TOP 10 atrakcií v Maroku

Maroko je úžasná krajina s exotickými chuťami, so zaklínačmi hadov a kúzelníkmi, súkmi plnými hordami „pokladov“ a nekonečným množstvom mätového čaju. Dobrodružstvo vás zavedie do niektorých z najkrajších scenérií v severnej Afrike. Na jeho prahu sa stretnete s púšťou a skaliskami pohoria Atlas. Maroko predstavuje cestu do nadčasového, pokojného sveta roztomilých pobrežných dedín, farebných miest a rozprávkových pevností. Táto fascinujúca krajina je spojením afrického a arabského sveta, ponorená do starodávnych zvykov. Nie je sa preto čomu čudovať, že dovolenka v Maroku je medzi turistami stále žiadanejšia.

1. Jardin Majorelle, Marrakéš

Záhrady Jardin Majorelle sú jedným z najnavštevovanejších miest v Maroku. Pre francúzskeho maliara Jacquesa Majorella predstavovala na dlhých 40 rokov jeho najväčšiu vášeň. Po jeho smrti však začala chradnúť, až kým neprišiel Yves Saint Laurent. Ten spolu so svojím partnerom Pierrom Bregéom kúpili vilu aj záhradu, aby zachovali víziu pôvodného majiteľa a neskôr ju otvorili pre verejnosť. Záhrada je plná tienistých miest uprostred stromov a exotických rastlín, osviežujúcich a hučiacich potokov a bazénov naplnených leknami a lotosovými kvetmi. Vo vetre sa vznáša sladká vôňa, počuť šuchot listov a krídla vtákov, ktoré tu nachádzajú útočisko. Ak aj rastliny a kvety nie sú tým, čo vás zaujíma, príďte sem navštíviť Musée Berbère, ktoré zobrazuje bohatú panorámu života pôvodných obyvateľov Maroka prostredníctvom expozícií s približne 600 artefaktmi. Ďalšie múzeum venované Yvesovi Saint Laurentovi sa má v záhradách otvoriť koncom roka 2017. Už teraz však môžete navštíviť hrob slávneho návrhára, ktorý je pochovaný práve tu.

Záhrada Majorelle
Záhrada Majorelle. FOTO: depositphotos.com

2. Djema El Fna, Marrakéš

Rušné námestie je jednou z najvyhľadávanejších turistických atrakcií v Maroku. Počas dňa je Djema El Fna v srdci mediny plná zaklínačov hadov a ľudí s opicami, ktorí vás lákajú urobiť si so zvieratami fotky. Samozrejmosťou sú aj klasické stánky s jedlom a rôznym tovarom. Ako sa blíži večer, mení sa aj samotné námestie, pribúdajú rozprávači príbehov, kúzelníci alebo obchodníci s tradičnými liekmi. Keď sa zotmie, naplní sa vzduch vôňou jedla z množstva stánkov, a práve to je čas, kedy sa tu stretne najväčší dav turistov a miestnych obyvateľov. Okrem záhrad Majorelle a námestia Djema El Fna sú v Marrakéši aj ďalšie zaujímavosti, ktoré si netreba nechať ujsť – veľkolepá zrúcanina paláca El Badi, Minaret Koutoubia, najdokonalejšia islamská pamiatka v severnej Afrike a hrobky dynastie Saadian. Rovnako ako všetky marocké mestá aj Marrakéš má dve tváre – starodávnu medinu so starými palácmi, labyrintovými súkmi a hlboko tradičným spôsobom života, a koloniálnu Ville Nouvelle, postavenú Francúzmi v polovici 20. storočia, kde stoja kaviarne, moderné butiky, záhrady a bulváre.

Námestie Djema El Fna
Námestie Djema El Fna vo večerných hodinách. FOTO: depositphotos.com

3. Mešita Hassana II., Casablanca

Najvýznamnejšia budova Casablancy je symbolom nielen mesta, ale celého Maroka. Moderná mešita bola dokončená v roku 1993 a pri jej stavbe sa nič nenechalo na náhodu. Dekorácie a detaily pokrývajúce každý centimeter „mamutej“ stavby malo na starosti 10-tisíc robotníkov. Zložito vyrezávané mramorové kúsky, živé mozaiky a ďalšie doplnky vzdávajú hold tradičnej islamskej architektúre, no pritom vyvolávajú pocit súčasnosti.

mešita
Mešita ako symbol Casablancy. FOTO: depositphotos.com

4. Fez

Najstaršie zo štyroch kráľovských miest Maroka a najkompletnejšie stredoveké mesto arabského sveta stimuluje všetky zmysly. Aj vo Feze nájdete francúzsku štvrť Ville Nouvelle, ale približne štvrtina obyvateľov stále žije v medine Fez el Bali, ktoré je zaradené do zoznamu UNESCO. V minulosti bol Fez po Mekke a Medine považovaný za jedno z najposvätnejších miest islamského sveta. Nachádza sa na obchodných trasách spájajúcich Atlantický oceán a Stredozemné more na severnom pobreží Maroka a je hlavným centrom obchodu a priemyslu. Legendárny je jeho garbiarsky priemysel. V sudoch s rozličnými farbami sa farbia kože a pripravujú na ďalšie spracovanie. Práve sudy s farbami sú jedným z charakteristických obrazov Fezu. Obdivuhodná je krásna mešita Qarawiyin, postavená v 9. storočí, hradby a cisársky palác. Ďalšími miestami, ktoré si nenechajte ujsť je Medersa (Madrasa), hrobky dynastie Merinides, mešita Karouine a fontána Nejjarine.

Sudy s farbami
Sudy s farbami. FOTO: archív CK Satur

5. Ait Benhaddou

Prvá vec, ktorú počujete od sprievodcov po príchode do Ait Benhaddou, je zoznam filmov, ktoré sa tu nakrúcali. Ako prvý určite každému napadne Lawrence z Arábie. Videli ste ho však aj vo filme Sodoma a Gomora, kvôli nakrúcaniu Ježiša Nazaretského bola dokonca prestavaná celá dolná časť mesta. Známe vám však bude aj vďaka filmom Gladiátor, Alexander, Babylon alebo Princ z Perzie. S množstvom obchodov so suvenírmi a neustálymi prílevom turistov nie je Ait Benhaddou miesto, kde zbadáte záblesk tradičného života, ale napriek tomu ide o jednu z najpozoruhodnejších pamiatok Atlasu. Jeho stavby patria na juhu medzi najkrajšie zdobené a najlepšie zachované. Sú menej opevnené, no s vysokými čistými červenými stenami museli byť na tomto odľahlom mieste na svahu takmer nepreniknuteľné. Ait Benhaddou sa nachádza asi 190 kilometrov od Marrakéša a 34 kilometrov od Ouarzazate, ktoré je hlavnou križovatkou juhu.

Ait Benhaddou
Ait Benhaddou. FOTO: depositphotos.com

6. Chefchaouen

Nádherné horské mesto sa nachádza v severovýchodnom Maroku. Malebná dedina postavená na dramatickom pozadí pohoria Rif, je naplnená bielymi domami s výraznými modrými akcentmi. Je to obľúbená nákupná destinácia, ktorá ponúka množstvo domácich remesiel, ktoré inde v Maroku nenájdete. Prírodný kozí syr je tiež obľúbený u turistov. Aj keď je mesto o niečo pokojnejšie, turisti sa veľmi radi potulujú modrou Medinou.

Mesto Chefchaouen
Mesto Chefchaouen. FOTO: depositphotos.com

7. Duny Erg Chebbi

Vo vnútrozemí Maroka, vo východnej časti Sahary sú veľkolepé piesočnaté duny Egy Chebbi, kam sa vyberajú turisti vyhľadávajúci dobrodružstvo a akciu. Tieto duny sú obľúbeným miestom na surfovanie, jazdu na terénnych autách alebo o niečo autentickejšiu jazdu na ťavách. Pre tých, ktorí potrebujú menej adrenalínu a vzrušenia, je jedinečným zážitkom už len samotné sedenie a relax uprostred púšte.

Duny Erg Chebbi
Duny Erg Chebbi. FOTO: depositphotos.com

9. Údolie Dades

Turisti a milovníci prírody by si nemali nechať ujsť cestu do marockého údolia Dades. Je to jedno z najkrajších miest v celom Maroku. V diaľke sa črtajú zasnežené vrcholky pohoria Atlas a na druhej strane je vidieť polopúšť a údolie pokračuje až k okraju Ouarzazate. Známe je aj ako cesta tisícky kasbahov alebo figové údolie.

Údolie Dades
Údolie Dades, údolie tisícich kasbahov. FOTO: depositphotos.com

10. Vodopády Ouzoud

Najväčšie a najpôsobivejšie vodopády v Maroku sa nachádzajú asi 170 kilometrov od Marakéšu. Sú vysoké sto metrov a z ich vody vznikajú malé prírodné jazierka. „Ouzoud“ znamená v berbeskom jazyku oliva, takže je jasné, že všade okolo uvidíte krajinu posiatu olivovníkmi. Tvoria ich tri väčšie vodopády a niekoľko menších. Prírodné jazierka sú ideálne na kúpanie, to však využívajú predovšetkým miestni. Turisti si môžu vyskúšať plavbu na malých loďkách, ktoré ich zavedú takmer až k vodopádom. Ak teda máte chuť na poriadne mokrý zážitok, určite túto atrakciu počas dovolenky v Maroku nevynechajte.

Vodopády Ouzoud
Vodopády Ouzoud. FOTO: depositphotos.com

Tipy na najlepšie pláže

Najväčší pobrežný rezort Maroka, Agadir, je mestom širokých promenád a hotelov usporiadaných pozdĺž nádhernej zátoky so zlatým pieskom. Agadir bol nanovo prestavaný na konci 20. storočia, keď ho zasiahlo ničivé zemetrasenie. Vďaka tomu je mesto moderné a láka množstvo turistov. Život v Agadire sa točí okolo pláže, ktorá je obrovská a dobre chránená pred vetrom z oceánu. Je čistá a bezpečná, k dispozícii sú slnečníky, ležadlá, kaviarne aj vodné športy, ale tiež si tu môžete vyskúšať jazdu na koni, ťave alebo v turistickom vlaku.

Pláž v Agadire
Pláž v Agadire. FOTO: depositphotos.com

Niekoľko pláží v Maroku sa môže pochváliť exotickou atmosférou. Také nájdete v okolí Essaouiry. V prístave rybári predávajú morské plody priamo z ich lodí (miestnym favoritom sú sardinky) a domáci predávajú v rustikálnych stanoch okolo šaláty, koreniny a chlieb. Na pláži môžete vyskúšať lekcie kitesurfingu alebo sa poprechádzať po dunách na ťave.

pláže v okolí Essaouiry
Pláže v okolí Essaouiry. FOTO: depositphotos.com

Populárnou alternatívou k neďalekej Essaouire je Sidi Kaouki, nedotknutý raj s divokou plážou a malými piesočnými dunami. Na pláži sú k dispozícii kone a ťavy na výlety a tiež ležadlá.

pláž v Sidi Kaouki
Prechádzka na ťave po pláži v Sidi Kaouki. FOTO: depositphotos.com

Najvzácnejšia pláž Maroka leží medzi mestami Mirleft a Sidi Ifni, južne od Agadiru. Legzira je známa svojimi prírodnými veľkolepými oblúkmi a pieskovcovými útesmi, ktoré je najlepšie navštíviť pri odlive. Za úsvitu a súmraku žiaria majestátne geologické útvary kaleidoskopom farieb.

Pláž Legzira
Pláž Legzira. FOTO: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlá

Marocká kuchyňa oplýva koreninami a zaujímavými kombináciami chutí. Zelené olivy zmiešané s konzervovanou citrónovou kôrou sa používajú napríklad pri príprave kurčaťa. Zaujímavú chuť vytvárajú sardinky okorenené koriandrom, petržlenovou vňaťou, rascou a čili.

Koreniny v Maroku
Koreniny v Maroku. FOTO: depositphotos.com

Viete, čo je marocké zlato? Hovorí sa tak arganovému oleju. Vzácny druh oleja sa používa nielen v potravinárstve, ale tiež v kozmetike a farmácií. Vzácny je nielen pre svoje účinky, ale najmä kvôli arganovníkom, stromom, z ktorých sa získava. Tie totiž rastú len v Maroku, Alžírsku a Izraeli. Arganový olej je bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty. V marockej kuchyni sa používa pri príprave rýb, v omáčkach, do šalátov alebo kuskusu. Kozmetické výrobky sa používajú na vlasy, tvár, telo aj nechty. Arganový olej dokonca pomáha zmenšovať vrásky. Takže si nezabudnite z dovolenky v Maroku doniesť hneď niekoľko fľaštičiek!

Arganový olej
Arganový olej. FOTO: depositphotos.com

Na raňajky sa tradične podáva bohatá fazuľová polievka b’ssara ochutená olivovým olejom a s čerstvým chlebom práve vytiahnutým z pece. Počas Ramadánu sa tradične pripravuje polievka harira s paradajkami, šošovicou, cícerom a jahňacím mäsom. Do zmesi sa pridáva citrónová šťava a nakrájaný koriander.

Tradičným marockým jedlom je tajine, jahňacie alebo kuracie mäso niekoľko hodín varené s olivami a ovocím v špeciálnom hlinenom hrnci. Špecialitou z Fezu je pastilla, zmes sladkých a slaných chutí. Tento komplikovaný koláč sa vyrába s holubím mäsom vareným v korení. Obloží sa vrstvou opekaných a mletých mandlí a ochutí škoricou. Nakoniec sa zabalí do pečiva.

tajine
Tradičné jedlo tajine. FOTO: depositphotos.com

Z dovolenky v Maroku nemôžete odísť bez ochutnania mätového čaju. Zvyčajne je silne sladený. Národný nápoj sa nazýva aj berberská whisky. Zelený čaj je ochutený vetvičkami čerstvej mäty.

Vyberte si svoj poznávací zájazd v Maroku z ponuky cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook