Cestujte do najšťastnejšej krajiny na svete

Majestátne sopky, hmlisté lesy, ohromujúce riečne údolia a stovky pláží pozdĺž Tichého oceána a na karibskom pobreží. Kostaričania si ako pozdrav nehovoria „ahoj“, ale „pura vida“ (čistý život). Najšťastnejšia krajina na svete je prvou, ktorá používa len obnoviteľné zdroje elektriny. Kostarika je viac ako len destinácia na exotickú dovolenku, je to miesto, ktoré obohatí interaktívnymi zmyslovými zážitkami.

V Stredoamerickej krajine, ktorá je len o kúsok väčšia ako Slovensko, žije viac ako päťstotisíc druhov rastlín a zvierat. Kostarika je tak jednou z biologicky najrozmanitejších krajín sveta. No zaujímavá nie je len príroda, ale aj samotný život domácich obyvateľov. Podľa celosvetového indexu šťastia je najšťastnejšou krajinou sveta, ktorú môžete spoznávať aj počas vašej kostarickej dovolenky. Od roku 1949 nemá vlastnú armádu a študentov vychováva Univerzita pre mier. Obyvatelia Kostariky sa pýšia vysokým štandardom bývania, miera gramotnosti je na úrovni 96% a priemerná dĺžka života dosahuje 78 rokov. Kto by si neprial žiť v takejto krajine?  

Kostarika
Pláž na Kostarike. Foto: unsplash.com

Ďalším plusovým bodom pre Kostariku je, že do značnej miery odolala príležitosti využiť svoje rozsiahle prírodné zdroje. A to jej boli ponúknuté viaceré lukratívne zmluvy. Krajina pritom disponuje vysokou hustotou drahých kovov v južnom Pacifiku, zásobami ropy a vzácnymi drevami v pralese. Kostarika si namiesto toho zvolila cestu udržateľného rozvoja a záväzok k rozvoju využívania energie z obnoviteľných zdrojov a využíva kombináciu geotermálnej, vodnej a veternej energie. Okrem toho je štvrtina územia chránenou oblasťou. Má 30 národných parkov a rezervácií.

Chránená oblasť Kostariky opičky
Chránená oblasť Kostariky. Foto: unsplash.com

Za najväčším dobrodružstvom k sopkám

Pôvodne banánová republika je dnes známa pre výbornú kávu. No ak je Kostarika v niečom naozaj superveľmocou, určite je to dobrodružná turistika. Je len málo vecí, ktoré lákajú na exotické poznávanie Kostariky viac ako sopka Arenal v Národnom parku Arenal. Sopka s výškou 1633 metrov spala viac ako štyristo rokov (od roku 1500 do roku 1968), no v 20 stor. sa opäť prebudila. Na južnej strane sopky, na farme makadamových stromov, stojí Observatórium Arenal, od ktorého je jedinečný výhľad na vulkán a jazero Arenal. Početné turistické chodníčky vedú k vodopádom alebo starším či novším lávovým prúdom.

Kostarický vulkán Arenal
Kostarický vulkán Arenal. Kostarika. Foto: unsplash.com

Najvyššou sopkou v Kostarike je však sopka Irazú, ktorá leží v rovnomennom národnom parku. Má výšku 3342 metrov a jej vrchol pripomína mesačnú krajinu s krátermi. Hlavný kráter dosahuje v priemere až 1050 metrov a má hĺbku tristo metrov. O niečo zaujímavejší je ale kráter Diego de la Haya. Hoci je o polovicu menší, ukrýva limetkovo zelené jazero, ktoré občas svoju farbu zmení na červenú. K obom kráterom sa dostanete po značených chodníkoch a z vrcholu si počas jasných dní vychutnáte úžasný výhľad tak na Pacifik, ako aj Karibik. 

Sopka Irazú. Kostarika.
Sopka Irazú. Kostarika. Foto: unsplash.com

Sopka Poás s troma krátermi, ktorá patrí k najsilnejším gejzírom na svete. Leží v Centrálnom údolí, ktoré je zároveň populačným centrom Kostariky. V tomto regióne žije asi 70% obyvateľstva krajiny. Nachádza sa tu hlavné mesto San José. 

Sopka Poás. Kostarika
Sopka Poás. Kostarika. Foto: unsplash.com

Poás dosahuje výšku 2711 m. V roku 1910 vrhla k oblohe stĺp pary vysoký 6 km. Vo vlhkom prostredí sa darí stromovým papradiam, fuksiám, rastline s obrovskými listami zvanej "chudákov dáždnik", broméliám tiež sú tu početné horské orchidey. Okolie sopky je domovom farebných kolibríkov a posvätného quetzala. 

Kostarická fauna a flóra
Kostarická fauna a flóra. Kostarika. Foto: unsplash.com

Ak si chcete pozrieť sopku, ktorá naposledy vybuchla len pár rokov dozadu, vyberte sa do Národného parku Rincon de la Vieja. Turistické trasy na vrchol sopky sú otvorené. Niektoré však nevedú len na vrchol, ale tiež k vodopádom a horúcim prameňom. Pri svojej ceste môžete natrafiť na voľne žijúcich tapírov, leňochodov, opice, ale tiež jaguáre, pumy či oceloty. Aj sopka Tenorio skrýva vo svojom okolí hotové poklady, ako je napríklad nádherný vodopád Rio Celeste. 

Vodopád Rio Celeste. Sopka Tenorio.
Vodopád Rio Celeste. Sopka Tenorio. Kostarika. Foto: unsplash.com

Divočina, akú nepoznáte

Pre tých, ktorí sa chcú úplne ponoriť do tajov prírody, sú ako stvorené lesy okolo Monteverde a Santa Elena. Turistické centrá sú vzdialené asi štyri hodiny cesty autobusom od hlavného mesta San José. Mraky, ktoré pokrývajú miesto, vytvárajú vlhkosť potrebnú na udržanie klímy pre unikátne biotopy, ktoré sa nachádzajú len tu. Hoci niektorí navštívia Rezervácie Monteverde Cloud Forest a Santa Elena Cloud Forest len preto, aby obdivovali vtáky, je toto miesto domovom pre množstvo druhov cicavcov, obojživelníkov či plazov. Od jaguárov, cez pumy, žaby až po opice.

Fikus v Monteverde
Fikus v Monteverde. Kostarika. Foto: unsplash.com

Organizované výlety sú jedným z najlepších spôsobov, ako vidieť les a vydať sa po cestách, ktoré vedú cez mosty, zip-liny a dokonca aj lanovky. Na čo však netreba pri príprave výletu zabudnúť je to, že ide o chladnejšiu oblasť, takže teplejšie oblečenie je podmienkou! Po všetkých zážitkov, ktoré si pre vás lesy pripravia, je dobré trochu si oddýchnuť. Monteverde a Santa Elena sú plné obchodov, reštaurácií a dokonca aj galérií s dielami miestnych umelcov.

Monteverde, Kostarika
Monteverde most, Kostarika. Foto: unsplash.com

O niečo bližšie je k hlavnému mestu Národný park Braulio Carrillo. Stačí polhodina cesty a z rušného mesta sa ocitnete uprostred drsných hôr, vodopádov, kaňonov, spiacich sopiek a panenského pralesa. Pre tých, ktorí trávia na Kostarike dovolenku, je to najlepšie miesto na pozorovanie jaguárov, púm, tapírov, leňochodov a opíc. Ak dobre nastražíte uši, budete počuť zvuk quetzalov, tukanov aj orlov.

Národný park Braulio Carrillo
Národný park Braulio Carrillo. Kostarika. Foto: unsplash.com

Celkom inak pôsobí východný časť Kostariky, ktorú obmýva Karibik. Karibské pobrežie s Národným parkom Tortuguero je dostupné len loďou alebo lietadlom. Jedna z najdaždivejších oblastí v krajine ponúka niečo úplne iné ako zvyšok Kostariky.

Karibské pobrežie
Karibské pobrežie a roztrúsené ostrovy. Kostarika. Foto: unsplash.com

Park je extrémne dôležitý pre život morských korytnačiek. Na toto miesto sa chodí aj za ich pozorovaním. So skúsenými sprievodcami uvidíte stovky alebo možno tisícky kožnatiek, ktoré tu hniezdia a kladú vajíčka. Aj keď na prvý pohľad lákajú tunajšie pláže na plávanie, nie je to najlepší nápad. Príboj a morské prúdy sú tu silné a žraloky patria k bežným obyvateľom mora. 

Korytnačky na pláži. Kostarika.
Korytnačky na pláži. Kostarika. Foto: unsplash.com

Predkolumbovské zlato

Keď opustíte živú zeleň národných parkov, zastavte sa v hlavnom meste San José. Jeho obyvatelia sú obzvlášť hrdí na národné divadlo, ktoré je považované za najpôsobivejšiu stavbu v meste. V roku 1890 vládnuci „kávoví“ baróni hlasovali za daň z vývozu kávy. Takto získané prostriedky sa použili na financovanie výstavby divadla. Do krajiny povolali európskych remeselníkov, ktorí ho navrhli a postavili. Za návštevu stojí aj Múzeum zlata z predkolumbovského obdobia, ktoré vystavuje najväčšie zbierky predkolumbovského zlata v Amerike, či Národné múzeum so symbolickou guľou v exteriéri, ktorá predstavuje záhadu, na aký účel sa v staroveku využívali známe kostarické kamenné gule. 

Národné múzeum v San José. Kostarika
Národné múzeum v San José. Kostarika. Foto: unsplash.com

Pre pohodlie a dobrú vybavenosť je dobrou voľbou aj mesto Jaco. Od mnohých ostatných miest na pobreží Pacifiku ho odlišujú moderné byty a obchody, dobré reštaurácie a ďalšie vymoženosti. Často sem chodia turisti, ale tiež domáci, ktorí majú chuť na dobrú večeru.

Pláž, Kostarika
Pláž, Kostarika. Foto: unsplash.com

Nezabudnite ochutnať tradičné jedlo

Keď strávite v Kostarike pár dní, zistíte, že majú mimoriadne radi sladké a káva je životne dôležitou súčasťou kuchyne. Ak chcete vyskúšať tradičné jedlo Kostariky, vyberte si „casado“. Jeho súčasťou je ryža, fazuľa, banány, šalát a mäso (kuracie, bravčové, hovädzie alebo ryby). Niekde môžete dostať toto jedlo zabalené v tortile, so syrom a plátkami avokáda.

Pokrmy v Kostarike
Kostarické špeciality. Foto: unsplash.com

Hovorí sa, že odkedy Kostaričania vymysleli salsu Lizano, prúdi im v žilách namiesto krvi. Pridávajú ju doslova všade a v reštaurácii je často položená vedľa kečupu a majonézy. Tres Leches je dezert z piškótového cesta namočený v troch druhoch mlieka. Na vrch sa dáva biely krém ozdobený čerešňami, škoricou a čokoládou. Tajnou-netajnou príčinou úspechu tohto dezertu je ale zrejme veľa rumu. Existujú síce aj nealkoholické verzie, ale nie je nič zvláštne vidieť aj malé deti, ako si pochutnávajú na originálnom Tres Leches. Krajina je plná aj exotického ovocia. Vynikajúce sú i kostarické ovocné nápoje! K dispozícii v každej reštaurácii sú "naturales", ktoré sa miešajú s vodou alebo "batidos", kde sa pridáva mlieko. 

Opica v kostarickej prírode.
Opica v kostarickej prírode. Foto: unsplash.com

Dobré jedlo nájdete aj v ležérnych reštauráciách pod holým nebom v meste Dominical. Na hornom konci mesta stoja malé luxusné hostince a penzióny. Tieto miesta často umožňujú pozorovanie divej zveri zblízka. Najväčšiu slávu si ale mesto získalo pre široký úsek pláže, kde predajcovia vystavujú svoj tovar, ponúkajú remeselné výrobky a suveníry.

Dovolenka all inclusive

Najlepším miestom na surfovanie, oddych na pláži a zábavu je však nepochybne Tamarindo. Mesto na polostrove Nicoya bolo v minulosti pokojnou rybárskou dedinou. Dnes v ňom nájdete dobré jedlo aj kvalitné ubytovanie. Mesto sa rozkladá pozdĺž Tamarindo Beach, ktorá je dlhá približne 1,5 kilometra. Niektoré časti sú vhodné pre skúsených surferov, ale svoje prvé pokusy na doske si tu môžu vyskúšať aj začiatočníci. Najväčšie vlny sú zvyčajne v novembri a decembri. Ak nie ste nadšencom tohto športu, možno vás zaujme možnosť šnorchlovania, potápania, jazdy na koni alebo sledovanie korytnačiek. Neďaleká Playa Grande je jedným z najdôležitejších hniezdísk kožnatiek.

Piesková pláž ,Kostarika
Piesková pláž Tamarindo, Kostarika. Foto: unsplash.com
Náš tip: Na polostrove Nicoya stoja tiež krásne a moderné hotely. Ak hľadáte dovolenku na Kostarike, kde vás nebude rušiť krik a džavot detí, vyberte sa do hotela Occidental Papagayao*****. All inclusive rezort len pre dospelých s wellnessom a golfom leží priamo na pláži. Ticho a pokoj si vychutnáte v areáli plnom tropických rastlín, pri komplexe bazénov alebo počas prechádzok. Vyskúšať tradičnú kuchyňu je doslova podmienkou, ale ak vás prepadne chuť na taliansku, orientálnu alebo mexickú kuchyňu, stačí sa vybrať do niektorej z hotelových reštaurácií.
exteriér Hotela Occidental Papagayo
Záhrada Hotela Occidental Papagayo. Kostarika. Foto: CK SATUR
Náš tip: Severne od mesta Tamarindo leží luxusný hotel len pre dospelých, s all inclusive službami Secrets Papagayo Costa Rica*****. Predstavuje ideálne miesto na prechádzky po plážach, kurz jogy, šnorchlovania až po ochutnávky vín, kurzy varenia a plážové párty. Celý komplex je situovaný na pokojnej pláži a obklopený sviežou tropickou záhradou.
Interiér Secrets Papagayo Costa Ric
Hotelová izba Secrets Papagayo Costa Rica. Kostarika. Foto: CK SATUR

Aj počas pobytovej dovolenky na Kostarike určite navštívite aspoň niekoľko atrakcií krajiny. No na jej lepšie preskúmanie a spoznanie sa viac hodí poznávací zájazd, ktorý môžete absolvovať spolu s nami, pričom vám s výberom radi poradíme. Lebo na starostlivosť od SATURU nemá nikto. Prejdite sa po najväčších národných parkoch, stretnite úžasné zvieratá, vychutnajte si kávu a nechajte sa pohltiť miestnym životom, presne v kostarickom štýle "pura vida". 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook