Exkluzívne s CK Satur: Costa plavby Stredomorím

Vitajte vo svete plavieb v talianskom štýle. Dobré jedlo, veselá nálada, množstvo športových aktivít a výletov. Na lodiach sa stretávajú ľudia z celého sveta, no všetci majú jedno spoločné – chuť zažiť netradičnú dovolenku. Pridať sa k nim môžete aj vy! Plavby spoločnosti Costa vyskúšate exkluzívne s cestovnou kanceláriou Satur.

Costa Cruise Lines je najväčšia lodná spoločnosť v Európe. Vlastní viacero lodí, ktoré pasažierov vezmú takmer do každého kúta sveta. Obľúbené sú plavby Stredomorím, ale tiež plavby po Karibiku alebo na opačnú stranu plavby do Spojených arabských emirátov alebo Indického oceána. Každá loď je jedinečná, no na všetkých je cítiť ich talianskeho ducha. Svoj pôvod sa snažia rozvíjať aj ďalej, vďaka čomu sa v minulom roku stala Costa prvou spoločnosťou, ktorá vyrába pravú taliansku mozzarellu na palube. Pochutiť si na nej môžu cestujúci na Costa Diadema a Costa Favolosa. Zároveň ale nejde o žiadnu malú firmičku, je súčasťou svetovej spoločnosti Carnival Corporation. Spolupracuje s rôznymi známymi menami a na konci minulého roka spustila kampaň so Shakirou v hlavnej úlohe.

Loď Costa Diadema
Loď Costa Diadema. FOTO: archív CK Satur

Lode spoločnosti Costa sú vybavené všetkým, na čo si len bežný smrteľník spomenie. Samozrejmosťou sú bazény, detské ihriská, spa s masážami a procedúrami, fitness centrum, kasíno, reštaurácie a bary. Niektoré z nich ale majú aj zopár zaujímavých vychytávok. Na lodiach Favolosa, Deliziosa, Luminosa a Pacifica nie je žiadny problém mať za poplatok vo vlastnej kajute playstation konzolu. V kajutách niektorých lodí je zasa nainštalovaná interaktívna televízia v šiestich jazykoch, kde si okrem sledovania filmov môžete pozrieť aj stav svojho kajutového účtu alebo si objednať služby na lodi.

Počas celého dňa je pripravený animačný program pre deti aj dospelých. Stačí si len vybrať, ktorého sa chcete zúčastniť. O všetkom podstatnom, čo sa bude na lodi v konkrétny deň diať, sa dozviete z lodných novín Today, ktoré sú doručované každé ráno. Okrem tradičných „zábavok“ poskytujú niektoré lode aj nezvyklejšie aktivity. Grand Prix Simulator umožňuje vyskúšať si, aké je to byť v koži jazdca formule 1, 4D kino sprostredkuje ešte väčší zážitok zo sledovania filmu, vonkajšia dráha určená pre korčuliarov zabezpečí, že výhľad pri korčuľovaní doma nebude už nikdy taký dokonalý. Top záležitosťou je hudobné nahrávacie štúdio na lodi Costa Pacifica, kde si cestujúci zaspievajú a urobia aj svoje vlastné CD. To všetko je však ešte stále nič oproti miestam a krajinám, do ktorých sa na výletných lodiach vyberiete.

Hracie automaty na lodi Costa Pacifica
Hracie automaty na lodi Costa Pacifica. FOTO: archív CK Satur

Savona, mesto s druhou Sixtínskou kaplnkou

Väčšina Costa plavieb v Stredomorí sa začína v jednom z najväčších miest Ligúrie, Savone. Na lodi Costa Neoriviera sa vydáte spoznávať Ostrovy Stredomoria, loď Costa Fascinosa vás vezme do Západného Stredomoria. Savona má vynikajúcu polohu v slnečnej zátoke medzi morom a Ligurskými Alpami. Prístav je na prvý pohľad úplne rozmanitý. Kotvia v ňom drahé jachty aj staromódne rybárske člny. A tak kým na palube jedného sa popíja šampanské, v druhom sa naprávajú rybárske siete. Z prístavu je vidieť všetky dominanty mesta. K tým patrí aj pevnosť Priamar, ktorá počas 19. storočia slúžila ako väzenia. Dnes je sídlom archeologického múzea. Vedeli ste, že na svete existujú dve Sixtínske kaplnky? Okrem tej vo Vatikáne je druhá kaplnka v Savone. Slovo Sixtínska je odvodené od pápeža Sixta IV, ktorý sa narodil v Savone. No neočakávajte v nej výzdobu à la Michelangelo. Mesto plné obchodov, kaviarní, promenád a ľudí vysedávajúcich v skupinách na otvorených námestiach má svoj vlastný charakter.

Loď Costa Fascinosa
Loď Costa Fascinosa. FOTO: archív CK Satur

Neapol, mesto pizze aj zvláštneho kultu

O tom, že Neapol je domovom pizze, určite nemusíme nikoho presviedčať. Nech ste kdekoľvek v meste, nikdy nie ste dosť ďaleko na to, aby ste necítili vôňu čerstvo upečeného cesta. Neapolčania to berú smrteľne vážne a tak dokonca ministerstvo vydalo presné pokyny, ako má vyzerať skutočná neapolská pizza. Či už máte chuť na paradajky zo svahov Vezuvu, milujete cesnak, oregano alebo olivový olej, neapolská pizza vás nesklame. Pred množstvom tých najlepších pizzérií stoja dlhé rady záujemcov o dobrotu, no nenechajte sa tým odradiť. Zvyčajne sa pohybujú veľmi rýchlo. S Neapolom sa okrem dobrého jedla a kávy (ako inak, veď ste v Taliansku), viaže aj zaujímavý rituál starostlivosti o lebky mŕtvych a kostí neznámych. Ľudia „príjmu“ lebku za svoju, prinesú jej dary, oblečenie, vankúše alebo kvety a za to ich má chrániť duch, ktorý patril do tela mŕtveho. V múzeu Capodimonte visí jeden z Caravaggiových obrazov, ktorý v Neapol prežil necelé štyri roky. Návšteva Neapolu by nebola kompletná bez výletu na Vezuv či do Pompejí. Na ten je však potrebný dlhý čas. Čo vás ale skvele zabaví a nezaberie pritom veľa času je vyskúšanie miestnej tradície – kráčania so zatvorenými očami. Na Piazza del Plebiscito zatvoríte oči, otočíte sa chrbtom k Palazzo Reale a pokúsite sa prejsť medzi sochami dvoch bronzových koní. Nie je to ani zďaleka také jednoduché, akoby sa mohlo zdať.

Neapol
Neapol. FOTO: archív CK Satur

Palermo, mesto späté s Krstným otcom

Niektorí z vás si možno spomenú na scény z filmu Krstný otec, ktoré sa nakrúcali v opere Teatro Massimo. Fanúšikovia starých filmov si jej prehliadku určite nenechajú ujsť, no aj milovníci kultúry budú mať v treťom najväčšom opernom dome v Európe čo obdivovať. Palazzo dei Normanni, známy aj ako Royal Palace of Palermo, bol kedysi sídlom kráľov Sicílie a dnes je domovom regionálneho parlamentu Sicílie. V Taliansku snáď nenájdete miesto, kde by ste sa dobre nenajedli. Platí to aj v Palerme, kde je lahôdkou zmrzlinový sendvič, ktorý si môžete dať na raňajky, desiatu, obed, olovrant alebo večeru. Jednoducho kedykoľvek. Malý trik na to, ako si vybrať naozaj dobrú zmrzlináreň, je obzrieť si pistáciovú zmrzlinu. Ak sa vám bude zdať príliš jasná alebo ju nebudú mať vôbec, radšej choďte niekam inam. V cukrárňach zasa objavíte dobroty ako cannoli, cassata alebo frutta di martorana. Sicílske lahôdky by bol hriech neokúsiť. Za návštevu stoja aj kapucínske katakomby, hoci sú trochu morbídnou atrakciou pre milovníkov hororov a histórie. Areál je rozdelený do sekcií pre šľachtu, kňazov a rodiny s deťmi.

Palermo
Palermo. FOTO: depositphotos.com

Baleárske ostrovy plné zábavy aj oddychu

Keď sa povie Ibiza, každému ako prvé napadne párty. A nie je sa čomu čudovať. Každý rok sem cestujú tisíce mladých, ktorí obliehajú tie najlepšie diskotékové bary v Európe. Patria k nim aj mená známych celebrít. Svojou láskou k Ibize sa netají princ Harry, milionárska dedička Paris Hilton či manželia Geissenovci. Dovolenkovali tu však aj napríklad Nicole Scherzinger, Cristiano Ronaldo, Kim Kardashian, Sarah Jessica Parker alebo George Clooney so svojou manželkou Amal. Stretnúť niektorú zo známych osobností tak naozaj nie je problém.

Malorka je o niečo pokojnejšia, aj keď v noci by ste aj tu našli diskotéky, kde to poriadne žije. Cez deň si však môžete oddýchnuť na niektorej z pláží v hlavnom meste Palma de Mallorca. Obdivovať môžete aj Marivent, letné sídlo španielskych kráľov a v prístave Puerto Portals možno bude mať šťastie a natrafíte aj na kráľovskú jachtu. Prístav je luxusnou záležitosťou s množstvo značkových butikov a reštaurácií. Aj menej nablýskané zákutia ostrova však majú svoj šarm. Úzke uličky, nádherný park a rozkvitnuté kvety vinúce okolo balkónov sú poznávacím znamením Valldemossy. Mesto učarovalo v minulosti skladateľovi Frederikovi Chopinovi a so svojou prvou manželkou si tu kúpil sídlo aj hollywoodsky herec Michael Douglas.

Valldemossa
Valldemossa. FOTO: depositphotos.com

Na turistiku, jazdu na koni alebo na bicykli je najlepšia Menorka. Ak sa aj nemôžete pochváliť príliš veľkou kondíciou, rozhodne nad prechádzkou neváhajte. Okolitá príroda vás neprekvapí žiadnymi desivými stúpaniami ani náročným terénom. Medzi mestami Mahon a Alaior je malá zoo, kde žijú ovce kozy či kravy, ale aj lemury, makaky, klokany, emu, množstvo plazov a vtákov. Celý ostrov je od roku 1993 biosférickou rezerváciou UNESCO. Zaujímavosťou je, že viac ako päťkilometrový záliv okolo hlavného mesta Mahon je druhý najväčší prirodzený prístav na svete.


Barcelona, mesto Gaudího a Picassa

Barcelona je veľké mesto, ale napriek tomu je ideálne na spoznávanie po vlastných nohách. Mesto je plné parkov, vyberiete si Parc de la Ciutadella alebo Parc de Joan Miró? Ďalšou príjemnou možnosťou na spoznávanie mesta je jazda na bicykli. Všetci turisti chcú často ako prvé vidieť diela Antonia Gaudího. Na jeho diela narazíte kdekoľvek po meste. Najznámejšie sú Sagrada Família, Park Güell, priestor, ktorý je ako z rozprávky a vyvoláva dojem anglického záhradného mesta. V meste je ich však oveľa viac - Palau Güell, Casa Batlló, Torre Bellesguard alebo Casa Vicens. Zaujímavosťou je budova Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, v minulosti nemocnica, ktorá je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Jej záhrady sú oázou pokoja v zhone uponáhľaného života. V Barcelone prežil niekoľko rokov aj Picasso a s jeho odkazom sa môžete stretnúť na viacerých miestach. Tým najvýznamnejším je Museu Picasso, galéria so známymi Picassovými dielami.

Barcelona
Barcelona. FOTO: depositphotos.com

Tarragona, mesto, kde sa konali hry gladiátorov

Asi sto kilometrov od Barcelony sa nachádza Tarragona. Mesto je obzvlášť cenené pre svoje krásne pláže so zlatým brehom a pokojné vody. Hlavná pláž v meste je Playa del Milagro. Široké piesočnaté pobrežie je dlhé takmer kilometer a je situované priamo v centre mesta. V pozadí sú vidieť ruiny rímskeho amfiteátra, ktorý je postavený na svahu s výhľadom na Stredozemné more. Na obrovskom štadióne sa konali gladiátorske hry a ďalšie zábavky, ktoré mali pobaviť rímskych obyvateľov. Ďalšou dominantou mesta je veľkolepá katedrála, ktorá bola postavená na základoch maurskej mešity. V tieni cyprusov sa ukrýva Paseo Arqueologico, príjemná záhradná cesta na úpätí antického rímskeho múru. Stena pôvodne uzatvárala celé starobylé mesto, no dodnes ostala zachovaná iba horná plocha. Na južnom konci ulice Rambla Nova, hlavnej ulice Tarragony, je Balcón del Mediterráneo. Z tejto priestrannej terasy môžu turisti obdivovať ohromujúci výhľad na Stredozemné more a pláž Playa del Milagro. Na tomto miesta sa začína aj niekoľko promenád vedúcich po pobreží k pláži.


Smaragdová Sardínia

Biele pláže, strmé útesy, tajné zátoky, čisté more s nádychom zelenej farby, akoby boli na jeho roztrúsené milióny vzácnych smaragdov, husté a svieže lesy, poskytujúce útočisko v horúcich dňoch. Taká je Sardínia, Karibik Stredomoria. Na výslnie sa dostala vlastne veľkou náhodou, keď ju pri jednej zo svojich ciest objavil podnikateľ a miliardár Aga Khan. Vďaka nemu sa stalo pobrežie Costa Smeralda jedným z najluxusnejších miest okolo Stredozemného mora. Štýlové butiky, známe mená, luxusné reštaurácie. To všetko sa dá na talianskom ostrove zažiť. Kde-tu sa znenazdajky vynoria megalitické stavby známe ako nuragy, na ostrove ich je spolu až okolo sedemtisíc, sú staršie ako 3500 rokov, tvarom pripomínajú obrátené vedro a patria do zoznamu UNESCO. Na Sardínii sa navyše aj dobre najete. K tradičným lahôdkam patrí porcheddu, malé prasiatko ugrilované na drevenom uhlí, servírované na korkových podnosoch s vetvičkami myrty. Ďalšou špecialitou sú culurgiones podobné raviolám, plnené zemiakmi a čerstvým ovčím syrom alebo ricottou so špenátom. Jeden z najznámejších ovčích syrov na Sardínii je peccorino, pre svoju ostrú chuť často používaný na cestoviny namiesto parmezánu. Domov si určite musíte odniesť aspoň pohár eukalyptového, tymiánového alebo mätového medu.

Sardínia
Sardínia. FOTO: depositphotos.com

S plavbami na lodiach Costa Fascinosa a Costa Neoriviera spoznáte počas leta najkrajšie časti Stredozemného mora. Môžete sa však vydať aj do ďalších častí sveta a spoznať Skvosty Emirátov, Perly Karibiku alebo Krásy Indického oceánu. Ktorá je tá najlepšia pre vás?


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook