pomenovanie dostalo podľa čistého mora s nádychom zelenej, akoby na jeho dne boli roztrúsené milióny vzácnych a drahých smaragdov. Ostrým kontrastom sú žulové skaliská, ktoré lemujú pobrežie. Za tisícročia života ich do bizarných tvarov opracoval vietor a voda.

Prístav Porto Cervo
Prístav Porto Cervo. FOTO: depositphotos.com

Costa Smeralda je vychyteným miestom s luxusnými hotelmi a kvalitnými službami. Prístav Porto Cervo je najštýlovejším letoviskom tejto oblasti, kde doslova cítiť „hviezdny prach“. Vyhľadávajú ho hollywoodske hviezdy a známe celebrity si tu vraj svoje drahocenné šperky nesnímajú ani pod plážovými slnečníkmi. V prístave kotvia jachty slávnych, uličky sú plné butikov najzvučnejších mien, exkluzívne reštaurácie ponúkajú najväčšie lahôdky.

Náš tip na miesta, ktoré musíte navštíviť: Obľúbeným miestom je aj súostrovie La Maddalena, kde sa prenajímajú komfortné vily. Tvorí ho sedem ostrovov – La Maddalena (jediný trvale obývaný), Caprera (kde strávil svoje posledné dni taliansky národný hrdina Giuseppe Garibaldi a je tu aj pochovaný), Spargi, San Stefano, Budelli, Santa Maria a Razzolia. Počas letnej dovolenky na Sardínii určite nevynechajte plavbu okolo týchto ostrovov, ktoré vás uchvátia svojou krásou. Ak patríte k filmovým nadšencom a radi sa vydávate po stopách svojich hrdinov, na letnej dovolenke na Sardínii nevyjdete na prázdno. V oblasti Costa Smeralda sa v sedemdesiatych rokoch minulého storočia natáčala jedna z bondoviek – Agent, ktorý ma miloval.

Idylické pláže ako v Karibiku

Aj južná strana ostrova ukrýva miesta, ktoré jej návštevníkom ostanú navždy vyryté v pamäti. Je bohatá na prírodné krásy, z pobrežia je nádherný výhľad na Stredozemné more, ktoré je ošperkované belostnými plážami, divokými útesmi, tajnými zátokami i jaskyňami. V stredisku Chia, ktoré leží v juhovýchodnej časti Sardínie, nájdu turisti rovnomennú pláž. Jej jedinečnosťou sú tridsať metrov vysoké duny, ktoré tvorí biely piesok, a tyrkysové more, takže každý sa tu hneď cíti, akoby sa ocitol v Karibiku.

mesto Cagliari
Mesto Cagliari. FOTO: depositphotos.com

Vyhľadávaným turistickým strediskom na juhu Sardínie je hlavné mesto Cagliari, rozprestierajúce sa v zálive Golfo di Cagliari na deviatich vápencových pahorkoch. Je zároveň hlavným mestom ostrova, kde žije asi jedna tretina obyvateľov. Dominantou mesta je stredoveký hrad Castello. Podhradie ukrýva spletité uličky s luxusnými obchodmi, barmi a reštauráciami.

Náš tip: Mesto Cagliari je známe ajpre svoje trhy a slávnosti, ktoré sa konajú počas celého roka. Jedným z najkrajších je oslava sviatku svätého Ephisiusa, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie náboženské podujatia Sardínie. Turisti, ktorí navštívia mesto v čase jeho konania, majú jedinečnú príležitosť vidieť na jednom mieste tradičné kroje z celého ostrova. Oslavy vám nič nehovoria? Potom sa vyberte do oblasti Costa Rei, ktorú obmýva čisté Tyrhénske more. Prvou zvláštnosťou sú prírodné úkazy ako sú skupiny veľkých kamenných útvarov s astrálnou tematikou. Tou druhou je jedna z najkrajších a najdlhších pláží na Sardínii. Obkolesujú ju píniové háje a až k moru vedie rímske schodisko.

Stavby opradené záhadou a tajomstvom

Monumentálnou megalitickou stavbou nie je len slávny Stonehenge vo Veľkej Británia. Práve naopak! Stavby známe pod menom nuragy stoja na Sardínii. Hoci sa toho o ich skutočnom význame nevie veľa, jedno je isté. Ak by ste prešli celý ostrov a chceli ich všetky spočítať, dopracovali by ste sa až k neuveriteľnému číslu sedemtisíc. Pridáme však aspoň zopár faktov, ktoré sú o nuragoch známe:

  1. stavby sú staré vyše 3500 rokov
  2. zanechala ich po sebe Nuragská kultúra, ktorá na Sardínii žila v dobe bronzovej
  3. sú to kamenné veže, ktoré tvarom pripomínajú obrátené vedro
  4. sú zaradené do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO
  5. sú to najväčšie a najzachovalejšie megalitické stavby v Európe
  6. najznámejšie stoja v Barumini, v provincii Medio Campitani
nuragy
Nuragy. FOTO: archív CK Satur

Najväčšie záhady a špekulácie sa točia nielen okolo toho, ako boli nuragy postavené, ale aj okolo toho, na čo vlastne slúžili. Možností je hneď niekoľko – mohli to byť astronomické observatóriá, hrobky, pohrebiská alebo miesta na nadväzovanie kontaktu s predkami.

Náš tip pre milovníkov histórie: Nuragy nie sú jediným dedičstvom minulých civilizácií. Za návštevu stoja aj pamiatky z mladších čias. Na juhu ostrova sa nachádzajú pozostatky antického mesta Nora, ktoré založili ešte starí Feničania. Po nich si tu svoju chvíľu slávy vychutnali aj Kartáginci a Rimania. Za čias Rímskej ríše prežívalo mesto najväčší rozmach, no keď ho opustili, prišiel rýchly úpadok. Dnes sú niektoré časti starovekého mesta zaliate vodou. Návštevníci môžu obdivovať domy, chrám rímske kúpele či dokonca divadlo. Na konci skalnatého výbežku v zálive Cala di Pula sa týči kamenná obranná veža. Počas letnej dovolenky na Sardíni môžete obdivovať aj gotické stavby, stredoveké baziliky, hrady v Cagliari alebo v prístave Alghero aj románske kostolíky v toskánskom štýle.

Drsné vnútrozemie, kde žijú divoké zvieratá

Zabudnite na chvíľu na pláže s jemným pieskom a čisté more. Sardínia nie je len o nich. Keď sa vydáte do vnútrozemia, spoločnosť vám bude robiť divoká občas aj trochu drsná príroda. Vo vzájomnej harmónii s prírodou žijú ľudia v pohorí Gennargentu, ktoré je najväčším horstvom ostrova. Čas sa tu akoby zastavil alebo aspoň spomalil. Obyvatelia tu svoj život úplne prispôsobujú kolobehu prírody a jej potrebám.

Na vlastné oči sa o tom môžete presvedčiť aj vy, stačí mať trocha šťastia. Ak sa vám podarí nakloniť si ho na svoju stranu, vo voľnej prírode zazriete muflóny, orla skalného alebo jeleňa. Ohromujúcim zážitkom je pozorovanie divokých koní, ktoré slobodne cválajú nedotknutou krajinou. Očaria vás aj olivovníkové háje či vinice, o ktoré sa domáci s láskou starajú. Slnko im dodáva chuť a zrelosť, aby sa z nich mohlo stať kvalitné víno, ktoré vám možno trochu popletie hlavu.

Náš tip: Netradičným zvieraťom, ktoré môžete stretnúť vo voľnej prírode je aj biely osol. Jeho domovom je ostrov Asinara, kde je aj rovnomenný národný park. Patrí medzi najpôsobivejšie ostrovy v Stredozemnom mori. Po národnom parku sa dajú robiť túry po tematických chodníkoch či cyklistické túry. Jednou z piatich farieb, ktoré patria k Sardínii je ružová, teda symbol plameniakov. Ak si chcete tieto zaujímavé zvieratá obzrieť vo voľnej prírode, vyberte sa do fenického mesta Bithia, ktoré nájdete neďaleko pláže Chia. Okrem plameniakov sa vám možno pošťastí zazrieť aj delfíny.

Keď dovolenka chutí

Sardínčania sú právom hrdí na svoju gastronómiu. Z dovolenky na Sardínii určite nemôžete odísť bez toho, aby ste ochutnali miestne špeciality. Nielen preto, že by ste mohli uraziť domácich, ale aj preto, že by ste sa ukrátili o veľký kulinársky zážitok.

K tradičným lahôdkam patrí jedlo s názvom porcheddu. Ide o malé prasiatko ugrilované na drevenom uhlí, ktoré sa servíruje na korkových podnosoch s vetvičkami myrty. Ďalšou špecialitou je carasau, čo sú vlastne tenučké chlebové placky. Culurgiones sú podobné raviolám, plnené zemiakmi a čerstvým ovčím syrom alebo ricottou so špenátom. Ak ich ochutnáte mimo nákupných stredísk, bude zážitok z ich chuti ešte lepší.

Európskou známkou pôvodu sa môže pochváliť peccorino, jeden z najznámejších ovčích syrov na Sardínii, ktorý sa pre svoju ostrú chuť často používa na cestoviny namiesto parmezánu. K tomuto syru sa najlepšie hodí červené víno Cannonau, ktoré je podobné španielskej Grenache. Na Sardínii vyskúšate aj chutné biele vína – Vermentino di Gallura, ktoré pochádza z viníc od Costa Smeralda smerom k vnútrozemiu. Vermentino di Sardegna je ľahké biele víno so silnou minerálnou príchuťou.

Náš tip: Na celom svete je cenený med zo Sardínie. Jemne horkú chuť má eukalyptový med. Zaujímavé sú aj tymiánový alebo mätový med. Rozhodne by nemali chýbať medzi suvenírmi, ktoré si z letnej dovolenky na Sardínii odnesiete. Ak si pribalíte aj tradičný likér z myrty, bez problémov si doma pripravíte večer, počas ktorého sa aspoň na chvíľu vrátite k príjemným chvíľam, ktoré zažijete počas dovolenky na Sardínii.

Hotely, v ktorých bude vaša dovolenka nezabudnuteľná

Sever aj juh Sardínie sú posiate krásnymi hotelmi, v ktorých sa o vás postarajú tak, aby ste prežili jednu zo svojich najlepších letných dovoleniek pri mori. Aj v ponuke hotelov platí, že každý si na Sardínii nájde presne to, čo mu vyhovuje.

K najlepším detským hotelom na ostrove patrí rezort Baia dei Pini a hotel Chia Laguna. Hotel Baia dei Pini****+ sa nachádza v severovýchodnej často Sardínie neďaleko mesta Budoni, ktoré sa môže pochváliť strategickou polohou medzi zálivom Orosei a pobrežím Costa Smeralda. Cestovná kancelária Satur má navyše v hoteli počas letných mesiacov animačný tím rodinného klubu Planet Fun, takže vaše deti sa rozhodne nebudú nudiť.

rezort Baia dei Pini
Rezort Baia dei Pini. FOTO: archív CK Satur

K výbave hotela Chia Laguna**** na juhovýchode Sardínie patrí napríklad „baby kit“, teda všetko potrebné pre najmladšieho člena rodiny a to úplne zdarma – detský kočík s menom dieťaťa, detská postieľka, vanička a ohrievač fliaš. V detskej reštaurácii Bimbi je pripravené špeciálne detské menu, v detskej škôlke sa postarajú o všetky detičky od nula do dvoch rokov.

Rezort Chia Laguna
Rezort Chia Laguna. FOTO: archív CK Satur

Na nádhernom malom súkromnom ostrove Santo Stefano stojí hotel Club Viaggi Santo Stefano****. Ak túžite po dovolenke na mieste, kde si svojou rodinou užijete veľa zábavy, oddýchnete od hluku mesta aj jazdiacich áut, je Club Viaggi Santo Stefano tou správnou voľbou.

Pláž okolo hotela Club Viaggi Santo Stefano
Pláž okolo hotela Club Viaggi Santo Stefano. FOTO: archív CK Satur

Vybrať sa s nami môžete aj do ďalších hotelov na Sardínii. Prežijete v nich jedinečnú dovolenku na nádhernom mieste, na ktorú budete ešte dlho spomínať.

Chcem dovolenkovať na Sardínii

Ešte nemáte vybratú svoju letnú dovolenku? Vyberte si zo širokej ponuky Last Minute zájazdov cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook