Top 10 atrakcií Korfu

Korfu, druhý z najväčších Iónskych ostrovov, tvorí okraj severozápadnej hranice Grécka. Ako by to bolo, ak by sa niečo grécke nespájalo s mytológiou? Platí to aj v prípade Korfu. Podľa starých bájí, súvisí pôvodné meno ostrova Korkyra a neskôr Kerkyra s bohom morí Poseidonom. Ten sa zamiloval do krásnej nymfy menom Korkyra a uniesol ju na ostrov, ktorý bol dovtedy nepomenovaný. Podľa svojej manželky Korkyry nakoniec pomenoval aj ostrov. Mnoho miest a atrakcií ostrova ešte aj dnes vyzerá ako zo starej legendy. A ktoré musíte počas svojej dovolenky na Korfu vidieť?

1. Palác Achilleion

Achilleion leží desať kilometrov od hlavného mesta Korfu. Bol postavený v roku 1890 ako letný palác cisárovnej Alžebete Bavorskej, známej ako Sissi. Cisárovná nemala ľahký život a po samovražde svojho syna sa zámoček na Korfu stal jej útočiskom. Pri jeho pomenovaní sa inšpirovala svojím obľúbeným antickým hrdinom Achilesom. Niekoľko jeho sôch je ešte aj dnes možné vidieť v záhradnom parku, ktorý je súčasťou areálu. Keď sa v roku 1898 stala obeťou atentátu v Ženeve, prechádzal zámoček od jedného majiteľa k druhému. Napokon pripadol štátu, ktorý ho neskôr otvoril pre verejnosť. Vo vnútri môžete vidieť dobový nábytok, obrazy a dokonca aj niektoré kúsky z cisárovninho šatníka.

Palác Achilleion
Palác Achilleion. FOTO: depositphotos.com

2. Hlavné mesto Korfu

Úzke uličky Starého mesta Korfu sú naplnené všetkým od obchodov so suvenírmi až po remeselné dielne, rezbárov, predajne potravín a kaviarne. Aj keď je ľahké stratiť sa v krivoľakých uličkách, stojí to za to. Nakoniec, vždy sa nájde niekto, kto vám pomôže vymotať sa z tohto labyrintu. Aj zvyšok hlavného mesta je plný zaujímavostí. Archeologické múzeum v meste je jedno z najväčších v Grécku. V kostole z 15. storočia sídli zasa byzantské múzeum s príkladmi jemnej rezbárskej práce a ikonami. Kostol Ayios Spiridon je miestom posledného odpočinku svätého Spiridona, patróna ostrova. Nachádza sa v srdci Starého mesta a je jednou z hlavných atrakcií. K najlepším múzeám patrí aj Múzeum ázijského umenia, kde sa ukrýva viac ako desaťtisíc vzácnych kúskov zhromaždených na Ďalekom východe. Nádherný pohľad na mesto sa každému naskytne zo Starej a Novej pevnosti. V komplexe Starej pevnosti, stojacej na malom skalnatom polostrove, je kostol postavený Britmi. V Novej pevnosti sa ukrýva malá kaviareň.

hlavné mesto Korfu
Hlavné mesto Korfu. FOTO: archív CK Satur

3. Námestie Esplanade

Námestie známe tiež ako Spianada, sa rozprestiera v hlavnom meste medzi Starou a Novou pevnosťou. Domáci o obrovskom zelenom priestore vyhlasujú, že je to druhé najväčšie námestie v Európe. Turisti aj tunajší obyvatelia námestie navštevujú hlavne, keď si chcú oddýchnuť v tieni zelene. Súčasťou sú však aj kaviarne, ideálne na posedenie a pozorovanie okolitého života. Odohráva sa tu tiež väčšina štátnych a náboženských sviatkov.

Námestie Spianada plné stromov
Námestie Spianada plné stromov. FOTO: depositphotos.com

4. Paleokastritsa

Prímorské mestečko Paleokastritsa obklopujú vysoké útesy, zátoky a strmé svahy s olivovými hájmi a citrusovými sadmi. Je tak trochu bizarnou kombináciou plážového letoviska a mníšskej komunity. Kláštor Panagia Theotokos bol pôvodne založený už v roku 1225, ale existujúce budovy pochádzajú z obdobia okolo 17. storočia. Malé múzeum je plné najmä náboženských článkov a kníh. Hlavným lákadlom je ale čistá piesčitá pláž s teplou vodou. Na každom konci pláže kotvia lode, ponúkajúce výlety do blízkych jaskýň. Zážitkom je sledovanie západu slnka, pri ktorom vám nad hlavou prelietavajú lietadlá smerujúce na blízke letisko.

Paleokastritsa
Pláž v Paleokastritsi. FOTO: archív CK Satur

5. Mon Repos

Palác na vrchole kopca Analipsis neďaleko mestečka Kanoni je miestom, kde sa v roku 1921 narodil princ Phillip, vojvoda z Edinburghu. Pôvodne bol postavený pre britského vysokého komisára a najskôr sa stal letným sídlom gréckej káľovskej rodiny. V súčasnosti je otvorený pre verejnosť a láka aj na príjemné múzeum s Iónskymi pokladmi.

Palác Mon Repos
Palác Mon Repos. FOTO: depositphotos.com

6. Pontikonisi (Mouse Island)

Južne od hlavného mesta Korfu leží malý ostrovček Mouse Island (Myší ostrov). Stojí na ňom kláštor Pantokrator, ktorého dlhé biele schodisko z diaľky vyzerá ako myší chvost, podľa čoho dostal ostrov pomenovanie. K ostrovčeku sa viaže ďalšia z gréckych legiend, podľa ktorej boh Poseidon premenil Odysseovu loď práve na tento ostrov. V letných mesiacoch premávajú k ostrovu výletné lode z prístavu v Kanoni. Obzrieť si ho však môžete len z lode, pretože vstup na ostrov ani do kláštora nie je povolený. Jedinou výnimkou je 6. august, kedy sa oslavuje vzkriesenie Krista.

kláštor na ostrove Mouse Island
Obdivuhodný kláštor na ostrove Mouse Island. FOTO: depositphotos.com

7. Hora Pantokrator

Dominantou severovýchodného cípu ostrova je hora Pantokrator. Najvyšší bod Korfu má výšku 906 metrov. Ak sa vyberiete na jeho vrchol (dostanete sa sem aj autom), objavíte kláštor a úžasný výhľad na celý ostrov. Názov hory v preklade znamená Vševládca. Pôsobivý je najmä západ slnka podfarbený zvonením kláštorných zvonov.

Výhľad na ostrov z vrcholu hory Pantokrator
Výhľad na ostrov z vrcholu hory Pantokrator. FOTO: depositphotos.com

8. Canal d 'Amour, Sidari

Korfu je známy aj pre svoje pláže. K tým najkrajším patrí zátoka okolo dedinky Sidari. Erózia vytvorila v tejto oblasti pozoruhodné skalné útvary, vrátane malých zátok a úzkych kanálov. Jeden z kanálov známy ako Canal d 'Amour (Kanál lásky) údajne zaručí dvojiciam, ktoré spolu cez neho preplávajú, že spolu ostanú naveky.

Canal d' Amour
Canal d' Amour. FOTO: depositphotos.com

Vyhľadávanou plážou je aj Mirtiotissa, izolovaná a dostupná len po strmom chodníku. Aj vďaka tomuto neľahkému prístupu veľa turistov výlet na toto miesto vzdá. No aj cesta od dedinky Pelekas je krásna, plná olivovníkov. Jarný príliv vždy prinesie na pláž čerstvý piesok, ktorý nahradí ten pôvodný. Pláž je ohraničená útesmi pokrytými borovicami, myrtou a kríkmi tymiánu.


9. Old Perithia

Vysoko v kopcoch v blízkosti hlavnej cesty medzi Kassiopi a Acharavi, stojí opustená dedina Old Perithia. Kedysi v nej žilo asi 1200 obyvateľov, no od roku 1960 je opustená. Každý, kto sem príde má pocit, akoby sa ocitol v stredovekej časovej kapsule. Keď sa unavíte putovaním po dláždených uliciach, dobre padne posedieť si v niektorej z taverien, ktoré tu pre turistov momentálne fungujú.

dedina Old Perithia
Historická dedina Old Perithia. FOTO: depositphotos.com

10. „Korfský chodníček“

Ak ste vášnivý turista (ale aj keď nie ste) oceníte skutočnú krásu ostrova pri prechádzke „korfským chodníčkom“. Vedie po celej dĺžke ostrova, dlhý je až 220 kilometrov a ideálny na pešiu turistiku. Vedie do krajiny nedotknutej masovou turistikou, na miesta, kam by sa inak návštevníci zatúlali len zriedka. Každý kúsok krajiny ukrýva niečo iné – rozľahlé pláže a borievky na juhu, zvlnené olivové háje v centrálnej časti, krasové plošiny a drsné tiesňavy na severe.


Tipy na najlepšie pláže

Okrem pláží v Paleokastritsi, Sidari beach a Mirtiotissa beach sa na Korfu nachádzajú aj ďalšie krásne pláže. Mnohé z gréckych pláží ocenených modrou vlajkou je možné nájsť práve na tomto ostrove.

Kavos je tri kilometre dlhá pláž v južnej časti ostrova. Obľúbená je najmä medzi mladými pre bary otvorené až do skorých ranných hodín. Pláž má vybudovanú výbornú infraštruktúru s tavernami, barmi, klubmi, slnečníkmi, ležadlami, sprchami, reštauráciami s medzinárodnými jedlami a kaviarňami.

Jednou z najobľúbenejších pláží na Korfu je Glyfada. Nájdete tu slnečníky, ležadlá, sprchy, pekné plážové bary, šatne a tiež možnosti na vodné športy. Je ideálna pre rodiny s deťmi, pretože more je plytké a krištáľovo čisté. Od hlavného mesta Korfu je vzdialená len 15 kilometrov.

Pláž Glyfada
Pláž Glyfada. FOTO: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlo

Dovolenka na Korfu by nebola úplná bez toho, aby ste vyskúšali niektoré z tradičných pokrmov ostrova. Cez deň aj večer sa ulicami šíri úžasná vôňa jedál zo stredomorskej kuchyne. Prevahu má mäso, ryby, olivový olej, zelenina a syr, dôležité sú tiež tradičné výrobky ako miestny med, extra panenský olivový olej a ovčí jogurt.

Tradičné jedlo na Korfu je sofrito – teľacie mäso varené vo víne s cesnakom a bielym korením. Ak sa rozhodnete pre pastitsadu dostanete na tanieri teľacie alebo kuracie mäso varené s čerstvými paradajkami, škoricou, vínom, cibuľou a rôznym korením. Podáva sa s cestovinami alebo zeleninou.

pastitsada
Tradičné grécke jedlo, pastitsada. FOTO: depositphotos.com

Len na Korfu si pochutíte na „numbulo“, šunke pripravovanej údením bravčovej panenky alebo „burduni“, ktorá vyzerá ako saláma, ale je vyrobená z bravčovej krvi, pečene, cibule a korenín. Podáva sa vyprážaná a nakrájaná na malé kúsky. Samozrejmosťou sú jedlá z rýb – bourdeto je rybacia polievka s pikantnou omáčkou, paprikou, cibuľou, soľou a extra panenským olivovým olejom. Bianco sa skladá z rôznych druhov rýb, varených s vínom, citrónovou šťavou, cesnakom a octom. Savuri sú vyprážané ryby podávané s cesnakovou omáčkou, rozmarínom, octom a hrozienkami.

Poznačili ste si všetky miesta, ktoré chcete počas svojej dovolenky na Korfu vidieť? Ešte máte čas, aby ste si to poriadne premysleli, ale objednanie dovolenky radšej neodkladajte. V našej cestovnej kancelárii Satur už teraz nájdete tie najlepšie ponuky!

Chcete prežiť dovolenku na Korfu? Vyberte si z ponuky zájazdov cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook