Netradičné poznávanie: Zamierte do krajiny, ktorá objavila víno a oddychujte na pláži, kde leží "perla Čierneho mora"

Máte radi cestovanie a každý rok musíte navštíviť aspoň jednu novú krajinu? Čo tak vyskúšať trochu netradičnú cestu do Gruzínska? Zelené údolia, široké vinice, staré kostoly a rozhľadne posadené v horskej scenérii. Teraz máte najlepšiu príležitosť na to, aby ste ho spoznali na poznávacom zájazde s CK SATUR.

V Gruzínsku, kde sa víno vyrába už osemtisíc rokov, má hrozno posvätný význam. Nad hlavným mestom Tbilisi stojí obrovská socha Matky Gruzínska, ktorá drží meč na zahnanie nepriateľov a misku vína na privítanie priateľov. Víno je symbolom pohostinnosti, jeho výroba je odkazom na minulosť a vyjadrením národnej identity. Prakticky každý Gruzínec, ktorého stretnete vyrába svoje vlastné víno, aj keď nie vo veľkom rozsahu.


Víno, ktoré pil aj Stalin

Výroba gruzínskeho vína pritom vôbec nie je rovnaká ako vo zvyšku sveta. Ich spôsob pochádza ešte z dôb slávneho mesta Kolchida, ktoré je známe aj z antických legiend o Argonautoch. Obyvatelia mesta pestovali desiatky druhov vínnej révy, z ktorej ako prví na svete vyrábali víno. Rozšliapaným hroznom naplnili obrovské hlinené nádoby zakopané v zemi. Tu sa nechalo odpočívať minimálne pol roka, no ak chceli kvalitnejšie víno, nechali ho v kadiach aj päť rokov. Po celý čas sa mu nevenovali, nijako ho neupravovali ani s ním nemanipulovali. Napriek tomu je výsledkom tejto prípravy krásne čisté víno s úžasnou chuťou.

Jedným z milovníkov gruzínskeho vína bol podľa domácich aj Josip Visarionovič Stalin, ktorý z Gruzínska pochádzal. Narodil sa v meste Gori, vzdialenom asi 80 kilometrov od hlavného mesta Tbilisi. Najznámejšou atrakciou mesta je veľké Stalinovo múzeum, no nájdete v ňom aj niekoľko ďalších fascinujúcich pamiatok. K tým patrí napríklad blízke „jaskynné mesto“ Uplistsikhe, komplex skalných miestností a chodieb s rozlohou okolo dvadsať hektárov. V čase jeho najväčšej slávy tu žilo až dvadsaťtisíc obyvateľov.

Jaskynné mesto Uplistsikhe
Jaskynné mesto Uplistsikhe. FOTO: archív CK Satur

Skombinujte poznávanie s pobytom pri mori

Ideálny čas na cestovanie do Gruzínska je od polovice mája do začiatku júla a od začiatku septembra do polovice októbra, keď je počasie vo všeobecnosti teplé a slnečné. Júl a august môže byť v nížinách vlhký, s teplotami dosahujúcimi 40 stupňov Celzia. Na druhej strane to však môže byť skvelý čas na turistiku v horách a je to hlavná sezóna na pobreží Čierneho mora. 

Ak by ste chceli zažiť Gruzínsko v lete, v Sature sme pre vás pripravili ideálnu kombináciu poznávania a oddychu. Počas poznávacieho zájazdu vás vezmeme do všetkých najvýznamnejších miest krajiny a posledné dni si užijeme oddych pri mori v meste Batumi. No ani tu nemusíte stráviť celé dni len pri mori. Za návštevu stojí aj kúpeľný dom z 19. storočia, Múzeum Ajarian s nádhernou kolekciu národných krojov, ale tiež cirkus, park, botanická záhrada či divadlo. Batumi sa nachádza len dvadsať kilometrov od hraníc s Tureckom, preto aj tu pocítite vplyv tureckej kultúry. Jeho čaro však spočíva v subtropickom prostredí, citrusových hájoch, čajových plantážach a horách stúpajúcich od okraja mora.

Chcem spoznať Gruzínsko
Pobrežie Čierneho mora
Pobrežie Čierneho mora. FOTO: depositphotos.com

Alebo by ste počas poznávacieho zájazdu zavítali radšej do inej krajiny? V tom prípade sa určite rozhodnite pre kombináciu poznávacieho zájazdu do Gruzínska a Arménska. Za pár dní uvidíte dve krajiny, ktoré sa v mnohom podobajú, ale aj odlišujú.

