Top 10 atrakcií na Chalkidiki

Chalkidiki je krásna prázdninová destinácia, ktorá je známa pre svoje tri polostrovy (alebo prsty) – Kassandra, Sithonia a Atos tiahnuce sa do Egejského mora. Chalkidiki patrí s 550 kilometrami veľkolepého pobrežia, čistým morom, vysokými horami a hustými lesmi k najpopulárnejším lokalitám na letnú dovolenku v Grécku. Hľadáte slnko a piesok, túry na horskom bicykli, prechádzky alebo chcete objavovať bohatú históriu a preskúmať archeologické náleziská? Na Chalkidiki nájdete všetko.

1. Aristotelov park

Neďaleko historickej dediny Stagira leží v nadmorskej výške 500 metrov slávny Aristotelov park. Poloha na umiestnenie impozantnej Aristotelovej sochy nebola vybraná náhodne. Známy filozof sa v roku 384 pred naším letopočtom narodil práve v Stagire. Nejde o typický pamätník venovaný postave Aristotela. Tematický a interaktívny park poskytuje návštevníkom príležitosť lepšie porozumieť fyzikálnym javom, na ktoré odkazuje staroveký mysliteľ.

Aristotelov park v Stagire
Aristotelov park v Stagire. Foto: depositphotos.com

2. Mount Cholomontas

V bujnej krajine v blízkosti Thessaloník sa nachádza hora Mount Cholomontas s úžasným výhľadom. Hora nie je veľmi vysoká, má nadmorskú výšku len 1165 metrov, no je očarujúca a krásna. Na jeho svahoch rastie bohatá flóra a rozkladajú sa tu malebné tradičné osady, tzv. Mantemochoria. Horu pokrývajú dubové, gaštanové a borovicové lesy. Návštevníkom umožňuje vychutnať si pokojnú krajinu a dopriať si čistý, prírodný relax.


3. Mount Athos

Časť posledného polostrova Athosu je samostatnou mníšskou republikou, kde žije asi dvetisíc mníchov. Ženy majú do kláštorov prístup úplne zakázaný, vojsť môžu len muži, no ani to nie je až také jednoduché. Pre vstup sú potrebné špeciálne víza a za jeden deň je povolený príchod maximálne pätnástich cudzincov, ktorí nemôžu ostať dlhšie ako tri noci. Poslednou obývanou dedinou pred hranicou s mníšskou republikou je Ouranoupolis. V prístave môžete nasadnúť na loďku, z ktorej sa dajú pozorovať niektoré z kláštorov na Athose. Pre ženy je to jediná možnosť, ako „zblízka“ uvidieť miesto, kde žijú len mnísi. Z dediny každý deň vyplávajú aj lode mieriace na ostrov Ammouliani s krásnymi plážami s jemným pieskom.

Hora Athos
Hora Athos na rovnomennom polostrove. Foto: archív CK Satur

4. Jaskyňa Petralona

Nachádza sa asi jeden kilometer východne od obce Petralona, v nadmorskej výške približne tristo metrov. Objavili ju úplnou náhodou miestni dedinčania v roku 1959, ktorí tu našli lebku pravekého človeka. Výskum preukázal, že lebka je asi 700-tisíc rokov stará a patrí k najstarším častiam kostry, aké vôbec boli objavené na území Európy. V jaskyni sa okrem toho našli aj fosílie medveďov, panterov, slonov, nosorožcov a množstva ďalších zvierat.


5. Arnaia

Arnaia je jednou z najmalebnejších dedín v severnej časti Chalkidík stojaca na úpätí Mount Cholomontas. Bola vyhlásená za historické miesto, pri prechádzke neobíďte Historické a folklórne múzeum. Za návštevu stojí aj stará škola postavená v roku 1871 a chrám Agios Stefanos postavený nad tromi staršími chrámami. Ich pozostatky môžete vidieť cez sklenenú podlahu.


6. Sykia

V strede jednej z najstarších a najväčších dedín na Chalkidiki stojí chrám Agios Athanasios, postavený v roku 1819. Okrem histórie sa však môžete tešiť aj na klasické turistické zábavky ako kúpanie v zálive Sykia, Kalamitsi a Porto Koufo, ktorý Tukidydes označil za najväčší a najbezpečnejší prístav Chalkidiki. Dnes je to malá rybárska dedinka s peknými rybími tavernami.

záliv Sykia
Východ slnka v zálive Sykia. Foto: depositphotos.com

7. Polygyros

So svojou históriou, malebným historickým centrom a očarujúcou atmosférou poteší mesto Polygyros každého návštevníka. V Archeologickom múzeu sú uložené exponáty z celého polostrova Chalkidiki. Vo Folklórnom múzeu objavíte tradičný odev, poľnohospodárske náradie alebo maketu typického mestského domu v meste zo začiatku 20. storočia.


8. Kassandra

Staroveké meno Kassandry bolo „Flegra“, čo znamená „miesto požiaru“. Podľa mytológie je táto oblasť kolískou obrov a tiež miestom, kde došlo k bitke obrov snažiacich sa zhodiť starých gréckych bohov z bájneho Olympu. Polostrov Kassandra je najnavštevovanejšou dovolenkovou lokalitou na Chalkidiki, kam každé leto zamieria tisíce turistov. Láka najmä na úžasné niekoľko kilometrov dlhé pobrežie a intenzívny nočný život s barmi.

Polostrov Kassandra
Polostrov Kassandra. Foto: depositphotos.com

9. Olynthos

Bohatá história tohto miesta siaha až do obdobia neolitu. Kedysi prekvitajúce mesto stálo na čele Chalkidikského spolku, zväzku miest, ktoré stavali na princípoch slobody a vzájomného rešpektu. Keď však Olynthania podľahli otcovi Alexandra Veľkého, všetci jeho obyvatelia boli predaní do otroctva. Aj keď sa už potom o meste veľa nedozvedáme, archeologický výskum odhalil rôzne domáce nástroje, grécke mozaikové podlahy, maľby na stenách, ktoré svedčia o vysokej kvalite života v starobylom meste.


10. Villa Galini

Vila známeho gréckeho lodného magnáta Yannisa Carrasa je „must see“ pre každého, kto trávi svoju letnú dovolenku na Chalkidiki na polostrove Sithonia. Je súčasťou ohromného komplexu Porto Carras a stojí na útese Mount Meliton. Vilu v minulosti navštevovali známe osobnosti, čo sa napokon odrazilo aj na samotnom výzore obydlia. Salvador Dalí, ktorý tu mal mimochodom aj vlastnú izbu, navrhol dizajn pre kúpeľne hostí a jeho dielom je aj niekoľko pôsobivých sôch na nádvorí. Od Yvesa Saint Laurena pochádza mozaiková dlažba. Vila patrí do siete európskych historických hotelov.

Villa Galini
Villa Galini. Foto: archív CK SATUR

Tipy na najlepšie pláže

Ideálnou letnou destináciou, kombinujúcou pláž s krištáľovo čistou vodou s lesom a hustou vegetáciou je pláž Vourvourou. Nachádza sa asi 10 km od Agios Nikolaos na polostrove Sithonia. V tesnej blízkosti pláže stoja pekné malé taverny, ktoré ponúkajú čerstvé ryby. Okolie pláže je plné drobných skalnatých ostrovčekov a morských jaskýň. Vďaka plytkej vode pláž vyhovie najmä rodinám s deťmi. Obľúbená je aj pre vodné športy a turisti si tu môžu prenajať dosky na surfovanie, vodné bicykle a plachetnice.

pláž Vourvourou
Jedna z najkrajších pláží na Chalkidiki - Vourvourou. Foto: archív CK SATUR

Modrú vlajku za bezpečnosť a čistotu získala v minulosti pláž Sani. Husté stromy pozdĺž pobrežia poskytujú príjemný tieň pre návštevníkov a vytvára príjemné prostredie. Sani je dobre organizovaný areál s moderným vybavením, kde sa často organizujú festivaly. Prostredie okolo Sani beach je zaujímavé aj pre niektoré vzácne druhy rastlín a živočíchov.

Jedna z najlepších pláží - Sani beach
Jedna z najlepších pláží - Sani beach. Foto: depositphotos.com

Jedna z najnavštevovanejších a dobre organizovaných pláží je Kallithea beach. Čistá voda a svieže zelené prostredie ponúka ideálne podmienky pre všetkých návštevníkov a najmä deti. Na pláži s jemným zlatým pieskom sú k dispozícii ležadlá, slnečníky a vodné športy.

Kallithea beach
Kallithea beach. Foto: depositphotos.com

Dlhé skalnaté pobrežie na východnej strane Sithonie, ktoré pripomína Seychelly, je Kavourotripes beach. Pláž s jemným pieskom a početnými skalami je ideálna pre všetkých, ktorí hľadajú dokonalé opálenie. Navyše je bezpečná aj pre deti. Prírodný tieň tu veľmi nenájdete, preto si radšej so sebou prineste slnečník.

Pláž Kavourotripes
Pláž Kavourotripes. Foto: archív CK SATUR

Tipy na tradičné jedlo

Na návštevníkov čakajú počas letnej dovolenky na Chalkidiki úžasné chleby a slané koláče, výdatné mäsové špeciality, ale aj čerstvé vegetariánskej jedlá, domáce cestoviny a samozrejme syry.

Lahodné syry z kozieho mlieka s vysokým obsahom bielkovín pochádzajú z hory Cholomontas, no chutné druhy nájdete v celej strednej a južnej časti ostrova. Samozrejmosťou je olivový olej a olivy, ktoré sú pestované šetrne vzhľadom k životnému prostrediu.

Ak máte radi sladké, potom si nenechajte ujsť tunajší kvalitný med. Ten obzvlášť dobrý nájdete v Arni, Nikiti a Kassandre. Chalkidiki sú centrom gréckeho včelárstva a medovinárstva. Miestnou špecialitou je píniový med, výborný je aj tymianový či gaštanový med. Samozrejmosťou na tanieri je sladká baklava alebo pudingové chrumky v tvare kužeľa známe ako honakia.

Typické jedlá sú pripravované z čerstvých surovín, ku ktorým sa pridávajú koreniny – napríklad grilované chobotnice ochutené petržlenovou vňaťou, olivovým olejom a citrónom. Ak máte radi pečivo vyskúšajte bougatsa – pečivo plnené pudingom, krémom alebo syrom feta a ricottou.

Bougatsa
Bougatsa. Foto: depositphotos.com

Na Chalkidiki má dlhú históriu aj vinárstvo. Jedným z popredných vinárov bol aj Yannis Carras, zakladateľ luxusného dovolenkového rezortu Porto Carras. Okrem hotelov je jeho súčasťou aj Villa Galini, ktorú postavil, aby svoje víno mohol označiť ako sa patrí „chateu“. Jeho vinárstvo má dnes rozlohu 450 hektárov. Domaine Carras tradične vyrába vysoko kvalitné vína najmä z bordeauxských odrôd. Pod jeho značkou sa predáva viac ako dvadsať druhov vína. Na Chalkidiki sídli aj veľkolepé vinárstvo E. Tsantalis, ktorých vinice obhospodarujú mnísi z kláštorov.

Chcete prežiť dovolenku na Chalkidiki? Vyberte si z ponuky zájazdov cestovnej kancelárie SATUR!

Chcem dovolenkovať na Chalkidiki

Páčil sa ti článok? UKáž ho svojim priateľom.

Facebook