V Dubaji vyrástol dažďový prales. Nad púšťou lietajú exotické vtáky

Vstup do sklenenej budovy v origami štýle každého prenesie do iného sveta. Hoci je kmeň stromu v strede projektu umelý, každá vetva je obalená tropickou faunou a flórou. Vytvára sa tak prostredie, v ktorom môžu prospievať exotické druhy. Je to najväčší umelo vytvorený život udržujúci strom. Green Planet alebo Zelená planéta je dažďový prales uprostred púšte v Dubaji.

Dikobrazy, leňochody, hady, pavúky a celý rad exotických vtákov. To je len niekoľko druhov žijúcich v indoorovom tropickom pralese, ktorý otvorili len pred pár mesiacmi. Trvalo niekoľko rokov, kým sa celý projekt zrodil, no dnes je ďalším dôvodom na to, aby každý cestovateľ pridal Dubaj na svoj zoznam „must see“ miest. V dažďovom pralese žije dokopy viac ako tritisíc druhov rastlín, živočíchov a voľne lietajúcich vtákov. Ich príchodu predchádzalo starostlivé plánovanie, ktoré malo zaistiť, aby bol každý exponát získaný od zodpovedných chovateľov po celom svete. 


Teplo a vlhko ako v skutočnom pralese

„Toto je živá učebňa, zážitok, kde sa každý môže dozvedieť viac o voľne žijúcich exotických živočíchoch,“ hovorí Eric Hupperts, manažér a kurátor v Green Planet. Inak, predtým to bol expert žijúci v Kalifornii, ktorý sa do Dubaja presťahoval len kvôli tomuto projektu. Ako už naznačujú jeho slová Green Planet nemá slúžiť len na lákanie turistov. Bude tiež dôležitou pomôckou pri vyučovaní. „Vizuálne spojenie s tým, o čom sa deti učia má oveľa väčšiu silu ako učenie v sterilnej triede,“ myslí si Hupperts. 

Papagáje v Green Plane
Papagáje v Green Planet, Dubaj. FOTO: instagram Green Planet Dubai

Deti a návštevníci si na vlastnej koži, hoci uprostred púšte, vyskúšajú, ako to vyzerá v skutočnom pralese. Parametre životného prostredia sú totiž navrhnuté tak, aby kopírovali prirodzené prostredie. Vlhkosť vzduchu preto dosahuje 70 percent a teplota sa pohybuje medzi 25 – 28 stupňov Celzia. Obrie akvárium je naplnené rôznymi druhmi rýb, ktoré sa vyskytujú aj v prírodných pralesoch. Výťah vyvezie návštevníkov na strechu „biodomu“, odkiaľ je panoramatický výhľad na ekosystém a vodopády. Všade okolo sa vznáša para a je počuť zvuky, aké sa vyskytujú aj v amazonskom pralese.

Bližší pohľad odhalí aj ďalšie exotické druhy ako tukany pochádzajúce z Južnej Ameriky, krokodíly, veľhady, kolónie mravcov, pestrofarebné papagáje alebo rosničky. Každé zo zvierat bolo starostlivo vybrané najmä s ohľadom na to, aby sa mu darilo v umelom prostredí.

Pribudne aj ďalší

Green Planet nie je jediným projektom v Dubaji založeným na myšlienke dažďového pralesa. Onedlho by mal v najznámejšom arabskom emiráte vyrásť hotelový komplex s vlastným tropickým pralesom. Tvorcovia biodomu „chcú dať návštevníkom príležitosť vidieť niečo krásne a naučiť sa niečo dôležité o prírode a o tom, ako funguje“. Rob Halpern, ktorý sa stará o rastliny, opísal celý projekt jednoducho: „Existuje tu veľké množstvo života a rozmanitosti. To je dôvod, prečo dokáže ekologické múzeum v Dubaji najlepšie ukázať celý príbeh ekosystému.“

Leňochod v Green Planet
Leňochod v Green Planet. Foto: CK Satur

Na dovolenku do Dubaja cestuje stále viac Slovákov. A nie je to len kvôli príjemne teplému počasiu, ktoré tu vládne aj počas jesene. Dubaj ponúka jednu atrakciu za druhou – najvyššiu stavbu sveta, najväčší indoorový zábavný park, najväčšie nákupné centrum na svete... Ak si chcete užiť takúto dovolenku aj vy, môžete si ju vybrať z ponuky cestovnej kancelárie Satur. Nájdete u nás nielen kvalitné hotely, ale tiež poznávacie zájazdy.

Láka vás dovolenka v exotike? Vyberte si z ponuky cestovnej kancelárie Satur!

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook