7 tajomstiev Zanzibaru, ktoré vám tento ostrov ešte viac okorenia

Biele piesočné pláže, desiatky odtieňov modrej i zelenej farby mora, bohatá fauna a flóra, to je Zanzibar, ktorý je zaradený medzi 15 najkrajších miest sveta.

Pestrofarebný ostrov v Indickom oceáne je zárukou nezabudnuteľnej exotickej dovolenky, kde vás jeho vôňa omámi z každej svetovej strany, pričom sa to tu hemží miestami, o ktorých sa veľa nehovorí. Spoznajte tak ostrov nielen s jeho plážami, ale aj s jeho tajomstvami, za ktorými vás dopravíme priamo z Bratislavy. 

Tyrkysové more a loď. Zanzibar.
Tyrkysové more a loď. Zanzibar. Foto: depositphotos.com
Chcem ísť na Zanzibar

1. Skutočná chuť živej a veselej zanzibarskej kultúry

Aj keď je zanzibarský all inclusive v hoteloch lákavý, skúste vyraziť do rušného parku Forodhani. Nájdete ho v srdci mesta Stone Town, ktoré je zapísané na zozname UNESCO. Práve tu si môžete dopriať autentické ostrovné chute. Každý večer sa tu stretávajú miestni predajcovia, aby naservírovali svoje najchutnejšie jedlá, aké ste kedy ochutnali. Vôňa grilovaných morských plodov, zanzibarskej pizze a tradičných sladkých dobrôt napĺňa vzduch a vytvára atmosféru kulinárskeho neba. Môžete si vybrať zo širokej škály ponúkaných jedál a vychutnať si ich aj v štýle pikniku priamo v parku. Okrem jedla tu nájdete aj živú atmosféru s pouličnými umelcami a hudobníkmi, ktorí zabávajú návštevníkov. Kúzlo parku pridáva aj výhľad na Indický oceán, slávny Dom zázrakov a starú pevnosť.
Pestro oblečené ženy na miestnom trhu. Zanzibar.
Pestro oblečené ženy na miestnom trhu. Zanzibar. Foto: depositphotos.com

2. Reštaurácia na skale

Predstavte si, že sedíte na vrchole skaly uprostred oceánu, popíjate kokteil a sledujete, ako sa obloha mení na oranžovú a ružovú, keď slnko zapadá za horizont. Niečo také je možné v zanzibarskej reštaurácii The Rock, ktorá je umiestnená na malej skale v Indickom oceáne. Táto nezvyčajná reštaurácia je prístupná iba loďou počas prílivu. V čase odlivu sa sem dostanete aj peši. Pochutnať si tu môžete na rôznych jedlách z morských plodov, rýb ale aj mäsa.

Reštaurácia na skale priamo v oceáne. Zanzibar.
Reštaurácia The Rock. Zanzibar. Foto: depositphotos.com

3. Jaskyňa ukrytá v útesoch a výhľady na oceán

Jedinečným zanzibarským zážitkom je jaskyňa Kuza. Tento prírodný zázrak sa nachádza neďaleko Jambiani a určite vás zanechá v úžase. Jaskyňa je ukrytá v útesoch s výhľadom na Indický oceán. Dá sa do nej dostať len krátkou túrou cez džungľu. Keď sa priblížite, otvor do jaskyne je orámovaný úžasným výhľadom na tyrkysové vody. Po vstupe sa ocitnete obklopení nadpozemskou krajinou stalaktitov, stalagmitov a krištáľovo čistých jazierok. Jaskynné útvary vznikli pomalým kvapkaním vody v priebehu miliónov rokov, výsledkom čoho je spletitá sieť tvarov a textúr. Pre tých, ktorí hľadajú duchovný zážitok, sa hovorí, že jaskyňa Kuza má silnú energiu a po stáročia sa používa na obrady a rituály. Miestni veria, že voda v jaskyni má liečivé vlastnosti. 
Biela piesková pláž a tyrkysový oceán v Jambiani. Zanzibar
Pohľad na tyrkysový oceán v Jambiani. Zanzibar. Foto: unsplash.com

4. Palác pre sultána

Predstavte si rozprávkový palác, drahé látky, oslnivé ozdoby a bohato prestreté stoly. Takto to na začiatku 19. storočia vyzeralo v paláci Mtoni, kde aj dnes vyžaruje bohémska história z každého kameňa. Tento palác bol postavený pre sultána Seyyida Saida a bol miestom mnohých kráľovských svadieb a honosných večierkov. Prechádzka po ruinách paláca je ako cesta časom. Majestátnosť paláca v dobe jeho rozkvetu môžete vidieť cez zvyšky hlavnej brány, prijímacej haly, kúpeľov a nádrží na vodu. Poloha paláca je ideálna ak si chcete vychutnať aj úžasné západy slnka.
Kamenné ruiny paláca. Zanzibar.
Kamenné ruiny paláca Mtoni. Zanzibar. Foto: unsplash.com

5. Zábava na zanzibarský spôsob

Kde sa môžete najlepšie zoznámiť so živou zanzibarskou atmosférou, ak nie na pláži? Ideálnym miestom je pláž Paje, ktorú obľubujú miestni. Radi sem chodia za zábavou a oddychom. Pláž je obklopená mnohými barmi a reštauráciami, ktoré ponúkajú rôzne miestne lahôdky. Nájdete tu čerstvé ovocné smoothies či koktaily. Vo večerných hodinách pláž ožíva hudbou a tancom, čo vytvára nákazlivú atmosféru. Ak dávate prednosť pohode na pláži, nájdete ju aj tu, a to v podobe bieleho piesku a krištáľovo čistej vody. Relaxovať môžete pri zvuku morských vĺn, prechádzkou a pozorovaním krásnych prírodných scenérií. Dobrodruhovia môžu vyskúšať vodné športy ako kitesurfing či windsurfing.

Zanzibarské dievča v bielej šatke na pláži Paje. Zanzibar.
Zanzibarské dievča na pláži Paje. Zanzibar. Foto: unsplash.com

6. Ostrov Mnemba stvorený na šnorchlovanie

Radi by ste preskúmali podmorský svet Zanzibaru? Na severovýchodnom pobreží ostrova leží ostrov Mnemba, ktorý je domovom niektorých z najkrajších a najrozmanitejších koralových útesov na svete. Budete mať možnosť vidieť pestrofarebné ryby, morské korytnačky a pri troche šťastia možno aj delfíny. Voda okolo ostrova Mnemba je čistá a pokojná, vďaka čomu je skvelým miestom pre začiatočníkov na vyskúšanie šnorchlovania alebo aj pre skúsených potápačov. Potápačské lokality okolo ostrova ponúkajú jedinečnú a rozmanitú škálu morského života vrátane útesových žralokov. Koralové útesy sú zdravé a živé, čo z nich robí nezabudnuteľný zážitok. 

Ostrov Mnemba s tropickou zeleňou, tyrkysové more a loďky. Zanzibar
Pohľad na ostrov Mnemba. Zanzibar. Foto: CK SATUR

7. Zanzibeer na Zanzibare

Pre Zanzibar je typické aj celkom chutné pivo. Nájdete tu napríklad Kilimanjaro a Serengeti. Súvisí to zrejme s tým, že bývalá Tanganyika, súčasť dnešnej Tanzánie, bola v minulosti nemeckou kolóniou, a tak sa zachovali bavorské/nemecké pivovarské tajomstvá. Za ochutnávaku určite stojí aj značka Sawa. 

Drevený bar s nápojmi. Zanzibar.
Plážový bar. Zanzibar. Foto: unsplash.com

Pre tých, ktorí si exotickú dovolenku radi spoja s poznávaním máme v ponuke aj poznávací zájazd Zanzibar - poznávanie afrického raja.

Pestrý, exotický a hravý taký je Zanzibar. Čarokrásny ostrov si získava čoraz viac priaznivcov, preto ak chcete uniknúť pred sychravým počasím a vychutnať si tú pravú exotickú dovolenku práve v tejto destinácii, radi vám pri vašom výbere poradíme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook