TOP 10 atrakcií na Sicílii

Najväčší ostrov v Stredozemnom mori leží na špičke talianskej čižmy a od pevniny ho oddeľuje len Messinský prieliv. Sicília, domov najvyššej činnej sopky v Európe, je hornatý ostrov s drsnou krajinou, za stáročia skrotenou pestovaním a odlesňovaním. Množstvo kultúr, ktoré ostrov po stáročia ovládali, zanechalo svoje stopy v podobe významných historických pamiatok. Populárnym miestom na návštevu sú aj susedné Liparské ostrovy. Vďaka jedinečnej kuchyni, miernemu podnebiu a piesočnatým plážam je dovolenka na Sicílii vždy nezabudnuteľný zážitok.

1. Etna

Náš rebríček najväčších atrakcií na Sicílii nemôžeme začať inak ako s najvyššou európskou činnou sopkou. Etna s výškou okolo 3300 metrov je prírodný zázrak, posvätná hora mýtov a legiend, týčiaca sa nad východným pobrežím ostrova. Aj keď sa to môže zdať zbytočné, keď sa vyberiete na výlet na Etnu (či už po vlastných, džípom alebo lanovkou), nezabudnite sa teplejšie obliecť. Na vrchole, kde sa štyri mesiace v roku udrží sneh je oveľa chladnejšie ako na pobreží. Cesta turistov vedie okolo niektorých starších a menších kráterov, ktoré je bezpečné navštíviť aj bez sprievodcu. To ale neplatí v prípade hlavného krátera. K nemu sa treba vydať vždy so sprievodcom po boku.

sopka Etna
Sopka Etna v pozadí mesta Catania. Foto: depositphotos.com

2. Taormina

Výlet na Etnu môžete začať v malebnom mestečku Taormina. Známe stredisko na Iónskom pobreží Sicílie je plné reštaurácií, obchodov. Pre turistov sú lákadlom aj neďaleké pláže. V celom meste je však najviac cítiť históriu. Grécky amfiteáter s panoramatickým výhľadom na Etnu a pobrežie, sa využíva na koncerty a divadelné predstavenia. Stredoveké hradby obkolesujú úzke uličky Starého mesta, z ktorých viaceré sú uzavreté pre všetky typy dopravy. Taormina je dobrým východiskovým bodom pre jednodňové výlety na východnom pobreží Sicílie, či už si vyberiete hrad Castelmola, prírodný park Alcantara Gorge alebo niektoré z ďalších lákadiel. Máte radi Krstného otca? Asi 18 kilometrov od Taorminy nájdete lokalitu Forza d’Agro, kde sa nakrúcali niektoré časti filmu.

Grécky amfiteáter
Grécky amfiteáter. Foto: depositphotos.com

3. Údolie chrámov, Agrigento

V starovekom Grécku malo mesto Agrigento na južnom pobreží Sicílie veľký význam. Archeologické pozostatky z neho zasa robia vyhľadávanú lokalitu počas dovolenky na Sicílii pre množstvo turistov. Najväčšou atrakciou je Údolie chrámov, Valle dei Templi s dórskymi chrámami pochádzajúcimi z 5. storočia. Aj keď sa miestu hovorí „údolie“, stojí na vyvýšenine, takže poskytuje výhľad na more. Archeologický park patriaci pod UNESCO tvorí osem chrámov (a niekoľko ďalších zrúcanín) zasvätených Diovi, Hefaistovi, Heraklovi, Here či Asclepiovi (bohovi medicíny). Najlepšie zachovaný je chrám Tempio di Concordia.

Tempio di Concordia
Chrám Tempio di Concordia. Foto: depositphotos.com

4. Katedrála v Monreale

Mesto Monreale leží na kopci s výhľadom na údolie Zlatá mušľa, ktoré je známe olivovníkmi, pomarančovníkmi a mandľovými stromami. Najpríťažlivejšia je však katedrál, ohromujúci príklad normanskej architektúry. Hoci niekomu by sa mohla zdať fasáda kostola trochu nezaujímavá, to, čo nájde vo vnútri mu vyrazí dych. Interiér je úchvatný, s neuveriteľnými detailmi a mozaikami pokrývajúcimi múry. Bronzové dvere zasa pokrývajú desiatky biblických obrazov. Tie neboli navrhnuté nikým iným ako Bonannom Pisanom, tým istým, ktorý „má na svedomí“ aj šikmú vežu v Pise.

Katedrála v Monreale
Katedrála v Monreale. Foto: depositphotos.com

5. Palermo

Mestečko Monreale je k metropole Palermo tak blízko, že pri návšteve jedného nikdy nemôžete vynechať prehliadku druhého. Pre svoje krásne záhrady a architektúru je Palermo nazývané aj „mesto skvostov“. Autentický sicílsky život na vás dýchne na miestnom trhu, kde miestni aj turisti nakupujú čerstvú zeleninu, ryby a ovocie, ochutnávajú kulinárske špeciality ako chleba a syry a prepletajú sa úzkymi stredovekými uličkami. Z troch hlavných kostolov v meste sú známe najmä dva – Cappella Palatina a Santa Maria dell'Ammiraglio. Hlavne druhý z nich, ktorému sa hovorí aj La Martorana, láka na svoje mozaiky, arabský „stalaktitový“ strop a kazateľnicu s vyrezávanými a vykladanými stĺpmi. V Palerme stojí tiež top múzeum spomedzi všetkých na ostrove. Za tento prívlastok vďačí relikviám ako palermský kameň s hieroglyfickým zoznamom egyptských faraónov, kolosálna socha Dia z druhého storočia a ďalšie. Teatro Massimo je zasa miestom, kde si vypočujete Pucciniho, Belliniho alebo Verdiho operu. Najväčší taliansky operný dom je zároveň treťou najväčšou operou na svete. Známy je ale ešte kvôli jednému faktu – niektoré scény z tretej časti filmu Krstný otec sa nakrúcali v jeho priestoroch. V rušnom a trochu chaotickom hlavnom meste ale môžete mať trochu problém dohovoriť sa po anglicky, preto sa hodí mať v talóne aspoň pár základných talianskych fráz. Nakoniec, nikdy neviete, kedy sa budú hodiť.

Sicílske hlavné mesto Palermo
Sicílske hlavné mesto Palermo. Foto: depositphotos.com

6. Liparské ostrovy

Sopečné súostrovie s drsným pobrežím, jaskyňami, útesmi, nádhernými výhľadmi, termálnymi areálmi, vodnými športmi a samozrejme piesočnatými plážami sa nachádza na severnom pobreží Sicílie. Tvorí ho sedem hlavných ostrovov - Vulcano, Lipari, Salina, Panarea, Stomboli, Alicudi a Filicudi. Najľahšia cesta vedie trajektom z Messiny alebo Milazza. Asi najznámejším ostrovom je Stromboli so stále aktívnou sopkou a rozoklanými útesmi, ktoré sú výsledkom sopečnej činnosti. Na ostrov Vulcano každý rok smeruje množstvo turistov najmä do bahenných kúpeľov. V závislosti od vetra vás môže hneď po príchode ovanúť nie práve dvakrát najlákavejší charakteristický siričitý zápach. No ak sa ním nenecháte odradiť, užijete si zábavu na plytkých brehoch pláže alebo v termálnej vode bublajúcej cez skaly, takže si budete pripadať ako v prírodnej vírivke.

Liparské ostrovy
Liparské ostrovy. Foto: depositphotos.com

7. Syrakúzy

Kedysi bolo považované za najdôležitejšie mesto starovekého západného sveta. Milovali ho Archimedes aj Platón, spomína sa v Biblii, Cicerových spisoch a množstve legiend. Najstaršia časť Syrakúz leží na ostrove Ortigia s množstvom historických chrámov, kostolov a dôležitých archeologických nálezísk. Parco Archeologico della Neapolis zahŕňa ruiny chrámu bohyne Atény, grécke divadlo a veľký rímsky amfiteáter. Zaujímavým rysom parku je možnosť vidieť lomy, z ktorých najväčší je Latomia del Paradiso, kde sa už v šiestom storočí pred naším letopočtom ťažil vápenec. Jedna z podzemných štôlní má takú dokonalú akustiku, že je známa ako l'Orecchio di Dionisio, Dionýzovo ucho. Ak by ste obišli pri svojej dovolenke na Sicílii Syrakúzy, prišli by ste o veľkú časť histórie tohto ostrova. Malebné mesto dokonca niektorí odborníci dávajú ako protiklad k uponáhľanej Taormine.

Syrakúzy
Syrakúzy. Foto: depositphotos.com

8. Noto

Mestečko Noto je architektonickým skvostom Sicílie, také krásne, že by ste si jeho múry pokojne pomýlili s filmovými kulisami. Od Syrakúz je vzdialené len 40 kilometrov a je domovom jedného z najkrajších historických centier na Sicílii. Elegantný chodník Corso Vittorio Emanuele lemujú barokové paláce a kostoly. Hypnotický účinok miesta sa prejavuje najmä podvečer, kedy sa zdá, že červeno-zlaté budovy žiaria mäkkým vnútorným svetlom. Hoci mesto vzniklo pred mnohými storočiami, to, čo vidíme dnes, pochádza z 18. storočia. Veľa z pôvodného mesta totiž zničilo zemetrasenie v roku 1693.

Noto
Noto. Foto: depositphotos.com

9. Prírodná rezervácia Orientata dello Zingaro

Je to prvá prírodná rezervácia na ostrove, kde rastie okolo 650 druhov rastlín a množstvo druhov zvierat od orlov až po lasice. Park je ideálny na turistiku, ale objavíte tu aj krásne modré pláže. Chôdza môže byť trochu náročnejšia, preto si obujte pevné topánky a vezmite si so sebou zásoby vody a niečo pod zub. Súčasťou parku je aj oblasť San Vito Lo Capo s piatimi plážami ocenenými modrou vlajkou. V septembri sa tu pravidelne koná „Cous Cous Fest“, pocta stredomorskému jedlu a vinárskej tradícii.

Prírodný park Orientata dello Zingaro
Prírodný park Orientata dello Zingaro. Foto: depositphotos.com

10. Ragusa a Modica

Zemetrasenie v roku 1963 zničilo veľkú časť južného cípu Sicílie, vrátane dvoch susedných miest Ragusa a Modica. Obe mestá boli prestavané vo vtedy aktuálnom barokovom štýle s miestnou interpretáciou, ktorá sa stala známou ako sicílske baroko. Spolu so šiestimi ďalšími mestami boli Mosica a Ragusa zapísané na zoznam UNESCO. V Raguse postavili nové mesto na kopci nad starým , ale mnoho budov v starej časti muselo byť zničených, aby mesto mohlo aj naďalej fungovať. Aj Modica je postavená v dvoch úrovniach. Ozdobou horného mesta je kostol San Giorgio, postavený z materiálu, ktorý ostal z budov zrútených pri zemetrasení.

Mestečko Ragusa
Mestečko Ragusa. Foto: archív CK SATUR

Tipy na najlepšie pláže

Najlepšou voľbou na Sicílii je prenajať si auto, vďaka ktorému sa dostanete do akejkoľvek časti ostrova a presne vtedy, keď budete mať náladu. Treba priznať, že Sicília je v mnohom rovnaká ako talianska pevnina, takže spoliehať sa napríklad na verejnú dopravu chce poriadnu dávku trpezlivosti.

Platí to aj v prípade, ak by ste si radi urobili „tour de najkrajšie pláže“. Začať by ste rozhodne mali na pláži Fontane Bianche. Úsek jemného piesku obklopuje bujná vegetácia. Pláž neďaleko Syrakúz je obľúbeným miestom mnohých turistov, takže je dobre vybavená ležadlami a slnečníkmi. Pláž je vďaka plytkému brehu vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Pláž Fontane Bianche
Pláž Fontane Bianche. Foto: archív CK SATUR

Jednou z najkrajších pláží na Sicílii je aj Isola Bella. Nájdete ju na ceste od Taorminy. Na pláži sú očarujúce najmä jaskyne a stromy, milovníci mora ocenia, že sa na nej budú cítiť tak trochu ako Robinson Cruseo. V lete je však pláž pomerne vyhľadávaná, preto tu nechýbajú slnečníky, ležadlá ani reštaurácie.

Pláž Isola Bella
Pláž Isola Bella neďaleko Taorminy. Foto: depositphotos.com

Jedna z najpopulárnejších pláží na ostrove Favignana je Cala Rossa. Známa je vďaka svojejnádherne modrej vode a skalnatej pláži. Favignana je domovom sicílskeho tuniaka a aj pre rybolov veľmi dobre funguje trajektové spojenie s hlavným ostrovom.

Pláž Cala Rossa
Pláž Cala Rossa. Foto: depositphotos.com

Scala dei Turchi je skalnatý útes na pobreží Realmonte známy vďaka svojej neobvyklej bielej farbe. Pláže okolo Scala dei Turchi patria k najlepším na Sicílii. Oslnivo biely výbežok skaly v tvare obrovského schodiska „okupujú“ väčšinou domáci, ktorí sa radi opaľujú na mliečnych hladkých skalách. Ak chcete uniknúť davom, prejdite ešte asi ďalších sto metrov na sever, kde môžete zostúpiť na dlhé piesočnaté pláže.

pláž Scala dei Turchi
Pláž Scala dei Turchi. Foto: depositphotos.com

Pláž Spiaggia di Cefalú v tvare polmesiaca patrí k najpopulárnejším na ostrove. V lete je mimoriadne vyhľadávaná, takže aj tu platí – kto skôr príde, ten skôr melie (alebo kto skôr príde, môže si vybrať lepšie miesto). Niektoré časti pláže sú spoplatnené, ale časť najbližšie k Starému mestu Cefalú je verejná a dajú sa na nej prenajať ležadlá a slnečníky.

Pláž Cefalú
Pláž Cefalú. Foto: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlo

Niet pochýb o tom, že jedlo a víno sú top atrakciami Sicílie. Väčšina ľudí si pri pomyslení na taliansku kuchyňu predstaví pizzu a cestoviny. Tá sicílska je však iná, založená predovšetkým na stredomorskej strave. Takže na čom si počas dovolenky na Sicílii pochutíte? Nuž, ak máte radi šaláty, určite vyskúšajte caponatu, chutný šalát s baklažánom, olivami, kaparami a zelerom, ktorý sa podáva ako predjedlo.

Caponata
Caponata - typické sicílske predjedlo. Foto: depositphotos.com

Sfincione je miestna forma pizze s paradajkami, cibuľou a niekedy ančovičkami. Cesto je pomerne hrubé a nájdete ho skôr v pekárni ako v pizzerii. Napriek tomu sa hodí ako predjedlo, prípadne ľahké hlavné jedlo. Ak dostanete chuť na polievku, pýtajte si maccu, krémovú fazuľovú polievku. Nezaškodí ochutnať ani niečo vyprážané, takže sa poobzerajte po crocché, fritovaných zemiakoch plnených syrom, petržlenovou vňaťou a vajcami. Arancine  si zvoľte, ak máte chuť na vyprážané ryžové guľky plnené mäsom alebo syrom.

Sfincione
Sfincione, sicílska pizza. Foto: depositphotos.com

Sicília je známa aj jedlami z morských plodov. K tým najobľúbenejším patrí grilovaný mečúň alebo menšie ryby pripravované s omáčkou z octu a cukru. Sépia sa podáva vo svojej vlastnej čiernej omáčke s cestovinami. Ďalším jedlom z morských plodov a cestovín je finnochio con sarde (fenikel so sardinkami).

Tradične sa mäsové pokrmy na ostrove pripravujú najmä z jahňacieho alebo kozľacieho mäsa. Najznámejším jedlom je vitello alla marsala (marsalské teľacie). Podobne sa môže pripravovať aj kura alla marsala.

Bezkonkurenčné sú aj sicílske dezerty. Cannoli sú tradičné trubičky plnené ricottou a cukrom. Ak vám chutia trochu inak ako mimo Talianska, je to preto, lebo tu je ricotta vyrobená z ovčieho mlieka. Cassata je bohatý sladký koláč s lahodnou plnkou. Frutta di martonara je pečivo z mandľového marcipánu farbené a tvarované tak, aby sa podobalo skutočnému ovociu. Na letnej dovolenke nemôže chýbať ani zmrzlina. Dokonca sa hovorí, že možno bola vynájdená práve na Sicílii v rímskych dobách, kedy bežci prinášali z vrchov Etny zamrznutý ľad, ktorý sa ochutil a servíroval ako pochúťka pre bohatých patricijov. Na Sicílii si pochutíte na tradičnej pistáciovej či lieskovoorieškovej až apo menej známu jazmínovú, morušovú alebo rumovú zmrzlinu.

cannoli
Sicílske cannoli. Foto: depositphotos.com

Vyberte si aj vy svoju dovolenku na Sicílii z ponuky cestovnej kancelárie SATUR.

Viac info o destinácii Sicília

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook