Top 10 atrakcií v Toskánsku

Toskánsko, nesporne najznámejšia oblasť Talianska vyvoláva romantické predstavy idylických horských miest, stredovekých veží, zelenej krajiny s nízkymi kopcami a poliami slnečníc. Často je ťažké dostáť svojej povesti, Toskánsku sa to však darí veľmi dobre. Táto oblasť je posiata niektorými z najlepších talianskych miest a atrakcií. Florencia, Šikmá veža v Pise, Siena a krásne malé mesto Lucca. Nie je divu, že každý sníva o dovolenke v Toskánsku.

1. Florencia

Žiadne miesto na zemi vás nezavedie tak hlboko do srdca a duše renesancie ako Florencia. Práve tu sa to všetko začalo. Toto mesto spoločne s humanistickými mysliteľmi, maliarmi, sochármi, remeselníkmi a architektmi vytiahol Taliansko a celú Európu z temna do veku osvietenia. Kamkoľvek sa pozriete, nájdete krásne príklady tohto obdobia, najväčšia koncentrácia stavieb je však v okolo Piazza del Duomo. Dominujúcou panorámou je Brunelleschiho dom, v Museo del Duomo nájdete diela Michelangela, Donatella a iných veľkých renesančných umelcov. Botticelliho diela sú ozdobou Galérie Uffizi. Nezabudnite prejsť cez most Ponte Vecchio, kde nájdete aj Zlatú uličku, do hornej časti Piazzale Michelangelo, odkiaľ je neuveriteľný výhľad na mesto a hrá tu živá hudba. Námestie Piazza della Signoria je doslova galériou pod holým nebom, kde stojí mnoho úžasných sôch ako je replika Davida a Neptúnova fontána. Originál sochy Davida je dnes umiestnený v miestnej Akadémii krásneho umenia. Ani Neptúnova socha stojaca vo fontáne nie je originál, ide o kópiu z 19. storočia. Originál je uložený v Národnom múzeu. Koloritom mesta sú aj kuriózne obchody, výborné reštaurácie a hotely.

Florencia
Florencia. Foto: depositphotos.com

2. Šikmá veža v Pise

Ikona Talianska, známa Torre Pendente – Šikmá veža – stojí nakrivo vedľa katedrály a krstiteľnici v spoločnom priestore známom ako Campo dei Miracoli (Oblasti zázrakov). A budovy sú naozaj zázračnou kombináciou umeleckých diel a jemných mramorových arkád. Keďže Šikmá veža nemá svoje meno len tak pre nič za nič, turisti môžu mať občas trochu zvláštny pocit, keď idú po 294 schodoch až na vrchol. Niektoré z najväčších pokladov, striebro nevyčísliteľnej hodnoty, majstrovské diela, ohromujúce výšivky, sochy a obrazy, sú uložené v Museo dell’Opera del Duomo. Neobíďte ani Piazza dei Cavalieri, Borgo Stretto a Borgo Lago, Piazza delle Vettovaglie.

Šikmá veža v Pise
Šikmá veža v Pise. Foto: archív CK SATUR

3. Siena

Mesto Siena má jedinečné čaro spojené s dávnou históriou. Prechádzka po dláždených uliciach v tieni tehlových budov je skvelý relax. Srdcom mesta je námestie Piazza del Campo s nezameniteľným tvarom mušle. Odtiaľ môžete obdivovať 88 metrov vysokú Torre del Mangia. Ďalším „must see“ je veľkolepá katedrála, umelecké dielo zvonka aj z vnútra. Ohromujúce priečelie vytvoril Giovanni Pisano. Je to jedno z najlepších diel talianskej gotiky. V interiéri môžete obdivovať kazateľnicu, Chigi kaplnku, ktorú navrhol Bernini a kaplnku sv. Jána so sochou od Donatella.

Námestie v Siene
Námestie v Siene. Foto: archív CK SATUR

4. Lucca

Hovorí sa mu aj mesto 100 kostolov. Lucca na severozápade Toskánska je známa pre svoje dokonale zachované a schodné (dá sa po nich chodiť) múry zo 16. storočia. Tento štvorkilometrový chodník s výhľadom na mesto je skvelým východiskovým bodom pre prehliadku mesta. Nenechajte si ujsť rímsky amfiteáter, vežu Guinigi so stromami na vrchole, fórum umiestnené na námestí Saint Michele a krásnu katedrálu San Martino. Do centra mesta sa dá vojsť niektorou zo šiestich rôznych brán. Možno ste nevedeli, že Lucca je rodiskom slávneho Giacoma Pucciniho. Milovníci nakupovania si tiež prídu na svoje. Lucca je známe niektorými z najlepších vonkajších trhov v Taliansku. Zaujímavý je najmä trh so starožitnosťami, kde objavíte veľké množstvo šperkov a nábytku. Na trhu Ambulante si nakúpite miestne vína a ručne vyrábané predmety. Na okraji mesta lákajú k oddychu parky so zelenými tôňami a lavičkami.

park v meste Lucca
Park v meste Lucca. Foto: depositphotos.com

5. San Gimignano

Známe ako stredoveký Manhattan, San Gimignano je jedným z najkrajších horských miest Toskánska. Charakterizujú ho kamenné veže a úzke uličky, obklopuje ho rozľahlá krajina s vinicami, kde sa produkuje víno Vernaccia. Dnes v ňom stojí 14 veží, no kedysi ich bolo až 72. Ak si chcete vychutnať pohľad na krajinu ako z pohľadnice, vyjdite na vežu Torre Grossa.

vysoké veže v San Gimignano
Vysoké veže v meste San Gimignano. Foto: archív CK SATUR

6. Volterra

Mohli by ste si povedať, že keď ste videli jedno toskánske mesto, videli ste vlastne všetky. To by však bol veľký omyl. V skutočnosti má každé svoj vlastný charakter. Volterra nesie bohaté etruské a rímske dedičstvo. Etruskovia ťažili v tejto oblasti soľ a bola obzvlášť známa aj pre spracovanie alabastru, minerálne pramene a kúpele. Volterra patrila k dvanástim mestám etruskej ligy a obchodovala na celom polostrove dávno predtým, ako sa stala rímskym mestom. Celá oblasť je posiata archeologickými náleziskami a nálezy z vykopávok neustále obohacujú zbierky v Etruskom múzeu. Na Parco Archeologico nájdete pozostatky starovekej akropoly s dvomi chrámovými základmi z druhého storočia pred naším letopočtom. V archeologickej oblasti Vallebuona stojí rímske divadlo z prvého storočia s posedením a javiskom, ktorého časti sú stále neporušené. V historickom centre stoja domy z 12. a 13. storočia. Volterra sa dostala na cestovateľskú mapu mnohých tínedžerov vďaka upírskej sérii Twilight. V meste sa totiž odohrával časť príbehu v druhej časti.

Mesto Volterra
Mesto Volterra. Foto: archív CK SATUR

7. Arezzo

Od rímskych čias až po renesanciu priťahovalo malé horské mestečko Arezzo umelcov a básnikov. Staré kostoly a paláce sú dnešnou hlavnou turistickou atrakciou. Aj napriek tomu, že stredoveké centrum bolo počas druhej svetovej vojny zničené, Arezzo má stále veľa pamiatok, kostolov a múzeí, ktoré vás zavedú späť do minulosti. Bolo domovom architekta Vasariho, ktorý tu mal svoj malý „palazzo“ Casa del Vasari. V ňom môžete porovnať jeho okázalé domáce fresky s dielami v kostoloch a verejných budovách vo Florencii. V meste objavíte krásnu kolonádu Palazzo delle Logge s nádherným krížom z 13. storočia. Farský kostol Pieve di Santa Maria je najlepším príkladom románskej architektúry na východe Toskánska.


8. Elba

Najväčší z toskánskych ostrovov, Elba, je od pevniny vzdialený desať kilometrov. U turistov je obľúbený najmä pre mierne podnebie, krásnu scenériu, historické pamiatky a skvelú príležitosť na potápanie pri skalnatom pobreží. Asi najslávnejším „obyvateľom“ ostrova bol Napoleon, ktorý tu strávil niekoľko rokov vo vyhnanstve. Všade je aj dnes dostatok odkazov na jeho život tu, vrátane Piazza Napoleone či Via Napoleone. Jeho oficiálna rezidencia Villa dei Molini stojí v hlavnom meste Portoferraio, jeho letné sídlo Villa Napoleone sa nachádza na zalesnených svahoch Monte San Martino. Prímorské letoviská Procchio a Marciana Marina sú na západ od Portoferraio. Vo vnútrozemí stojí za návštevu pevnosť Poggio a dedina Marciana s hradnými zrúcaninami. Na najvyšších vrchol ostrova, Monte Capanne, vedie lanovka, ktorá poskytuje krásny výhľad. Porto Azzuro je malebný rybársky prístav, ktorý bol opevnený Španielmi v 17. storočí.

Prístav Portoferraio
Prístav Portoferraio na ostrove Elba. Foto: archív CK SATUR

9. Montepulciano

Dôležité šľachtické rody v tomto meste na vrchole kopca udržali svoju moc a bohatstvo dlhšie ako v iných toskánskych mestách. Priťahovalo najlepších renesančných umelcov z Florencie a Sieny, takže je plné stavieb z tohto obdobia. Niektoré z najlepších palácov obklopujú hlavné námestie Piazza Grande, ale nech zablúdite kamkoľvek, nájdete architektúru hodnú fotografie. Kostol San Biagio, postavený z travertínu, je považovaný za jednu z najlepších budov renesancie. Mesto je známe aj pre svoje víno. Vino Nobile patrí podľa odborníkov medzi najlepšie v Taliansku.

Montepulciano
Montepulciano. Foto: archív CK SATUR

10. Val d’Orcia

Aj vy si pri Toskánsku ako prvé predstavíte zelené polia, vinice a kopce? Idealizovaný obraz Toskánska sa však dá nájsť aj v skutočnosti – konkrétne v údolí Val d’Orcia. Táto oblasť rozprestierajúca sa na juh od Sieny sa môže pochváliť známymi mestami ako Pienza, Montepulciano, Montalcino, Monticchiello, Bagno Vignoni a ďalšie... Celá oblasť je na zozname svetového dedičstva UNESCO a každá malá dedinka má svoje zvláštnosti. Fanúšikovia horúcich prameňov by mali zamieriť do Bagno Vignoni, Bagni San Filipo a Vivo d’Orcia. Ak nikdy nemáte dosť syra, zamilujete si Pienzu. Ale hlavne, z tejto oblasti budú nadšení všetci milovníci dobrého vína!

Údolie Val d’Orcia
Údolie Val d’Orcia. Foto: archív CK SATUR

Tipy na najlepšie pláže

Toskánsko nie je tradičnou plážovou destináciou. Známe je najmä pre svoju krásnu prírodu, zvlnené kopce a vinice, ale napriek tomu sa aj v tejto časti Talianska nájdu pláže ako stvorené na oddych a mnohé dokonca získali ocenenie modrou vlajkou.

Pláž Marina di Pisa neďaleko Pisy je ideálna pre rodiny s deťmi, pretože je chránená pred otvoreným morom veľkými skalnými stenami. Vytvorili prirodzenú bariéru, ktorá zabezpečuje príjemný plážový zážitok.

Pobrežie okolo Marina di Pisa
Pobrežie okolo Marina di Pisa. Foto: depositphotos.com

V oblasti okolo Livorna ležia niektoré z najpopulárnejších pláží v celom Toskánsku. Pláže od Antignano až po Rosignano sa pýšia útesmi, ale práve preto si nezabudnite so sebou vziať aj obuv do vody. Pláže sú ideálne na opaľovanie aj šnorchlovanie, v blízkosti sa nachádzajú promenády s barmi a reštauráciami a rôzne obchodíky so všetkým, čo môžete počas dňa na pláži potrebovať.

pláž Rosignano
Pláž Rosignano. Foto: depositphotos.com

Jednou z najobľúbenejších pláží v blízkosti Luccy je Viareggio, ktorá láka najmä na možnosť pozorovania delfínov pre tých, ktorí sa vydajú na výlet s morskými biológmi. Je ľahko dostupná aj verejnou dopravou. Pláž je dobre vybavená ležadlami a slnečníkmi, ktoré sú na prenájom, ale aj obchodmi, kaviarňami a reštauráciami. O niečo južnejšie je voľná pláž, ktorá je zdarma.

Pláž Viareggio
Pláž Viareggio. Foto: depositphotos.com

Krásne pláže nájdete aj na ostrove Elba. Jednou z tých najlepších s krištáľovo čistou vodou je La Paolina. Svoje meno dostala na počesť Napoleonovej sestry, ktorý bol na ostrov poslaný do vyhnanstva. Piesočnato-štrková pláž je dostupná po trochu strmšom chodníku asi dvesto metrov od cesty alebo dvadsaťminútovou cestou loďkou z pláže Procchio.

Pláž La Paolina
Pláž La Paolina na ostrove Elba. Foto: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlo

Kto by nemiloval taliansku kuchyňu? Aj tá sa však líši na základe regionálnych rozdielov. Toskánske jedlá sú svetovo uznávané a rozhodne by ste si ich nemali nechať počas dovolenky v Toskánsku ujsť. Pokrmy sú jednoduché, nepotrebujú žiadne zložité korenia ani prísady. Namiesto toho sú pripravené z čerstvých a kvalitných surovín, vďaka ktorým majú prirodzenú chuť.

Toskánci obzvlášť milujú polievky. Základom je ribollita, zeleninová a zemiaková polievka. Papa al pomodoro, rajčinová polievka, je perfektná počas zimy. V lete je obľúbeným jedlom panzanella, druh šalátu s chlebom, paradajkami, uhorkami a cibuľou, ochutené olivovým olejom, balsamicom a bazalkou. Niekedy sa môže pridať aj tuniak a kapary.

Ribollita
Ribollita je klasické toskánske jedlo. Foto: depositphotos.com

V mnohých jedlách sa často objavuje fazuľa, obyvateľom Toskánska sa preto hovorí aj „strukovinoví jedáci“. Ochutnať ju môžete v polievke zuppa di fagioli alebo fagioli all’uccelletto, čo je jedlo z fazule dusenej s paradajkami, cesnakom a šalviou. Ak máte skôr chuť na cestoviny, potom vyskúšajte tagliatelle al tartufo, cestoviny v hľuzovkovej omáčke.

Tagliatelle al tartufo
Tagliatelle al tartufo sú tiež obľúbené toskánske jedlo. Foto: depositphotos.com

V toskánskej kuchyni si pochutíte aj na rôznych druhoch mäsa, vrátane jelenieho, bažantieho a diviačieho. Najčastejšie sa podávajú s cestovinou a omáčkou. Absolútnou nutnosťou je vyskúšať bistecca fiorentina, obrovský steak tradične pochádzajúci z údolia Chiana, ktorý pokojne vystačí aj pre dvoch.

Toskánsko je ale hlavne krajina vína, takže si nenechajte ujsť príležitosť na ochutnávku. Takmer každé mesto ponúka svoje vlastné víno. Montalcino Montepulciano sú dva klasické druhy červeného vína. Ďalšie toskánske víno, o ktorom ste už určite počuli je Chianti, univerzálne víno vyrábané v celom strednom Toskánsku.

Viac info o destinácii Toskánsko

Chcete prežiť dovolenku v Toskánsku alebo máte radšej poznávacie zájazdy? Vyberte si z ponuky cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook