Krásy Porta: rieka Douro, portské víno a tradície

Nikdy netrvá dlho, kým si návštevníci uvedomia, že Porto je výnimočné mesto. Rovnako ako malebné údolie rieky Douro, ktoré by ste nemali pri cesto do druhého najväčšieho portugalského mesta minúť. Rieka Douro by sa voľne dala preložiť ako „Zlatá rieka“. Keď sa tu ocitnete pri západe slnka v správnom čase, zistíte prečo sa jej takto hovorí. Voda žiari ako tekuté zlato. No najväčším pokladom údolia sú vinice.

Tiahne sa na severe Portugalska, prechádza cez územie dlhé viac ako 320 kilometrov, od drsnej pustatiny na hranici so Španielskom, až po Porto a Atlantik za ním. Z hrozna vypestovaného na strmých svahoch sa po celé stáročia vyrába legendárne portské víno. Zdá sa vám málo, že ide o jeden z najkrajších vinárskych regiónov na svete? Potom tu nájdete tiež nádhernú krajinu s mnohými pamiatkami UNESCO. Tu je to najlepšie, čo portugalská „Zlatá rieka“ ponúka.


Tradície v Porte

Z hornej plošiny monumentálneho mostu Dom Luis I je ten najkrajší výhľad na Porto. Zdá sa vám v niečom podobný Eiffelovke? Asi to nebude úplná náhoda, keďže ho navrhol architekt Téophil Seyriga, ktorý spolupracoval s Gustávom Eiffelom na dominante Paríža. Reštaurácie v krivoľakých uličkách Porta servírujú miestnu pochúťku: dusené držky s fazuľou. Potešením pre milovníkov jedla je trh Bolhao. Centrum mesta prekypuje obchodmi, ktoré sa nezmenili po celé generácie. Všade sú znaky tradičného umenia – od azulejos (ručne maľované dlaždice) okolo metra až po ozdoby na rozpadajúcich sa stredovekých hradbách.


Najstaršie graffiti na svete?

V roku 1980 sa archeológom podaril prekvapivý objav na mieste, kde sa spájajú rieky Coa a Douro. Skaly v bujnom údolí sú plné tisícok rezbárskych prác: sú tu jelene, kozy, kone, zubry – predchodcovia moderného dobytka. Prehistorické „graffiti“ majú okolo 30-tisíc rokov a sú možno najstarším vonkajším umeleckým prejavom ľudstva. Plány na vybudovanie priehrady na tomto mieste boli zamietnuté a dnes je oblasť pamiatkou UNESCO.


Dokonalé portské

Portské sa vyrába z hrozna vypestovaného vo viniciach pozdĺž rieky Douro a obohacuje sa brandy. Suché biele portské vína sú skvelé ako aperitívy. Tmavé sa hodia k syrom alebo čokoládovým dezertom. Druhov je však množstvo, najlepšie je ich ochutnať priamo vo viniciach. Skvelé vína zrejú vo Vila Nova de Gaia, ktorá je tiež jednou zo zastávok nášho poznávacieho zájazdu.

Chcem dovolenkovať v Portugalsku
portské vinice
Portské vinice. FOTO: depositphotos.com

K Atlantiku na skok

Nóbl plážové predmestie Porta Foz do Douro je miesto, kde sa rieka vlieva do Atlantiku. Promenádu obklopujú palmy a cool plážové bary. Počas slnečných dní je plná bežcov, cyklistov, ale aj mám s kočíkmi.


Plavba po rieke

Neexistuje dokonalejší spôsob, ako spoznať zákutia rieky Douro. Kedysi sa po nej plavili tisícky tradičných drevených lodí rabelo, ktoré prevážali do prístavu portské. Dnes sa na nich môžu odviezť aj turisti. K rabelám sa pridali elegantné plávajúce hotely, poskytujúce týždenné plavby s ochutnávkami vína. Ak si neviete celkom predstaviť stráviť niekoľko dní za sebou na rieke, vyberte si jednodňový výlet z Porta na trajekte. Plavba na súkromnej jachte alebo historickom člne je romantickejšia.

Tradičné lode rabely
Tradičné lode rabely. FOTO: depositphotos.com

Historický vlak plný vína a hudby

Okolo Doura vedie jednokoľajová trať, ktorá sa začína v Porte a končí v mestečku Pocinho. Až do konca októbra premáva údolím historický vlak s piatimi drevenými vagónmi z minulého storočia. Z vlaku sa vždy ozýva tradičná hudba a zábava. A samozrejme, nechýba ani ochutnávka vín a miestnych pochúťok!


Tvárou v tvár supom

Na dĺžke približne 128 kilometrov je rieka Douro prirodzenou hranicou medzi Portugalskom a Španielskom. V týchto miestach pretína hlboké kaňony a náhorné plošiny posiate balvanmi. Oba brehy rieky sú prírodnými parkami, poskytujúcimi výhľad na divokú prírodu okolo. Atrakciou sú veľké vtáky, preto nie je nezvyčajné stať sa svedkom letu supa bielohlavého.

Najlepšia jazda na svete

Automobiloví nadšenci si musia vyskúšať jazdu po ceste N-222. Je totiž „vedecky“ dokázané, že je najlepšou cestou na svete. J Ale teraz vážne – v minuloročných testoch porazila aj slávnu cestu Highway 1 v Kalifornii či austrálsku Great Ocean Road. Cesty hodnotil odborník na fyziku, dizajnér a expert na dráhy. Ich úlohou bolo vyhodnotiť, ktoré cesty z celého sveta sú najviac vzrušujúce. K portugalskej výhre prispeli aj vínne terasy vinúce sa okolo rieky Douro.


História a pamiatky UNESCO

Desiatky kostolov, hradov a mostov prepája trasa známa ako Rota do Romanico. História najstarších stavieb siaha až do dvanásteho storočia, kedy tu založil kráľ Afonso Portugalské kráľovstvo. Ešte staršie je Citania do Monte Mozinho, keltské hradisko, ktoré dáva nahliadnuť do časov pred Rimanmi. Historické centrum Porta, Ribeira, bolo na zoznam UNESCO zapísané v roku 1996. Na sever Portugalska láka pútnické miesto Bom Jesus do Monte s monumentálnym barokovým schodiskom, ktoré vystupuje do výšky 116 metrov. Zdobia ho symbolické fontány, alegorické sochy, baroková výzdoba v podobe krížovej cesty a na vrchole je osem biblických postáv, ktoré prispeli k odsúdeniu Ježiša.

Porto
Porto. FOTO: depositphotos.com

Porto je výnimočné. Má všetok šarm miest ležiacich v blízkosti významných riek. Poďte sa aj vy počas poznávacieho zájazdu s cestovnou kanceláriou Satur poprechádzať pozdĺž rieky Douro. Objavíte architektúru, úžasnú krajinu a okolie Porta. Chýbať nebude ani ochutnávka toho najlepšieho portského!

Chcem dovolenkovať v Portugalsku

Radi spoznávate nové miesta? Vyberte si z ponuky poznávacích zájazdov cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook