Nádherné more, dlhé pláže a množstvo histórie. To je Albánsko, krajina hodná oddychu aj poznávania

Biele pláže a ostrovy ako z raja – Albánsko ako cieľ letnej dovolenky má čím prekvapiť. Ak si ešte stále nie ste istí, či by ste práve tu mali hodiť za hlavu všetky starosti a len tak sa nechať unášať príjemnou dovolenkovou atmosférou, prezradíme vám o tejto krajine niečo viac.

Celú východnú časť tvorí pobrežie s dlhými plážami, kde neustále vyrastajú nové hotely. Vo vnútrozemí sú zasa divoké a krásne hory, ktoré vzbudzujú obdiv a bázeň. V mnohých mestách a mestečkách panuje otvorený a priateľský život, aký už dnes len ťažko nájdeme. Svoje stopy po celej krajine zanechalo niekoľko civilizácií, ktoré tu vládli pred mnohými a mnohými rokmi.

Albánka pláž.
Výhľad na pláž v Albánsku. Foto: CK SATUR

Krajina posiata bunkrami

No nie je všetko len ružové. Albánsko ako väčšinu postkomunistických krajín výrazne ovplyvnil minulý režim a jeho „budovateľské zvyky“. Krajina ostala oveľa izolovanejšia ako ostatné, čo spôsobil posledný diktátorský vládca Enver Hodža. Ten trpel neodbytnými myšlienkami na to, ako jeho štát napadne nepriateľ zvonka a preto si dal namiesto rozvoja medzinárodných vzťahov záležať viac na izolovanosti a výstavbe bunkrov. Tými je posiata celá krajina, podľa niektorých odhadov sa ich tu nachádza až 200-tisíc. Nie je preto ničím nezvyčajným natrafiť na ne pri poznávaní okolia


Lacné služby na úrovni

Dnes je Albánsko úplne iné. V letoviskách pribúdajú nové hotely a komplexy, dbá sa o rozvoj služieb pre turistov a vôbec všemožnú podporu pre turistický ruch. V roku 2011 dokonca uznávaný turistický portál Lonely Planet zaradil Albánsko k medzinárodným TOP destináciám, pretože „Albánsko ponúka predovšetkým výhodné ceny, pohostinnosť, vynikajúce jedlo a pulzujúci nočný život“. Dokonca aj v Bulharsku je v porovnaní s touto krajinou draho.

Pláž
Pláž. Foto: CK SATUR

Albánsko teda už nie je len cieľom turistov s batohmi na chrbte. Najväčším pokladom krajiny sa stalo more, za ktorým sa vydáva stále viac turistov. Aby sa vyhovelo aj požiadavkám klientov, ktorí si potrpia na komfort, nie je žiaden problém nájsť päťhviezdičkové hotely s komplexnými službami. V turistických oblastiach pribúdajú bary, reštaurácie, kaviarne. Veľa miestnych obyvateľov hovorí po anglicky, nemecky, grécky alebo taliansky, rečová bariéra je preto minimálna. A nakoniec aj tu platí, že kto sa chce dohovoriť, ten si spôsob nakoniec nájde. Na väčšine miest sa dá platiť debetnou alebo kreditnou kartou a často u obchodníkov zaplatíte aj eurom.


Spoznajte Durres, najkrajšie letovisko

Najlepšími letoviskami sú mestá Durres a Saranda. Durres sa nachádza v centrálnej časti Albánska na Dráčskej riviére a pozýva na dlhú a širokú piesočnatú pláž, ktorá je porovnateľná napríklad s plážami talianskeho Jadranu. Samotné mesto je najdôležitejším prístavom v Albánsku. Navštíviť musíte aj antický amfiteáter z druhého storočia nášho letopočtu, z ktorého je nádherný výhľad na okolie. Je pamiatkou po Rimanoch, ktorí tu zanechali aj termálne kúpele. Benátčania tu zasa postavili Benátsku vežu a mestské hradby sú odkazom Byzantíncov. Odrazom súčasnej doby sú obchodíky, bary a reštaurácie.

Centrum mesta Durres
Centrum mesta Durres. Foto: CK SATUR

Od centra mesta Durres je len tri kilometre vzdialený hotel Vivas****, ktorý je vynikajúci pre páry. V cene zájazdu s CK Satur je polpenzia, to vám však bude bohato stačiť. Pred hotelom sa tiahne plážová promenáda s reštauráciami, obchodmi a kaviarňami, takže máte dosť priestoru na vyskúšanie tradičnej kuchyne.

Hotel Vivas
Hotel Vivas. Foto: CK SATUR

Pre náročných klientov je vhodný hotel Bleart****, ktorý sa takisto nachádza na Dráčskej riviére. Má vlastnú širokú piesočnatú pláž, na ktorej poteší, že ležadlá aj slnečníky sú zdarma. V cene zájazdu je polpenzia, vďaka čomu môžete ochutnať albánske špeciality vždy na inom mieste. Na výber máte reštauráciu na plážovom móle pred hotelom, ďalšie nájdete v blízkom okolí. Hotel Bleart má vo svojej ponuke aj wellness, takže príjemný relax zažijete v saune, na masáži alebo rôznych procedúrach.


Tirana, pamiatka na Matku Terezu

Albánsko však ukrýva oveľa viac pokladov ako len more. Hlavné mesto Tirana je najväčším a najrýchlejšie sa rozvíjajúcim mestom krajiny. Je kombináciou talianskych vilových domov, stalinistických budov a moslimskej architektúry, v súčasnosti zasa pribúdajú moderné budovy zo skla a ocele. Turisti môžu v Tirane obdivovať Palác kultúry, Národné múzeum alebo radnicu. Nájdete tu aj mešitu Ethem Bay, ktorá patrí k najkrajším v Albánsku, Archeologické múzeum a výškovú budovu, ktorá má na najvyššom vrchu otáčajúcu sa reštauráciu. Veľkým lákadlom je aj Námestie Matky Terezy, podľa ktorej je pomenované tiež letisko.

Námestie Matky Terezy
Námestie Matky Terezy. Foto: CK SATUR

Vlora, brána na Albánsku riviéru

Veľkou atrakciou je aj mesto Vlora, brána Albánskej riviéry. Dobré meno si získalo po páde komunizmu najmä vďaka svojej blízkosti k Taliansku. Mesto bolo v minulosti centrom pašovania, čo sa odrazilo aj na jedinečnej výstavbe luxusných domov. Partnerským mestom Vlory je asi najznámejšie mesto sveta – Hollywood. Z pamiatok sú zaujímavé najmä mešita Muradije, pamätník nezávislosti a niekoľko múzeí.

Pamätník nezávislosti v meste Vlora.
Pamätník nezávislosti v meste Vlora. Foto: CK SATUR

Asi dvadsať kilometrov od Tirany leží mesto Kruje. Vzniklo v 19. storočí na svahoch pohoria Sari – Saltiku. Z mestečka pochádzal aj albánsky národný hrdina Skanderbeg, ktorému je vyhradené obrovské múzeum. Skanderbeg bol významnou postavou v boji proti Turkom. Motív jeho erbu – čierny dvojhlavý orol na červenom pozadí sa stal štátnym znakom Albánska. Dnes je Kruje známe predovšetkým tradičným bazárom, na ktorom remeselníci predávajú svoje výrobky. Na návštevníkov zapôsobí tak, až majú pocit, že sa preniesli do čias svojich starých mám.

Hrad Kruje
Hrad Kruje. Foto: CK SATUR

Pamiatky pod patronátom UNESCO

Prírodné krásy ponúka na obdiv Skadarské jazero, s rozlohou 376 kilometrov štvorcových je najväčším na Balkáne. Vyhľadávané je najmä pre svoju čistú vodu a chutné ryby. Neďaleko sa rozprestiera rovnomenné mesto Skadar so zachovalou historickou architektúrou – vysokými múrmi a veľkými bránami. Je najlepším východiskovým bodom na výlet k pevnosti Rozaf s bohatou históriou. Jeho najslávnejšie časy siahajú do dôb starého Ríma, no najviac pamiatok sa zachovalo zo stredoveku.

Neďaleko letoviska Saranda sa nachádza antické mestečko Butrint, ktoré je taktiež zapísané medzi pamiatkami UNESCO.

Mesto Butrint
Mesto Butrint. Foto: CK SATUR

Ďalším je historické mesto Berat, ležiace v južnej časti stredného Albánska. K UNESCO patrí od roku 1961, Sídli tu biskup pravoslávnej cirkvi, no najznámejšie je vďaka svojej prezývke „mesto tisícich okien“. Hovorí sa mu tak pre nezvyčajné okná zasadené do fasád domov s červenými strechami. V starej časti prevláda turecká architektúra, stojí tu niekoľko mešít aj kostolov. V novej časti mesta vyrastajú moderné budovy. Berat je spojené aj s dejinami starých Slovanov. V desiatom storočí tu totiž zomrel sv. Gorazd, žiak solúnskych bratov Cyrila a Metoda. Výstup na miestne opevnenie vás odmení nádherným výhľadom do okolia. Súčasťou pravoslávneho kláštora je múzeum ikon, o ktorom vám viac povie sprievodca.

Mesto Berat
Mesto Berat. Foto: CK SATUR

Vzácnym príkladom dobre zachovaného otomanského mesta je aj Gjirokaster v údolí Drinu. Je to ďalšia pamiatka zapísaná v UNESCO.

Presvedčte sa s nami, že dovolenka v Albánsku je zážitkom, na ktorý budete ešte dlho spomínať. Či už budete mať chuť vybrať sa sem za oddychom na letnú dovolenku, alebo ba poznávací zájazd, z ponuky cestovnej kancelárie Satur si určite vyberiete.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom

Facebook