Top 10 atrakcií na Tenerife

Tenerife je najväčší z Kanárskych ostrovov. Tropické záhrady, architektúra a historické mestá z neho robia vyhľadávanú dovolenkovú destináciu. Okrem toho je ostrov plný skvelých turistických trás aj krásnych pláží. Deti si zamilujú obľúbené zábavné parky, dospelí si môžu precvičiť svoje golfové zručnosti. Jeho najväčšími prednosťami je však celoročná príjemná klíma a veľkolepá sopečná scenéria.

1. Santa Cruz de Tenerife

Tento malebný prístav má elegantnú atmosféru, za ktorú vďačí širokým bulvárom, priestranným námestiam, exotickým záhradám a modernistickej architektúre. Múzeum výtvarného umenia turisti navštevujú, aby mohli obdivovať výnimočnú zbierku obrazov. Ak vás skôr zaujíma história pôvodných obyvateľov, zájdite do Múzea prírody a človeka. Exponáty vzdelávajú návštevníkov o živote na ostrovoch pred príchodom európskych osadníkov. Dôležitým aspektom mestskej kultúry je náboženské dedičstvo. Každý rok sa koná podujatie známe pod jednoduchým menom „Carnival“. Počas dynamickej a energickej akcie sa miestni obliekajú do farebných kostýmov a okázalé procesie bavia davy nadšencov. Jeden z najvýraznejších prvkov modernej architektúry na ostrove je Auditorio de Tenerife. Ak prídete v správny čas, zažijete živé hudobné vystúpenia, kultúrne festivaly a iné podujatia. Santa Cruz de Tenerife nie je turistické mesto, preto je to najlepší spôsob ako zažiť autentický spôsob života.

Auditorio de Tenerife
Auditorio de Tenerife. FOTO: depositphotos.com

2. Sopka El Teide

Meno Tenerife doslova znamená Biela hora, čo odkazuje na známu tunajšiu sopku Pico del Teide, ktorú uvidíte takmer z každej časti ostrova. Národný park El Parque Nacional de las Canadas de Teide je jednou z najobľúbenejších turistických destinácií Tenerife. Je domovom momentálne spiacej sopky, ktorá je s výškou 3718 metrov nad morom najvyšším vrchom v Španielsku. Na výstup na samý vrch sopky je potrebné špeciálne povolenie, no do výšky 3550 metrov vás odvezie lanovka. V parku uvidíte podivne vyzerajúce skalné útvary a rôznofarebné pozostatky lávy. Najlepší spôsob, ako všetko detailne preskúmať, je prechádzka. K dispozícii máte viac ako 20 turistických trás, takže vyberať je z čoho. Park je otvorený 24 hodín denne a vstupné sa neplatí.

Sopka El Teide
Sopka El Teide. FOTO: depositphotos.com

3. Siam Park

Siam Park, vodný zábavný park na ostrove Tenerife, si už niekoľko rokov udržiava status najlepšieho parku svojho druhu v Európe. Je postavený v thajskom štýle sa rozprestiera na ploche 18,5 hektára v dovolenkovej oblasti Costa Adeje na juhozápade ostrova. Atrakcie sú rozdelené do troch oblastí – relaxačné, pre rodiny a adrenalínové. Pre deti sú samozrejmosťou rôzne tobogany, lieviky alebo plávanie cez džungľu. Obľúbenou atrakciu pre najmenších je Stratené mesto s množstvom veží, mostov, sietí, kaskád a 15 toboganmi.

Siam Park
Siam Park. FOTO: depositphotos.com

4. Loro Parque

Ďalším obľúbeným zábavným parkom je Loro Parque. Medzi obomi parkami premáva shuttle bus a dajú sa do nich zakúpiť aj spoločné vstupenky. V Loro Parque môžete pozorovať delfíny, ktoré sa hrajú priamo pred vašimi očami, úžasné predstavenie predvádzajú aj kosatky a tučniaky. Loro Parque je však známy najmä pre množstvo papagájov (loro = papagáj), ale aj iné ohrozené druhy zvierat z celého sveta. Uvidíte tigre, gorily, tulene, pelikány, šimpanzy aj žraloky.

Kosatka v Loro Parque
Kosatka v Loro Parque predvádzajúca šou. FOTO: depositphotos.com

5. Masca

Masca je najkrajšia dedina na ostrove, ktorá sa nachádza v nádhernej horskej oblasti na severozápade Tenerife na úpätí pohoria Teno. Do dediny vedie trochu komplikovaná cesta prechádzajúca cez hlboké rokliny spojené so sviežou zelenou flórou. Výhľad z cesty s ostrými zákrutami je však jedným z najlepších, aký si viete predstaviť. Neobvyklá atmosféra vás čaká aj v dedine, kde domy stoja na dramatických skalných útesoch. V centre dedinky sa osviežite v bare alebo si môžete prezrieť miestny kostol. Ale pozor, je to naozaj malinký kostolík, do ktorého sa zmestí len osem ľudí.

Výhľad z dediny Masca
Výhľad z dediny Masca. FOTO: depositphotos.com

6. Garachico

Sopečná činnosť na Tenerife vybudovala aj ďalšiu úžasnú atrakciu ostrova – skalné bazény v Garachico. Malý rybársky prístav bol takmer zničený v roku 1706 lávou prúdiacou do mora. Aj po tomto vulkanickom výbuchu ostal zachovaný krásny Castillo de San Miguel. Na úpätí zámku sa vytvorilo niekoľko lávových bazénov, v ktorých sa dá dokonale osviežiť. Ulice mesta sú dláždené a úzke s množstvom nádherných budov. Mesto má pravú španielsku atmosféru, ktorú dopĺňajú tapas bary. Na hlavnom námestí stoja dva nádherné kostoly – Iglesia de Santa Ana a Iglesia de San Francisco. V blízkosti sa nachádza kuriózne mesto Icod de Los Vinos, ktorého hlavným lákadlom je slávny Dračí strom (Drago Milenario). Domáci vravia, že strom má viac ako tisíc rokov, no podľa odborníkov je starý asi 300 rokov. Hoci jeho skutočný vek ostáva tajomstvom, za prehliadku určite stojí.

Skalné bazény v meste Garachico
Skalné bazény v meste Garachico. FOTO: depositphotos.com

7. San Cristobal de La Laguna

Mesto La Laguna bolo kedysi hlavným mestom ostrova. Dnes je to univerzitné mesto s jedinou univerzitou na kanárskych ostrovoch nachádzajúce sa neďaleko Santa Cruz de Tenerife a je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. To najlepšie sa ukrýva v Starom meste, ktoré je ako skutočný krok späť v čase. Je plné elegantných a krásnych budov pochádzajúcich z 15. – 17. storočia. V rušnom meste si môžete posedieť v tapas baroch, obdivovať starožitnosti alebo nakúpiť v kníhkupectvách. Najkrajší výhľad na mesto poskytujú okolité kopce pohoria Anaga.

San Cristobal de La Laguna
San Cristobal de La Laguna. FOTO: depositphotos.com

8. Údolie Orotava

Na severe Tenerife sa nachádza krásne údolie Orotava so starým mestom rovnakého mena. Mestečko Orotava sa vyznačuje architektúrou a tradičnou kanárskou atmosférou. Celá táto oblasť je očarujúca a atraktívna, plná malebných domov, budov a kurióznych dláždených ulíc, kde nájdete úžasné scény pre svoje fotky. Za návštevu stojí historické centrum mesta s kostolom Concepción Domčekom balkónov (Casa de los Balcones), ktorý je dokonalým príkladom unikátnej architektúry ostrova. V meste sa tiež nachádza botanická záhrada La Hijuela del Botánico s viac ako 3000 rôznymi druhmi tropických a subtropických rastlín, pochádzajúcich najmä z Južnej a Strednej Ameriky, Afriky a Austrálie. Dokonalú prechádzku si vychutnáte v Jardín Victoria, parku v centre mesta s krásnou zeleňou a mnohými chodníčkami uprostred stromov a kvetov. V orotavských horách sa nachádza mnoho ciest ideálnych na turistiku.

La Hijuela del Botánico
La Hijuela del Botánico. FOTO: depositphotos.com

9. Monkey Park

Hovorí sa mu aj „najväčšia malá zoologická záhrada na svete“. Monkey Park je medzinárodným chovným centrom pre ohrozené druhy primátov. Počas dovolenky na Tenerife by ste ho určite mali navštíviť. Od väčšiny ostatných záhrad sa odlišuje tým, že sa môžete prechádzať priamo medzi zvieratami a kŕmiť ich obľúbeným jedlom. Niektoré zo zvierat sú také odvážne, že prídu rovno za vami a nechajú sa nosiť na ramenách. V zoo žijú lemury, gibony, zlaté tamaríny, tukany, papagáje a ďalšie. Park je otvorený každý deň od 9:00 do 17:00 hod. a nachádza sa v meste Arona, neďaleko pobrežia Costa Adeje.

Opička v Monkey parku
Opička v Monkey parku. FOTO: depositphotos.com

10. Puerto de La Cruz

Botanická záhrada nad mestom Puerto de la Cruz je domovom širokej škály rôznych tropických a subtropických rastlín z Kanárskych ostrovov aj španielskej pevniny. Vydajte sa množstvom cestičiek, ktoré vás zavedú cez rôzne tematické oblasti s exotickými kvetmi, stromami a inými rastlinami.

Puerto de la Cruz
Puerto de la Cruz. FOTO: depositphotos.com

Tipy na najlepšie pláže

Playa de Las Americas Los Cristianos sú obľúbené prázdninové miesta na južnom pobreží Tenerife s nádhernými úsekmi piesku a ľahkým prístupom do mora. Obidve ponúkajú množstvo športových aktivít ako vodné lyžovanie, potápanie a windsurfing. Z Playa de las Americas môžete podniknúť aj niekoľko výletov na lodiach, ktoré vás vezmú za delfínmi a veľrybami.

Playa de las Americas
Playa de las Americas. FOTO: depositphotos.com

Playa del Duque je trochu zastrčená v malej zátoke na južnom pobreží v letovisku Costa Adeje. Piesočnatá pláž, slamené slnečníky a pruhované kabíny viac pripomínajú Karibik ako Kanárske ostrovy. Dookola stoja kaviarne, obchodíky a luxusné hotely. Navyše je z pláže nádherný výhľad na susedný ostrov La Gomera.

Pláž del Dugue
Pláž del Dugue. FOTO: depositphotos.com

Neďaleko mesta Santa Cruz de Tenerife na ostrove Tenerife sa nachádza Playa de las Teresitas. Zlatá pláž je chránená dvoma vlnolamami, vďaka čomu sú jemné vlny bezpečné na kúpanie aj pre deti. Pláž je však rovnako obľúbená aj u potápačov a šnorchlistov. Nájdete tu všetko, čo môžete potrebovať – verejné toalety, ležadlá na prenájom, vodné športy, detské ihrisko a snack bar.

pláž Las Teresitas
Krásna pláž Las Teresitas. FOTO: depositphotos.com

Ak patríte k milovníkom potápania, počas dovolenky na Tenerife nájdete čistú a teplú vodu po celý rok. Podvodné sopečné stĺpy sú plné morského života a robia z ostrova výbornú potápačskú destináciu. Najlepšie miesta na potápanie sú Las Galletas, Los Gigantes, Los Crisitanos a Puerto de la Cruz.

Tipy na tradičné jedlá

Na ostrove Tenerife sa vyrába široká škála medov. Môžete si kúpiť kvetový med vyrobený z peľu z pobrežia, kopcov aj hôr. Nájdete tu ale tiež med zo stromov avokáda či gaštanov.

Veľmi populárne jedlo, ktoré by ste mali počas dovolenky na Tenerife vyskúšať, je ropa vieja. Jeho súčasťou je hovädzie, kuracie alebo bravčové mäso, prípadne ich kombinácia, ktorá sa zmieša so zemiakmi a cícerom. Lahodné marinované kurča varené s cesnakom, čiernym korením, rascou, soľou, oreganom, octom, olivovým olejom, bielym vínom, paprikou a tymiánom dostanete, ak si vypýtate pollo al salmorejo.

Dobrou voľbou, ak chcete vyskúšať tradičné jedlo, je potaje de berros. Pikantná polievka sa podáva na množstvo spôsobov. Jedným z najjednoduchších je polievka s gofiom, opracovanou obilnou múkou, ktorou si jedlo zahustíte tak, aby ste získali konzistenciu, ktorá vám vyhovuje. Polievka obsahuje kúsky mäsa, zemiaky a kukuricu, tak pozor, aby vám ostalo miesto aj na ďalší chod!

Obľúbeným jedlom na Tenerife je králik. Zvyčajne sa podáva ako conejo en salmorejo – v bohato ochutenej omáčke, alebo conejo frito – vysmážané králičie kúsky. Ak máte radi jedlá, v ktorých nájdete všetko od výmyslu sveta, potom siahnite po puchero, ktoré sa skladá z bravčových rebier, hovädzieho mäsa, choriza alebo kuracích stehien, cíceru, kukurice, kapusty, mrkvy, tekvice, zemiakov, byliniek a niekedy aj hrušky.

králik conejo en salmorejo
Králik conejo en salmorejo. FOTO: depositphotos.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook