Príroda aj luxus v jednom. Panama, all inclusive plážový raj

Krajina, ktorá rozdeľuje oceány a kontinenty, je jednou z najväčších križovatiek na svete. Okrem toho je Panama miestom, kde v dažďových pralesoch voľne žijú nespočetné druhy zvierat, môžete tu stretnúť domorodé komunity, promenády pripomínajú americké Miami a pláže sú rajom na zemi.

Panama je jediný štát na svete, z ktorého môžete vidieť východ slnka v Atlantiku a západ v Pacifiku z rovnakého miesta. Zároveň, Panama City je jediné hlavné mesto na svete, ktoré má dažďový prales priamo v meste. V celej Paname sa platí Americkými dolármi, ako oficiálnou menou. Panama má aj svoju vlastnú menu, ktorá má rovnakú hodnotu, ako doláre. Ide však len o mince. Paname nechýbajú ani ostrovy a exotické pláže a to na oboch jeho stranách. 

Pláž, Panama
Pláž, Panama. Foto: unsplash.com

Od vzniknutia Panamského prieplavu v roku 1914 sa táto krajina katapultovala medzi najdôležitejšie krajiny svetového obchodu. Spojenie Karibského mora a Pacifiku šetrí medzinárodným lodiam čas aj peniaze. V posledných rokoch sa Panama stáva obľúbenou turistickou destináciou, ktorú môžete spoznávať aj počas poznávacieho zájazdu Panama & Kostarika s naším sprievodcom, ktorý vás prevedie modernou metropolou Panama City ako aj krásnou prírodou, nevynechajúc tradičný domorodý život a toľko spomínaný Panamský prieplav. 

Panama City mrakodrapy
Panama City. Foto: unspalsh.com

Panamský prieplav

Panamský prieplav – ľudské veľdielo a dalo by sa povedať, že jeden z moderných divov sveta. Dôkaz, že aj keď príroda mieni, človek mení. Panamský prieplav bol dokončený v roku 1914, odkedy ním preplávalo takmer milión plavidiel. Je dlhý 77 km a je dych berúce, že táto človekom vybudovaná konštrukcia dvíha lode z Tichého oceánu a cez Panamskú šiju im umožňuje presun na druhú stranu krajiny až do Karibského zálivu a opačne. Vďaka tomuto zázraku ľudského inžinierskeho umu sa napríklad cesta zo San Francisca do New Yorku skrátila z 22 500 km na 9 500 km! Kanál sa skladá, okrem iného, z troch vzdúvadiel, po anglicky „lock“: Miraflores a Pedro Miguel na strane Tichého oceánu a Gatun na karibskej strane. Známe vzdúvadlo Miraflores je vzdialené iba 12 km z hlavného mesta Panama City.

Panamský prieplav.
Panamský prieplav. Panama. Foto: unsplash.com

Panama City

Hlavné mesto Panama City je moderné prosperujúce mesto rozprestierajúce sa 10 km pozdĺž pobrežia Tichého oceánu od ruín Panama Viejo na východe až po pobrežie Panamského prieplavu na západe. Panama City ponúka spojenie histórie a súčasnej architektúry 21. storočia. Jeho moderné centrum je posiate impozantnými mrakodrapmi, čo miestami pripomína Spojené arabské emiráty. Panama City je zároveň jediné hlavné mesto v rámci ktorého sa nachádza dažďový prales.

mesto Panama City
Mesto Panama City. Foto: unsplash.com

Atraktívna historická oblasť Casco Viejo leží na východ od Panama City. Ide o vôbec prvú osadu postavenú Európanmi na pobreží Tichého oceánu. Bola založená v roku 1519 a čoskoro sa stala jedným z najdôležitejších obchodných centier na kontinente. Cez mesto viedla tranzitná cesta z Peru do Starého sveta, nesúca zlato a striebro Inkov. 

Historické budovy Panama
Historická časť Panama City. Foto: unspalsh.com

Pirátsky nájazd vedený Henrym Morganom takmer zničil Panamu Viejo v roku 1671 a zanechal za sebou nespočetné ruiny. Niektoré z budov sa však zachovali dodnes, konkrétne štvorcová veža katedrály v Panama Viejo, ruiny kláštorov Santo Domingo a San Francisco, zachovalý kostol La Merced a chrám San José, Kráľovský most a tiež zvyšky hradieb, ktoré slúžili ako ochrana pred pirátmi. Na konci minulého storočia boli staré štvrte Panama Viejo uznané ako svetové dedičstvo UNESCO. 

nočné mesto Panama City
Panama City večer. Panama. Foto: unspalsh.com

Tradičná Panama

Panamská domorodá komunita Embera je starobylé kmeňové spoločenstvo v srdci dažďového pralesa so zaujímavou históriou, tradíciami a zvykmi. Ich život je spojený s kultúrou folklórnych tancov. Obyvatelia tohto kmeňa žijú v blízkosti panamsko-kolumbijskej hranice. V Dariene v Paname žije asi 33 000 ľudí a v Kolumbii 50 000. Do roku 1960 väčšina z nich žila v rozšírených rodinných osadách pozdĺž riek. Od 60. rokov sa mnohí spolu presťahovali do malých dedín, stále pozdĺž rieky.

Príprava miestneho jedla
Príprava jedla miestnymi obyvateľmi. Panama. Foto: Roman Lipták

Rieky sú nevyhnutné pre tradičný spôsob ich života, pre jedlo a dopravu. Ich strava sa zameriava na ryby, bohaté v riečnom prostredí. Ako dopravný prostriedok používajú kanoe. Keď nie sú v meste, muži nosia len minimálny bedrový odev a ženy pestrofarebnú látku okolo pása ako sukňu. S výnimkou miest si väčšina žien nezakrýva hornú časť tela a prsia. Majú dlhé rovné čierne vlasy. Deti chodia nahé až do puberty. Keď chodia do školy v meste, obliekajú sa rovnako ako deti z mesta, až idú späť do dediny, vrátia sa k svojmu pôvodnému oblečeniu.

Dospelí si maľujú svoje telá čiernym farbivom vyrobeným z bobúľ stromu Genipa Americana. Predpokladá sa, že čierne farbivo odpudzuje hmyz. Používajú vzory známe ako "tetovanie jaguára". Obec má zvoleného starostu, ktorý slúži päťročné obdobie, ktoré sa každoročne prehodnocuje, a šamana, ktorý má celoživotné funkčné obdobie.

Tradičné kanoe v Paname
Tradičné kanoe. Panama. Foto: unsplash.com

Najväčší obývaný sopečný kráter na svete

Najväčší obývaný sopečný kráter na svete sa nachádza v El Valle de Antón. El Valle de Antón je mesto a rovnomenná prírodná rezervácia v kráteri dávno vyhasnutej sopky, ktorá sa týči až do výšky 600 m nad morom. Jej priemer dosahuje takmer 5 km. Rezervácia je cenená pre jedinečný ekosystém. Džungľou prechádzajú turistické trasy vedúce od jednej atrakcie k druhej. Očarujúce sú tu vodopády Chorro de Las Mozas a Chorro El Macho. Okolité lesy sú plné orchideí a národného kvetu Panamy "Flor del Espiritu Santo". Žije tu vzácna žaba "Rana Dorada". Vďaka sopečnému pôvodu má toto miesto geotermálnu aktivitu, najmä horúce termálne pramene a bazény liečivého bahna s úžasným minerálnym zložením.

Panamská džungľa
Panamská džungľa. Panama. Foto: unsplash.com

Legendárne banány

Najpopulárnejšia časť Panamy je Bocas del Toro. Snúbi sa tu pohodová karibská nálada s krásnou džungľou, plážami a mangrovníkovými lesmi. Bocas del Toro má aj svoj historický význam. V roku 1502 tu totiž pristál Krištof Kolumbus, keď zistil, že tadiaľ cesta do Tichého oceánu nepovedie. Po tomto objave spadla Panama pod nadvládu Španielov a až v roku 1903 získala svoju nezávislosť. Panamu vo svete preslávili okrem prieplavu aj banány. Vďaka spoločnosti, ktorú si tu založili traja bratia z Ameriky si môžeme aj my vychutnávať toto exotické ovocie dnes známe aj vďaka nálepke „Chiquita“. Američania založili v oblasti Bocas del Toro plantáže, kam kedysi chodili pracovať robotníci z Jamajky a ďalších častí Karibiku. Toto všetko donieslo do tejto oblasti o to silnejšiu karibskú vibráciu. Banánový biznis sa však v šesťdesiatych rokoch presídlil na pevninu a polostrov stratil svoj ekonomický význam.

Zátoka a pláž v Bocas del Toro
Zátoka a pláž v Bocas del Toro. Panama. Foto: unsplash.com

Súostrovie San Blas

San Blas je autonómne územie Panamy zvané aj Kuna Yala. Tvorí ho 378 ostrovčekov, roztrúsených pri pobreží Panamy. Väčšina z ostrovov ešte nie je obývaná, ale na tých väčších nájdete domácich obyvateľov, zvaných Kuna, ktorí oblasť spravujú a ponúkajú ubytovanie. Exotické ostrovčeky ešte nie sú tak turisticky známe a okupované masami dovolenkárov. Domáci si oblasť veľmi chránia a snažia sa o udržateľný turizmus. Príjmy ostrovy získavajú z turizmu a produkcie kokosových orechov. Medzi najkrajšie ostrovy patrí  Achutupu, Kagantupu či Coco Blanco.

pláž Panama
Oblasť San Blas. FOTO: depositphotos.com

All inclusive dovolenka v pacifickom či karibskom štýle

Panama okrem slávneho prieplavu a moderného mesta ponúka aj krásne pláže s dokonalým relaxom. Oddychovať môžete pri pobreží Pacifiku alebo v Karibskom mori s úchvatnými výhľadmi na more, kokosové palmy či nedotknuté panamské pobrežie. Panama pre milovníkov vodných športov ponúka surfovanie, kitesurfing, potápanie, šnorchlovanie, jachting, plavby na katamaráne či rybolov. Pláže sú najmä pieskové s pozvoľným vstupom do mora. Kvalitné a luxusné hotely v Paname ponúkajú výborný servis vrátane all inclusive, výbornej kuchyne s panamskými špecialitami či rôzne iné medzinárodné jedlá. Oddychovú dovolenku v Paname si môžete spestriť aj o dobrodružné výlety. 

hotel Dreams Playa Bonita Panama by AMR Collection.
Päťhviezdičkový hotel Dreams Playa Bonita Panama by AMR Collection. Panama. Foto: CK SATUR

Nenechajte si ujsť poznávanie Panamy či dokonalý oddych na krásnej pláži s CK SATUR, pričom vám s výberom radi poradíme, lebo na starostlivosť od Saturu nemá nikto. U nás máte nielen overené a kvalitné hotely, ale aj garanciu najnižšej ceny a bezplatné storno. 


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook