Najbezpečnejšie krajiny sveta pre rok 2016. Sever Európy vedie

Situácia vo svete sa neustále mení. Cestovatelia, ktorí chcú spoznávať nové krajiny, ale aj dovolenkári, ktorí sa rozhodujú, kam sa vybrať na svoju letnú dovolenku pri mori, si stále viac vyberajú krajiny, ktoré sú bezpečné. Inštitút pre ekonomiku a mier každý rok zverejňuje rebríček najbezpečnejších krajín sveta. Ako dopadol tento rok?

Kde vládne mier, kde kríza a kde je vojna? Globálny index mieru dáva odpovede aj na tieto otázky a prehľad o aktuálnej situácii na celom svete. Výsledky desiateho ročníka, ktoré zhrnul Inštitút v interaktívnej mape, porovnávajú život v 163 krajinách sveta. Pýtate sa, ako sa dá zmerať mier? Základom je 23 kvalitatívnych a kvantitatívnych faktorov rozdelených do troch skupín: úroveň bezpečnosti a zabezpečenia v spoločnosti, národné a medzinárodné konflikty a militarizácia. Piliermi mieru sú napríklad solídne inštitúcie, dobre fungujúca vláda, nízka miera korupcie, sloboda tlače alebo dobré podmienky pre obchod.

Na základe porovnania všetkých faktorov sa najbezpečnejšou krajinou sveta pre rok 2016 stal opäť Island. So svojím skóre ďaleko predbehol všetky ostatné krajiny. Dôvodmi jeho vysokého hodnotenia je absencia domácich aj medzinárodných konfliktov, rovnako ako pokojný stav v jeho spoločnosti, vysvetľuje portál bussinesinsider.com. Na druhom mieste skončilo Dánsko, Rakúsko je tretie. Z prvej jedenástky rebríčka sa až osem krajín nachádza v Európe. Slovensko sa umiestnilo na 24. mieste rebríčka.

mapa bezpečnosti
Mapa ukazuje, ako sú na tom s bezpečnosťou jednotlivé krajiny sveta. Zelená znamená viac bezpečnosti, červená málo. FOTO: visionofhumanity.org

10 najbezpečnejších krajín sveta pre rok 2016

1. Island

2. Dánsko

3. Rakúsko

4. Nový Zéland

5. Portugalsko

6. Česká republika

7. Švajčiarsko

8. Kanada

9. Japonsko

10. Slovinsko

.

.

.

24. Slovensko

10 najmenej bezpečných krajín sveta

1. Sýria

2. Južný Sudán

3. Irak

4. Afganistan

5. Somálsko

6. Jemen

7. Stredoafrická republika

8. Ukrajina

9. Sudán

10. Líbya

Pozrite si najdôležitejšie výsledky prieskumu

Do najbezpečnejšej krajiny sveta sa môžete vydať aj s nami. Cestovná kancelária Satur má v ponuke poznávacie zájazdy na Island, vďaka ktorým vás táto krajina očarí.

CK SATUR

Láka vás poznávanie nových krajín? Vyberte si z ponuky poznávacích zájazdov cestovnej kancelárie Satur!

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook