Top 10 silvestrovských lyžovačiek: Vyberiete si Slovensko, Rakúsko alebo Taliansko?

K zime patrí sneh, to asi nikto nepoprie. Hoci si množstvo Slovákov zvyklo v posledných rokoch cestovať práve v zimných mesiacoch do exotiky, ešte stále sa nájde aj veľa tých, ktorí sa radšej preháňajú na svahoch. A užiť si na svahu aj Silvester, to je jedna z najlepších možností, ako privítať Nový rok. No, ak ešte nemáte svoju tohtoročnú silvestrovskú lyžovačku zabezpečenú, je najvyšší čas to napraviť!

Aj v prípade zimnej dovolenky platí to isté, ako v lete – kto skôr príde, ten si lepšie vyberie. Tí, ktorí pri výbere lyžovačky nezaspia, si môžu vyberať z väčšej ponuky hotelov aj termínov. Výhodou skorého nákupu sú tiež first moment zľavy, s ktorými sa dá pekne ušetriť. V Sature platia už len do 31. októbra a ušetriť s nimi môžete až do 15 percent. Zľavy sa týkajú lyžovačiek na Slovensku, v Rakúsku aj v Taliansku.

zima hory
Zima na horách. Foto: depositphotos.com

S lyžovačkou na Slovensku ušetríte

Lyžovačku na Slovensku neoľutujú ani skúsení lyžiari. Naše strediská sa v posledných rokoch naozaj vyšvihli, svahy, vybavenie, aprés ski možnosti aj ubytovanie sú bez problémov porovnateľné aj so strediskami v Alpách. Jediné, čím sa vyrovnať nemôžu, je dĺžka zjazdoviek, čo však nie je vždy to najdôležitejšie. Naopak, výhodou lyžovačky na Slovensku je, že sa všade dohovoríte, všetko poznáte a necítite sa stratení. Ski pasy, občerstvenie a tiež samotné ubytovanie sú často lacnejšie ako v Rakúsku či Taliansku, takže aj tu sa vám podarí ušetriť. Svoju lyžovačku či už s partiou kamarátov, vo dvojici alebo s deťmi si tak užijete bez starostí.


Do Starého Smokovca za sánkovačkou

Obľúbeným lyžiarskym strediskom vo Vysokých Tatrách je Starý Smokovec. Radi sa sem vracajú najmä rodiny s deťmi, ktoré si odnesú najkrajší zážitok z dennej a nočnej sánkovačky z Hrebienka. Ale samozrejme, že sem dovolenkári chodia predovšetkým za lyžovačkou. Tú si môžu vychutnať na piatich kilometroch modrých zjazdoviek. Stredne náročných tratí je pomenej, len približne pol kilometra a červené zjazdovky tu nenájdete vôbec. Za to sa ale stredisko chváli jediným snowboardingovým funparkom vo Vysokých Tatrách. Koho už nebaví lyžovanie, alebo má len chuť na malú prechádzku, môže sa z Hrebienka vydať k Vodopádom Studeného potoka, ktoré sú v zime rovnako dobrou príležitosťou na turistiku ako v lete.

Apartmány Snow
Apartmány Snow. Foto: CK SATUR

Po náročnom dni na svahu si môžete oddýchnuť v centre mesta. Starý Smokovec je plný reštaurácií a kaviarní. Nemusíte sa obávať ani situácie, že by ste si niečo zabudli doma. Obchody s lyžiarskym a turistickým vybavením sú samozrejmosťou. V meste je aj množstvo príležitostí na ubytovanie – od veľkých hotelov až po apartmány. V blízkosti Tatranskej električky stojí apartmánový dom Apartmány Snow. Moderné a kompletne zrekonštruované apartmány sa nachádzajú len kúsok od údolnej stanice pozemnej lanovky na Hrebienok a neďaleko je dojazd lyžiarskej a sánkarskej dráhy. Apartmány bez problémov ubytujú aj väčšie skupiny, s prístelkami je v jednom apartmáne možné ubytovať až šesť hostí.


Strmá zjazdovka pre náročných lyžiarov

Ak hľadáte na lyžovačke skôr trochu adrenalínu, je pre vás tým pravým miestom na silvestrovskú lyžovačku Tatranská Lomnica. Je východiskovým bodom na lyžovačku v Lomnickom sedle, ktoré ponúka najvyššie položenú a najstrmšiu zjazdovku na Slovensku.  Na zjazdovke prekonajú lyžiari prevýšenie až 1300 metrov! A to už je celkom slušná zábava, čo poviete? Svahy v Tatranskej Lomnici sú ale pripravené aj na rodiny s deťmi a slabších lyžiarov, ktorí si môžu svoje schopnosti precvičovať na piatich kilometroch modrých a štyroch kilometroch červených zjazdoviek.

Grandhotel Praha
Grandhotel Praha. Foto: CK SATUR

V Tatranskej Lomnici nie je problém zohnať ani ubytovanie. V meste stojí viacero hotelov a apartmánov. No ak si chcete na Silvestra dopriať niečo lepšie, rozhodnite sa pre Grandhotel Praha, ktorý stojí priamo v centre mesta. Na výber je viacero termínov, záleží na tom, či vám stačí kratšia dovolenka, alebo si ju chcete predĺžiť aj na začiatok ďalšieho roka. Navyše, počas Silvestra je v cene ubytovania aj silvestrovská večera.

Trochu iný Silvester

V srdci Malej Fatry sa nachádza obec Terchová, jedna z najznámejších na Slovensku. Hoci je vyhľadávaná najmä v lete, keď sa tu koná medzinárodný folklórny festival Jánošíkove dni, rovnako dobre sa hodí aj na privítanie Nového roka. Socha Jánošíka, rozhľadňa Terchovské srdce, Drevený betlehem v Kostole sv. Cyrila a Metoda, krížová cesta, Terchovský vláčik, profi kolobežky a lanový park. To sú najväčšie atrakcie obce, z ktorých množstvo je prístupných aj v zime. Najbližšie lyžiarske stredisko Vrátna je od Terchovej vzdialené šesť kilometrov. Za lyžovačkou sa ale môžu turisti vydať aj do Snow Paradise Veľká Rača.

Terchová
Terchová. Foto: CK SATUR

Pre tých, ktorí si chcú vychutnať Silvester na mieste ako z rozprávky, je tým pravým miestom Rezort Drevenice Vŕšky. Apartmány majú vlastné kozuby, pri ktorých sa počas dlhých zimných večeroch dá krásne zohriať. V penzióne je vybudované aj wellness centrum s viacerými saunami, vírivkou, Kneippovým chodníkom a rôznymi typmi masáží. Čo môže byť lepšie ako oddychovať na vyhrievanej sedačke a pozerať sa na zasnežené okolie okolo vás...


Za Alpami do Rakúska

Najobľúbenejšou zahraničnou zimnou dovolenkou Slovákov je Rakúsko. Populárne je najmä vďaka kvalitným hotelom, stovkám kilometrov zjazdoviek a dobrej dostupnosti od Bratislavy a západného Slovenska. Rakúsko je pre nás najbližšou alpskou lyžovačkou. Najbližšie lyžiarske strediská sú od hraníc vzdialené len pár hodín cesty.

Lyžovačka v Rakúsku
Lyžovačka v Rakúsku. Foto: depositphotos.com

Stredisko, kde trénujú aj rakúski reprezentanti

Lyžiarske stredisko Innerkrems v rakúskom Korutánsku je od Bratislavy vzdialené len 380 kilometrov. Je bránou do Národného parku Nockerberge. Vďaka blízkosti diaľnice je veľmi ľahko dostupné. Najviac zjazdoviek je v stredisku, ktoré sa rozprestiera v nadmorskej výške 1550 – 2200 metrov, určených pre stredne pokročilých lyžiarov. Vynikajúce zjazdovky a nádherné prostredie lákajú na lyžovačku, snowboardovanie a bežkovanie. Vďaka nadmorskej výške sú v stredisku počas celej zimy výborné podmienky na lyžovanie. Innerkrems si dokonca pochvaľujú aj rakúski reprezentanti, ktorí práve na týchto svahoch často trénujú. Možno si počas svojej zimnej dovolenky v Rakúsku zmeriate svoje sily na svahu s niektorým z nich! J V stredisku s bežkárskymi traťami, dvomi snehovými a zábavnými parkmi a freeride arenou „Blutige Alm“ sa môžu deti a začiatočníci naučiť lyžovať aj v lyžiarskej škole. Skipas pre oblasť Innerkrems stojí na šesť dní 197 eur pre dospelého a na tri dni 111 eur.

Hotel Beghof
Hotel Beghof. Foto: CK SATUR

Prednosťou strediska Innerkrems je, že hotely alebo penzióny často stoja priamo na svahu. K večeri to teda majú hostia doslova na skok. Ubytovanie priamo pri vleku s wellness centrom, polpenziou a silvestrovskou večerou v cene ponúka hotel Berghof. Izby sú zariadené v tradičnom štýle s dreveným nábytkom. Je vybavený viacerými zariadeniami pre malé deti. Okrem detskej postieľky či stoličky je tu aj detský kútik, detské menu a miniklub.


Stredisko nabité aktivitami

Lyžiarske strediská Zell am See/Kaprun majú najlepšie organizované rekreačné a športové aktivity. Známe sú tiež pod menom Europa-Sportregion. Ľadovcový areál Kitzsteinhorn, ktorý sa nachádza nad Kaprunom, je ideálny na celoročné lyžovanie. Na svahoch Schmittenhöhe rozprestierajúcich sa ponad Zell am See je väčšina zjazdoviek pre stredne pokročilých lyžiarov. Na dvadsiatich piatich kilometroch náročných tratí sa môžu vyblázniť aj zdatní lyžiari. Funparky s U-rampami sú určené pre snowboardistov, v regióne ich môžu využiť hneď niekoľko.

Penzión Wasserfall
Penzión Wasserfall. Foto: wasserfall/Fusch

Chcete prežiť silvestrovskú lyžovačku tak, aby ste ľadovec mali len na skok? Penzión Wasserfall*** v Národnom parku Vysoké Taury vám túto predstavu splní. Navyše v cene zájazdu od cestovnej kancelárie Satur máte aj silvestrovskú večeru s ohňostrojom. Stavíme sa, že táto oslava príchodu nového roka bude patriť k vašim najlepším!


Silvester ďaleko od davu

Medzi kitzbühelskými Alpami a Kaprunom sa nachádza stredisko Gletscherwelt Weissee. Hodí sa skôr pre lyžiarov a dovolenkárov, ktorí by radi oddýchli ďaleko od davu, vychutnali si pokoj a ticho. Rodinné stredisko je zárukou snehu, keďže je položené vo výške od 804 do 2600 metrov nad morom. Okrem lyžovania na modrých, červených a čiernych zjazdovkách sú aj ďalšie spôsoby, ako sa môžete poriadne unaviť. Obľúbenými zimnými športmi sú tiež beh na lyžiach, korčuľovanie, trochu adrenalínové lezenie po ľadovcových stenách, sánkovanie alebo výlet na snežniciach. Ďaleko to nie je ani ľadovec Kitzsteinhorn, ktorý je od strediska vzdialený iba dvadsať kilometrov. Na deti čaká na medzistanici lanovky lyžiarska škôlka Kinderland.

stredisko Gletscherwelt Waissee
Stredisko Gletscherwelt Waissee. Foto: CK SATUR

Priamo pri stanici lanovky stojí hotel Berghotel Rudolfshutte***, ktorý sa nachádza vo výške 2315 metrov nad morom a obklopuje ho 22 približne trojtisícových vrchov s viacerými ľadovcami. Jeho zaujímavosťou je, že do hotela sa dá dostať len lanovkou, ktorá premáva každý deň do 16:00 hod. Svoju cestu si preto treba dôkladne naplánovať, aby ste neostali nocovať v aute. ;) Ak si vyberiete dovolenku v Berghoteli Rudolfshutte u nás, máte v cene zájazdu aj silvestrovskú večeru a skipas!


Silvester v rodinnom stredisku

Tirolskú lyžiarsku oblasť Patscherkoffel nájdete len 6,5 kilometra od Innsbrucku. Zimná dovolenka na tomto mieste znamená výborné zjazdovky s množstvom snehu. V prípade, že by chýbal ten pravý, nahradí ho umelý zo snežných diel rozmiestnených po celom stredisku. Na Patscherkoffel vedie lanovka zo strediska Igls až do výšky 2048 metrov nad morom. Upravované svahy ponúkajú 18 kilometrov zjazdoviek, z toho 10 kilometrov je ľahkých a osem kilometrov stredne náročných. Od údolnej stanice lanovky až po vrchol je priestor, kam lyžiari aspoň na chvíľu radi „zaparkujú“ svoje lyže – či už sa zastavia na obed v niektorej z reštaurácií, v bufete alebo v bare. Rodičia s deťmi určite neobídu ani detský svet hneď vedľa stanice Olympia. Detský koberec je ideálny pre deti, ktoré si lyže obúvajú po prvý raz. Začiatočníci si môžu svoje lyžiarske schopnosti zlepšiť na niektorom z troch tréningových vlekov, ktoré sú rozložené v rôznych výškach. Stredisko Patscherkoffel má tiež snowpark pre pokročilých s početnými prekážkami.

Hotel Bon Alpina
Hotel Bon Alpina. Foto: Bon Alpina

Iba pár krokov k vlekom to budú mať všetci tí, ktorí sa počas lyžovačky ubytujú v hoteli Bon Alpina. Hotel s výhodnou polohou sa hodí pre rodiny a deťmi, športovcov, vyznávačov wellnessu... V cene dovolenky je nielen silvestrovská večera, ale tiež skipas. Vzdať sa nemusíte ani svojho domáceho miláčika, pokojne si ho prineste so sebou.

Silvestrovská lyžovačka v Taliansku

Nevadí vám dlhšie šoférovanie a väčšia vzdialenosť od Slovenska? V tom prípade sa zrejme vaše predstavy o zimnej lyžovačke spájajú s Talianskom a Dolomitmi. Samozrejme, kto by dal dopustiť na stovky kilometrov zjazdoviek a talianske jedlo? A keďže pocestujete o niečo južnejšie, pravdepodobne bude lyžovačku sprevádzať aj krásne slnečné počasie.

Talianske Dolomity
Talianske Dolomity. Foto: depositphotos.com

Silvester na najkrajšej zjazdovke v Alpách

K strediskám ležiacim najbližšie k slovenským hraniciam patrí Arabba/Marmolada, právom nazývaná „kráľovná Dolomitov“. Leží na úpätí masívu Sella a Pordoi a Campolongo v úžasnej lyžiarskej oblasti Sella Ronda. Každý deň sa môžete vydať lyžovať na iné miesto a iný typ zjazdovky. Výber je bohatý – 24 kilometrov modrých zjazdoviek, 45 kilometrov červených a 8 kilometrov čiernych. K tomu sedem kabínkových lanoviek, 18 sedačkových a 4 vleky. Zjazdovka Bellunese, ktorá vedie z Punta Rocca k Malga Ciapela, je dlhá 12 kilometrov a považuje sa za najkrajšiu zjazdovku v Alpách. Stredisko patrí k mekke lyžiarov, regiónu Dolomity Superski s 1250 kilometrami zjazdoviek. N výber je niekoľko typov skipasov – lokálne pre jednotlivé areály, kombinované a skipasy pre celú oblasť. Marmolada láka turistov nádherným výhľadom, múzeom 1. svetovej vojny, ľadovým palácom a kaplnkou na vrchole Punta Rocca. V nej sa nachádza Madonna „kráľovná Dolomitov“ posvätená pápežom Jánom Pavlom II.

Lyžovačka na svahoch „Kráľovnej Dolomitov“
Lyžovačka na svahoch „Kráľovnej Dolomitov“. Foto: depositphotos.com

Na úpätí Marmolady v mestečku Malga Ciapela prežijete silvestrovskú lyžovačku v hotely Principe Marmolada***. Najbližšia lanovka je vzdialená iba 20 metrov. Po dobrej lyžovačke nájdete oddych v hotelovom wellness s bazénom a vírivkou, saunou alebo soláriom. A bonus: silvestrovskú večeru máte v cene.

Užite si lyžovačku a ušetrite!

Livigno je jedno z najlepších lyžiarskych stredísk v Európe s množstvom širokých upravených zjazdoviek, moderných lanoviek a vlekov. Najviac zábavy si užijú mierne pokročilý lyžiari a začiatočníci, ktorí môžu zjazdiť 30 kilometrov modrých a 65 kilometrov červených zjazdoviek. Náročnejšie čierne zjazdovky ponúkajú 20 kilometrov tratí. V stredisku nie je o zábavu núdza aj vďaka dvom funparkom a 90 kilometrom bežkárskych tratí. Livigno má však okrem lyžovania aj ďalšie obrovské lákadlo. Je to totiž raj bezcolného nakupovania. Radšej si na svoju dovolenku vezmite o kufor viac, aby ste mali kam uložiť parfémy a oblečenie, ktoré si nakúpite. Ušetriť však môžete aj na cigaretách, alkohole, hodinkách či elektronike. A omnoho výhodnejšie sú aj ceny benzínu či nafty.

Hotel Alaska
Hotel Alaska. Foto: CK SATUR

Výhodnou polohou v centre mesta sa chváli hotel Alaska***. Z neho je to blízko všade – či už sa vydáte k vlekom, obchodom alebo reštauráciám. Hoci je od Slovenska vzdialený asi 750 kilometrov, tento svoj malý nedostatok kompenzuje službami, silvestrovskou večerou v cene alebo ponukou vín z vlastnej vínnej pivnice.


Silvester v stredisku pre začiatočníkov

Passo Tonale je jedno z mála talianskych stredísk, ktoré sľubujú lyžovačku od konca októbra až do polovice júna. Tieto skvelé podmienky zaručuje ľadovec Presena, na ktorom občas trénuje aj taliansky národný tím. No, ak sa na lyžiach ešte úplne necítite ako „ryba vo vode“, nenechajte sa tým odradiť. Značené lyžiarske trate v Passo Tonale sú vhodné najmä pre začiatočníkov. Stredisko ich ponúka pomerne veľa – 20 kilometrov modrých zjazdoviek a 64 kilometrov červených. Najmenej je čiernych, len 16 kilometrov. Stredisko si budete pochvaľovať aj pre svahy vhodné na tréning a prvé kroky na lyžiach. Nemusíte mať obavy z toho, že okolo vás budú svišťať zdatní lyžiari. Skúsenosti naberiete svojím tempom bez hanby a stresu. Využiť pritom môžete aj dve lyžiarske a snowboardové školy Tonale Presena a Ponte Tonale. A keď si poviete, že si za svoje zlepšenie, zaslúžite odmenu, navštívte reštauráciu v hoteli La Mirandola, ktorá pochádza z dvanásteho storočia. Zo všetkých kútov sála jedinečná atmosféra tohto miesta.

sredisko Passo Tonale a hotel Orchide
Stredisko Passo Tonale a hotel Orchidea. Foto: CK SATUR

Na silvestrovskú lyžovačku je ako stvorený hotel Orchidea***+ stojaci neďaleko centra mesta a lyžiarskych vlekov. V hoteli si pochutíte na štvorchodových večeriach a vyhovejú vám aj v prípade, ak potrebujete bezlepkové alebo vegetariánske jedlá. Počas Silvestra máte navyše v cene aj silvestrovskú večeru.

O silvestrovské lyžovačky je veľký záujem, s tou svojou by ste preto nemali dlho otáľať. Mohlo by sa vám stať, že by ste nakoniec krásny ohňostroj niekde na svahu vymenili za pohľad na farebné svetlá z okna vášho domu. Nezabudnuteľný Silvester prežijete aj vďaka nám. Vyberte si u nás zimnú dovolenku presne podľa svojich predstáv!

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook