Top 10 atrakcií v Egypte

Dávny domov faraónov, Egypt je oslňujúca krajina chrámov a hrobiek, ktoré ohromia všetkých turistov. No napriek tomu, nie je všetko len o historických pokladoch. Obrovské púštne oblasti, vynikajúce podmienky na potápanie a slávny Níl. V Egypte je pre každého niečo. Milovníci pláží zamieria do Hurghady alebo Marsa Alam či ku Stredozemnému moru do Marsa Matrouh. Nadšenci archeológie nájdu svoje miesto v Luxore alebo plavbe po rieke Níl. Dovolenka v Egypte je dokonalým mixom aktivít kombinujúcich kultúru, dobrodružstvo a relax.

1. Pyramídy v Gíze

Posledný preživší zo siedmich divov sveta, pyramídy v Gíze, sú jednou z najznámejších pamiatok na svete. Stavali sa ako hrobky faraónov, ktoré strážili tajomné sfingy. Pyramídový komplex ohromuje turistov, no pre vedcov predstavoval po celé stáročia nevysvetliteľnú záhadu – ako vôbec mohli byť tieto pyramídy postavené? Dnes sú tieto megalitické pamätníky mŕtvych kráľov rovnako podivuhodné ako v minulosti. Najväčšia je Cheopsova pyramída, ktorá má výšku 139 metrov. Výlet do Gízy je nepopierateľným vrcholom každej dovolenky v Egypte. Celkovo bolo v krajine objavených 138 pyramíd. Všetky stoja na západnom brehu Nílu, ktorý bol v egyptskej mytológii spájaný s ríšou mŕtvych.

Pyramídy v Gíze
Pyramídy v Gíze. Foto: depositphotos.com

2. Chrám v Karnaku

Len málo miest v Egypte je pôsobivejších ako Karnak. A to aj napriek tomu, že dnes tu stoja už len ruiny. Najväčšie antické náboženské miesto, aké bolo kedy postavené, vznikalo v priebehu storočí. Chrám sa skladá z troch hlavných chrámov, menších uzavretých chrámov a niekoľkých vonkajších chrámov. Hlavný chrám je zasvätený staroegyptskému bohovi Amonovi. Nachádza sa v ňom 134 mohutných stĺpov usporiadaných v 16 radoch. Súčasťou Karnaku je tiež nespočetné množstvo sôch bohov a faraónov, ale aj impozantné nástenné maľby.

karnak
Karnak. Foto: unsplash.com

V centre Luxoru priamo na brehu Nílu stojí impozantný chrám, ku ktorému vedie chodník lemovaný sfingami, ktorý bol slávnostne otvorený v roku 2021. Ešte pôsobivejší je v noci, keď sa celý rozžiari v odtieni zlata. Luxor stojí na mieste starobylých Téb a označuje sa ako najväčšie múzeum pod holým nebom na svete.

3. Údolie kráľov

V Údolí kráľov, na západnom brehu Luxoru sa počas päťsto rokov stavali hrobky faraónov a privilegovaných obyvateľov Egypta. Spolu sa tu nachádza 63 hrobiek rozličnej veľkosti. Kráľovské hrobky sú zdobené výjavmi z egyptskej mytológie a sú vodítkom k pohrebným rituálom vtedajšieho obdobia. Múmie faraónov v sarkofágoch čakali na prechod do posmrtného života.

V niektorých z najznámejších hrobiek boli pochovaní faraóni ako Ramzes II., Amenhotep II. a samozrejme Tutanchamon. Podľa niektorých historikov nebol Tutanchamón taký dôležitý faraón ako jeho predchodcovia. O jeho hrobke to však neplatí. Odvtedy, ako ju v roku 1922 objavil Howard Carter, stala sa jedným z najfascinujúcejších miest pre všetkých turistov. Ešte príťažlivejšia je vďaka tomu, že sarkofág aj s mumifikovaným telom sú dnes späť v hrobke, avšak nie vždy je pre turistov otvorená. Preto je vždy dobré poradiť sa so sprievodcom.

Hrobka v Údolí kráľov
Hrobka v Údolí kráľov. Luxor. Egypt. Foto: unsplash.com

Zaujímavé je aj Údolie kráľovien s vyše sto hrobmi kráľovien a kráľovských detí. Jedna z najviac fotografovaných pamiatok je Chrám kráľovnej Hatšepsovet, čiastočne vytesaný do skaly, čiastočne voľne stojaci.

Sochy kráľovnej Hatšepsovet
Sochy kráľovnej Hatšepsovet. Egypt. Foto: unsplash.com

4. Abu Simbel

Aj v krajine plnej úžasných chrámov je Abu Simbel niečo zvláštne. Chrámový komplex umiestnený v Núbii na západnom brehu Nílu dal postaviť Ramzes II. ako pamiatku na seba a svoju manželku. Oba chrámy vytesávali robotníci priamo do skaly, čo už samo o seba nebola ľahká práca. Napriek tomu vyzerajú chrámy absolútne kolosálne. Pôsobivá je aj dvadsať metrov vysoká socha Ramzesa II. stojaca pred chrámom. Už sama o sebe upozorňuje na pôsobivosť vnútorných priestorov. Miestnosti sú lemované sochami a basreliéfmi.

Chrám Abu Simbel
Chrám Abu Simbel. Egypt. Foto: unsplash.com

Abu Simbel je však známy aj pre takmer nepredstaviteľný čin – premiestnenie oboch chrámov v roku 1960. Egypťania museli nájsť nové miesto, pretože hrozilo, že ich zaleje jazero Nasser pri budovaní Asuánskej priehrady. Celá operácia trvala štyri roky. Pripomína vám pohľad naň tak trochu Indianu Jonesa? Nečudujte sa, vo filme Dobyvatelia stratenej archy boli použité kulisy, ktorým bol predlohou Abu Simbel. Hoci chrám turisti navštevujú počas celého roka, 22. februára a 22. októbra sa do chrámu doslova hrnú davy, aby boli svedkami jedinečného divadla, kedy slnečné lúče prenikajú do vnútornej svätyne chrámu a osvetľujú štyri sochy hlboko vo vnútri.

chrám Abu Simbel
Interiér chrámu Abu Simbel. Egypt. Foto: unsplash.com

5. Káhira

Úzke uličky hlavného mesta Káhiry majú zvláštnu atmosféru. Mesto je plné mešít a madrasov (islamských škôl). Nájdete tu jeden z najlepších trhov v severnej Afrike – Khan-el-Khalili. V labyrinte uličiek majú svoje dielne a malé stánky remeselníci, predávajúci keramiku, textil, korenie, parfumy, kvalitné šperkovnice či špeciálny tabak. V Káhire neobíďte mešitu Al Azhar alebo oslňujúcu mešitu sultána Hassana a stredoveké hradby Bab Zuweila.

Pokladnicou sveta faraónov je Egyptské múzeum v centre Káhiry. Vo vyblednutom ružovom „zámku“ je umiestnených okolo 120-tisíc egyptských artefaktov, ktoré nie sú usporiadané v chronologickom poradí, no aj vďaka tomu má svoje čaro. Artefakty sú uložené v dvoch poschodiach, v prízemí sa nachádza rozsiahla zbierka papyrusov a mincí používaných starými Egypťanmi. Na poschodí sú predmety patriace posledným dvom dynastiám starovekého Egypta a tiež množstvo vecí privezených z Údolia kráľov. K tomu najlepšiemu, čo sa dá v múzeu vidieť ale bezpochyby patria artefakty z hrobu Tutanchamona a miestnosť, kde sú uložené múmie.

Káhira
Káhira. Egypt. Foto: depositphotos.com

6. Hurghada a Taba

Letovisko Hurghada na pobreží Červeného mora bolo založené na začiatku dvadsiateho storočia. Najväčší „boom“ nastal v osemdesiatych rokoch minulého storočia vďaka rozmáhajúcemu sa turizmu. Hotely a výborná infraštruktúra poskytujú turistom vynikajúce zázemie s bohatými možnosťami stravovania či vodných športov. Je ideálna nielen na oddych, ale turisti poznajú aj jej rušný nočný život a rozsiahle nákupné možnosti. Pre milovníkov šnorchlovania a potápania je pobrežie od Hurghady až po Marsa Alam ako stvorené. 

Letovisko Hurghada
Letovisko Hurghada. Egypt. Foto: CK SATUR

Taba vás očarí širokými a pokojnými piesočnatými plážami s blízkymi korálovými útesmi a azúrovým morom plným života. Navštívte spolu s nami ostrov Dahab alebo sa šnorchlujte v Blue hole/Modrej diere, ktorých je na celom svete len niekoľko. Taba je tiež ideálnym východiskovým bodom pre celodenné výlety do za hranice Egypta, a to do jordánskej Petry, alebo Izraela, s návštevou Mŕtveho mora a Jeruzalemu.

7. Červené more

Máte radi potápanie? Pobrežie Červeného mora vám poskytne toľko príležitostí, že sa vám o nich bude ešte dlho snívať. More je dobre známe svojou veľkolepou viditeľnosťou a exotickými podmorskými obrazmi. Ohromné koralové útesy sú domovom pre tisícky rôznych druhov morských živočíchov. Na oboch stranách mora sú uložené plážové strediská ako Sharm el Sheikh, Dahab, Hurghada či Marsa Alam.

Červené more
Krásny podmorského sveta v Červenom mori. Egypt. Foto: unsplash.com

8. Oáza Siwa

Izolovaná osada, kde žije asi 23-tisíc ľudí, sa nachádza v Líbyjskej púšti. Jej obyvateľmi sú prevažne etnickí Berberi. Je situovaná na starej obchodnej ceste, pre ktorú bola Siwa životne dôležitá. Prírodné pramene a tiene paliem dávali cestujúcim aspoň na chvíľu zabudnúť, že prechádzajú púšťou. S pádom Rímskej ríše sa začal aj úpadok osady. Dnes poskytuje príjemný oddych od zhonu egyptských miest. Nádhernú malú oázu obklopujú datľovníkové plantáže a mnohé sladkovodné pramene či soľné jazerá. Z osady si môžete naplánovať dobrodružné výlety do okolitej púšte. Do oázy Siwa sa môžete vydať počas dovolenky v Marsa Matrouh, ktoré leží pri pobreží Stredozemného mora o obmýva ho nádherné tyrkysová farba a biele pláže. 

Dovolenka v Marsa Matrouh
Soľné jazerá v Siwe
Soľné jazerá v Siwe. Egypt. Foto: unsplash.com

9. Západná púšť

Egypt by nebol Egyptom bez púští. Jednou z nich je Západná púšť s množstvom populárnych turistických atrakcií a oáz. Jej súčasťou je Biela púšť, Čierna púšť aj Údolie veľrýb. Egyptským prírodným zázrakom je Biela púšť, kde surreálne tvarované kriedové hory vytvorili niečo, čo vyzerá ako zasnežené kopčeky uprostred vyprahnutého piesku. Tunajšia krajina vyzerá ako zo sci-fi filmu s oslnivo bielymi balvanmi a vrcholkami, ktoré sa podobajú na ľadovce.

Severne od Bielej púšte uvidíte ďalšiu zaujímavosť – Čiernu púšť. Na žltom piesku leží vrstva čierneho prachu a hornín, ktoré jej dali meno. Na jej konci sa vypínajú čierne vulkanické kopce. Keď sa vyšplháte na najvyšší bod púšte English Mountain, naskytne sa vám jedinečný výhľad na podivnú krajinu. Údolie veľrýb s obrovskými vzácnymi fosíliami dávnych veľrýb a žralokov dokazuje, že pred 40 až 50 miliónmi rokov, bola oblasť zaplavená morom. Kostry neskôr pokryl piesok Západnej púšte, no postupne ich odhaľoval vietor a erózia. Krajina okolo je rovnako úžasná ako objavy – gigantické pieskovcové skaly a hory, duny a kopce. Skúste miesto navštíviť pri západe slnka, prežijete magický zážitok.

Biela púšť v Egypte
Biela púšť v Egypte. Foto: depositphotos.com

10. Mesto Asuán

Na kľukatých zákrutách Nílu leží Asuán, pokojné a malebné mestečko, ktoré slúži ako východiskový bod pre množstvo výletov. Riečny trajekt vás vezme na ostrov Elephantine, kde sa poprechádzate farebnými nubijskými ulicami. Na ostrove Agelika preskúmate chrám Philae z rímskeho obdobia. Najväčšou pamiatkou na ostrove je chrám Isis, zaberá asi štvrtinu ostrova. Steny sú pokryté výjavmi z obdobia Ptolemajovcov a rímskych cisárov. Neskôr, keď sa chrám stal kostol, pridali kresťania kríže. Ak si chcete oddýchnuť, stačí zájsť do reštaurácie na niektorom z parníkov a sledovať život na Níle alebo si užiť nádhernú plavbu počas poznávacieho zájazdu v Egypte.

mesto Asuán a hotel Old Cataract. Egypt
Krásne mesto Asuán ležiace na brehu Nílu a hotel Old Cataract. Egypt. Foto: unsplash.com

Nenechajte si ujsť počas dovolenky v Egypte  tie najkrajšie atrakcie s CK SATUR, pričom vám s výberom radi poradíme, lebo na starostlivosť od Saturu nemá nikto. U nás máte nielen overené a kvalitné hotely, ale aj garanciu najnižšej ceny a bezplatné storno.

Facebook

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.