Tbilisi: Mesto, kde sa stretáva množstvo kultúr

Hlavné mesto Tbilisi je starobylou križovatkou Európy a Ázie. Zároveň je to ale mesto, ktoré sa pohybuje v 21. storočí, s nádhernými súčasnými budovami, minimálnou trestnou činnosťou a stále sa zlepšujúcimi zariadeniami pre návštevníkov. Tbilisi je kompaktné mesto, ktoré sa dá ľahko preskúmať počas niekoľkých dní. Najlepší výhľad na Tbilisi je z vrcholu Mount Mtatsminda, na ktorý vedie lanovka. Od konca lanovky vedú dobre udržiavané záhrady a chodníky do Parku Mtatsminda s atrakciami ako ruské koleso.

Architektonická koláž secesných bytov, drevených budov z 19. storočia a výškových budov zo sovietskej éry bola oživená v posledných rokoch odvážnymi modernými konštrukciami. Keď sa prejdete po Moste mieru (Peace Bridge) cez rieku Mtkvari, ocitnete sa v elegantnom páse ocele a skla.

Tbilisi
Tbilisi. FOTO: depositphotos.com

Za históriou sa treba vydať do gruzínskeho národného múzea, ktoré vystavuje ikony, fresky, porcelán a veľmi dobre zachované šperky objavené v hroboch pochádzajúcich z čias pred naším letopočtom. Liečivé sírne kúpele postavené v orientálnom štýle 19. storočia sú obľúbeným miestom, kam sa radi vydajú turisti aj domáci. V minulosti ich radi navštevovali aj Alexander Sergejevič Puškin či Lev Nikolajevič Tolstoj.


Nenechajte si ujsť v Gruzínsku

Asi 150 kilometrov od Tbilisi je známe kúpeľné mesto Borjomi. Vzniklo ešte počas vlády ruského cára Mikuláša v 19. storočí. Jeho minerálne pramene sú vysoko oceňované a sú ďalším symbolom Gruzínska. Z mesta sa najlepšie podnikajú výlety do okolitých kopcov.

Gruzínsko je známe aj množstvom kostolov, ktoré boli na jeho území postavené. Len desať kilometrov od mesta Gori stojí kostol z 11. storočia, vysoko cenený pre svoje kamenné sochy a fresky. Ďalším pozoruhodným miestom je kláštor Daba z 12. storočia, v blízkosti ktorého hučí šesťdesiat metrov vysoký vodopád. V letnom období je možné vyjsť až k jazeru Tabatskuri, ktoré sa nachádza vysoko v horách. Centrom gruzínskeho kresťanstva bolo až do 12. storočia mesto Mtskheta. Na sútoku riek Mtkvari a Aragvi bola v 15. storočí postavená katedrála Svetitskhoveli, ktorá je najposvätnejším miestom krajiny. Podľa legendy ju postavili na mieste, kde bolo pochované Kristovo rúcho.

Kostol v meste Mtskheta
Kostol v meste Mtskheta. FOTO: archív CK Satur

Ak budete mať čas, určite si nenechajte ujsť príležitosť prejsť sa na tunajších koňoch. Zvláštne kaukazské kone sú chované pre ich vytrvalosť a krásu. Od Čierneho až po Kaspické more sa rozprestierajú horské oblasti Kaukazu, ktoré sú skvelou príležitosťou pre pešiu turistiku, lyžovanie alebo snowboarding. Aj tu určite objavíte príležitosť na to, aby ste mohli obdivovať krajinu z konského chrbta. Najvyšší vrchol Mount Skhora má výšku 5068 metrov, no najatraktívnejším pre horolezcov je Mount Kazbegi alebo Mkinvartsveri.

V národných parkoch môžete stretnúť mnoho z endemických druhov zvierat a pozorovať vtáky. Jedným z najlepších miest na takýto výlet je Národný park Tusheti. Vlk, rys, medveď hnedý či niekoľko druhov supov majú svoj domov v Národnom parku Vashlovani. Ak uprednostňujete turistiku v nedotknutých prírodných ekosystémoch, okolo krásnych jazier a vodopádov, je tým pravým miestom Národný park Lagodechi.

Gruzínsko má toho veľa, čo môže ponúknuť cestovateľom. Nikto sa domov určite nevráti sklamaný. Aj takéto netradičné poznávanie má svoje čaro. Presvedčte sa o tom sami na poznávacích zájazdoch, ktoré sme si pre vás v cestovnej kancelárii Satur pripravili!

Radi spoznávate nové miesta a krajiny? Vyberte si niektorý z poznávacích zájazdov cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook