TOP 6 poznávacích zájazdov pre gurmánov

Portské, lahodný tramín, pravé šampanské aj tá najlepšia whisky. Výborné syry, ryby a morské plody, klobásy a šunky. Rôzne časti sveta sú známe vďaka svojim tradičným jedlám či alkoholu. Mnohé regióny sú producentmi najkvalitnejších vín na svete. Objavte s nami aj vy miesta, kde sa po celom obzore tiahne vínna réva, na každom kroku stojí vínna pivnica a vo vzduchu cítiť príchuť vína.

Cestovná kancelária Satur si pre milovníkov dobrého vína a jedla pripravila gurmánske zájazdy, vďaka ktorým ochutnáte kvalitné značky. Dozviete sa niečo o výrobe pravého šampanského a navyše spoznáte regióny, ktoré sa vďaka nim preslávili. Spojenie kvalitného pitia a jedla prináša to najdôležitejšie – nezabudnuteľné zážitky. A presne tak sme vytvorili aj naše poznávacie zájazdy pre gurmánov.


1. Angličania mali šampanské radšej ako Francúzi

História vína v Alsasku nebola vždy ružová. Geografická poloha regiónu na pomedzí nemeckého a rímskeho vplyvu je dôvodom zaujímavého príbehu. „Kultúra vína“ tu vznikla už na začiatku nášho letopočtu vďaka Rimanom. Už pred koncom prvého tisícročia bolo v oblasti Alsaska viac ako 160 viníc a v stredoveku patrilo víno z Alsaska k tým najcennejším v Európe. V 16. storočí dosiahla kultúra vína svoj vrchol. Jej rozkvet však tvrdo zasiahla tridsaťročná vojna. Skutočné znovuzrodenie prežili alsaské vinice až po konci prvej svetovej vojny. Kúzelné Alsasko, môžete objaviť spoločne s cestovnou kanceláriou Satur, lebo práve tu ležia známe vinárske mestá Colmar, Kayserberg, Ribeauvillé a Štrasburg. 

Oblasť medzi týmito mestami sa nazýva Champagne-Ardenne. Po vyslovení týchto slov je každému jasné, prečo sú „kráľom“ medzi ostatnými. Tento región je jediným miestom na svete, kde sa vyrába pravé šampanské. Hoci je Épernay menšie ako Remeš, práve tomuto mestu sa hovorí hlavné mesto šampanského. Nachádza sa tu známa Avenue de Champagne s najznámejšími vinárskymi domami sveta - Moët et Chandon, Mercier či De Castellane. Na výrobu šampanského sa používajú tri druhy vín - Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay. Aj k vzniku šampanského sa viaže legenda. Podľa nej roztržitý mních Dom Perignon zabudol v pivnici víno, ktoré znova skvasilo. Namiesto toho, aby ho vyhodil ako pokazené, ho ochutnal a jeho jedinečná chuť s bublinkami ho prekvapila. Odvtedy sa vraj necháva víno vykvasiť aj po druhý raz. Pravda je však trochu prozaickejšia, víno v tejto oblasti začalo kvasiť dávno predtým, ako hovorí príbeh. Rozkvasené bolo aj po dlhej ceste do Anglicka, ktoré bolo veľkým odbytiskom. Na anglickom kráľovskom dvore mu však prišli na chuť. A to oveľa skôr ako v jeho rodisku – Francúzsku.

Vinica. Alsasko
Vinica. Alsasko. FOTO: archív CK Satur

2. Vína, ktoré sa vyrovnajú tým z Bordeaux

Keď sa povie Taliansko, väčšina z nás si predstaví pohodový život „la dolce vita“, pizzu a cestoviny a najmä výnimočné espresso. No oblasť Toskánska je známa aj pre vinárov. Tí, ktorí sa vyznajú, si hneď spomenú na Chianti, Brunello di Montalcino alebo Nobile di Montepulciano. Zaujímavosťou vín z tejto oblasti sú „supertoskánske“ vína. V minulosti totiž nebolo povolené, aby sa do toskánskych vín pridávali medzinárodné odrody. Niektorí vinári však boli presvedčení, že práve takýmto spojením by vznikli vína, ktoré môžu konkurovať aj slávnym mokom z Bordeaux. K takým patrila aj rodina Antinoriovcov, ktorých vína patria do tejto skupiny.

Vynikajúco zachutia vína, keď ich budete piť v stredovekom meste San Gimignano, kde ukončíme spoločnú prehliadku toskánskych viníc. V 14. storočí tu šľachtické rody vystavali viac ako 70 obranných veží. V súčasností ich stojí už len pätnásť, no napriek tomu sú dominantou mesta. Vo veži diablice, Torre della Diavola, sa nachádza múzeum mučiacich nástrojov, ako sa v minulosti používali.

Vinice. Toskánsko
Vinice. Toskánsko. FOTO: depositphotos.com

3. Je Portské ešte víno?

Portské má svoju špecifickú chuť a vôňu. Portské má za sebou bohatú históriu, ktorá opäť siaha až do Anglicka. Pri prevážaní z Portugalska sa víno kazilo, preto do nich začali námorníci prilievať alkohol. Získalo tým sladšiu chuť a aj vyšší podiel alkoholu, vďaka čomu si ho obľúbilo množstvo ľudí. Aj keď ho na anglickom kráľovskom dvore veľmi nepreferovali, námorníci si ho mohli vychutnať, koľko chceli. Dostávali ho totiž ako svoj „námornícky prídel“. Prístavné mesto Porto sa časom stalo vyhľadávaným miestom práve kvôli vínu a z Portského sa stal žiadaný artikel. Mnohí pokladajú portské skôr za likér, práve pre jeho sladkú chuť a viac alkoholu. Dopriať si pohárik správne vychladeného červeného alebo bieleho priamo v Porte je skutočným pôžitkom.

Symbolom Portugalska ale nie je len Portské. Prísť domov z poznávacieho zájazdu so suvenírom, na ktorom by nebol zobrazený kohút, je poriadne umenie. Kohút sa stal národným symbolom krajiny a jeho príbeh sa viaže k mestu Barcelos. Každá legenda sa trochu odlišuje od tej predchádzajúcej, základ je však rovnaký. Mladík, ktorý bol na cestách s rodičmi, sa rozhodol prenocovať v meste Barcelos. Keď odmietol dievčinu, rozhodla sa mu pomstiť tak, že ho obvinila z krádeže. Pred sudcom ale mladík stále trval na tom, že je nevinný, až sa sudca nakoniec rozohnil a povedal, že ak hovorí pravdu, pečený kohút, ktorého sa práve chystal zjesť, sa postaví a začne kikiríkať. No a ako to už v legendách chodí, kohút sa zdvihol na nohy a miestnosťou sa ozval jeho hlas.

Vinice. Portugalsko
Vinice. Portugalsko. FOTO: CK SATUR

4. Poriadne ostré jedlá na juhu Talianska

Južné Taliansko patrí síce k najchudobnejším regiónom Talianska, ale aj vďaka tomu má v sebe ešte stále čaro nepoškvrnenej prírody a miest, ktoré ešte úplne nezasiahol turistický ruch. A práve tu s nami prežijete pravý gurmánsky zážitok. Na svoje si prídu najmä tí, ktorí majú radi pálivé jedlá. Všetky trhy oblasti hrajú najrozličnejšími farbami feferóniek a papričiek a všetci ponúkajú „zaručene najlepšie“.

K ďalším miestnym špecialitám patrí ryba baccala, čo je vlastne veľmi nasolená treska. Výborne chutí aj mečúň a vôbec všetky plody mora, tak ako to platí vo väčšine prímorských letovísk. Pálivé sú aj miestne salámy. Ak vás miestni ponúknu „ndujou“, buďte pripravení na ohnivý zážitok. Nduja je mäkká saláma, ktorá sa vyrába z odrezkov bravčového mäsa, vrátane líčiek a vnútorností a samozrejme ochutená čili papričkami. K letu nepatrí nič viac ako zmrzlina, ktorú tu výrobcovia povýšili na ďalšiu úroveň. Ochutnajte legendárnu zmrzlina tartufo. Je to vlastne zmrzlinová hrudka, ktorá je vo vnútri naplnená čokoládovou pochúťkou a obalená nastrúhanými orieškami. Túto tajomnú lahôdku začali vyrábať zmrzlinári už na konci 19. storočia a svoje tajomstvo dosiaľ nikomu neprezradili. Po celom svete tak vznikajú len napodobeniny tejto dobroty, ktorým však k originálu vždy niečo chýba.

Kamenné mesto Ostuni a vinice a olivy v okolí mesta. Taliansko.
Nádherný región južného Talianska je plný olív a vína ako v meste Ostuni. FOTO: unsplash.com

5. V škótsku jedine "škótsku"

Snáď žiadna návšteva Škótska sa nezaobíde bez ochutnávky pravej škótskej „single malt“, alebo čistej jačmennej, dva krát destilovanej whisky. Tá pravá whisky odráža samotné Škótsko a ľudí, ktorí ju vytvorili. Najlepšie je ochutnať ju priamo pri zdroji – teda v jednej z mnohých páleníc, kde nám umožnia nahliadnuť aj do výrobného procesu, dozvieme sa množstvo zaujímavých detailov o destilačných kotloch či dubových sudoch, kde táto škótska „živá voda“ dozrieva. Pálenice na západnom pobreží sušia naklíčený jačmeň nad ohňom z rašeliny, ktorá dodáva whisky jej charakteristickú vôňu, tá sa však často zjemňuje práve ovocnými príchuťami, ktoré whisky získa dlhoročným dozrievaním v dubových sudoch od Cherry alebo Portského. Za sýtou večerou dobre padne pivo, ktoré je tu tiež veľmi obľúbené. Stretávame sa veľmi často s takzvaným „Ale“ – vrchne kvasené pivo, ktoré fermentuje pri vyšších teplotách a dáva výslednému produktu ovocný resp. lúčny nádych, alebo s tzv. „Lager“ – čiže ležiak, teda spodne kvasené pivo. 

Na poznávacom zájazde s nami vás čaká vzrušujúca cesta od Edinburghu, ktorý je „severskými Aténami“. Spoznáte aj kamenársku zručnosť vystihujúcu Škótsko, dramatické scenérie, megality, záhadné kamene, prístavy, svet „Flintstonovcov“, lochnesské legendy, a pri tom všetkom vám odhalíme pravý gaelský svet.

Pasúca ovca na zelenej lúke, kamenné domy a morské pobrežie. Škótsko.
Pasúca ovca na zelenej lúke, kamenné domy a morské pobrežie. Škótsko. FOTO: depositphotos.com

6. Osemtisíc ročná tradícia vína

V Gruzínsku, kde sa víno vyrába už osemtisíc rokov, má hrozno posvätný význam. Nad hlavným mestom Tbilisi stojí obrovská socha Matky Gruzínska, ktorá drží meč na zahnanie nepriateľov a misku vína na privítanie priateľov. Víno je symbolom pohostinnosti, jeho výroba je odkazom na minulosť a vyjadrením národnej identity. Prakticky každý Gruzínec, ktorého stretnete vyrába svoje vlastné víno, aj keď nie vo veľkom rozsahu. Výroba gruzínskeho vína pritom vôbec nie je rovnaká ako vo zvyšku sveta. Ich spôsob pochádza ešte z dôb slávneho mesta Kolchida, ktoré je známe aj z antických legiend o Argonautoch. Obyvatelia mesta pestovali desiatky druhov vínnej révy, z ktorej ako prví na svete vyrábali víno. Rozšliapaným hroznom naplnili obrovské hlinené nádoby zakopané v zemi. Tu sa nechalo odpočívať minimálne pol roka, no ak chceli kvalitnejšie víno, nechali ho v kadiach aj päť rokov. Po celý čas sa mu nevenovali, nijako ho neupravovali ani s ním nemanipulovali. Napriek tomu je výsledkom tejto prípravy krásne čisté víno s úžasnou chuťou. 

Skalné mesto a nádherná prírodná panoráma. Gruzínsko.
Skalné mesto a nádherná prírodná panoráma. Gruzínsko. FOTO: CK SATUR

Ak ste aj vy milovníkom dobrého jedla a kvalitného pitia, vyskúšajte niektorý z našich gurmánskych poznávacích zájazdov. V ponuke CK Satur nájdete aj výlety v podobe obľúbených gurmánskych festivalov, môžete navštíviť marhuľové a tekvicové slávnosti, ale aj mnohé ďalšie. Ktorý zájazd si vyberiete vy?

Spoznajte svet spolu s cestovnou kanceláriou Satur! V našej ponuke nájdete množstvo najrôznejších poznávacích zájazdov.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook