Top 10 atrakcií na Malorke

Stredomorský ostrov s krásnym počasím, nádhernými prírodnými scenériami a výbornou kuchyňou. Najväčší z Baleárskych ostrovov, Malorka, sa chváli skalnatými horami a sviežimi zelenými stráňami strmo klesajúcimi k moru. Dramatické útesy pozdĺž pobrežia ponúkajú úžasné výhľady, nedotknuté zátoky iskria krištáľovo čistou vodou. Turisti počas dovolenky na Malorke objavujú historické miesta a očarujúce dediny, plné atrakcií ako stredoveké kostoly, starobylé hrady a múzeá. Malorka je kombináciou kultúry a prírody. V rovnaký deň môžete navštíviť katedrálu v hlavnom meste a o pár minút sa už budete opaľovať na pláži.

1. Hlavné mesto Palma de Mallorca

Metropola Malorky je perfektnou kombináciou prímorského odpočinku a kultúry. Dve pôsobivé pamiatky, katedrála a hrad, dodávajú Palme prestíž, akú si zaslúži. Slávna Catedral de Mallorca (Le Seu) ponúka výhľad na starý prístav, z diaľky vyzerá ako maják viery. Monumentálna pieskovcová budova sa datuje do 13. storočia, ale dokončená bola až o štyristo rokov neskôr. Návštevníci sú ohromení trojloďovým interiérom, ktorý stúpa až do výšky 44 metrov. Masívny priestor sa rozkladá na ploche 6600 metrov štvorcových. Viacero vnútorných častí v dvadsiatom storočí prestaval Antonio Gaudí. Z terasy na južnej strane katedrály si turisti môžu vychutnať výhľad na záliv.

Katedrála Le Seu
Katedrála Le Seu v hlavnom meste Palma de Mallorca. FOTO: depositphotos.com

Druhou významnou pamiatkou je Castillo de Bellver stojaci na kopci tri kilometre od historického centra Palmy. Kráľovská pevnosť s neobvyklým kruhovým pôdorysom bola ovplyvnená východnou architektúrou. Do hlavného nádvoria, lemovaného románskymi a gotickými arkádami, vedie most. Zámok je otvorený pre verejnosť, má historické múzeum a kaplnku.

K ďalším atrakciám mesta patrí Fundación Pilar i Joan Miró v dome, kde umelec žil. Múzeum vystavuje zbierku obrazov, kresieb a sôch katalánskeho umelca. Atmosféru si návštevníci môžu vychutnať aj v záhrade alebo pri káve v kaviarni.


2. Alcúdia

Jedno z najkrajších miest na Malorke je obklopené zeleňou a borovicovými lesmi. Zachovalé opevnené stredoveké mesto sa preslávilo zaujímavými historickými pamiatkami, výbornou kuchyňou a tradičnými slávnosťami. Mesto leží len kúsok od mora, preto v minulosti slúžilo opevnenie ako ochrana pred pirátmi. V Alcúdii každý návštevník pocíti atmosféru starého sveta, najmä pri prechádzkach stredovekými uličkami a okolo honosných renesančných domov. K dôležitým kostolom patria Santa Ana a Sant Jaume a baroková kaplnka Sant Crist s obrazom Krista z 15. storočia. Mesto bolo postavené na starovekom rímskom osídlení. Pozostatky rímskych domov, fórum a amfiteáter ležia na juh od kostola Sant Jaume. Z Alcúdie je to už len kúsok k prírodnému parku La Albufera, kde žije viac ako dvesto druhov vtákov počas celého roka.

Staré opevnenie
Staré opevnenie v Alcúdii. FOTO: depositphotos.com

3. Puerto Portals

Luxusné prímorské letovisko na juhozápadnom pobreží Malorky je obľúbenou destináciou španielskej kráľovskej rodiny a ďalších celebritných návštevníkov. Elegantná marina je plná luxusných jácht, odkiaľ sa ich majitelia presúvajú do jachtárskeho klubu, štýlových obchodov, kaviarní a reštaurácií. Vďaka drahým butikom a drahým autám (Ferrari a Porsche nie sú nič neobvyklé) preháňajúcim sa cez mesto, pôsobí Puerto Portals tak trochu ako menšia verzia Monte Carla.

Puerto Portals
Puerto Portals. FOTO: depositphotos.com

4. Marineland

V blízkosti Puerto Portals sa nachádza jedna z najlepších atrakcií pre rodiny s deťmi – zábavný park Marineland. Deti milujú hry vo vodnom parku a tiež sledovanie predstavenia delfínov a tučniakov. V súčasnosti je Marineland domovom siedmich priateľských delfínov, tučniakov, tuleňov, papagájov, jedovatých žiab, leguánov aj hadov a plameniakov. O svojej inteligencii presviedčajú delfíny návštevníkov počas šou, ktoré sa konajú každý deň. Poslúchajú povely, opakujú, čo im ukážu tréneri a na záver si zaslúžia „sladkú“ (minimálne pre nich určite) odmenu. Papagáje zasa predvádzajú svoju pirátsku šou a neodolateľné hry sú súčasťou vystúpenia tuleňov.


5. Pohorie Tramuntana

Na Malorke vyrástli dve veľké horské oblasti. Hlavnou z nich je pohorie Tramuntana na západnom pobreží ostrova. Najvyšší vrchol má výšku 1445 metrov a celá oblasť je svetovým dedičstvom UNESCO. Peší turisti si prídu na svoje vďaka množstvu chodníkov, no malý kopcovitý terén je veľmi populárny aj u cyklistov a výletníkov na aute. Pohorie sa tiahne od Andratxu na juhozápade až ku Cap de Formentov na severe. Ak sa ho odhodláte prejsť celé, po ceste natrafíte na dve jazerá – Gorg Blau a Cúber reservoirs a uvidíte týčiace sa vrcholky Puig Major.

Sollér
Mestečko Sollér. FOTO: depositphotos.com
Pohorie Tramuntana
Pohorie Tramuntana. FOTO: depositphotos.com

6. Valldemossa

Jednou z dedín ukrytých v kopcoch pohoria Tramuntana je Valldemossa. Dedinku, vzdialenú od Palmy menej ako dvadsať kilometrov, opísal Chopin ako najkrajšie mesto na svete. Vo Valldemosse sa tiež každý rok koná Chopinov hudobný festival. Strmé pešie ulice a budovy so starými kamennými fasádami dodávajú dedine špeciálnu atmosféru. Pod mestom je krásny prístav Port of Valldemossa, v ktorom stále cítiť malú rybársku dedinu. Turisti si pochutia na čerstvých rybích špecialitách v miestnych reštauráciách. Lákadlom je aj kartuziánsky kláštor Real Cartuja de Valldemossa. Viac ako štyristo rokov poskytoval útočisko a duchovnú inšpiráciu kartuziánskym mníchom, ktorí sa tu modlili a žili. Jednu zimu v kláštore strávili aj Frederic Chopin a George Sand. Prenajali si tu miestnosť, ktorá je teraz otvorená pre verejnosť.

Valldemossa
Valldemossa. FOTO: depositphotos.com

7. Sollér

Cez reťazec tunelov, ktoré pretínajú pohorie Tramuntana, prechádza borovicovými lesmi, olivovníkmi a citrusovými sadmi drevený vlak smerujúci z Plama de Mallorca do Solléru. Trasa, ktorá má okolo 27 kilometrov, bola postavená pred sto rokmi, aby ňou do hlavného mesta mohli prevážať svoje pomaranče a citróny poľnohospodári. Deň v Solléri môžete stráviť prechádzkami okolo grandióznych secesných domov, nakupovaním v trochu luxusnejších remeselných obchodoch, dať si zmrzlinu alebo niečo pod zub na hlavnom námestí. Potom sa električkou odvezte až do Port de Soller, kde si v prístave alebo na pláži dáte dobrý obed. Ak budete mať šťastie, uvidíte neďaleko brehu kotviť jachty známych ľudí.


8. Cap de Formentor

Všetci turisti ocenia na divokom polostrove Cap de Formentor na severovýchode Malorky úžasný výhľad, piesočnatú pláž a originálny luxusný hotel. Ponúka neuveriteľne dramatické scenérie, veď si len predstavte útes stúpajúci z mora a dvíhajúci sa do výšky 400 metrov. V podivných skalných útesoch si svoje hniezda stavajú morské vtáky, zatiaľ čo sa môže zdať, akoby borovice vyrastali priamo zo skaly. Z polostrova je to len dvadsať kilometrov do ďalšieho obľúbeného strediska Port de Pollenca. To je známe rušným prístavom a zátokou s fascinujúcim hlbokým modrým morom.

Cap de Formentor
Cap de Formentor. FOTO: depositphotos.com

9. Palma Akvárium

Akvárium vás vtiahne do hlbín oceána, kde odhalíte rôzne jeho tajomstvá a druhy živočíchov, ktoré ho obývajú. Súčasťou je aj dotykový bazén, ktorým sa akvárium snaží prelomiť bariéry medzi návštevníkmi a zvieratami. V záhrade je detský kútik pre najmenších, ktorí môžu preskúmať pirátsku loď. Akvárium sa snaží poskytovať návštevníkom celý rad aktivít ako potápanie so žralokmi či pozorovanie žralokov z lode so skleneným dnom. „Big Blue“ je najväčšia žraločia nádrž v Európe. S kvalifikovanými potápačmi sa doňho môže ponoriť každý návštevník.


10. Cuevas del Drach, Dračie jaskyne

Dračie jaskyne alebo Cuevas del Drach sa nachádzajú na okraji mesta Porto Cristo, približne 70 kilometrov od hlavného mesta Palma de Malorka. Podzemný systém tvoria štyri jaskyne – Čierna jaskyňa, Biela jaskyňa, Jaskyňa Louisa Salvadora a Francúzska jaskyňa. Priestor klesá až do hĺbky 25 metrov a celý systém dosahuje dĺžku 2,4 kilometra. Skupiny prevádzajú po 1200 metrov dlhých útrobách sprievodcovia, ktorí vysvetľujú, ako vznikli kvapľové útvary vo vnútri. Farba a tvary, ktoré v jaskyni návštevníci objavia sú skutočne ohromujúce a tí, ktorí majú tvorivú fantáziu môžu v niektorých uvidieť kaktusy, vlajku alebo dokonca zasnežené vrcholky hôr. K jaskyni patria aj Dianine kúpele či Divadlo víl a hodinová prehliadka sa končí husľovým koncertom na jazere Martel, ktoré je najväčším európskym podzemným jazerom.

Dračie jaskyne
Dračie jaskyne. FOTO: cuevasdeldrach.com

Tipy na najlepšie pláže

Aká by to bola dovolenka bez oddychu na krásnych plážach? Pochváliť sa nimi môže aj Malorka. Najbližšou plážou k stredu hlavného mesta je Cala Mayor, ocenená modrou vlajkou. Na pláži sú k dispozícii ležadlá a slnečníky na prenájom, rovnako ako verejné sprchy a toalety. Nájdete tu tiež rampy pre prístup osôb so zdravotným postihnutím. Na pláž je celkom ľahké sa dostať. Od katedrály Le Seu vás taxík vyjde asi desať až pätnásť eur alebo môžete naskočiť na autobus číslo 3, ktorý stojí približne euro.

Aj pláž Alcúdia získala za čistotu a bezpečnosť modrú vlajku. V blízkosti pláže hneď vedľa prístavu stojí viacero kaviarní. O niečo ďalej je záliv pokojnejší a aj piesok jemnejší. Turisti môžu využiť verejnú autobusovú dopravu alebo zaparkovať na vyhradenom bezplatnom parkovisku. Populárna je najmä medzi rodinami s deťmi, pretože má plytké more, ideálne na detské hry.

Pláž Alcúdia
Pláž Alcúdia. FOTO: depositphotos.com

Letovisko Cala Millor, najväčšie na východnom pobreží, vzniklo okolo jednej z najkrajších pláží na Malorke. Ak navštívite pláž Cala Millor, objavíte veľkorysé biele piesočnaté pláže s tyrkysovo modrým morom. Pláž ocenená modrou vlajkou je dlhá viac ako kilometer. Radi ju navštevujú nielen rodiny s deťmi, ale aj nadšenci vodných športov.

pláž Cala Millor
Pláž Cala Millor. FOTO: depositphotos.com

Dlhý úsek východného pobrežia Malorky tvorí päť pláží (Cala d'Or, Cala Esmeralda, Cala Ferrera, Cala Serena a Cala Gran) okolo mestečka Cala d'Or. Pláže sú navzájom prepojené a nachádzajú sa v malých zátokách. Pláže sú krásne, no zároveň dosť frekventované najmä v letných mesiacoch. Všetky pláže majú jemný piesok a čisté more. Cala Gran je ďalšou plážou s modrou vlajkou, Cala d'Or je poslednou, najjužnejšou plážou v reťazci. Obklopujú ju hotely a apartmány, ale niektoré časti zakrývajú borovice, ktoré dodávajú aspoň trochu pocitu súkromia.

Tipy na tradičné jedlo

Malorská kuchyňa je založená na bravčovom mäse, rybách a zelenine, veľkoryso sa používa cesnak a olivový olej. Reštaurácie rady využívajú miestne produkty ako citróny, šťavnaté olivy a soľ z tunajších soľných plání.

Španieli milujú svoju ryžu. Aj keď je najslávnejším ryžovým jedlom paella, každý región má svoje vlastné typické ryžové jedlo. Na Malorke je to arros brut – lahodná zmes mäsa a zeleniny. Ryža sa varí s prebytkom vody, preto jedlo trochu pripomína polievku. Okorenená je kombináciou korenín ako šafran, paprika, škorica, korenie a muškátový oriešok. Podľa ročného obdobia sa mení aj druh mäsa od kurčaťa, cez bravčové mäso, divinu, slimákov, až po králikov. Frit mallorqui je tradičný recept, ktorý obsahuje zemiaky, cibuľu, paradajky, papriku, cesnak, olivový olej, bylinky a korenie, ktoré sa zmiešajú s jahňacou, bravčovou alebo kozľacou pečeňou, krvou a pľúcami.

Malorským ekvivalentom donutov je bunyols, šišky vyrobené zo zemiakového cesta, pečené v horúcom oleji a posypané cukrom. Kto má rád sladké raňajky alebo olovrant, určite neodolá coca de cuarto – ľahkému koláču s mandľovou zmrzlinou a horúcou čokoládou. Keď budete vo Valldemosse, nenechajte si ujsť jednu z miestnych lahôdok – coca de patata, čo je sladký koláč s varenými zemiakmi podávaný s hrnčekom horúcej čokolády.

Jedno z najznámejších jedál tradičnej malorskej kuchyne sopas mallorquinas je hustá, teplá polievka ideálna na chladnejšie dni. Zloženie sa mení s ročným obdobím, ale zvyčajne do nej patrí cibuľa, cesnak, paradajky, kapusta, fazuľa a iná sezónna zelenina, paprika a niekedy kúsky bravčového mäsa.


Túžite prežiť dovolenku na Malorke? Vyberte si z ponuky cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook