TOP 10 atrakcií v Slovinsku

Nenechajte sa odradiť tým, že Slovinsko na prvý pohľad nie je veľká krajina. Čo jej chýba veľkosťou v rozlohe, to dobieha rozmanitosťou a aktivitami. Túto malebnú krajinu obklopujú Alpy, Jadranské more, Balkán, susedí s Talianskom, Chorvátskom aj Maďarskom, vďaka čomu je ľahko dostupná z mnohých európskych miest.

Slovinsko je malebná krajina obklopená Alpami, Jadranským morom, Balkánom, susedí s Talianskom, Chorvátskom aj Maďarskom, vďaka čomu je ľahko dostupná z mnohých európskych miest. Poznávanie Slovinska je príležitosťou vidieť pulzujúce mestá, očarujúce dediny, zasnežené kopce a malé pláže.

Poznávacie zájazdy do Slovinska

1. Ľubľana

Hoci je slovinské hlavné mesto oveľa menšia ako väčšina európskych metropol má svoj vlastný šarm. Na všetko, čo sa v meste deje dáva zhora pozor Ľubľanský hrad, dostupný lanovkou alebo strmou, no malebnou prechádzkou. Z hodinovej veže hradu je najlepší výhľad na Staré mesto a jeho uličky. Dobre sa poobzerajte a určite uvidíte obrazy a sochy drakov, ktoré symbolizujú mytologický pôvod mesta. Podľa legendy Jáson a jeho argonauti zabili na mieste, kde dnes Ľubľana stojí, veľkú príšeru.

Ľubľana
Ľubľana. Foto: depositphotos.com

Zaujímavou je prehliadka Hostela Celica, ktorý v minulosti slúžil ako juhoslovanská väznica. Cely neskôr prerobilo 80 umelcov a vďaka tomu dostala každá izba svoj osobitý ráz. K hlavným atrakciám mesta patrí aj Tromostovje, ktorý tvoria tri čarovné mosty tesne vedľa seba. V Starom meste si môžete obzrieť pôvodné mestské múry alebo relaxovať v obľúbenom parku Tivoli. Ľubľana je tiež domovom fantastických múzeí, pôsobivej zoologickej záhrady, slovinskej filharmónie a Slovinského národného divadla. Ľubľanský centrálny trh je architektonickým pokladom a zároveň potešením pre gurmánov.

Ľubľanský hrad
Ľubľanský hrad. Foto: CK Satur
Náš tip: Ak chcete spoznať mesto aj z inej stránky, vyberte sa do mestskej časti Metelkova, ktorá je domovom novodobej kultúry, rôznych podujatí a barov.

2. Jazero Bled a hrad Bled

Slovinská turistická destinácia číslo 1, jazero Bled, je jednoducho magické miesto. Ľudia sem chodia obdivovať úžasný výhľad na jazero a malý kostol postavený na ostrovčeku uprostred jazera. Mierne termálne pramene ohrievajú vodu na 26 stupňov, takže sa v ňom dá kúpať až do jesene. Na severnom a západnom brehu sú vytvorené prírodné kúpaliská. Za ním sa vypína gotický hrad Bled, stojaci na okraji útesu. Stredoveká pevnosť je charakteristická vežami, hradbami a terasou s nádherným výhľadom. V barokovom južnom krídle sa nachádza múzejná zbierka, dokumentujúca históriu jazera. Z terasy vyhľadávanej zámockej reštaurácie je výhľad na jazero a okolité hory.

Jazero Bled a hrad Bled
Jazero Bled a hrad Bled. Foto: depositphotos.com
Náš tip: Jazero Bled a jeho okolie predstavuje skvelé miesto pre aktívnejšiu dovolenku, napríklad cykloturistiku, kanoistiku aj klasickú turistiku. Dokonca môžete nasadnúť na lanovku a vyviezť sa na vrchol lyžiarskeho svahu Straža a odtiaľ sa spustiť dole. Je to skvelý adrenalínový zážitok.

3. Jaskyňa Postojna

Jaskyňa je ďalšia často navštevovaná slovinská atrakcia. Svoje čaro však nestráca ani vtedy, ak ste ju už minimálne raz videli. Stalagmity a stalaktity v nej sú bezkonkurenčné, no okrem toho je domovom ohrozeného jaskyniara vodného, slepého endemického obojživelníka, ktorému sa hovorí aj "ľudská ryba" pre jeho bledú farbu kože. Celý priestor tvorí séria jaskýň, chodieb a priechodov s dĺžkou 20,6 kilometra. Návštevníci z nej počas jeden až jeden a pol hodinovej prehliadky vidia 5,7 kilometra, pričom štyri kilometre sa prejdú podzemným vlakom a zvyšok pešo. Jaskyňa má konštantnú teplotu od 8 do 10 stupňov Celzia s vlhkosťou 95 percent, takže základným vybavením je nepremokavá bunda a zodpovedajúca obuv.

Jaskyňa Postojna
Jaskyňa Postojna. Foto: depositphotos.com

4. Hrad Predjama

Jaskyňa Postojna je spojená s hradom Predjama, najväčším jaskynným hradom na svete. Sedemsto rokov stará štvorposchodová pevnosť sedí na 123 metrov vysokom útese v ústí jaskyne a nájdete v nej všetko, čo by ste čakali v stredovekom hrade – padací most ponad rieku, „vražedné otvory“ vo vstupnej veži, odkiaľ sa na nepriateľov vylieval vriaci olej a horúci piesok, a väzenie.

Hrad Predjama
Hrad Predjama. Foto: depositphotos.com

5. Maribor

Druhé najväčšie slovinské mesto má niekoľko krásnych pamiatok. V malom Starom meste stojí extravagantný morový stĺp, postavený v stredoveku ako poďakovanie, že mesto obišiel mor. Južne pozdĺž rieky nájdete niekoľko stredovekých veží, synagógu z 15. storočia a 400 rokov starý vinič. Na starú vínnu révu sú domáci patrične hrdí a má dokonca aj svoju vlastnú hymnu. Na začiatku októbra sa v meste koná obľúbený farebný vinársky festival. Milovníci vína neodolajú pozvaniu do obrovskej vínnej pivnice Vinag. Hrad Maribor na hlavnom námestí má Rytiersku halu s maľovaným stropom a veľkolepé rokokové schodisko z 18. storočia. V Regionálnom múzeu sa nachádza jedna z najbohatších archeologických a etnografických zbierok Slovinska.

Radnica a morový stĺp v Maribore
Radnica a morový stĺp v Maribore. Foto: depositphotos.com

6. Piran

Na juhozápadnej špičke Slovinska na pobreží Jadranského mora sa nachádza letovisko Piran. Staré vinárske ulice Starého mesta sú lemované benátskymi domami a nie je sa čomu čudovať – asi päť storočí bolo mesto súčasťou Benátskej ríše. Milovníci histórie sa radi potulujú uličkami okolo hlavného námestia Tartinijev trg, preskúmavajú najstaršiu budovu v meste Benátsky dom a Kostol sv. Juraja, stojaci vysoko nad mestom. Môžete tiež vyliezť na mestské hradby alebo sa okúpať v Jadrane. Piran vďačí za svoj rozkvet zásobám soli, ktoré sa ešte aj dnes spracúvajú starými metódami. Piranská soľná panva je tiež hodná návštevy.

mesto Piran
Malebné mesto Piran. Foto: depositphotos.com

7. Údolie Soča

Smaragdovo zelená rieka Soča je považovaná za jednu z najkrajších a najlepšie zachovaných alpských riek v Európe. Tiahne sa od Národného parku Triglav až po Novú Goricu. Je to skvelé miesto, ak máte radi extrémne športy. Rafting, plavba v kajaku, kaňoning, paraglajding, lezenie alebo jazda na „zipline“. Ak sa vám to zdá pre vás predsa len trochu priveľa adrenalínu, môžete sa jednoducho vybrať na prechádzku krásnou krajinou, ktorá obklopuje tento región. K dispozícii máte kilometre turistických alebo jazdeckých trás a dokonca aj miest na rybačku. Možno viete, že práve v tomto údolí sa odohral jeden z najväčších bojov počas druhej svetovej vojny. Históriu frontu prezentuje Múzeum Kobarid, ktorého súčasťou sú tematické miestnosti s fotografiami, mapami a multimediálnymi exponátmi.

Rieka Soča
Rieka Soča. Foto: depositphotos.com

8. Národný park Triglav

Vrch Triglav (2864 m) nachádzajúci sa v rovnomennom národnom parku je najvyššou horou Slovinska. Existuje až dvadsať rôznych trás, ako sa dostať na jeho vrchol. Pre tých menej skúsených je najlepšie vydať sa cestou z Pokljuka Plateau juhozápadne od rieky Bled. Dobrí horolezci by mohli zvládnuť cestu hore a naspäť za dvanásť hodín, ale lepšie je prenocovať v jednej z dvoch horských chát tesne pri vrchole. Ak chcete absolvovať celú trasu, určite je bezpečnejšie prenajať si sprievodcu. Ak vám stačia len prechádzky krásnou prírodou, potom si v Národnom parku Triglav tiež prídete na svoje. A aby ste neostali ukrátení o skvelé výhľady, vyskúšajte cestu lanovkou Vogel. Dobrodružné povahy si svoju zdatnosť otestujú na drevenej lávke z 19. storočia Vintgar Gorge alebo sa vyšplhajú po strmom schodisku, aby videli hučiaci vodopád Savica.

Národný park Triglav
Národný park Triglav. Foto: depositphotos.com

9. Jaskyne Škocjan

Tento systém podzemných jaskýň patrí na zoznam svetového dedičstva UNESCO a jeho súčasťou je jedna z najväčších jaskýň v Európe. Jaskyne sú plné ohromujúcich stalaktitov a stalagmitov a stali sa domovom pre 15 druhov netopierov. Systém je dlhý takmer šesť kilometrov a vysoký 250 metrov. Pri prechádzaní jeho útrobami budete mať možno aj vy pocit ako pri čítaní knihy od Julesa Verna Cesta do stredu Zeme. Jedným z vrcholov cesty je prechod cez most Cerkevnik, ktorý sa nachádza vo výške približne 45 metrov. Pešia prehliadka trvá 90 minút až dve hodiny, v jaskyniach panuje stabilná teplota okolo 12 stupňov Celzia, takže sa nezabudnite dobre obliecť.

Jaskyne Škocjan
Jaskýne Škocjan. Foto: depositphotos.com

10. Domov Lipicanov

Milovníci koní sa z jaskýň poberú priamo na Farmu Lipicanov, kde sa chovajú pôvodné kone tohto plemena. V roku 1580 tu založil habsburský arcivojvoda Karol farmu, kde sa chovali a pripravovali nádherné biele kone pre jazdeckú školu vo Viedni. Dnes ponúka farma fanúšikom lipicanov prehliadky, jazdy aj lekcie trénerov. Počas základnej prehliadky vás prevedú stajňami z roku 1703, a jazdeckými sálami, ktoré dávajú predstavu o náročnej drezúre. Vrcholom návštevy je vystúpenie koní.

kone
Kone na Farme Lipicanov. Foto: archív CK SATUR

Tipy na najlepšie pláže

Hoci má slovinské pobrežie dĺžku len 46 kilometrov, nájdu sa na ňom aj obľúbené pláže. Tou najvyhľadávanejšou je Portorož. Rovnomenné letovisko je pýchou Slovinska s palmami a luxusnými hotelmi, kasínami a bláznivým nočným životom. Oficiálne je Portorož jedinou piesočnatou plážou v krajine. K dispozícii sú sprchy, ležadlá a slnečníky na prenájom a tiež možnosti vodných športov. Pozdĺž pobrežia nájdete reštaurácie, bary, kaviarne a množstvo lodí ponúkajúcich lodné výlety.

Pláž Portorož
Pláž Portorož. Foto: depositphotos.com

Romantický charakter majú pláže v meste Izola, ktoré bolo pôvodne ostrovom. Pláž Izola ponúka krásny výhľad na slovinskú riviéru a jasné a pestré západy slnka. Neďaleko sa nachádza malebný maják a niekoľko reštaurácií, kde podávajú čerstvé morské plody a chutné miestne vína. Na pláži nájdete zmes štrku a piesku.

Pláž Izola
Pláž Izola. Foto: depositphotos.com

Pláž Piran je dokonalým únikom pre miestnych obyvateľov od každodenných starostí. Nie je to však klasická pláž s pieskom či kamienkami, ale okolo vody sú uložené betónové platne, z ktorých vedú do mora schodíky. Pri plávaní sa tak budete cítiť ako v obrovskom bazéne.

Piran
Piran. Foto: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlá

Slovinská kuchyňa je rôznorodá, zahŕňa v sebe 24 gastronomických a tri vinárske oblasti. Okrem toho sú veľmi cenené aj miestne minerálne vody, ktoré tiež nesmú chýbať na stole či už doma alebo v reštaurácii. Jedlá však majú spoločné to, že sú vyrobené z domácich surovín. Počas dovolenky v Slovinsku objavíte chránené a špeciálne syry, mäsové výrobky, klobásy, oleje a med.

Mliečne a medové výrobky pochádzajú z oblastí na úpätí Álp. Mlieko je základom pre pôvodné syry ako syr trnič alebo pikantný syr mohant. Lúky a lesy zasa poskytujú dostatok práce pre svetovo preslávený pôvodný druh včiel. Med je nepostrádateľnou zložkou pri výrobe miestnej formy medového chleba. Sladkosťou pochádzajúcou z oblasti jazera Bled je krémový koláč.

Krémový koláč
Krémový koláč od jazera Bled. Foto: unsplash.com

Chránené zemepisné označenie má klobása carniolan, ktorá sa vyrába podľa špecifického postupu receptu pochádzajúceho ešte z roku 1896. V roku 2006 ju dokonca ochutnali aj vo vesmíre, keď ju astronautka Sunita Williamsová vzala na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

K jedinečným slovinským jedlám patrí kraški pršut, vzduchom sušená šunka, ktorá sa síce podobá na talianske proscuitto, ale nie je to to isté. Struklji sú buchty, ktoré Slovinci pripravujú snáď na 70 rôznych spôsobov – so sladkými, mäsovými aj zeleninovými plnkami. Jota je typ polievky z fazule, kyslej kapusty, zemiakov, slaniny, rebier a hlavným korením je cesnak.

Stredomorské chute
Stredomorské chute. Foto: unspalsh.com

Spoznať všetky krásy Slovinska za pár dní je naozaj náročná disciplína. Ak sa rozhodnete pre poznávací zájazd do Slovinska cez CK SATUR, môžete sa tešiť na nabitý program, ako aj na kvalifikovaného sprievodcu, ktorý vám prezradí o krajine aj to, čo sa nepíše v bedekroch.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook