TOP 15 najromantickejších miest v Európe

Znejú vám v hlave tóny zamilovaných piesní a vidíte sa, ako sa ruka v ruke prechádzate so svojím partnerom v uliciach krásnych miest? Romantické miesta nemusíte hľadať ďaleko, aj Európa ponúka množstvo príležitostí na romantiku. Niekomu ako prvý napadne Paríž, inému Rím, niekto túži po Benátkach a ďalší sa zasa vidí pri mori na čarovnom Santorini. Na výber je toho ale oveľa viac. Tak kam sa necháte zlákať?

Benátky, Taliansko

Asi prvé, čo každému napadne pri Benátkach, je plavba v gondole po niektorom z mnohých kanálov. Za vami stojí gondoliér a vedie vás zákutiami historického mesta. Keď sa k vám večer navyše pridá spevák alebo akordeonista, máte romantiku, o akej ste doteraz len snívali. Jasné, že celý čas nestrávite len na vode, nakoniec pri takých pamiatkach, aké v Benátkach objavíte, by to bola aj škoda. Väčšina z nich je sústredená okolo Námestia sv. Marka a Kanála Grande, neobíďte Baziliku sv. Marka, Dóžov palác, Most vzdychov či Ponte Rialto. Námestie sv. Marka má rušnú atmosféru, stretáva sa tu celé mesto, ľudia debatujú v kaviarňach, chodia na prechádzky alebo zablúdia do niektorého zo štýlových obchodíkov. Všetko podstatné uvidíte aj počas niektorého z našich poznávacích zájazdov. Stačí si vybrať.

benátske kanály
Plavba po benátskych kanáloch. Foto: depositphotos.com

Paríž, Francúzsko

Romantické prechádzky, nádherné reštaurácie, večery vo dvojici, nezabudnuteľné momenty, ktoré si budete pamätať navždy. S kulisami ako z filmu a večným šarmom, láka Paríž všetkých „hľadačov“ romantiky z celého sveta. Keby vedela Eiffelova veža rozprávať, určite by hovorila o zástupe zamilovaných mužov, ktorí práve na tomto mieste požiadali svoju lásku o ruku. A možno by porozprávala aj niečo o tom, ako ju pôvodne obyvatelia Paríža neznášali, no dnes na ňu nedajú dopustiť. Romantickým zážitkom je aj plavba po Seine či prechádzka po Montmartri. Všetky najznámejšie pamiatky uvidíte na poznávacích zájazdoch z našej ponuky. Ak ste už Paríž predtým navštívili, pri poslednom zájazde sa určite prejdete miestami, ktoré ste doteraz nevideli.

Chcem spoznať Paríž
Paríž
Romantický Paríž. Foto: depositphotos.com

Cingue Terre, Taliansko

Jedna z najkrajších oblastí Talianska ukazuje, že ešte aj dnes existujú miesta so zachovanými krásami prírody v okolí Stredomoria. Je to miesto, z ktorého dýcha dokonalý pokoj a pohoda. Môžete si len tak sadnúť na trávu a vychutnávať modré nebo nad vami, alebo zísť na niektorú z nádherných pláží a nechať sa unášať šumením morských vĺn. V oblasti je rozvinuté vinárstvo. Typické sú rozsiahle kamenné múry, pripomínajúce Veľký čínsky múr. Cinque Terre leží na východnom výbežku Talianskej riviéry a tvorí ho päť malebných dedín, zapísaných medzi pamiatky UNESCO. Pobrežie Cinque Terre by sa bez hanby mohlo postaviť vedľa Santorini alebo talianskeho Amalfi. Jeho romantický charakter symbolizuje aj Via dell‘ Amore („Chodník lásky“), kde zaľúbenci píšu svoje mená na skaly a vešajú zámky, ktoré predstavujú ich večnú lásku.

Cingue Terre
Cingue Terre. Foto: CK SATUR

Sintra, Portugalsko

Sintra je klenot medzi horami a morom, čakajúci na to, kým ho objavia všetci turisti túžiaci po „stratení“ sa v historickej majestátnosti, krásnej prírode, kozmopolitnom živote a opulentnej gastronómii. Sintra vyžaruje romantickú auru, ktorá zanecháva hlboký dojem. Potvrdzuje to aj množstvo spisovateľov 18. a 19. storočia, ktorých mesto inšpirovalo k ich najlepším dielam. Sintra je skutočným domovom romantizmu, ktorý musíte preskúmať. Bývalé letovisko portugalskej šľachty je plné palácov rôznych štýlov a krivolakých uličiek s malými obchodíkmi. Hlavnou atrakciou je známy Palácio da Pena, najzachovalejší príklad romantickej portugalskej architektúry. Lákadlom je aj letná rezidencia portugalského kráľa Palácio Nacional de Sintra. Mesto leží aj na trase našich poznávacích zájazdov.

Chcem spoznať Portugalsko
Sintra
Sintra. Foto: CK SATUR

Londýn, Veľká Británia

Londýn je dokonalou kombináciou nepredvídateľnosti, okázalosti, veľkoleposti a atraktívnosti. V uliciach mesta si doprajete romantickú prechádzku, pritúlite sa k sebe v útulnej krčmičke alebo dovolíte, aby na vás zapôsobila história a kultúra Londýna. Celé mesto sa vám ako na dlani ukáže pri jazde na obrovskom London Eye. Selfie s tými najznámejšími celebritami si urobíte v Múzeu Madame Tussauds, v Prírodovedeckom múzeu zasa zistíte, ako to vyzeralo pred miliónmi rokov, keď po zemi ešte chodili dinosaury. Nezabudnite svoju polovičku vziať aj na Oxford Street, známu nákupnú ulicu, odkiaľ zrejme neodíde iba s jednou taškou. Nemáte čas zorganizovať si celý takýto výlet sami? Nevadí. Zájdite do našej cestovnej kancelárie a vyberte si naše Londýnske NAJ alebo poznávací zájazd Londýn s výletom do Windsoru a Oxfordu.

Chcem spoznať Londýn
Londýn
Londýn. Foto: CK SATUR

Florencia, Taliansko

Florencia je klenotom Toskánska. Mesto, kde nájdete tie najslávnejšie renesančné pamiatky, most Ponte Vecchio, Michelangelovu sochu Dávida, Katedrálu Santa Maria del Fiore či galériu Ufizi. Ak navštívite baptistérium, zvonicu, katedrálu a múzeum na Námestí Duomo, uvidíte niektoré z najznámejších diel od najväčších umelcov – Brunelleschiho, Donatella, Giotta a Michelangela. Florencia ponúka toľko pamiatok, že na to, aby ste ich obišli všetky, by ste potrebovali najmenej niekoľko dní. Práve preto, máme pre vás pripravených hneď niekoľko poznávacích zájazdov, s ktorými zažijete vždy niečo nové. Chcete spoznať Florenciu ako kráľovnú renesancie alebo jej podľahnete pri prehliadke čarovného Toskánska? Neobídeme ju ani pri spoznávaní farieb toskánskeho vína a chýbať nemôže ani pri potulkách najkrajšími talianskymi mestami.

Chcem spoznať Florenciu
Florencia
Florencia. Foto: depositphotos.com

Santorini, Grécko

Určite ste už aj vy počuli, že Santorini je najromantickejším miestom Európy. Ak ste grécky ostrov ešte nenavštívili, pokojne s týmto tvrdením môžete nesúhlasiť. Všetci, ktorí jeho čaro objavili na vlastné oči, dajú týmto slovám za pravdu. V mestečku Oia prežijete ten najromantickejší západ slnka, aký si viete predstaviť. Jedinečné divadlo vždy priláka množstvo turistov, ktorí nadšení očakávajú, kedy sa posledné slnečné lúče ukryjú za obzorom. Po ňom často nasleduje aj spontánny potlesk. Aj na Santorini môžete objavovať kultúru a históriu. Fascinujúce mesto Akrotiri uchováva stopy minojského mesta, ktoré v minulosti zničili silné sopečné erupcie. Hlavné mesto Fira ponúka impozantné Múzeum prehistorickej Thery. No tým najlepším, čo si na ostrove užijete, sú krásne pláže, krištáľovo čisté more a tradičná grécka pohostinnosť a dobrosrdečnosť. Santorini je dokonalým miestom na romantickú letnú dovolenku, ktorú si môžete vybrať práve u nás! Ak túžite po trochu netradičnejšej dovolenke, vyskúšajte plavbu loďou. Na Santorini vás zavedú výletné lode MSC Sinfonia, Costa Deliziosa a MSC Musica. Problémom môže byť len rozhodnúť sa, ktorá trasa je vám najsympatickejšia.

Santorini
Santorini. Foto: depositphotos.com

Budapešť, Maďarsko

Ak si poctivo pestujete výhrady voči našim južným susedom, na chvíľu na ne zabudnite. Aspoň v prípade, že chcete prežiť romantické chvíle v jednom z najkrajších miest Európy, ktoré je od nás navyše vzdialené čoby kameňom dohodil. Pamiatky z rímskej doby, bohato zdobené gotické kostoly, široké bulváre a farebne zdobené secesné paláce sú ozdobou Budapešti. Povinnou zastávkou je aj najväčší parlament a najväčšia synagóga v Európe. Jeden z najlepších výhľadov na mesto sa naskytá z okružnej rozhľadne v Bazilike. Turisti majú v Budapešti vždy nabitý program, veď každý chce stihnúť zoo, múzeá, galérie či Széchenyiho kúpele. Povinnou zastávkou je aj Tropikárium, najväčšie morské akvárium v strednej Európe. Všetky najdôležitejšie pamiatky mesta ležia aj na trase nášho poznávacieho zájazdu Víkend v Budapešti.

Budapešť
Budapešť. Foto: CK SATUR

Madeira, Portugalsko

Madeira je synonymom šarmu a sofistikovanosti, čo z nej robí ideálne miesto na dovolenku plnú romantických možností. Vo Funchale vás očaria svetlé farby, trh s kvetmi, ovocím a typickým oblečením. Spoločne vytvárajú mozaiku plnú života. Obľúbenou zábavkou na ostrove je jazda „sánkami“ z mesta Monte do Funchalu. A nepotrebujete pritom ani sneh, sane sa totiž kĺžu priamo po ceste. Na prútených saniach prejdete aj niekoľkými zákrutami, ktoré si vyžadujú odolný žalúdok. Najzaujímavejším fenoménom Madeiry je jeho zavlažovací systém vodnými kanálmi, nazývanými levady. Popri kanáloch vedú turistické chodníčky rôznych náročností – od tých najjednoduchších vhodných na ľahkú prechádzku až po poriadnu turistiku. Najlepšie je, že dovolenku na Madeire môžete podniknúť v ktoromkoľvek ročnom období. Vďaka tomu, že sa nachádza už v blízkosti Afriky, má celkom vyrovnané počasie a ani v zime tu nie je chladnejšie ako 18 stupňov Celzia. Vyskúšajte aj náš poznávací zájazd Grand Tour Madeirou, s ktorým si môžete byť istí, že neobídete žiadnu dôležitú časť ostrova.

Chcem spoznať Madeiru
Botanická záhrada na Madeire
Botanická záhrada na Madeire. Foto: CK SATUR

Rím, Taliansko

V meste takom plnom ikon staroveku a kresťanstva je ťažké sa rozhodnúť, čo si pozrieť ako prvé. Asi nikto by v Ríme neobišiel povinnú zastávku všetkých výletov – Koloseum. Najväčšia stavba rímskej antiky dáva predstavu o športových arénach, ktoré sa stali predlohou súčasných futbalových štadiónov. Miesto bolo dostatočne veľké na divadelné predstavenia, festivaly, cirkusy alebo hry, ktoré sledovali cisári, dvorania a poddaní. Vedľa Kolosea stojí takmer rovnako známy Konštantínov oblúk. Námestie sv. Petra s Bazilikou sv. Petra je dominantou Vatikánu. Počas poznávacieho zájazdu Rím, večné mesto, dostanete možnosť vystúpiť na kupolu Baziliky, odkiaľ je bezkonkurenčný výhľad na Vatikán a Rím. Vo vnútri Baziliky stojí za obdiv Michelangelovo majstrovské dielo – Pieta, spolu so sochami a oltárom od Berniniho. Vrcholom vatikánskych múzeí je Sixtínska kaplnka, ktorej strop zdobia Michelangelove fresky. Aby ste si zaistili, že sa do Ríma ešte vrátite, nezabudnite hodiť mincu do Fontány di Trevi. Neobíďte ani Španielske námestie so Španielskymi schodmi, ktoré patrí do zoznamu rímskych pamiatok najčastejšie sa vyskytujúcich vo filmoch.

Chcem spoznať Rím
Rím
Rím. Foto: depositphotos.com

Bergen, Nórsko

Bergen je vstupnou bránou k nórskym fjordom a známym prístavným mestom. Kotví v ňom aj loď Costa Favolosa, ktorá vás aj tento rok prevedie Nórskymi fjordmi. Napriek tomu, že mesto má bohatú históriu a tradície, čo láka stále viac turistov, darí sa mu udržať si šarm a atmosféru malého mestečka. Prechádzka starými ulicami a alejami, kde ľudia žijú svoje pokojné životy už niekoľko storočí, je ako rozprávka. Uvidíte malé drevené domy, dláždené ulice s kamennými schodmi a kvetmi všade dookola. Zastavte sa na rybom trhu, kde sa zamiešate medzi domácich obyvateľov. Pri návšteve bergenského akvária uvidíte ryby, tučniaky a tulene v ich prirodzenom prostredí.

Mestečko Bergen
Mestečko Bergen. Foto: depositphotos.com

Porto, Portugalsko

Porto je jednou z najstarších turistických destinácií v Európe. Jeho bohatstvo sa ukrýva v monumentálnom a umeleckom dedičstve, portskom víne, voľnočasových aktivitách pod holým nebom a v kultúrnom živote. Najlepší výhľad na Porto sa naskytne z hornej plošiny monumentálneho mosta Dom Louis I. Jeho tvorcom je architekt Téophil Syriga, spolupracovník Gustáva Eiffela, možno teda natrafíte aj na niekoľko podobností so slávnou parížskou Eiffelovkou. Centrum mesta prekypuje obchodmi, ktoré sa nezmenili po celé generácie. Tradičným jedlom Porta sú dusené držky s fazuľou, ktoré však nemusia ulahodiť každému. Úplne opačne je to v prípade slávneho portského. Hoci okolo jeho vzniku koluje viacero príbehov, stopercentne isté je len to, že si ho obľúbi každý, kto ho ochutná. Skvelé vína zrejú v pivniciach Villa Nova de Gaia, do ktorých spoločne nakukneme počas poznávacieho zájazdu Porto, vínna cesta.

Chcem spoznať Porto
Tradičné lode prevážajúce sudy s vínom
Tradičné lode prevážajúce sudy s vínom. Foto: depositphotos.com

Praha, Česká republika

Nielen na základe polohy by nám mala byť najbližšia a napriek tomu ju množstvo z nás ešte nikdy nenavštívilo. Praha je pritom metropolou s množstvom pamiatok, ale tiež miest na zábavu a kultúru. A tiež na to pravé „vepřo, knedlo, zelo“, ktorému dokáže odolať len málokto. Zapite ho pivom a máte gurmánsky zážitok. Vďaka dobrému jedlu budete mať dostatok síl obísť všetky pamiatky v programe nášho poznávacieho zájazdu. Netradičný pohľad na českú metropolu sa turistom naskytne pri plavbe po Vltave. Jednou z najnavštevovanejších atrakcií je Pražský hrad. Svojou rozlohou patrí k najväčším hradným komplexom na svete. Jedným z najznámejších mostov v Európe je Karlov most, postavený v roku 1357. S mostom sa spája množstvo povier, jedna z nich sa viaže aj k samotnému staviteľovi, ktorý položil základný kameň 9. júla presne o 5:31 (135797531 – kombinácia dátumu a času mala dať mostu viac sily).

Chcem spoznať Prahu
Praha
Praha. Foto: depositphotos.com

Brusel, Belgicko

Brusel je hlavné mesto pre 500 miliónov Európanov. Mesto je plné nákazlivej kreativity s nádychom surrealizmu. Každý deň na ulici uvidíte „módnu“ prehliadku, vychutnáte si čokoládu, pivo, dobrú hudbu a navštíviť môžete viac ako sto múzeí. Známou pamiatkou v Bruseli je Grand Place, historické jadro mesta. Jeho dominantou je gotická radnica z 15. storočia, považovaná za najkrajšiu verejno-administratívnu budovu Belgicka. Námestie s pohnutou históriou patrí k svetovému kultúrnemu dedičstvu UNESCO. V zbierke vám nesmie chýbať fotka so slávnym „cikajúcim chlapčekom“ – Menneken Pis. V Bruseli sídli aj prvá obchodná pasáž v Európe, Pasáž sv. Huberta. Aj keď budete mať čo obdivovať, nezabudnite na čokoládu. S diétou sa vám do Bruselu rozhodne neoplatí cestovať, pripravili by ste sa o ten najväčší zážitok. Tie najlepšie pralinky si odnesiete aj z poznávacieho zájazdu Potulky Beneluxom.

Brusel
Brusel. Foto: CK SATUR

Amsterdam, Holandsko

Rovnaký zájazd prechádza aj ďalším z najromantickejších miest Európy – Amsterdamom. Romantickým zážitkom v meste je prechádzka okolo vodných tokov, ktoré pretkávajú centrum starého mesta. Bludisko pomaly tečúcej vody nepochybne vyžaruje niečo magické a relaxačné. Ak si chcete okrem chvíľ vo dvojici obzrieť aj niečo z kultúry a histórie, vybrať si môžete Kráľovský palác, Ríšske múzeum s bohatou zbierkou holandského maliarstva alebo Múzeum Vincenta van Gogha.

Amsterdam
Amsterdam. Foto: depositphotos.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook