TOP 10 atrakcií v Južnej Dalmácii

Južná Dalmácia sa pýši jedným z najdramatickejších pobreží v Európe. Mohutná sivá stena hôr postupne prechádza do bujného pobrežia posiateho palmami a divokými olivovými hájmi. Žiariacim drahokamom Južnej Dalmácie je bezpochyby Dubrovnik, ale aj ďalšie mestá sú ako stvorené na dovolenku v Chorvátsku alebo aspoň na príjemné spoznávanie. Polostrov Pelješac je známy svojimi skvelými vínami a mnohé z najlepších chorvátskych vín pochádzajú práve z tejto časti krajiny. Jednou z najpríjemnejších vecí, ktoré podniknete pri návšteve Južnej Dalmácie, je prehliadka niektorej z miestnych viníc. Čo ešte môžete vidieť a zažiť?

1. Dubrovnik

Dokonale zachovalý bývalý mestský štát je úplne čarovný a jedinečný. Okruh okolo Starého mesta je príjemnou prechádzkou. Nevyhnutnou zastávkou sú mestské hradby, ktoré sa stali aj súčasťou obľúbeného seriálu Game of Thrones. Ak ho máte aj vy napozeraný do posledného detailu, môžete si urobiť vlastnú prehliadku „Kráľovho prístaviska“. Juh Starého mesta je plný obchodov, barov a kaviarní. Ak vás omrzí prechádzanie, zamierte k lanovke a nechajte sa vyviezť na horu Srđ s výhľadom na celé mesto a múzeom. Historická obhliadka nemôže minúť trojicu cirkevných stavieb – katedrálu, dominikánsky a františkánsky kláštor (domov európskej najstaršej lekárne). Prejdite sa okolo Kostola sv. Blaise a pozrite si sochu mestského patróna, ktorý drží model toho, ako mesto vyzeralo pred silným zemetrasením v roku 1667. Prehliadku zakončite v impozantnom Rektorovom paláci, kde exponáty otvárajú okno do fascinujúcej minulosti. Ak chcete zažiť aj trochu tradičnej kultúry, dobre si obzrite všetky plagáty, určite sa aj počas vašej návštevy bude v paláci konať nejaké vystúpenie.

dubrovnik
Turisti v Dubrovniku. Chorvátsko. FOTO: depositphotos.com

2. Ostrov Lokrum

Lokrum je zalesnený ostrov plný dubov, borovíc a olivovníkov, ktoré poskytujú dokonalý útek od Dubrovnika. Populárny je najmä u plavcov, a to aj napriek prevažne skalnatým plážam. Ak patríte k vyznávačom FKK, práve tu nájdete jednu z populárnych nudistických pláží, stačí len sledovať tabule. Populárne je aj malé slané jazero známe ako Mŕtve more. Hlavným centrom ostrova je benediktínsky kláštor, kde sídli reštaurácia. Niektoré časti seriálu Hra o tróny boli nakrúcané na ostrove, preto práce tu dostanete jedinečnú príležitosť posedieť si na replike Železného trónu. Kláštor má peknú a významnú botanickú záhradu, kde rastú obrie agáve a palmy z Južnej Afriky a Brazílie. Lokrum sa nachádza len desať minút jazdy trajektom zo starého prístavu v Dubrovniku. Lode odchádzajú približne každú polhodinu až hodinu. Dôležité je dobre si pozrieť posledný trajekt z ostrova, pretože nie je dovolené ostať tu na noc.

Ostrov Lokrum
Ostrov Lokrum. FOTO: depositphotos.com

3. Ostrovy Elafiti

Jednoduchou jazdou trajektom z dubrovnickeho prístavu Gruž sa dostanete na bujne zarastené ostrovy Elafiti. Využite túto dokonalú príležitosť vychutnať si chorvátsky Jadran v celej jeho nedotknutej kráse, ďaleko od všetkého zhonu. Ostrovy sa rozkladajú medzi Dubrovnikom a polostrovom Pelješac. V súčasnosti sú obývané len tri ostrovy – Koločep, Lopud a Šipan. Aj napriek turistom, ktorí sem denne dorazia z Dubrovnika, ostávajú ostrovy pomerne pokojné, čomu napomáha takmer úplná absencia áut.

Ostrovy Elafiti
Ostrovy Elafiti plné zelene. FOTO: depositphotos.com

4. Ostrov Korčula

Šiesty najväčší ostrov Chorvátska je známy najmä pre svoj hustý les. Hlavné mesto ostrova, ktoré sa tiež volá Korčula, sedí na kompaktnom malom polostrove. Je chránené stredovekými hradbami a vežami. V kamenných uličkách platí zákaz áut, čo umožňuje pohodovú prechádzku. Ulice sú navyše stavané diagonálne, aby poskytovali úkryt pred vetrom. Pýchou mesta sú aristokratické kamenné budovy postavené v časoch benátskej nadvlády. Medzi hlavné atrakcie patrí dom marca Pola, kde sa slávny prieskumník narodil.

prístav korčula
Prístav Korčula. FOTO: depositphotos.com

5. Cavtat

Cavtat je pravdepodobne najjužnejšie stredisko celého Chorvátska, ktoré sa nachádza asi 20 kilometrov južne od Dubrovnika a len 22 kilometrov od hraníc s Čiernou Horou. Medzi oboma mestami (Dubrovnik a Cavtat) premávajú pravidelne autobusy aj lode, takže sú veľmi ľahko dostupné. A na čo sa vás snaží mesto nalákať? Napríklad na dom Vlaha Bukovaca, chorvátskeho maliara, v ktorom je dnes jeho múzeum. Obzrieť si treba aj Račicovo mauzóleum, ktoré projektoval slávny chorvátsky sochár a je postavené z kameňa z ostrova Brač.

Mesto Cavtat
Mesto Cavtat. FOTO: archív CK Satur

6. Trsteno Arboretum

Táto záhrada sa nachádza asi 14 kilometrov severozápadne od Dubrovnika a je najstaršia svojho druhu v Chorvátsku. Záhrada má renesančný ráz, ktorý dotvárajú rastliny a kríky vymodelované do geometrických tvarov. Citrusové sady zasa prevoniavajú vzduch. Na príjemnú prechádzku pozýva bludisko aj tieň pod skupinkou paliem. Nad rybníkom s desiatkami lekien púta pozornosť socha Neptuna. Pri vjazde do dediny Trsteno uvidíte dva obrovské platany, ktoré sú staršie ako 500 rokov a vysoké asi 50 metrov.

Neptunová socha
Neptunová socha. FOTO: depositphotos.com

7. Ostrov Mljet

Viac ako dve tretiny najjužnejšieho z väčších ostrovov pokrývajú lesy a jeho západná polovica je vyhlásená za národný park. Pri vstupe do parku sa platí vstupné a musia sa v ňom dodržiavať určité pravidlá. Hlavné turistické miesta na ostrove Mljet predstavujú Sobra, Pomena, Polace a Govedjari. Podľa portálu Lonely Planet je to „najzvodnejší ostrov na Jadrane“. Dvakrát ho navštívil aj princ Charles, ktorého ostrov úplne uchvátil. Mljet je preslávený dvomi jazerami – Veliko Jezero a Malo Jezerov a opusteným benediktínskym kláštorom z 12. storočia. Jedna z najlepších vecí, ktoré môžete podniknúť, je požičať si bicykel a takto obdivovať všetky krásy ostrova. Podľa legendy je ostrov Mljet práve tým miestom, kde nymfa Calypso zdržiavala Odysea celých sedem rokov. Na ostrov sa dá dostať s katamaranom z Dubrovnika do prístavu Sobra. Cesta trvá asi hodinu a niektoré lode plávajú aj cez ostrov Sipan. V letných mesiacoch – júl a august, sa môžete na niektorých lodiach poplaviť z Mljetu ďalej na Korčulu.

Kláštor na ostrove Mljet
Kláštor na ostrove Mljet. FOTO: depositphotos.com

8. Orebič

Mesto Orebič sa nachádza na špičke polostrova Pelješac naproti ostrovu Korčula. Kedysi bolo veľmi dobre známe pre svoj námornícky priemysel, vrchol dosiahol v polovici 19. storočia počas Rakúsko-Uhorska. Na jeho slávnu históriu odkazuje aj Námorné múzeum. Dnes je to asi najznámejšie letovisko na polostrove, s niekoľkými krásnymi plážami, medzi ktorými nechýbajú ani tie piesočnaté. Oblasť je vhodná pre celý rad aktivít, vrátane surfovania a potápania. Na kopci neďaleko mesta stojí františkánsky kostol Panny Márie Anjelskej so sochou svätej Panny Márie, ktorá bola ochrankyňou námorníkov. Ak si chcete vychutnať najlepší výhľad na mestom, celý polostrov a Jaranské more, stačí vyliezť na vrchol hory Sveti Ilija, ktorý sa nad mestom týči vo výške 961 metrov. Asi 60 kilometrov východne od Orebiča sa nachádzajú osady – dvojčatá Ston a Mali Ston. Ston bol dôležitým mestom pre produkciu soli a Mali Ston slúži ako prístav.

Mesto Orebič
Mesto Orebič. FOTO: depositphotos.com

9. Mostar

Keď už budete na dovolenke v južnej Dalmácii určite sa vyberte na výlet do mesta Mostar. Nádherné mesto v Bosne a Hercegovine je asi najznámejšie pre svoj Starý most cez rieku Neretva, ktorý bol postavený ešte v roku 1566. Okrem mosta je v meste mnoho ďalších miest, ktoré sa oplatí vidieť – Staré mesto, mešity a kostoly, starý bazár či turecké domy. Po prehliadke mesta si doprajte návštevu starých remeselných obchodov a vychutnajte si tradičný turecký obed v miestnej reštaurácii. Ak prídete počas júla, môžete vidieť slávnu súťaž v potápaní.

most cez rieku Neretvu
Známy most cez rieku Neretvu. FOTO: depositphotos.com

10. Bačinské jazerá

Skupina siedmich krasových jazier sa tiahne medzi Hercegovinou a Južným Chorvátskom, v blízkosti mesta Ploče pri Dubrovniku. Šesť z týchto jazier je vzájomne prepojených a spoločne vytvárajú jedinečnú prírodnú rezerváciu. Niektoré jazerá sú hlbšie, voda v nich môže byť hlboká až 35 metrov, naopak Plitko jazero má miestami hĺbku len jeden meter. V jazerách sa stretáva slaná morská voda so sladkou, kde žije množstvo rýb. V jazerách je možné sa kúpať, vychutnať si plavbu na lodičke alebo len tak oddychovať na niekoľkých upravených plážach.

Bačinské jazerá
Bačinské jazerá. FOTO: depositphotos.com

Tipy na najlepšie pláže

Ukrytý drahokam je pláž Prapratno neďaleko Stonu na polostrove Pelješac. Má piesočnaté pobrežie a čistú, teplú vodu, čo z nej robí obľúbené miesto pre rodiny s deťmi. Nachádza sa 4 kilometre juhozápadne od Stonu, v blízkosti trajektu na Mljet.

Záliv Prapratno
Záliv Prapratno na polostrove Pelješac. FOTO: depositphotos.com

Pláž Trstenica na polostrove Pelješac je obľúbená najmä medzi rodinami s deťmi. Sčasti sú na nej jemné kamienky, sčasti je piesočnatá, takže si tu deti často stavajú aj hrady z piesku. Okrem toho čistá voda láka aj na šnorchlovanie. Prenajať si môžete ležadlá a slnečníky.

Pláž Trstenica
Pláž Trstenica na polostrove Pelješac. FOTO: depositphotos.com

Cesta na pláž Šunj Bay na ostrove Lopud jemožno o niečo komplikovanejšia, ale o to viac sa oplatí. Trajektom sa odveziete z Dubrovnika na ostrov Šipan a ďalej nasleduje výlet na ostrov Lopud, ktorý je úplne bez áut. Akonáhle sa tam dostanete, objavíte pláž Šunj, pôvabný kosáčik jemného štrku a piesku medzi skalnatými výbežkami. Osviežiť sa môžete v plážovom bare v zadnej časti pláže, takže vám nič nebude chýbať.

Tipy na tradičné jedlá

S Dubrovnikom sa spája najmä pokrm šporki makaruli, čo sú cestoviny podávané s gulášovou omáčkou. Po dobrom obede nemôže chýbať dobrý dezert. Ten si doprajte v podobe rozata, dezertu s vanilkovým pudingom.

rozata
Rozata. FOTO: depositphotos.com

Už od čias Rimanov sa vo vodách pri meste Ston pestujú ustrice, ktoré sú jednou z najväčších lahôdok tohto kraja. Niektorí farmári na polostrove Pelješac vás dokonca vezmú so sebou na more, aby ste si vybrali tie „svoje“ ustrice. Keď sa vrátite na pevninu, ochutnáte ich spoločne so šumivým vínom a butargou, stvrdnutými rybími ikrami.

Medzi najčastejšie sladkosti objavujúce sa pozdĺž celého dalmatského pobrežia patria fritule. Cesto v tvare guliek vyrobené z múky, hrozienok, miestnej pálenky a citrónovej kôry sa vypraží a vďaka svojej chuti je poriadne „návykové“.

fritule
Fritule. FOTO: depositphotos.com

Ako sme už spomínali, Pelješac je známy svojimi vínami. K tým najlepším a najvyhľadávanejším patrí suché akostné víno Grk, ktoré sa produkuje len v niekoľkých viniciach a ročne sa vyrobí iba niekoľko sto tisíc fliaš tohto vína, ktoré si najčastejšie zaberú miestne hotely a reštaurácie. Na druhej strane, práve toto víno je dobrým dôvodom na návštevu niektorej z miestnych reštaurácií.


Vyberte si svoju dovolenku v Južnej Dalmácii z ponuky cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook