Najväčšia jaskyňa na svete - Hang Son Doong

V tri milióny rokov starej jaskyni sa darí sviežej džungli. Voda kvapká z diery v strope vo výške 100 metrov, keď celú scénu zmení veľkolepý slnečný lúč. Prenikavé volanie vtákov a makakov sa odráža od stien a návštevníci sa strácajú v neobvyklom svete. To je Hang Son Doong, najväčšia jaskyňa sveta v strednom Vietname.

Exotika nemusí znamenať len biele karibské pláže, palmy a oceán. Za jedným z najnezvyčajnejších zážitkov, aké sa vám vôbec môže podariť prežiť, sa treba vybrať do Vietnamu. Jaskyňa Hang Son Doong, ktorá je považovaná za najväčšiu na svete, sa nachádza v samom srdci Národného parku Phong Nha-Ke Bang vo vietnamskej provincii Quang Binh. „Dávajte pozor na dinosaury. Tieto slová sme kričali, keď sme prvý krát objavili jaskyňu,“ opísal svoje prvé zážitky na tomto mieste expert Howard Limbert. Prehistorická atmosféra miesta jeho reakciu dostatočne vysvetľuje.


Keď za všetko môže náhoda

K objaveniu tohto miesta prišlo celkom náhodne v roku 1990, keď miestny farmár Ho Khanh hľadal v džungli úkryt pred búrkou. Začul zvuk podzemnej rieky prúdiacej z veľkej vápencovej diery. So svojím objavom išiel za výskumným tímom z Británie, ktorý sa venoval jaskyniam. No aby nebolo objavenie také jednoduché, Ho Khanh sa počas návratu k nezvyklému miestu stratil a jaskyňa ostala pred svetom ukrytá ešte ďalších 18 rokov. V roku 2008 počas lovu opäť natrafil na vchod a nasledujúci rok sem zaviedol dvoch výskumníkov. Keď v roku 2010 oznámili, že je to z hľadiska prierezu vôbec najväčšia jaskyňa, aká bola kedy objavená, otriasli svetom speleológov.

Odvtedy sa Hang Son Doong stala cieľom niekoľkých expedícií. A nie je sa čomu čudovať, každý chcel vidieť päť kilometrov dlhú a dvesto metrov vysokú jaskyňu, do ktorej by sa pokojne zmestil celý blok newyorských domov. V roku 2013 ju po prvý krát sprístupnili verejnosti. Vzácne miesto chcú miestni ochrániť pred zničením, preto sa prehliadky konajú len od februára do augusta a v skupine môže byť maximálne 10 turistov. Ekosystém jaskyne je jedinečný – má svoje vlastné podnebie, najväčší stalagmit dosahuje výšku 80 metrov, sú tu zriedkavé jaskynné perly, v tme sa dobre darí mikroorganizmom a zrútenie stropov dovolilo, aby sa aj vo vnútri rozbujnela zeleň.

Cesta k Hang Son Doong nie je nič pre bojkov. Jej súčasťou sú dva dni náročnej turistiky v džungli a prechody cez rieky. V noci sa kempuje v neďalekej jaskyni Hang En, ktorá je momentálne známa ako tretia najväčšia na svete. Ani dosiahnutím cieľa sa ale dobrodružstvo nekončí. Akonáhle sa dostanete dnu, čaká vás skákanie, šplhanie, plazenie a plávanie v rieke. Teda, ak sa chcete dostať na koniec jaskyne. A asi by bola celá predchádzajúca námaha zbytočná, ak by ste sa otočili pri vchode alebo vzdali pri prvej prekážke. No nie? Našťastie sú výlety organizované, takže celý čas vám budú kryť chrbát dvaja speleológovia, miestni sprievodcovia a ďalší členovia výpravy.

Jaskyňa vo Vietname
Jaskyňa vo Vietname. FOTO: flickr.com/ NGUYỄN DUY SƠN

Príležitosť na lepší život

Objavenie jaskyne Hang Son Doong bolo pre miestnych obyvateľov vykúpením. Rastúci cestovný ruch zlepšil životy mnohých tunajších ľudí. Provincia Quang Binh bola veľmi dlho jednou z najchudobnejších v krajine, ktorú počas vojny vo Vietname zasiahlo ťažké bombardovanie. Na poliach a v džungli je ešte stále roztrúsená nevybuchnutá munícia, preto by ste sa rozhodne nemali vydávať na túru bez skúseného sprievodcu. Veľa obyvateľov hľadá a odstraňuje míny, ktoré potom predáva do šrotu. Asi nikoho neprekvapí, že pri tejto nebezpečnej práci bolo stratených už množstvo životov. Pre niektorých to však bola jediná možnosť, ako uživiť svoje rodiny.

Keď boli objavené kolosálne jaskyne v parku Phong Nha, začal sa prílev turistov. Dedinčania sa chopili svoje príležitosti, zamerali sa na cestovný ruch a ekonomika sa konečne začala zviechať. Postavili nové miesta pre turistov a kedysi chudobné mesto dostalo novú šancu na život. Nedávny objav 57 nových jaskýň tiež nabudil obyvateľov Phong Nha, ktorí teraz svoju malú dedinu vidia ako hlavné miesto pre dobrodružstvo v juhovýchodnej Ázii.


Podarí sa zachrániť ekosystém?

A aj napriek tomu, aké teraz vyzerá všetko krásne a ružové, stačí málo a situácia sa môže úplne zmeniť. V posledných rokoch sa totiž podľa portálu cnn.com objavila nová hrozba pre životné prostredie oblasti. Vietnamská developerská spoločnosť Sun Group sa snaží o vybudovanie lanovky k Hang Son Doong, ktorá by mohla za hodinu priviesť až tisíc návštevníkov. Organizácia UNESCO ako aj vietnamskí aktivisti s týmto plánom nesúhlasia a prinútili vládu, aby pozastavila stavebné povolenie.

CNN portál

Kým developeri tvrdia, že zvýšený cestovný ruch bude aj naďalej potrebovať miestnu komunitu, obyvatelia a ochranári sa boja, že by došlo k zničeniu ekosytému. Podobné projekty na najvyššiu horu vo Vietname majú za následok dramatické škody na životnom prostredí. Či sa bude história opakovať aj v prípade jaskyne Hang Son Doong zatiaľ nikto nevie. Všetkým ostáva len dúfať, že jedna z posledných nedotknutých oblastí v regióne, zostane aj v budúcnosti rovnako krásna ako dnes.

Vietnam má aj ďalšie atrakcie, ktoré lákajú turistov z celého sveta. Zavítať do tejto neobyčajnej krajiny môžete spolu s nami. Zo severu na juh prejdeme za 15 dní tie najväčšie pamiatky krajiny. Poznávanie Vietnamu môžete spojiť aj s objavovaním pozoruhodností Kambodže. Výber je len na vás. No môžeme vám sľúbiť, že po návrate z týchto poznávacích zájazdov sa na svet budete pozerať úplne inak.

Radi spoznávate nové miesta? Vyberte si niektorý z poznávacích zájazdov cestovnej kancelárie Satur.sk!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook