Top 10 atrakcií v Severnej Dalmácii

Dalmácia je ideálna kombinácia historických mestečiek, prírodných pláží a nedotknutej prírody v národných parkoch. Počas dovolenky na severe Chorvátska si vychutnáte panenskú prírodu a čistý vzduch. Hlavnou atrakciou je určite známy Národný park Plitvické jazerá, ale krásnu prírodu objavíte aj v okolí rieky Krka či v Národnom parku Paklenica.

1. Kráľovské mesto Nin

Nin sa považuje za najstaršie chorvátske kráľovské mesto. Jeho historická časť leží na malom polostrove. Tvrdí sa, že mesto bolo založené už pred 10-tisíc rokmi. Vystriedali sa v ňom viaceré národy a kultúry, Rimania v Nine postavili monumentálny Dianin chrám, amfiteáter a akvadukt. V deviatom storočí bol Nin prvým hlavným mestom chorvátskych kráľov. Je známe ako mesto s najmenšou katedrálou na svete. K pamiatkam, ktoré by ste mali počas návštevy mesta navštíviť, patrí Kostol sv. Kríža, Kamenný most a hradby. Okrem toho je mesto domovom prvého múzea soli v Chorvátsku.


2. Paklenica

Národný park Paklenica je jedným z ôsmich národných parkov v Chorvátsku. Nachádza sa v blízkosti mestečka Starigrad v severnej Dalmácii na južných svahoch pohoria Velebit. Meno Paklenica je pravdepodobne odvodené z miazgy čiernej borovice s názvom „Paklina“, ktorú miestni obyvatelia používajú v tradičnej medicíne na liečbu rán. Najatraktívnejšou časťou sú dva kaňony a Malá a Veľká Paklenica. Veľká Paklenica je hlavnou turistickou lokalitou, kam mieria nadšení horolezci od jari až do jesene, zatiaľ čo Malá Paklenica si zatiaľ chráni svoj status relatívne nedotknutej divočiny.

Národný park Paklenica
Národný park Paklenica. FOTO: depositphotos.com

3. Stari Grad

V preklade doslova Staré mesto je najstaršie mesto v Chorvátsku. Nachádza sa na severnej strane ostrova Hvar v blízkosti stanice trajektu. Množstvo turistov mestom len tak prejde, pretože leží na ceste do mesta Hvar. Keď sa však na chvíľu zastavíte a obzriete okolo seba, uvidíte peknú zátoku, dominikánsky kláštor so starou knižnicou, archívom a archeologickými zbierkami. V neďalekom kostole Sv. Mikuláša stojí drevený barokový oltár so sochami svätcov zo 17. storočia. Najvýznamnejšou stavbou v meste je Tvrdalj, veľký a dobre zachovalý opevnený hrad s rybníkom.

mesto Stari Grad
Očarujúce nábrežie mesta Stari Grad. FOTO: depositphotos.com

4. Zadar

Vďaka svojej centrálnej polohe a medzinárodnému letisku sa zo Zadaru stala populárna vstupná brána do Chorvátska. Rozkladá sa sčasti na pevnine a sčasti na malom polostrove. Pobrežie obklopuje niekoľko menších aj väčších ostrovov ako Pašman, Dugi Otok alebo Ugljan. Putovanie ulicami mesta je ako objavovať históriu vrstvu po vrstve, až sa dostanete do 9. storočia v starovekej Ilýrii. Staré mesto je dláždené žiarivo bielym kameňom, vysoký múr postavili Benátčania v 16. storočí. K pamiatkam patrí aj rímske fórum, Kostol sv. Donata v byzantskom štýle, Katedrála sv. Anastázie, Františkánsky kostol a kláštor (najstarší gotický kostol v Dalmácii) a morské varhany, ktoré premieňajú vlny na melódiu. Zo Zadaru sa môžete vybrať na jednodňové výlety Plitvického národného parku, na ostrovy Kornati alebo k vodopádom Krka. Alebo môžete ostať v meste a relaxovať na jednej z pláží.

Kostol sv. Donata v Zadare
Kostol sv. Donata v Zadare. FOTO: depositphotos.com

5. Šibenik

Starobylé mesto pri Národnom parku Krka ponúka autentickejší pohľad na tradičný dalmatínsky život. Rozkladá sa okolo členitého Šibenického zálivu, s otvoreným morom spája Šibenik úzky a hlboký prieliv sv. Antona. V historickom centre stojí najveľkolepejší kostol Chorvátska, katedrála sv. Jakuba. Zaujímavý výletom pre deti je návšteva akvárium otvorené v roku 2013, kde žije niekoľko stoviek rýb rôznych druhov. Nájdete tu aj niekoľko ďalších pôsobivých kostolov, františkánsky kláštor a niekoľko múzeí. Z mesta si môžete urobiť jednodňový výlet do Splitu. Na svoje si prídu aj cyklisti vďaka krásnemu cyklistickému chodníčku.

Katedrála sv. Jakuba v Šibeniku
Katedrála sv. Jakuba v Šibeniku. FOTO: depositphotos.com

6. Ostrovy Kornati

Západne od Šibeniku a na východ od Zadaru sa rozprestiera Národný park Kornati. Najčlenitejšie súostrovie v Stredomorí pozostáva zhruba zo 140 ostrovov a 89 z nich je súčasťou Národného parku Kornati. Je to ideálne miesto pre rad aktivít ako plachtenie, šnorchlovanie, potápanie, plávanie, pešia turistika, pozorovanie voľne žijúcich živočíchov. Na svoje si prídu hlavne všetci tí, ktorí hľadajú skutočný únik od bežného dňa. Ostrovy sa vyznačujú nepravidelným krasovým terénom, na juhozápadnej strane majú veľkolepé útesy vysoké 80 metrov. Podvodná krajina je úplne fascinujúca, čo z nej robí dokonalú lokalitu pre potápačov. Okrem morskej krajiny, krásnych pláží a krištáľovo čistého mora tu nájdete aj niekoľko zaujímavých historických pamiatok – pozostatky ilýrskej osady, rímske ruiny na Toreta Hill, pozostatky ranej kresťanskej trojloďovej baziliky, zrúcaninu byzantskej pevnosti a ďalšie. Na ostrovy sa dostanete organizovanými zájazdmi alebo vlastnou loďou.

Národný park Kornati
Národný park Kornati. FOTO: depositphotos.com

7. Biograd na moru

Známe mesto chorvátskych kráľov z 10. a 11. storočia, leží v strede medzi Zadarom a Splitom. Tradičné prístavné mesto je veľmi pekne upravené letovisko s bohatou vegetáciou. Na južnej strane mesto obklopuje krásna zátoka Soline s veľkou piesočnou plážou a borovicovým lesom, na severnej strane je záliv Bošana s veľkou kamienkovou plážou. Z mesta sa dajú robiť jednodňové výlety do Národného parku Kornati, Národného Parku Telašćica alebo k Vranskému jazeru, najväčšiemu jazeru v Chorvátsku. Biograd je známou destináciou pre jachtárov, ktorých cieľom je Kornati. Preteky lodí, plachtenie a ďalšie námorné aktivity sa organizujú počas celého roka. Od júna 2017 bude dovolenka v Chorvátsku v meste Biograd na Moru ešte o niečo atraktívnejšia. Prvého júna totiž otvorí svoje brány jeden z najväčších zábavných parkov v tejto časti krajiny. Bude mať tri tematické oblasti – Pirátske mesto, Divoký západ a Vesmír, v rámci ktorých je 26 atrakcií. Park dostal prezývku „chorvátsky Gardaland“.

Biograd na moru
Biograd na moru. FOTO: depositphotos.com

8. Primošten

Očarujúce mestečko Primošten rozkladajúce sa na ostrovčeku spojenom hrádzou s pevninou je jedným z najfotogenickejších miest na pobreží Jadranského mora. Okolo celého polostrova vedie cesta, po ktorej sa môžete prechádzať, zastaviť sa pri zátoke či na pláži a zaplávať si v krištáľovo čistej vode. Aj keď tu nenájdete klasické pamiatky či múzeá, staré stredoveké mesto si zachováva svoju atmosféru. Najnápadnejším rysom starého mesta je Kostol sv. Juraja, stojaci na kopci, odkiaľ je nádherný výhľad do okolia. Hlavne pre mladých je najväčšou atrakciou mesta diskotéka Aurora, najväčšia diskotéka v Dalmácii. Po celé stáročia sa v tejto oblasti pestuje vínna réva.

Malebné mesto Primošten
Malebné mesto Primošten. FOTO: depositphotos.com

9. Ostrov Pag

Ostrov Pag je piaty najväčší ostrov v Chorvátsku. Jeho 270 kilometrov dlhé pobrežie je plné zátok a pláží. Zvláštnosťou ostrova sú tri sladkovodné jazerá - Veliko Blato, Blato a Malo Blato Kolansko. Približne v strede ostrova leží mesto Pag, obľúbené letovisko dovolenkárov, kde sa každý rok v júli koná obľúbený karneval. Počas neho môžete vidieť aj jeden z tradičných chorvátskych tancov - "pasko kolo". Ostrov je známy tiež svojimi čipkami, miestnym ovčím syrom "paski sir" a soľou, ktorá je obzvlášť bohatá na minerály. S pevninou je spojený mostom, takže je veľmi ľahko dostupný. Najväčším letoviskom ostrova je Novalja, kde sa zábava nikdy nekončí. Aj preto je mimoriadne obľúbená najmä u mladých, ktorí sa sem chodia baviť. "Epicentrom" zábavy je Zrće Beach, ktorej sa hovorí aj chorvátska Ibiza. Novalja je plná kaviarní, barov a nočných klubov.


10. Národný park Krka

Park pomenovaný po rieke Krka sa nachádza neďaleko mesta Šibenik. Je to magické miesto vodopádov a tiesňav s riekou prúdiacou cez 200 metrov hlboký krasový kaňon. Park má päť hlavných vchodov, ktoré sú všetky dostupné autom. Návštevníci sa môžu prechádzať pozdĺž brehu rieky, plávať v prírodných bazénoch alebo pozorovať vtáky. Táto oblasť je tiež známa riečnymi mestami, historickými vodnými mlynmi, izolovanými kláštormi. Vodopád Skradinski Buk je jedným z dvoch hlavných vodopádov na rieke Krka, no spolu ich je až sedem. Skradinski Buk je vďaka svojmu bohatému ekosystému a početným pôsobivým svetelným efektom považovaný za jeden z najkrajších vodopádov v Európe. Roški Slap je druhým hlavným vodopádom na rieke Krka, zvlášť príťažlivý pre svoje kaskády.

Kláštor Visovic v Národnom parku Krka
Kláštor Visovic v Národnom parku Krka. FOTO: depositphotos.com

Tipy na najlepšie pláže

Krásne dlhé kamienkové pláže nájdete v meste Primošten. Pláž Raduča obmýva krištáľovo čisté more a takmer zo všetkých strán je obklopená borovicami, ktoré poskytujú úkryt pred poludňajším slnkom. Nachádza sa v zálive Vela Raduča a tiahne sa po celej dĺžke rovnomenného polostrova. Ďalšia krásna pláž je Malá Raduča, ktorá sa nachádza takmer v centre mesta.

Pláž s výhľadom na mesto Primošten
Pláž s výhľadom na mesto Primošten. FOTO: depositphotos.com

Na severozápadnej strane ostrova Dugi Otok si oddýchnete na pláži Sakarun. Tá je známa pre jeho biely piesok, ktorý nie je v Chorvátsku príliš bežný. Pláž sa nachádza v zátoke a je dlhá asi 800 metrov. Je jednou z najkrajších pláží v Chorvátsku a tiež jej dobre stráženým tajomstvom. Voda je pokojná a plytká, čo z nej robí ideálne miesto pre rodiny s deťmi. Na pláži nájdete aj občerstvenie.

Piesočnatá pláž na ostrove Dugi Otok
Piesočnatá pláž na ostrove Dugi Otok. FOTO: depositphotos.com

Asi najznámejšou plážou Severnej dalmácie je Zrće Beach na ostrove Pag. Na celom svete sa stala synonymom pre skvelú zábavu. Diskotéky a rôzne párty sú tu na dennom poriadku. Kamienková pláž je však zároveň bezpečná a čistá, o čom svedčí fakt, že získala modrú vlajku. Okrem plávania ponúka možnosť vodných športov ako parasailing, vodné lyže, wakeboarding, ale aj bungee jumping.

Tipy na tradičné jedlo

Na ostrove Pag si pochutíte na vynikajúcej jahňacej pečienke a paški sir (slanom ovčom syre). Unikátnu chuť jahňacieho mäsa tvorí morská soľ a divoké byliny.

Typickými jedlami Chorvátska sú rybie špeciality. Crni rizota je chobotnicové rizoto pripravené s morskými plodmi a kalamármi. Je to úplne „must-try“ jedlo, ktoré musíte počas dovolenky v Chorvátsku vyskúšať.

Čierne rizoto
Čierne rizoto. FOTO: depositphotos.com

Jednou z najpríjemnejších špecialít dalmatínskej kuchyne je pasticada, pečené hovädzie mäso s červeným vínom, sušenými slivkami, slaninou a zeleninou podávané s domácimi haluškami. Tomuto jedlu sa hovorí aj „kráľovná dalmatínskej kuchyne“. Jeho korene siahajú do starovekej gréckej a rímskej kuchyne.  

Chcete stráviť svoju dovolenku v Severnej Dalmácii? Vyberte si z ponuky cestovnej kancelárie Satur!

Chcem dovolenkovať v Severnej Dalmácii

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook