TOP 10 atrakcií v Kalábrii

Kalábria leží na špičke Apeninského polostrova, ktorý obmýva z jednej strany Tyrhénske a z druhej strany Iónske more. Od Sicílie ju delí len Messinský prieliv. Krásne farby mora, skalnaté pobrežie, striedajúce sa s piesočnatými plážami, divoká a tajomná príroda, silné a originálne chute miestnych jedál a pozostatky starobylého pôvodu robia Kalábriu jedinečným miestom na prežitie letnej dovolenky. Vďaka horúcej klíme tu leto trvá už od začiatku apríla až do októbra. Kalábria je tiež plná nádherných kostolov, kláštorov, hradov, palácov a miest, kde pretrvávajú starodávne tradície.

1. Pizzo

Leží v malebnom zálive sv. Eufémia na pobreží Tyrhénskeho mora. Pizzo láka na dve hlavné turistické atrakcie – bizarnú jaskynnú kaplnku na brehu mora Chiesetta di Piedigrotta a známe tartufo. Ku kaplnke Chiesetta di Piedigrotta sa dostane asi pätnásťminútovou prechádzkou po ceste vedúcej z mesta pozdĺž pobrežia na severovýchod. Pôvodne kaplnku do skaly vytesali vďační námorníci, ktorí prežili silnú búrku. Interiér zdobia sochy vytesané miestnymi sochármi, ale uvidíte tu aj podobizne Fidela Castra a Johna F Kennedyho. Lístky do jaskyne sa kupujú v reštaurácii nad ňou. Po prechádzke dobre padne osvieženie v podobe tej najlepšej zmrzliny, akú ste kedy ochutnali – tartufa. Zmrzlina z čokolády a lieskových orechov má tvar veľkej gule, ktorá je naplnená čokoládovou omáčkou a obalená v kakaovom prášku. Môžete ju nájsť vo viacerých častiach Talianska, no nikde nechutí tak ako v Pizze. Centrum mesta tvorí malebná sieť úzkych uličiek, ktoré pôsobia historicky, no sú plné života. Srdcom mesta je námestie Piazza della Repubblica, v ktorého blízkosti stojí hrad známy ako Castello Murat. Bol postavený už v 15. storočí, no najznámejší je vďaka tomu, že tu bol popravený Napoleonov švagor.

Pizzo
Pizzo. Foto: depositphotos.com

2. Scilla

Mesto zo starých mýtov bolo podľa legendy domovom strašného monštra Scylla, ktorý spolu s Charybdisom strážil úzku úžinu Messina a predstavoval nebezpečenstvo pre Odysea a jeho posádku, keď sa plavili týmto územím. Keď sa vrátime od mýtov a legiend späť do prítomnosti, uvidíme mestečko, ktoré obklopujú citrusové háje a stále sa udržiava rybárstvo ako tradičný spôsob života. Mestu dominuje mohutná skala s hradom Castello dei Ruffo. V minulosti bol hrad pevnosťou, majákom, kláštorom aj mládežníckym ubytovacím zariadením. Z hradu sa naskytá výhľad na Sicíliu, pobrežie Kalábrie a ak je jasný deň, dovidíte až na Liparské ostrovy. Hrad je občas hostiteľom výstav a nachádza sa tu jediná ostávajúca luntra, tradičná miestna loď používaná na lov mečúňa. Ak chcete zažiť pravú atmosféru rybárskeho mestečka, neobíďte časť Chianalea. Rybárske domčeky stoja hneď vedľa mora, vlny omývajú ich steny a nadvihujú malé rybárske člny.

Mohutná skala s hradom v Scille
Mohutná skala s hradom v Scille. Foto: depositphotos.com

3. Reggio Calabria

Rušné mesto Reggio Calabria bolo spolu s Messinou na Sicílii na druhej strane Messinského prielivu takmer úplne zničené zemetrasením v roku 1908. Bolo však prestavané do dnešnej elegantnej podoby. Kedysi bolo významným gréckym mestom, súčasťou Magna Graecia. Dnes je Reggio Calabria dopravný uzol pre trajekty na Sicíliu, ale na turistickej mape svieti najmä vďaka národnému múzeu. V Museo Nazionale di Reggio Calabria sa dajú vidieť dve slávne grécke bronzové sochy. Sú väčšie ako plastiky v životnej veľkosti a o ich pôvode, tvorcovi a význame sa neustále špekuluje. Najväčšou pýchou mesta je lungomare, dlhá a široká promenáda ako stvorená na príjemné prechádzky, počas ktorých budete obdivovať výhľad na more a Sicíliu.

Promenáda v Reggio Mare
Promenáda v Reggio Mare. Foto: depositphotos.com

4. Tropea

Tropea je prímorské letovisko s pôsobivou scenériou. Tento úsek pobrežia Tyrhénskeho mora sa nazýva aj Costa degli Dei – Pobrežie bohov a považuje sa za jednu z najkrajších destinácií na letnú dovolenku v Kalábrii. Pobrežie sa môže pochváliť dramatickými útesmi, slnečnými plážami a retiazkou malých letovísk. Tropea je najrušnejšie a najatraktívnejšie z týchto prímorských miest, ktorého historické centrum je usadené na útesoch nad morom. Kedykoľvek počas dňa je možné vidieť dovolenkárov aj domácich, ako sa prechádzajú po Corso Vittorio Emanuele, až sa dostanú ku kovovému zábradliu, odkiaľ je úžasný výhľad na more a pláž. Tropea má nadčasový charakter ospalého prímorského mestečka na juhu Talianska. Nájdete tu stopy starých mestských múrov  a opevnenia, ktoré kedysi chránili mesto. Na vrchole skalnatého výbežku vedúceho do mora stojí kláštor Santa Maria dell’Isola, jednou z najzaujímavejších budov v meste je katedrála, v ktorej sa nachádza obraz patrónky mesta Madonna di Romania. V Tropei môžete tiež navštíviť malé múzeum Museo Diocesano v Bikupskom paláci alebo Palazzo Vescovile. Mesto je plné malých reštaurácií, ktoré ponúkajú pizzu a miestne jedlá. Zvyčajne máte na výber z množstva morských plodov a vyskúšať musíte aj špecialitu mesta – sladkú červenú cibuľu.

letovisko Tropea
Letovisko Tropea. Foto: depositphotos.com

5. Capo Vaticano

Capo Vaticano je jedna z najkrajších oblastí Kalábrie s nádhernými bielymi plážami a krištáľovo čistým morom. Z pobrežia je úžasný výhľad na Liparské ostrovy, najmä na sopku Stromboli, a Sicíliu. Nachádza sa neďaleko Tropey. Hlavným lákadlom je členité pobrežie so skalami prudko padajúcimi do mora a striedajúcimi sa s plážami s bielym pieskom a priezračnou vodou. Okrem kúpania je Capo Vaticano ideálnym miestom na potápanie. Jeho dovolenkovú atmosféru dotvárajú kaktusy, banánovníky a ďalšie tropické rastliny a palmy.

Oblasť Capo Vaticano
Oblasť Capo Vaticano. Foto: depositphotos.com

6. Le Castella

Jedna z najstarších dediniek v Kalábrii je pomenovaná po impozantnom hrade zo 16. storočia. Rozsiahly komplex je postavený na mori a s pevninou je spojený krátkou cestou. Podľa niektorých prameňov prvú vežu dal postaviť Hannibal.

Le Castella
Čarovné mestečko Le Castella. Foto: depositphotos.com

7. Catanzaro

Catanzaro alebo „Mesto dvoch morí“ je hlavným mestom regiónu Kalábria. Aktívne mesto je dôležitým centrom cestovného ruchu v Taliansku, ale tiež sa v ňom stále udržiava tradícia hodvábneho priemyslu. Brokát a hodváb vyrobený v Catanzare nájdete nielen v celom Taliansku, ale aj vo zvyšku sveta. K atrakciám mesta patrí katedrála postavená v roku 1121, renovovaná v 16. storočí. Počas druhej svetovej vojny bola zničená, no neskôr opäť obnovená. Najznámejším poznávacím znamením Catanzara sa stal jeho most. Oblúkový most je nesmierne populárny nielen pre svoju architektúru, ale tiež fakt, že patrí k najvyšším mostom v Európe. Pokojným útočiskom v blízkosti centra mesta je Parco della Biodiversita. Ide zároveň o park a botanickú záhradu, v ktorej sa nachádza viac ako 20-tisíc rastlín, dve jazerá, rybníky, stále zelený labyrint, zoologická záhrada, detské ihrisko a kilometre turistických a joggingových chodníkov. Je to ideálne miesto na piknik alebo prechádzku „tunelom lásky“.

Parco Della Biodiversità
Parco Della Biodiversità. Foto: parco.provincia.catanzaro.it

8. Archeologický park Capo Colonna

Južne od mesta Crotone sa nachádza prímorské mestečko Capo Colonna s najvýraznejším archeologickým parkom v celej Kalábrii. Hneď pri vchode narazíte na archeologické múzeum s rôznymi artefaktmi. V areáli parku uvidíte nálezy z doby železnej a bronzovej, ako aj kúsky nájdené v mori.


9. AcquaPark Odissea 2000, Rossano

Zábavný vodný park Odissea 200 je situovaný v meste Rossano a návštevníkom ponúka zábavu na obrovskej rozlohe 80-tisíc metrov štvorcových. Vyskúšať si môžete adrenalínovú jazdu v tuneli „Black Polifermo“ s dĺžkou 190 metrov. Big Olimpo je zasa vodná horská dráha dlhá 163 metrov, na ktorej sa vám možno aj zatočí hlava. Súčasťou parku sú ale aj menej adrenalínové atrakcie ako Poseidon alebo Gorgona Twist a pre deti sú pripravené viaceré malé kĺzačky. Zábava na návštevníkov čaká aj počas vystúpení v Teatro dei Satiri, pri vodnej gymnastike alebo vodnom tancovaní. Aquapark je otvorený od polovice júna do začiatku septembra.


10. Národný park Sila

Oblasť Národného parku Sila sa rozkladá v troch kalábrijských provinciách – Cosenza, Crotone a Catanzaro. Svojou drsnou, divokou, ale nedotknutou prírodou očarí návštevníkov, na ktorých zapôsobia aj kuriózne, no prívetivé dedinky a množstvo outdoorových športov. V oblasti sú roztrúsené staršie mesta, kde sa dodnes zachováva množstvo tradícií, ale tiež modernejšie mestá vybavené najnovšími turistickými službami. Hlavnou činnosťou všetkých, ktorí zamieria do parku je treking. Ak sa pre turistiku rozhodnete aj vy, vezmite si so sebou niečo, kam si dáte pozbierané huby, gaštany a ovocie. Môžete si ale prenajať tiež bicykle alebo si po prírodných chodníkoch zajazdiť na koňoch. V parku sa nachádza niekoľko jazier bohatých na pstruhy, ktoré sa dajú splaviť na kanoe.

Národný park Sila
Národný park Sila. Foto: depositphotos.com

Tipy na najlepšie pláže

Kalábria je známa rôznymi typmi pláží – od dlhých piesočnatých úsekov až po kamienkové zátoky. Jej pobrežie je dlhé približne 800 kilometrov a omývajú ho dve moria, Tyrhénske a Iónske.

Jedny z najkrajších pláží v Kalábrii ponúka turistom Tropea. Nachádzajú sa na oboch stranách mesta, niektoré sú za poplatok, kde si môžete prenajať ležadlá a slnečníky. Na voľne prístupnej pláži vám bude musieť stačiť váš vlastný uterák. More je nádherne čisté a príjemnou teplotou.

Pláž Tropea
Pláž Tropea. Foto: depositphotos.com

K najkrajším plážam v Kalábrii patrí aj Spiaggia Paradiso del Sub na pobreží Tyrhénskeho mora v meste Zambrone. Známa je aj ako raj pre potápačov, pretože má krásne čistú vodu a bohatý podmorský život. Ideálna je však aj na kúpanie. Chýba na nej však vybavenie, preto je potrebné vziať si sebou uteráky, slnečník a nejaké jedlo.

Pláž v Zambrone
Pláž v Zambrone. Foto: depositphotos.com

Pozdĺž malebného „Pobrežia bohov“ v nádhernej scenérii Capo Vaticano v mestečku Ricadi leží údajne najkrajšia pláž Kalábrie Spiaggia Grotticelle. Z jej prednej časti sa vám naskytne úžasný výhľad na Liparské ostrovy. Skladá sa v podstate z troch malých a jemných piesočnatých pláží, obmývaných priezračným morom. Je domovom bohatej a pestrej morskej flóry a fauny, vďaka čomu je obľúbená u potápačov a šnorchlistov. Ponúka členité pobrežie plná zátok a zálivov. Ležadlá a slnečníky sú na prenájom a za poplatok sú k dispozícii aj vodné športy ako vodné lyže alebo vodné bicykle.

Tipy na tradičné jedlá

Kalábria je oblasť silných a intenzívnych emócií, čo platí aj pri jedle. Jedným z dôkazov je slávna kalabrijská pálivá paprika pepperoncino, ktorú ochutnáte (niekedy možno aj nechtiac) vo väčšine kalabrijských jedál – od opekaného chleba s klobásou alebo sardinkami (jedlo, ktorému sa hovorí aj „kaviár chudobných“) cez bravčové klobásy, omáčky na cestoviny až po rybie špeciality. Saláma n’duja je jedno z najznámejších jedál v Kalábrii. Podávať sa môže vcelku alebo rozotretá na chlieb alebo za miešaná v cestovinách.

Kalabrijská tradičná saláma n’duja
Kalabrijská tradičná saláma n’duja. Foto: depositphotos.com

Silná aróma pálivého korenia kontrastuje so sladkou chuťou červenej cibule z Tropey, ktorá je dokonca chránenou značkou. Používa sa nielen na ochutenie jedál, ale aj na liečebné účely. Typickým jedlom oblasti Sila je mpanata, polievka vyrobená z ricotty, horúcej srvátky a chleba.

Jednoduchým, ale chutným jedlom je lagane e cicciari, cestovinový tanier so širokými rezancami, cícerom, cesnakom a olejom. Vyskúšajte určite aj domáce cestoviny maccaruni (v provincii Vibo Valentia sa im hovorí fileia), ktoré sa podávajú s mäsovou omáčkou.

Viac o destinácii Kalábria

Vyberte si svoju dovolenku v kalábri z ponuky cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook