Top 10 atrakcií na Mykonose

Mykonos je považovaný za najkozmopolitnejšie miesto v Grécku. Vďaka svojim tristo slnečným dňom je jedným z najpopulárnejších cieľov v Egejskom mori. Podľa legendy bol Mykonos vytvorený z tiel obrov, ktorých skolil Herkules. Ostrov je známy pre svoje úžasné pláže, malebné dedinky a bujarý nočný život (vďaka nemu sa mu hovorí aj grécka Ibiza). Dnes je „ihriskom celebrít“ a pravidelnou zastávkou najväčších svetových výletných lodí. Okrem pláží a nočného života nájdu turisti aj mnohé zaujímavé miesta ako štvrť Malé Benátky, veterné mlyny alebo kostol Paraportiani.

1. Malé Benátky (Little Venice)

Malé Benátky sú jedným z najromantickejších miest na celom ostrove. Štvrť v hlavnom meste, ktorému sa hovorí aj Chora, je plná elegantných a nádherných starých budov. Kedysi si stavali námorní kapitáni svoje domy priamo na malebnom pobreží. Mnohé z nich sú v teraz premenené na módne bary, kde si môžete dopriať svoj obľúbený drink a obdivovať lode plaviace sa na obzore. Éterická krása Malých Benátok očarili množstvo umelcov, ktorí z nich urobili svoj domov a zvečnili ich vo svojich maľbách a kresbách. Nie je sa preto čomu čudovať, že práve táto oblasť patrí k najfotografovanejším turistickým štvrtiam v celej Európe. Nachádza sa v blízkosti pláže Alefkantra.

Malé Benátky
Malé Benátky. FOTO: depositphotos.com

2. Veterné mlyny Kato Mili

Mykonos je známy pre silný nárazový vietor, ktorý sa Benátčania v minulosti rozhodli využiť vo svoj prospech. Na ostrove preto v 16. storočí postavili veterné mlyny, ktoré sú dnes typickým znakom krajiny. Kato Mili alebo „dolné veterné mlyny“ v Chore predstavuje oblasť niekoľkých historických veterných mlynov s výhľadom na more. V súčasnosti stojí na ostrove šestnásť mlynov, pričom sedem z nich sa nachádza práve na tomto mieste. Väčšina bola starostlivo zrekonštruovaná a v niektorých dnes sídlia múzeá, z ktorých je najznámejší Bonis Windmill.

Veterné mlyny
Veterné mlyny. FOTO: depositphotos.com

3. Kostol Paraportiani

Jedna z najvýznamnejších historických stavieb v Grécku je kostol Paraportiani. Patrí k hradnému areálu, „Kastro“, čo je najstaršia časť mesta. Jeho meno znamená „stojaci vedľa vstupných dverí“, čo potvrdzuje, že naozaj stál vedľa dverí hradu. V skutočnosti ide o skupinu piatich menších kostolov, ktoré boli postavené postupne od 14. do 17. storočia. Kostol Agios Efstathios je centrom komplexu, obklopujú ho kostoly Agios Anargyros, Agios Sozon a Agios Anastasia. Na vrchole týchto štyroch kostolov stojí kostol Panny Márie, ktorý vyzerá ako kupola. Asymetrický tvar a rôzne architektonické štýly v kombinácii s výhľadom na oceán sa zaslúžili o to, aby sa Kostol Paraportiani stal jedným z najfotografovanejších na svete.

Kostol Paraportiani
Kostol Paraportiani. FOTO: depositphotos.com

4. Ostrov Delos

Len dva kilometre západne od Mykonosu leží ostrov, ktorý celý vyhlásili za národné múzeum. Kedysi bol náboženským a politickým centrom Kyklád. Podľa legendy sa tu narodila bohyňa lovu a zvierat Artemis a boh hudby a svetla Apolón. Dnes môžete putovať opustenými starobylými ruinami kedysi monumentálnych stavieb ako Propylaea alebo Apolónova svätyňa. „Must see“ pamiatkami sú aj posvätný prístav, Terasa levov, Kleopatrin dom a luxusné súkromné domy postavené v druhom storočí.

Terasa levov na ostrove Delos.
Terasa levov na ostrove Delos. FOTO: depositphotos.com

5. Maják Armenistis

Maják postavený v roku 1891 stojí na severozápadnom cípe ostrova s výhľadom na úžinu, ktorá oddeľuje Mykonos a Tinos. Vďaka nadmorskej výške je výhľad z tohto miesta nezabudnuteľným zážitkom. Lampáš na osembokej valcovej kamennej veži bliká každých desať sekúnd.

Maják Armenistis
Maják Armenistis. FOTO: depositphotos.com

6. Pelikán Petros

Stará celebrita z nábrežia mesta. „Petros“ bol oficiálnym maskotom Mykonosu dlhé roky. Našli ho po búrke v roku 1954, keď bol zranený. Po vyliečení ho miestny rybár chcel prepustiť na slobodu, ale pelikán sa rozhodol, že ostrov sa už natrvalo stane jeho domovom. Pôvodný Petros prežil v hlavnom meste tridsať rokov. Jeho smrť zasiahla miestnych obyvateľov a na jeho počesť a rozhodli pokračovať v tradícii „mestského pelikána“. Dnes jeho nástupcu domáci aj turisti stretávajú pri prechádzke mestskými uličkami, no najradšej má časť okolo prístavu a pláže Alefkandra. Dnes v Mykonose nie je len jeden trvalo žijúci pelikán, ale hneď tri. Tak si s ním nezabudnite urobiť fotku!

Pelikán Petros
Pelikán Petros. FOTO: depositphotos.com

7. Ulica Matoyianni

Rajom pre milovníkov nakupovania je táto ulica v hlavnom meste Mykonosu. Ulica je plná značkových obchodov, obchodov so suvenírmi a ručne vyrábanými šperkmi. V obchode Soho-Soho nakupovali aj známe osobnosti ako Tom Hanks či Sarah Jessica Parker. Mykonos je známy aj pre svoje farebné ručne vyrobené sandále, obľúbené u miestnych aj turistov. Typy sandálov sa pohybujú od tradičných až po moderné s výberom jedinečných povrchových úprav. Tými najluxusnejšími sú sandále ozdobené Swarovského kryštálmi. V letných mesiacoch je väčšina obchodov otvorených až takmer do polnoci. Ulica Matoyianni je plná reštaurácií, kaviarní, kokteilových barov a nočných klubov.

Ulica Matoyianni
Ulica Matoyianni. FOTO: depositphotos.com

8. Ľudové, Archeologické a Egejské námorné múzeum

Ľudové múzeum (Mykonos Folk Museum) sa skladá z troch samostatných historických domov. V hlavnej časti nájdete kykladské kostýmy, tradičné hudobné nástroje, historické obrazy a staré fotografie ostrova. Navštíviť môžete aj pôvodnú kuchyňu či kompletne zariadenú spálňu z 19. storočia.

Malé Archeologické múzeum obsahuje početné artefakty objavené v priebehu výkopových prác na ostrove ako vázy, šperky a keramika. Z múzea je tiež krásny výhľad na ostrov Delos a prístav v Chore.

Egejské  námorné múzeum poukazuje na námornú minulosť Mykonosu. Objavíte tu antické navigačné prístroje, modely lodí a staré mapy. Napriek tomu, že ide o malé múzeum, stojí za to, aby ste tu strávili aspoň hodinu zo svojej dovolenky na Mykonose. Nezabudnite zájsť aj do záhrady s väčšími artefaktmi, ako sú kotvy alebo najväčší maják v Egejskom mori.


9. Ano Mera

Ďalšie mesto, kde si vychutnáte skutočný život ostrova, je Ano Mera. Keďže neponúka výhľad na more, nie je také preplnené ako Chora a iné časti Mykonosu. V meste si prídu na svoje hlavne milovníci histórie, pretože je domovom dvoch kláštorov. Panagia Tourliani, kláštor z 18. storočia, je známy svojimi zložitými mramorovými rezbami a masívnym talianskym barokovým oltárom. Ešte starší je druhý kláštor, Paleokastro, ktorý pochádza z 12. storočia.

Ano Mera
Ano Mera. FOTO: depositphotos.com

10. Najlepšie párty

Na nedostatok nočného života sa počas dovolenky na Mykonose určite nebudete sťažovať. Po celodennej prehliadke ostrova prichádza čas vyraziť do barov a nočných klubov ako napríklad Paradise Club. Užite si každý okamih so svojím obľúbeným nápojom v ruke a nezabudnite – party sa končí až po tom, ako sa pokocháte východom slnka.


Tipy na najlepšie pláže

Mykonos je známy pre svoje úžasné pláže. Na niektorých z nich ale prebieha aj tá najlepšia zábava. Ak sa chcete vyhnúť hlasnej hudbe a atmosfére open-air party, vyhnite sa pláži Super Paradise Beach. Tí, ktorí hľadajú živý večierok a plážovú zábavu, sú tu však vrelo vítaní. Dostanete sa na ňu lodným taxíkom alebo miestnym autobusom. Pláž s mäkkým zlatým pieskom prechádza do krištáľovo čistého mora, nie je však vhodná pre rodiny s deťmi.

Super Paradise Beach
Super Paradise Beach. FOTO: depositphotos.com

V tesnej blízkosti leží o niečo lepšie organizovaná Paradise Beach. Pláž je jednou z najpopulárnejších v celom Grécku a domovom najväčšieho nočného klubu na ostrove. Známa je pre svoje nonstop plážové party, často tu hosťujú svetoznámi DJ-ovia, ktorí bavia hostí populárneho open-air nočného klubu Paradise Beach Club. Najčastejšími návštevníkmi pláže sú mladí turisti a nudisti. K dispozícii sú aj vodné športy a potápačské centrum. Na kopci nad plážou stojí Cavo Paradiso, komplex s nočným klubom, bazénom, reštauráciou a barom.

Pláž
Pláž. FOTO: depositphotos.com

Asi desať kilometrov od hlavného mesta sa rozprestiera najdlhšia pláž na ostrove. Elia je piesočnatá, plne organizovaná pláž s množstvom taverien, barov a ponukou vodných športov ako vodné lyžovanie, parasailing a windsurfing. Elia je obľúbeným cieľom nudistov. Na rozdiel od Paradise a Super Paradise beach ide o pokojnú pláž.

Pláž Elia
Pláž Elia. FOTO: depositphotos.com

Pláž pre rodiny s deťmi nájdete na južnej strane ostrova. Platis Gialos Beach obklopujú početné hotely, ktorých hostia môžu chodiť zo svojich izieb priamo na pláž. Z Platis Gialos tiež odchádzajú lodné taxíky na ďalšie pláže ostrova. Nachádza sa len kúsok od hlavného mesta Chora v malebnej zátoke. Pozdĺž pláže je množstvo gréckych a talianskych reštaurácií.

Platis Gialos
Platis Gialos. FOTO: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlá

Aj keď je Mykonos pomerne živý ostrov, jeho duch ostáva v niektorých častiach ešte stále neporušený. Evidentné je to v jeho kuchyni, ktorá vychádza z najjednoduchších surovín – rýb, cibule, bravčového mäsa či kozieho mlieka. Cibuľa sa používa pri pečení veľkých slaných koláčov s chrumkavou krustou. Zelenina a tamara (kaviár) sú špecialitou v pôstnom období.

Najčastejšie sa pripravujú pramice vyprážané s paradajkami a kaparami podávané v klasickej kykladskej miske. Vyprážané raje sa zasa podávajú s cesnakovo-zemiakovým pyré. Pikantný syr „kopanisti“ zreje v hlinených džbánoch niekoľko mesiacov, kým dostane svoju charakteristickú chuť. Tyrovolia je mäkký čerstvý syr, ktorý sa dáva na cibuľové koláče alebo na „melopita“, sladký syrový koláč. Obľúbeným jedlom je louza, pokrm vyrobený z tenkých plátkov koreneného a vareného bravčového mäsa. Tí, ktorí majú radi sladká, by mali nájsť amygdalotu, tradičné mandľové sušienky.

Syr kopanisti ochutený paprikou
Syr kopanisti ochutený paprikou. FOTO: depositophotos.com

V období medzi šiestym decembrom a dvadsiatym januárom sa koná udalosť, na ktorú sa obyvatelia tešia celý rok – zabíjačka. História bravčového mäsa je na Mykonose veľmi dlhá. Dávalo sa do slaných nálevov, lisovalo, sušilo na vzduchu, údilo sa, vyrábali sa z neho pikantné salámy a tlačenka zvaná pichti.

Vyberte si svoju dovolenku na Mykonose z ponuky cestovnej kancelárie Satur!

Chcem dovolenkovať na Mykonose

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook